Een stroomschema maken in PowerPoint

Wat wil je doen met stroomdiagrammen?

Ik wil meer te weten komen over stroomdiagrammen.
Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Hoewel PowerPoint meestal wordt gebruikt voor diashows en presentaties, kunt u er ook stroomdiagrammen mee creëren. Volg deze gids om stroomdiagrammen in Microsoft PowerPoint 2013 te maken en bewerken.

Dit artikel leest u in 6 minuten

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een stroomdiagram maken

Een stroomschema maken in PowerPoint

Ook al weten we dat het creëren van een stroomdiagram in Lucidchart en vervolgens invoegen van dit diagram in uw Microsoft Office-toepassingen met behulp van onze uitbreidingen de efficiëntste manier is om stroomdiagrammen in presentaties te maken, kunt u ook altijd nog direct een stroomdiagram in PowerPoint maken. Hoewel het geen ideale oplossing is, willen we u in deze handige gids toch graag laten zien hoe u een stroomdiagram in PowerPoint kunt maken.

1. Open een lege presentatie in PowerPoint

 

2. Vormen toevoegen

U kunt op twee manieren vormen aan uw stroomdiagram in PowerPoint toevoegen: via het tabblad Invoegen in het Menulint, of door SmartArt of Vormen te selecteren. SmartArt-afbeeldingen zijn voorgevormde groepen vormen binnen een galerij. Het hulpmiddel Vormen biedt ondertussen een basisselectie aan voorgevormde objecten die u aan een dia kunt toevoegen en daar bewerken.

Symbolen via SmartArt in PowerPoint toevoegen

Wanneer u SmartArt uit het tabblad Invoegen selecteert krijgt u een galerijvak op uw scherm te zien. Klik op Proces voor stroomdiagramspecifieke opties uit het paneel links in het dialoogvenster, en klik daarna op de SmartArt-selectie die u wilt gebruiken. Er verschijnt een voorbeeld van het stroomdiagram in het paneel rechts, samen met een korte uitleg over de logica die het gebruikt. Klik op OK om het diagram in te voegen. Houd er rekening mee dat niet elke optie geclassificeerd is als een stroomdiagramvorm en dat vele andere SmartArt-afbeeldingen ook geschikt voor uw diagrammen kunnen zijn.


Als u uw afbeelding door een SmartArt-afbeelding wilt laten vervangen, selecteert u deze afbeelding en drukt u op Verwijderen. Klik vervolgens op SmartArt-afbeeldingen (Invoegen > SmartArt) en kies een ander type diagram. Als u de lay-out van een SmartArt-afbeelding wilt wijzigen, selecteert u de vorm(en) en kiest u een nieuwe stijl uit het tabblad Ontwerp in het Lintmenu. De lay-out van een SmartArt-diagram kan op elk moment bewerkt worden zonder tekst te verliezen.

Een stroomdiagram maken in PowerPoint - Menu Afbeeldingen

Ga door met het toevoegen van vormen uit het tabblad Ontwerp en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is. In tegenstelling tot de enorme vormbibliotheek van Lucidchart en de importfuncties, kan het voorkomen dat u niet onbeperkt vormen aan sommige SmartArt-afbeeldingen kunt blijven toevoegen. Waar dat wel mogelijk is, selecteert u de vorm het dichtste bij waar u de nieuwe vorm wilt toevoegen. U moet misschien het hele schema selecteren, afhankelijk van het gebruikte type. Kies dan een actie, zoals Vorm toevoegen in het tabblad Ontwerpen.

Symbolen via Vormen toevoegen in PowerPoint

Klik de vorm van het stroomdiagram die u vanuit de vormen- en lijnengalerij aan uw dia wilt toevoegen en klik en versleep deze daarna in de gewenste vorm naar zijn positie op de pagina. Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is.

Een stroomdiagram maken in PowerPoint - Menu Vormen

3. Tekst toevoegen

Om tekst toe te voegen aan een SmartArt-afbeelding, klikt u op de vultekst en start u met typen. De grootte van de vormen en lettertypen wordt automatisch aangepast aan de hoeveelheid tekst die u toevoegt.

Om tekst in een vorm toe te voegen, dubbelklikt u op het object en begint u met typen. Lettertypen kunnen worden gewijzigd vanuit de toolbox die verschijnt wanneer u dubbelklikt op een vorm.

Een stroomdiagram maken in PowerPoint - Tekst toevoegen aan SmartArt-vormen

4. Lijnen toevoegen

Om lijnen tussen vormen te trekken, klikt u op Invoegen > Vormen en selecteert u een lijnstijl. Klik en sleep dan op de pagina om een lijn toe te voegen.

 

5. Vormen en lijnen formatteren

Voor eenvoudige bewerking kunt u met de rechtermuisknop op een object klikken. U krijgt dan een menu te zien met enkele populaire bewerkingsopties, zoals tekstterugloop of een item naar voren of achteren verplaatsen.

Om de stijl, vulling of contouren te bewerken, klikt u op het grafische menu dat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop op een vorm klikt.

