Hoe teken ik een systeemvolgordediagram?

Overzicht systeemvolgordediagram

Een systeemvolgordediagram is, zoals de naam doet vermoeden, een bepaalde soort volgordediagram in UML. Deze schema's tonen de details van gebeurtenissen die door actoren buiten het systeem op gang worden gebracht.

Wilt u uw eigen systeemvolgordediagram in UML tekenen? Klik op de onderstaande knoppen. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Probeer het nu
Registreer gratis

Betekenis van een systeemvolgordediagram

Systeemvolgordediagrammen zijn een subtype van volgordediagrammen, met een door Unified Modeling Language bepaalde stijl en notatie . Deze taal biedt een toolkit om diagrammen te maken en lezen die onafhankelijk van locatie of sector steeds begrijpelijk zijn.

Volgordediagrammen tonen de voortgang van gebeurtenissen voor een bepaalde tijdsduur - systeemvolgordediagrammen gaan nog een stap verder en tekenen de volgorde uit voor specifieke use cases. Use case-diagrammen zijn nog een andere soort diagrammen, die de interactie van een gebruiker met het systeem voorstellen. Als u uw kennis over diagrammen wilt opfrissen, kunt u terecht op de pagina 'Wat is een volgordediagram'. De meeste elementen op die pagina worden ook gebruikt voor een systeemvolgordediagram, zoals:

  • Object - dit vak met een onderlijnde titel stelt een klasse of object voor in UML. Binnen een systeemvolgordediagram modelleert deze vorm het systeem als een zwart vak (een systeem met een innerlijke werking die niet meteen zichtbaar is).
  • Actoren - actoren zijn entiteiten die op het systeem inwerken maar er toch buiten staan, en worden weergegeven als stokfiguren.
  • Gebeurtenissen - de gebeurtenissen in het systeem die door de actoren veroorzaakt worden in de volgorde. Gebeurtenissen worden in een systeemvolgordediagram weergegeven met een stippellijn, of levenslijn. Levenslijnen kunnen beginnen met een gelabelde rechthoekige vorm of een actorsymbool.

Wanneer kan ik een systeemvolgordediagram tekenen?

Systeemvolgordediagrammen zijn perfect om aan te tonen waar en wanneer taken binnen een systeem voltooid worden, vooral als die taken gerelateerd zijn aan use cases. Hieronder vindt u een aantal specifieke voorbeelden van het gebruik van systeemvolgordediagrammen:

  • Stapsgewijs de activiteiten van een systeem als reactie op gebeurtenissen modelleren.
  • Een blauwdruk creëren voor het belangrijkste successcenario van een bepaalde use case en alternatieve paden uitstippelen.
  • Belangrijke systeemgebeurtenissen en activiteiten identificeren om realistisch in te kunnen schatten welke middelen er nodig zijn.
Overzicht systeemvolgordediagram

Systeemvolgordediagrammen maken is eenvoudig en intuïtief met Lucidchart. Versleep vormen naar het doek en gebruik de tools van de editor om het schema te personaliseren. Maak vandaag nog een account aan!

Probeer het nu
Registreer gratis