Een organigram bouwen

Een organigram bouwen

Een organigram maken is eenvoudig als u de juiste tools en basiskennis heeft over wat een organigram is. Volg deze eenvoudige gids en ga aan de slag.

Probeer Lucidchart vandaag nog! Lucidchart is snel en intuïtief te gebruiken voor het maken van organigrammen en andere soorten diagrammen. Gebruik ieder apparaat of besturingssysteem om online professionele organigrammen te maken.

Probeer het nu
Registreer gratis

KIES EEN MEDIUM

1.

Kies eerst uw medium. Sommige mensen maken graag een organigram met pen en papier, postermaterialen of juist met software die geschikt is om snel en eenvoudig uw organigram te maken. Er is veel verschillende software waarmee u uw organigram kunt maken. Het gebruik van digitale software om diagrammen te maken zorgt ervoor dat u uw organigram gemakkelijker kunt delen, downloaden en bewerken, in tegenstelling tot wanneer u ze op papier maakt.

Voor de doeleinden van deze gids gaan we ervan uit dat u Lucidchart gebruikt. U kunt snel aan de slag met de gratis editor van Lucidchart. Als uw organigram klaar is, kunt u het als afbeelding exporteren of online delen.

Een organigram bouwen
Een organigram bouwen
Een organigram bouwen

ORGANISEER UW INHOUD

2.

Na het kiezen van uw medium moet u de benodigde inhoud verzamelen voor uw organigram. U kunt de informatie organiseren in een spreadsheet of lijst om het eenvoudig leesbaar te maken tijdens het bouwen van uw organigram. U maakt bijvoorbeeld een lijst van alle rollen in uw bedrijf en van de supervisors die bepaalde groepen aansturen.

3.

Het moeilijkste deel van organigrammen maken is weten waar u moet beginnen. Het type organigram dat u kiest, geeft u een goed startpunt. Bij een hiërarchisch organigram begint u het beste bovenaan. Een matrix-organigram dwingt de maker meestal om bovenaan of aan een van de zijkanten te beginnen en naar beneden en naar buiten toe te werken. Met een vlak organigram kunt u vanuit iedere sectie beginnen, omdat er geen rapportageniveaus zijn.

Voeg bij een hiërarchisch organigram bijvoorbeeld boven aan de pagina een veld toe voor de CEO. U kunt de gewenste details toevoegen aan het veld. U kunt zelfs het onderwerp benadrukken (de naam of titel van de werknemer) door deze vet te maken.


TEKEN EN VERBIND VORMEN

4.

U heeft drie elementen nodig om uw organigram te maken:

 • Vormen - Organigrammen bevatten meestal standaardvormen voor vakken, maar u kunt dit veranderen in welke vorm u maar wilt.
 • Lijnen - U heeft een eenvoudige ellebooglijn nodig zonder pijlpunten aan de uiteinden.
 • Inhoud - U moet weten wie welke positie heeft, wie aan wie rapporteert en alle andere gegevens die u wilt opnemen in uw organigram. U kunt locaties, telefoonnummers, e-mailadressen, titels en andere gegevens opnemen (zie hieronder).

5.

U kunt allerlei soorten informatie toevoegen aan de vakken in uw organigram. Voorbeelden van mogelijke inhoud:

 • Naam werknemer
 • Titel werknemer
 • Telefoonnummer, bv. kantoornummer, nummer secretaresse of mobiel nummer
 • E-mailadres
 • Locatie
 • Afdeling
 • Postadres
 • Foto
 • Online profiel of cv

6.

Zodra u een positie bovenaan hebt gecreëerd, werkt u naar beneden toe. Iemand die direct aan de CEO rapporteert, bijvoorbeeld een directiesecretaresse, voegt u als volgende functie toe.

7.

Voeg vakken en lijnen toe om supervisie en relaties weer te geven. Ga door totdat alle posities in uw bedrijf gerepresenteerd zijn.

Volg deze tutorial over het maken van organigrammen en bekijk deze video voor meer informatie over het creëren van een professioneel organigram met Lucidchart.

Met onze software heeft u de mogelijkheid om gegevens te importeren vanaf een spreadsheet, waardoor u met weinig moeite een organigram kunt maken. U kunt ook kiezen uit verschillende formaten organigrammen zodat ze gemakkelijker te lezen en weer te geven zijn. Een andere optie is het kiezen van de hoeveelheid informatie die u in ieder vak wilt weergeven.


Een verfijnd organigram maken

Organigrammen kunnen onnodig ingewikkeld worden als ze slecht georganiseerd zijn. Lijnen en vakken die zonder consistente volgorde rondzweven zien er verwarrend uit. Lucidchart heeft een automatische opruimfunctie waarmee u de vakken en niveaus van uw organigrammen kunt uitlijnen.

Lees verder voor extra tips over het goed organiseren van uw diagrammen.


Uitlijnen

1.

Houd de verschillende elementen van uw organigram goed uitgelijnd. Als u een hiërarchisch organigram gebruikt, betekent het dat iedere functie binnen hetzelfde niveau op een lijn moet staan. Deze uitlijning laat de gelijkheid tussen posities zien. Zorg er ook voor dat u standaarduitlijning gebruikt voor de managers en hun ondergeschikten. Vakken met de ondergeschikten moeten allemaal op hetzelfde niveau staan en verbonden zijn met hun manager. De ondergeschikte functies moeten gelijkmatig verdeeld worden over de ruimte zodat ze niet in het gebied van een andere manager komen.

Tekst

2.

Kies een leesbaar lettertype voor het organigram. Eén lettertype voor het hele diagram zorgt voor een professioneel en goed leesbaar resultaat.

Kleuren

3.

In Lucidchart kunt u snel een thema aan uw document toevoegen voor een verfijnde look zonder enige moeite. Voor een andere toepassing wilt u misschien verschillende kleuren gebruiken voor verschillende delen van de organisatie, per niveau of afdeling bijvoorbeeld. Deze kleuren kunnen het belang van een bepaalde manager of sector binnen de organisatie aangeven.

Laat uw organigram na het creëren en verfijnen aan iemand anders zien die het kan controleren op fouten en die suggesties kan doen voor de tekst en opmaak. De mening van anderen over uw diagram kan u helpen om fouten te ontdekken en een prachtig diagram te maken.


Met Lucidchart maakt u gemakkelijk professionele stroomdiagrammen, organigrammen en andere gespecialiseerde diagrammen, gewoon in een webbrowser. Vraag een gratis proefperiode aan en probeer het zelf.

Probeer het nu
Registreer gratis