Om de lay-out van de tekst te bewerken, zoals positie, terugloop en grootte, klikt u op het pictogram Lay-outopties (dit verschijnt als u met de rechtermuisknop op een tekstvak klikt) en kiest u de gewenste lay-out. Klik op Meer Weergeven om de rest van de opties te bekijken.

Een stroomdiagram maken in PowerPoint - de lay-out van een SmartArt-vorm wijzigen

Om een vorm te verplaatsen (ongeacht of het een alleenstaand object is of deel van een SmartArt-afbeelding), gebruikt u klikken en slepen. Sleep vanaf een rand of hoek om de grootte te wijzigen, klik op het handvat-icoon en sleep het om de vorm te roteren.

Om lijnen te verplaatsen, klikt u erop en sleept u ze naar de gewenste positie. Sleep vanaf de eindpunten om de grootte te wijzigen.

Om meerdere vormen en lijnen op te maken of te verplaatsen, klikt u op een vorm, houdt u Shift ingedrukt en selecteert u de andere vormen door erop te klikken. Of klik en sleep de muis rond elk object dat u wilt selecteren. Als de objecten geselecteerd zijn, kunt u ze verplaatsen met uw muis of met de pijltjestoetsen. U kunt ook opmaak toevoegen, zoals vulkleuren, die dan op alle geselecteerde vormen zal worden toegepast. U kunt de selectie ongedaan maken door elders op de pagina te klikken.

 

Lijnen en vormen opmaken vanuit het menulint

Voor een uitgebreid menu met opties voor bewerking en vormgeving klikt u op een vorm of SmartArt-afbeelding (of selecteer meerdere vormen door Shift ingedrukt te houden terwijl u op elk object klikt).

Als u een vorm selecteert:

Er verschijnt een nieuw tabblad, Opmaak, in het menulint. Klik hier voor uitgebreide opmaakopties, inclusief de mogelijkheid om vormen in te voegen en te stileren, tekst te bewerken, pagina-elementen te ordenen en de grootte van vormen aan te passen.


Als u een SmartArt-afbeelding selecteert:

U krijgt nu twee nieuwe tabbladen in het menulint te zien: Opmaak en Ontwerp. Klik hier voor meer opmaak- en ontwerpopties, inclusief de mogelijkheid om de stijl van de lay-out, kleuren en SmartArt-stijlen te wijzigen en afbeeldingen opnieuw in te stellen.

Een stroomdiagram maken in PowerPoint - Opmaak van SmartArt

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Een stroomdiagram maken

Een Lucidchart-diagram importeren naar PowerPoint

Direct in PowerPoint gemaakte stroomdiagrammen vereisen nogal wat opmaak voordat u er vormen aan kunt toevoegen. Ook moet u extra stappen nemen om bestaande, in Excel gemaakte diagrammen verder uit te werken of te updaten. Wanneer u een stroomdiagram aan Excel wilt toevoegen, is Lucidchart de moderne en meest logische oplossing.

hoe u een stroomdiagram in powerpoint
 • Selecteer het gewenste stroomdiagram uit uw documenten en voeg deze aan uw PowerPoint-presentatie toe.

U kunt met Lucidchart prachtige, uiterst gedetailleerde diagrammen maken, deze aan PowerPoint toevoegen of later in realtime bewerken, in minder dan de helft van de stappen, klikken en tijd.

Insert a Lucidchart diagram into PowerPoint

With the Lucidchart add-in for MS PowerPoint, add your flowchart to a PowerPoint slide in a matter of minutes—just follow the steps below:

1. Install the Lucidchart add-in

Installing the add-in takes only a few clicks! Open PowerPoint and go to Insert > My Add-ins > Store. Type “Lucidchart” in the search bar and click “Add.”

If the Lucidchart add-in doesn’t open when you download it, don’t worry. Simply go to Insert > My Add-ins > Lucidchart. (You may be prompted to enter your Lucidchart login info—once logged in, you can view all of your Lucidchart documents.)

2. Select a diagram to add to your PowerPoint slide

With the Lucidchart add-in open, you can view all of your Lucidchart documents in PowerPoint. To insert a diagram, hover your mouse over the diagram you wish to add and click “Select.” This will add the diagram to the current slide.

If you edit the diagram after inserting it, simply click the refresh icon (located on the toolbar below the inserted diagram), and any changes will be applied.

For more info on how to use the Lucidchart add-in, watch our video tutorial.


Extra bronnen

 • Voorbeeld van een stroomdiagram voor Word
 • Een flowchart maken in Excel
 • Een stroomdiagram maken in Word
 • Symbolen en notatie voor stroomdiagrammen
 • Een stroomdiagram maken
 • Wat is een stroomdiagram?

Het is mogelijk om een stroomdiagram in PowerPoint te maken maar zoals u kunt zien kunt u in drie eenvoudige stappen ook eerst een stroomdiagram in Lucidchart maken en deze daarna aan uw PowerPoint-presentatie toevoegen. Maak betere presentaties met Lucidchart!

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor

© 2023 Lucid Software Inc.