Een stroomschema maken in PowerPoint

PowerPoint wordt meestal gebruikt voor diashows en presentaties, maar kan ook worden gebruikt om stroomdiagrammen te creëren. Volg deze gids om elementaire stroomschema's te maken en te bewerken in Microsoft PowerPoint 2013.

Als u niet goed weet wat de beste praktijken zijn bij het bouwen van een stroomdiagram, zoals welke vormen en informatie u het beste kunt toevoegen, raadpleeg dan onze handleiding over stroomdiagrammen.

Probeer Lucidchart voor een veelzijdiger programma om diagrammen te maken. Het is vanaf het begin ontworpen om prachtige stroomdiagrammen te maken, evenals meer gespecialiseerde diagrammen. In tegenstelling tot PowerPoint is het beschikbaar op bijna ieder apparaat, en samenwerking met andere gebruikers is snel en eenvoudig – en niet te vergeten gratis.

Probeer het nu
Registreer gratis

Een stroomdiagram maken in PowerPoint:

VORMEN TOEVOEGEN

1.

Open eerst een blanco presentatie in PowerPoint.

2.

U kunt uw menu-instellingen aanpassen om uw stroomdiagram gemakkelijker te creëren. Klik in de rechterbovenhoek op "Weergaveopties voor lint" en kies de gewenste optie. Zo kunt u zich beter op de pagina concentreren.

3.

Klik op het tabblad Invoegen en selecteer SmartArt of Vormen. SmartArt-afbeeldingen zijn voorgevormde groepen vormen. Vormen zijn individuele objecten die in een dia kunnen worden ingevoegd en die bewerkt kunnen worden.

Als u SmartArt kiest:

  • Er verschijnt een dialoog die u vraagt een SmartArt-afbeelding uit de galerij te selecteren. Aan de linkerkant ziet u verschillende categorieën: klik op Proces voor stroomdiagrammen. Klik vervolgens op de SmartArt die u wilt gebruiken. Er verschijnt een voorbeeld van de afbeelding in het paneel rechts, samen met wat toelichting over de logica die wordt gebruikt. Klik op OK. Denk eraan dat niet elke optie een stroomdiagramvorm is.

  • Een stroomschema maken in PowerPoint
  • Om uw afbeelding te vervangen, selecteert u deze en drukt u op 'Verwijderen'. Klik daarna op de SmartArt-afbeeldingen (Invoegen > SmartArt) en kies een ander type diagram. Als u de lay-out van een afbeelding wilt wijzigen, selecteert u deze en klikt u op Ontwerp > Lay-out om een andere stijl te kiezen. De lay-out van diagrammen kan worden bewerkt zonder tekst te verliezen.

  • Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is. Bij sommige SmartArt-afbeeldingen kunt u niet onbeperkt vormen blijven toevoegen. Waar dat wel mogelijk is, selecteert u de vorm die het dichtst bij de plek is waar u de nieuwe vorm wilt toevoegen. Of selecteer het volledige schema, afhankelijk van het soort schema dat u ingevoegd hebt. Klik vervolgens op het tabblad Ontwerpen en kies een handeling, zoals Vorm toevoegen.

Als u Vormen kiest:

  • Er verschijnt een galerij met een reeks vormen, waaronder lijnen, pijlen en geometrische vormen. Klik op de vorm die u wilt toevoegen en sleep deze naar de gewenste plaats. De grootte van de vorm wordt aangepast aan de afmetingen die u heeft ingesteld.

  • Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is.

LIJNEN TOEVOEGEN

1.

Om lijnen tussen vormen te trekken, klikt u op Invoegen > Vormen en selecteert u een lijnstijl. Klik en sleep dan op de pagina om een lijn toe te voegen.


TEKST TOEVOEGEN

1.

Om tekst toe te voegen aan een SmartArt-afbeelding, klikt u op de vultekst en start u met typen. De grootte van de tekstvakken zal automatisch worden aangepast op basis van het aantal woorden dat u toevoegt.

2.

Om tekst in een vorm toe te voegen, dubbelklikt u op de vorm en begint u met typen. Lettertypen kunnen worden gewijzigd vanuit het dialoogvenster dat verschijnt wanneer u dubbelklikt op een tekstvak.

3.

Als u niet zeker weet of u tekst kunt invoegen in een element, dubbelklik er dan op en begin met typen. Tekst zal verschijnen als het mogelijk is.


