Sjablonen voor zwembaandiagrammen

Stroomdiagrammen met zwembaandiagram

Als u processen wilt analyseren en inefficiënties binnen uw bedrijf wilt ontdekken, is een zwembaandiagram de perfecte oplossing. Teken uw stroomdiagrammen in zwembanen om snel sequenties tussen verschillende teams te illustreren en te ontdekken hoe u dit kunt verbeteren.

Lucidchart maakt het tekenen van zwembanen gemakkelijk. Met gratis sjablonen, aanpasbare vormen en kleuren, en de drag-and-drop interface is het heel eenvoudig om uw processen te optimaliseren.

Probeer het nu
Registreer gratis

Wat zijn zwembanen?

Zwembanen kunnen gebruikt worden om taken per team te organiseren. Ze zijn ideaal voor het analyseren van een algemeen proces en voor het identificeren van inefficiënties of blokkades. Om een zwembaan te maken, tekent u eerst een container voordat u met uw stroomdiagram begint. Benoem elke kolom in de container als een individu of team dat bij het proces betrokken is. Wanneer u daarna het stroodiagram uitwerkt brengt u elke handeling onder bij het individu of team dat de handeling uitvoert.

Hieronder ziet u een zwembaan waarin een bestelproces is opgenomen. Zoals de meeste zwembanen met klantgerichte volgordes begint deze met een actie van de klant (verzoek om een bestelling te plaatsen). Zodra een klant een verzoek tot bestelling doet, schakelt de actie naar de kolom 'Medewerker'. Vanaf daar heeft iedere actie of gemaakte beslissing invloed op de baan waarin ieder proces plaatsvindt totdat de hele procedure is doorlopen aan het einde van het diagram. In een verticaal diagram zoals dit lopen de acties van links naar rechts en van boven naar beneden.


Zwembaan voor bestelproces

Voorbeeld zwembaandiagram

Meer voorbeelden van zwembaansjablonen

U vindt extra voorbeelden van zwembanen in de bibliotheek van Lucidchart. Ieder sjabloon is gratis en volledig aanpasbaar. U kunt niet alleen zwembanen maken, maar we hebben ook volledige vormbibliotheken en sjablonen voor mockups, wireframes, UML, ERD, organigrammen en meer. Het is eenvoudig om deze sjablonen naar uw wens aan te passen met uw eigen afbeeldingen en de intuïtieve tekentechnologie.

Eenvoudige horizontale zwembaan

Eenvoudige horizontale zwembaan

Dit is een sjabloon voor een horizontaal zwembaandiagram. Gebruik de menu-opties om kolommen toe te voegen of te verwijderen, de richting van verticaal naar horizontaal te veranderen of om de layout van de tekst te wijzigen.

Eenvoudige verticale zwembaan

Eenvoudige verticale zwembaan

Gebruik dit sjabloon voor een verticaal zwembaandiagram. U kunt stroomdiagramsymbolen toevoegen aan de container of zelfs UML-activiteitsvormen naar het doek slepen.

Sjabloon voor zwembaan met 4 banen

Sjabloon voor zwembaan met 4 banen

Een sjabloon zoals deze is perfect voor een complexer zwembaandiagram. Probeer eens te klikken op bestaande tekst om deze te wijzigen. U kunt ook nieuwe lijnen tekenen vanuit iedere bestaande vorm.


Gebruik Lucidchart voor het maken van diagrammen en ontdek de voordelen ervan voor uw bedrijf. Teams zullen blij zijn met een soepelere integratie en eenvoudigere processen, dus start vandaag nog een gratis proefperiode!

Probeer het nu
Registreer gratis