Symbolen en notatie voor P&ID

Symbolengids voor P&ID

Net als andere gespecialiseerde diagrammen maken P&ID's gebruik van standaard vormen en symbolen. Er zijn enorm veel mogelijke symbolen, afhankelijk van de sector en het bedrijf, dus hebben we deze gids beperkt tot de meest gebruikte P&ID-symbolen.

Om te experimenteren met deze symbolen klikt u op de onderstaande knoppen. Met de P&ID-softwarevan Lucidchart kunt u snel, gemakkelijk en volledig gratis een P&ID-diagram van professionele kwaliteit maken.

Probeer het nu
Registreer gratis

Gids voor veelgebruikte P&ID-symbolen

P&ID-diagrammen(Piping & Instrumentation Diagrams) worden gebruikt om belangrijke documentatie te creëren voor de verwerkende industrie. De vormen in deze gids symboliseren de functionele verhouding tussen leidingen, instrumenten en systeemuitrusting. We hebben ze in zeven grote groepen opgedeeld: uitrusting, leidingen, vaten (of vessels), warmtewisselaars, pompen, instrumenten en kleppen.

Met Lucidchart hebt u alle nodige P&ID-symbolen binnen handbereik. Gebruikers kunnen ook SVG's en andere afbeeldingen importeren voor een P&ID-bibliotheek op maat van elk project.


Uitrusting

Uitrusting bestaat uit diverse P&ID-eenheden die niet in de andere categorieën passen. Deze groep omvat hardware zoals compressoren, transportbanden, motoren, turbines, zuigers en andere mechanische toestellen.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Leidingen

Een leiding is een buis die vloeibare stoffen vervoert. Leidingen kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt, inclusief metaal en kunststof. De groep leidingen bestaat uit 'one-to-many'-leidingen, meerdere leidingen, scheiders en andere soorten leidingapparaten.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Vessels

Een vat is een container die gebruikt wordt om vloeistof in op te slaan. Het kan tijdens de opslag ook de kenmerken van de vloeistof veranderen. De categorie vaten omvat tanks, cylinders, kolommen, zakken en andere vaten.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is een toestel dat ontworpen is om warmte op een efficiënte manier van verschillende oppervlakken of dragers over te brengen. Deze categorie omvat boilers, condensators en andere warmtewisselaars.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Pompen

Een pomp is een toestel dat zuigkracht of druk gebruikt om vloeistoffen te verhogen, samen te drukken of in en uit andere objecten te bewegen. Deze categorie bestaat uit zowel pompen als ventilatoren.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Instrumenten

Een instrument is een apparaat dat grootheden meet - en soms bestuurt - zoals stroming, temperatuur, hoek of druk. De groep instrumenten omvat indicatoren, zenders, opnames, regelaars en elementen.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Valves

Een klep regelt, richt of controleert de stroming van een vloeistof door doorgangen in een leidingensysteem te openen, te sluiten of gedeeltelijk te blokkeren. Deze categorie omvat vadometers, openingen en andere soorten kleppen.

Symbolengids P&ID voor uitrusting

Lucidchart biedt elke P&ID-vorm die ingenieurs nodig hebben. P&ID-diagrammen en samenwerken met anderen in uw team wordt een fluitje van een cent, met de P&ID-tutorial van Lucidchart.

Probeer het nu
Registreer gratis