EEN RASTER TOEVOEGEN

1.

Rasters kunnen u helpen om vormen uit te lijnen en consistente afmetingen te geven aan ieder object. Om een raster te zien, klikt u op het tabblad 'Bekijken' en vinkt u het vakje bij 'Rasterlijnen' aan.

2.

Om het raster te bewerken, klikt u op Opmaak > Uitlijnen > Rasterinstellingen. Hier kunt u handige functies inschakelen, zoals het op elkaar uitlijnen van vormen en het op rasterlijnen uitlijnen van objecten.


VORMEN EN LIJNEN VORMGEVEN VANAF DE PAGINA

1.

Voor eenvoudige bewerking kunt u met de rechtermuisknop op een object klikken. U krijgt dan een menu te zien met enkele populaire bewerkingsopties, zoals tekstterugloop of een item naar voren of achteren verplaatsen.

2.

Om de stijl, vulling of contouren te bewerken, klikt u op het grafische menu dat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop op een vorm klikt.

3.

Om de lay-out van de tekst te bewerken, zoals positie, terugloop en grootte, klikt u op het pictogram Lay-outopties (dit verschijnt als u met de rechtermuisknop op een tekstvak klikt) en kiest u de gewenste lay-out. Klik op Meer Weergeven om de rest van de opties te bekijken.

4.

Om een vorm te verplaatsen (ongeacht of het een alleenstaand object is of deel van een SmartArt-afbeelding), gebruikt u klikken en slepen. Sleep vanaf een rand of hoek om de grootte te wijzigen, klik op het handvat-icoon en sleep het om de vorm te roteren.

5.

Om lijnen te verplaatsen, klikt u erop en sleept u ze naar de gewenste positie. Sleep vanaf de eindpunten om de grootte te wijzigen.

6.

Om meerdere vormen en lijnen op te maken of te verplaatsen, klikt u op een vorm, houdt u Shift ingedrukt en selecteert u de andere vormen door erop te klikken. Of klik en sleep de muis rond elk object dat u wilt selecteren. Als de objecten geselecteerd zijn, kunt u ze verplaatsen met uw muis of met de pijltjestoetsen. U kunt ook opmaak toevoegen, zoals vulkleuren, die dan op alle geselecteerde vormen zal worden toegepast. U kunt de selectie ongedaan maken door elders op de pagina te klikken.


VORMEN EN LIJNEN VORMGEVEN VANAF HET MENULINT

1.

Voor een uitgebreid menu met opties voor bewerking en vormgeving klikt u op een vorm of SmartArt-afbeelding (of selecteer meerdere vormen door Shift ingedrukt te houden terwijl u op elk object klikt).

Als u een vorm selecteert:

  • U zult een nieuw tabblad, 'Opmaak', zien verschijnen in het menulint. Klik hier voor uitgebreide opmaakopties, inclusief de mogelijkheid om vormen in te voegen en te stileren, tekst te bewerken, pagina-elementen te ordenen en de grootte van vormen aan te passen.

Als u een SmartArt-afbeelding selecteert:

  • U zult twee tabbladen, 'Opmaak' en 'Ontwerp', zien verschijnen in het menulint. Klik hier voor verscheidene opmaak- en ontwerpopties, inclusief de mogelijkheid om de stijl van de lay-out, kleuren en SmartArt-stijlen te wijzigen en afbeeldingen opnieuw in te stellen.

Telkens u vormen of SmartArt-afbeeldingen selecteert, verschijnen deze opties.


Een stroomdiagram in Lucidchart maken:

Voor het maken van stroomdiagrammen is Lucidchart een veel betere keuze dan PowerPoint. Elementen passen zich intuïtief aan elkaar aan, en publiceren en delen kan met een enkele muisklik. Als u een stroomdiagram in een diapresentatie wilt invoegen, maakt u dit gewoon in Lucidchart en kunt u het daarna als afbeelding invoegen.

VORMEN TOEVOEGEN

1.

Ga eerst naar de demo-omgeving of meld u aan voor een account. Als u zich aanmeldt voor een account, ga dan naar de editor door te klikken op 'Document aanmaken'.

2.

Zorg ervoor dat u de correcte vormbibliotheken open heeft staan door te klikken op de knop 'Meer vormen' en uw gewenste vormen te selecteren. In nieuwe documenten zullen standaard stroomdiagramvormen automatisch verschijnen in de toolbox aan de linkerkant.

