PINGDOM_CANARY_STRING
een projecttijdlijn maken

8 stappen om een projecttijdlijn te maken

Leestijd: ongeveer 5 min

Geplaatst door: Lucid Content Team

Geen enkel projectplan is compleet zonder projecttijdlijn. Een projecttijdlijn biedt een eenvoudig visueel overzicht van een project van begin tot eind en zorgt dat teams efficiënter kunnen werken. Hoewel een tijdlijn er op papier simpel uitziet, kan het vooral voor beginnende projectmanagers lastig zijn om een project uit te werken tot een goede tijdlijn. Of dit nu uw eerste ervaring is met het maken van een projecttijdlijn of de 563e, met deze acht stappen kan uw volgende tijdlijn niet meer mislukken.

1. Schrijf de scope neer

Het bepalen van de omvang of scope van uw project is een onderdeel van het projectmanagementproces dat moet worden afgerond voordat u een projecttijdlijn kunt maken. In een scopeverklaring schetst u wat u aan het eind van het project wilt afleveren.

Voorbeeld: u wilt samen met vrienden een moestuin aanleggen. Een scopeverklaring zou er ongeveer zo uit kunnen zien: we gaan een moestuin aanleggen van 100 vierkante meter met tomaten, paprika's, boerenkool, aardappelen, erwten, sperziebonen en maïs.

2. Stel een Work Breakdown Structure (WBS) op

Om een Work Breakdown Structure (WBS) te maken, begint u met uw scope en verdeelt u de deliverable(s) in kleinere stukken. Het gaat hier nog niet om specifieke taken, alleen kleinere deelproducten. Een andere naam voor dit onderdeel is de scope baseline. Elk deelproduct wordt een werkpakket genoemd.

Om verder te gaan met het voorbeeld van de moestuin zou je kunnen zeggen dat de WBS is om het volgende te produceren:

 • 10 vierkante meter tomaten
 • 10 vierkante meter paprika's
 • 15 vierkante meter boerenkool
 • 20 vierkante meter aardappelen
 • 15 vierkante meter erwten
 • 10 vierkante meter sperziebonen
 • 20 vierkante meter maïs

3. Splits elk werkpakket op in taken

Nu kunt u voor elk werkpakket een to-dolijst maken. Denk na over het verschil tussen het uitgangspunt en uw doel. Wat moet er gebeuren om van het startpunt naar het gewenste eindpunt te komen? Let op vergelijkbare taken in de verschillende werkpakketten. Dit proces helpt bij het bepalen van afhankelijkheden in de volgende stap.

Maak nu een takenlijst voor twee werkpakketten voor uw moestuin en zet ze in een tabel:

checklist projecttijdlijn

4. Bepaal de projectafhankelijkheden

Afhankelijkheden zijn taken die niet kunnen worden gestart voordat een andere taak is voltooid. U kunt uw tomaten bijvoorbeeld pas planten nadat de grond is bewerkt. In dit scenario is het bepalen van afhankelijkheden voor uw projecttijdlijn relatief eenvoudig, maar voor complexere processen kan dit lastig zijn.

Het maken van een (stroom)diagram is handig om deze afhankelijkheden te visualiseren. Het kan handig zijn om zwembanen of kleurcodering te gebruiken om aan te geven welk team of welke persoon verantwoordelijk is voor elke taak. Hier wordt het planten van tomaten en sperziebonen op kleur over twee teams verdeeld:

afhankelijkheden projecttijdlijn

 

5. Bepaal de tijd die nodig is voor elke taak

Ga terug naar uw takenlijst of afhankelijkhedendiagram en bedenk hoe lang het duurt om elke taak te voltooien. Ga ervan uit dat de verantwoordelijke partij actief aan de taak werkt zonder onderbrekingen. Als u de benodigde tijd niet nauwkeurig kunt inschatten, schakel dan een expert in voor advies.

In het onderstaande voorbeeld laat de zwembaan zien dat alle inkooptaken tegelijk worden uitgevoerd.

schattingen projecttijdlijn

 

Probeer de critical path method om afhankelijkheden te vinden en te bepalen hoeveel tijd het project zal kosten.

Meer informatie

6. Bepaal de beschikbaarheid van middelen

Meestal is de beperkende factor de beschikbaarheid van teamleden of werknemers. In deze stap moet u erover nadenken wanneer ze tijd kunnen besteden aan een toegewezen taak. Hoewel het misschien maar een dag aan daadwerkelijk werk kost om een taak te voltooien, is het nodig om een paar dagen of zelfs weken toe te wijzen als er veel andere projecten tegelijkertijd plaatsvinden.

In het moestuinvoorbeeld kost het bijvoorbeeld maar vier uur van begin tot eind. Maar omdat uw team ook andere dingen te doen heeft, zijn er twee weekenden voor nodig. Houd dus meerdere dagen aan voor elke taak bij het maken van een projecttijdlijn.

7. Identificeer belangrijke mijlpalen

Met projectmijlpalen kunt u de voortgang van projecten van begin tot eind volgen. Als u achterstand oploopt, dan weet u dat ruim voor de deadline en kunt u uw plannen of verwachtingen bijstellen om op schema te blijven.

8. Maak uw projecttijdlijn

Dit is het leuke deel! Het is tijd om een projecttijdlijn te maken. Zet uw taken achter elkaar, pas de lengte aan de toegewezen tijd aan en voeg mijlpalen toe om het geheel af te maken. Voila! Uw projecttijdlijn is af. Is hij niet prachtig?

Tijdlijn voor projectbeheer

Tips

Hier zijn een aantal tips om het maken van uw projecttijdlijn te optimaliseren:

 • Bepaal allereerst de start- en einddatum van het project en pas uw labels aan.
 • Bepaal vervolgens of u een gewone tijdlijn of een bloktijdlijn wilt gebruiken. Gebruik wat het beste bij uw project past. Een gewone tijdlijn helpt bij het identificeren van belangrijke mijlpalen, terwijl een bloktijdlijn het gemakkelijk maakt om de voortgang van teams en specifieke taken te visualiseren.
 • Bepaal de labels van uw project op basis van de tijdlijn. Labels kunnen voor seconden, uren, dagen, weken of zelfs jaren zijn.
 • Als u meerdere tijdlijnen stapelt, verschijnen die labels alleen op de onderste tijdlijn.
 • Geef de verschillende tijdlijnen of rijen een kleur om het project te organiseren en voor iedereen duidelijk te maken. 
 • Pas de intervallen aan, maar alleen in volledige stappen. 

Als u besluit uw projecttijdlijn in Lucidchart te maken (zie onze sjablonen hieronder), bekijk dan deze tutorial voor meer tips.

Sjablonen voor projecttijdlijnen

Gebruik deze sjablonen voor projecttijdlijnen van Lucidchart om snel aan de slag te gaan!

Sjabloon mijlpalen projecttijdlijn
Sjabloon mijlpalen projecttijdlijn
Voorbeeldsjabloon projecttijdlijn
Voorbeelsjabloon projecttijdlijn (met geïmporteerde gegevens)

Klaar om aan de slag te gaan? Met een tijdlijn houdt u projecten gemakkelijk op schema. Geef stakeholders een realistisch vooruitzicht en communiceer verwachtingen. 

illustration of people working together

Verduidelijk deadlines en houd projecten op schema met onze tijdlijnmaker.

Meer informatie

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

what does HR do

Wat doet HR eigenlijk? 11 kernactiviteiten

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

How to make a timeline in Google Docs

how to make a timeline in Google Docs

Four Diagrams to Streamline Project Planning

Efficient project planning
Nederlands
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.