3.

Als u klaar bent om te beginnen, sleept u een vorm uit de toolbox aan de linkerkant en zet u de vorm neer op het canvas.


LIJNEN TOEVOEGEN

1.

Laat de muisaanwijzer op de rand van een object staan. Als een vizier verschijnt, gebruikt u klikken en slepen om een lijn te trekken. Wanneer u de muis loslaat, zult u automatisch worden gevraagd om de volgende vorm toe te voegen. U kunt ook een lijn trekken door op uw rechtermuisknop te klikken en 'Lijn trekken' te kiezen of op 'L' op uw toetsenbord te drukken.


TEKST TOEVOEGEN

1.

Om tekst toe te voegen, sleept u het T-icoon uit de toolbox, zet u het neer en begint u met typen. Om tekst in een vorm toe te voegen, dubbelklikt u op de vorm en begint u met typen.


VORMGEVEN VANAF HET DOEK

1.

Voor snelle bewerkingen klikt u met de rechtermuisknop op een vorm of lijn. Er zal een menu verschijnen met populaire bewerkingsopties, zoals een item naar voren of achteren verplaatsen, een lijn trekken of de vorm veranderen.

2.

Om een vorm te verplaatsen kunt u deze aanklikken en slepen. Sleep vanaf een rand of hoek om de grootte te wijzigen, klik op het handvat-icoon en sleep het om de vorm te roteren.

3.

Om meerdere vormen te verplaatsen, selecteert u ze door Shift ingedrukt te houden terwijl u op elk object klikt en sleept u ze naar de gewenste positie.

4.

Lijnen zijn ontworpen om te worden uitgelijnd op verbindingspunten aan de rand van het object. Klik en sleep het uiteinde van de lijn langs de rand om de plaats waar de lijn is verbonden te wijzigen, of sleep de lijn naar het midden van het object om de lijn te dwingen dynamisch van positie te veranderen wanneer de vorm wordt verplaatst.


VORMGEVEN VANAF DE BALK EIGENSCHAPPEN EN HET PANEEL AFBEELDING

1.

Om tekst aan te passen, inclusief uitlijning en lettergrootte, selecteert u de tekst en kiest u uit de opties in de balk Eigenschappen bovenaan de pagina.

2.

Om grafische kwaliteiten zoals vulkleur en gradiënten te wijzigen, selecteert u het element dat u wilt aanpassen en kiest u uit de opties in het grafische paneel aan de rechterkant van de pagina.

3.

Om lijnen en vormen aan te passen, selecteert u het element dat u wilt veranderen en kiest u uit de opties in de eigenschappenbalk. Voeg tekst toe aan elk deel van een lijn door te dubbelklikken en te typen op de lijn.


AAN POWERPOINT TOEVOEGEN

1.

Om uw stroomdiagram in PowerPoint in te sluiten, klikt u op Bestand > Downloaden Als. Selecteer het soort afbeelding dat u wilt gebruiken en welke delen van het document u wilt downloaden en klik op de knop.

2.

Open een lege presentatie in PowerPoint. Klik op het tabblad Invoegen en kies Afbeeldingen. Blader naar de afbeelding die u gedownload hebt en klik op Invoegen.


HANDIGE FUNCTIES IN LUCIDCHART

Ons programma biedt veel nuttige functies die niet beschikbaar zijn in andere diagramprogramma's. Met Lucidchart hoeft u niet zoveel te klikken: voeg vormen in door ze gewoon te verslepen. U kunt lijnen direct op het doek tekenen en ze met het dichtstbijzijnde punt verbinden. Gebruikers kunnen zelfs interactieve links en lagen toevoegen om echt indruk te maken op hun publiek. Lucidchart maakt het gemakkelijk om stroomdiagramsymbolen en -stijlen op elkaar af te stemmen, en om uw stroomdiagram op papier of digitaal te delen. Gebruik ons stroomdiagramsjabloon voor Powerpoint om aan de slag te gaan.

Met Lucidchart krijgt u betaalbare tools om gemakkelijk professioneel ogende stroomdiagrammen te creëren en te delen. Probeer het nu zelf - er zijn gratis accounts en gratis proefperiodes beschikbaar voor onze premiumaccounts.

Probeer het nu
Registreer gratis