Taken in BPMN

Hier tonen we u hoe de verschillende taken eruitzien, waarvoor ze gebruikt worden en hoe ze samen een processtroom vormen.

De beste manier om BPMN onder de knie te krijgen, is door het zelf te doen. Lucidchart maakt het u gemakkelijk!

Probeer het nu
Registreer gratis

Normale taak

normale taak Een normale taak is een enkele handeling die zich in een bedrijfsproces voordoet, zoals het opsturen van een brief.

Voorbeeld normale taak

Elk van de taken in het onderstaande voorbeeld is een normale taak. Als u een bedrijfsprocesmodel wilt creëren dat beschrijft hoe een paper wordt geschreven, kan dit er ongeveer zo uitzien.

voorbeeld taak

Dit bedrijfsprocesmodel toont de taken brainstormen, een eerste versie schrijven, die versie bewerken en een definitieve versie produceren.

Looping-taak

looping-taak Een looping-taak is een taak die steeds opnieuw wordt herhaald.

Voorbeeld Looping-taak

Als u in ons voorbeeld ook een Looping-taak wilt verwerken, kan dat bijvoorbeeld voor het bewerken van de eerste versie. Zo geeft u aan dat u het document meerdere keren wilt bewerken voordat u de definitieve versie indient.

voorbeeld taak

U kunt de voorwaarden van de taak verder toelichten, bijvoorbeeld met een kanttekening dat u de paper blijft bewerken totdat de leraar zegt dat u met de huidige versie een 10 zult behalen.

Multiple Instance-taak

sequentiële MI-taaksequentiële MI-taak Een Multiple Instance-taak is een taak die meerdere keren gebeurt. Die herhaling kan parallel of opeenvolgend zijn.

Voorbeeld Multiple Instance-taak

Als we doorgaan met het bovenstaande voorbeeldproces - het schrijven van een paper - kunt u misschien aan een aantal vrienden vragen om uw paper te lezen en u feedback te geven. Dat zou een MI-taak zijn, en geen Looping-taak. Dit betekent dat u 3 verschillende mensen een versie van de paper gaf, en dat ze u allemaal op hetzelfde moment feedback zullen geven.

voorbeeld multiple instance-taak

Het bovenstaande voorbeeld geeft verschillende bewerkingen weer die tegelijk gebeuren. Maar u kunt even gemakkelijk tonen dat die bewerkingen opeenvolgend gebeuren.

Compensation-taak

compensation-taakEen Compensation-taak is een gespecialiseerde versie van een taak die alleen gebeurt wanneer er zich eerst een andere specifieke taak heeft voorgedaan. Een Compensation Loop-taak is een taak die zich steeds opnieuw in volgorde voordoet en waarbij Compensation betrokken is.

Voorbeeld Compensation-taak

Die vrienden werken waarschijnlijk niet gratis, dus kunt u een Compensation-taak toevoegen en hen betalen voor het werk.

compensation-taak

Compensation/Looping-taak

compensation/looping-taak

Voorbeeld Compensation/Looping-taak

Een MI/Compensation-taak zou elk van de 3 bewerkers betalen. Als u slechts 1 bewerker had en hem of haar na elke bewerking betaalde, zou dit een Looping/Compensation-taak zijn.

Soorten taken

Business Rule-taken

Bedrijfsregel

Business Rule-taken werden toegevoegd voor BPMN 2.0. Het gaat hierbij om specifieke soorten diensten die door een bedrijfswerkgroep worden onderhouden, in plaats van een IT-groep. Deze vorm vertegenwoordigt de toepassing van een bedrijfsregel.

Manual-taken

Bedrijfsregel

Manual-taken worden gebruikt wanneer een deel van het proces handmatig kan worden uitgevoerd. Het kan gebeuren zonder hulp of toepassing van buitenaf, denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen die met een product wordt volgeladen.

Receive-taken

receive-taak

Een Receive-taak betekent dat het proces afhangt van een bericht van derden. Als het bericht ontvangen wordt, is de taak voltooid.

Script-taken

script-taak

Script-taken worden uitgevoerd door een Business Process Engine (BPE). Het script wordt geschreven in een taal die de BPE kan analyseren - vaak is dit JavaScript.

Send-taken

send-taak

Een Send-taak verstuurt een bericht naar een ander proces of een andere baan. De taak is voltooid zodra het bericht is verzonden.

Service-taken

service-taak

Een Service-taak gebruikt een geautomatiseerde toepassing of internetdienst om de taak uit te voeren.

User-taken

user-taak

Geeft aan dat de taak door een persoon word uitgevoerd en niet gemakkelijk in kleinere taken kan worden opgedeeld.

Start hier uw proefperiode van Lucidchart. Geen downloads of plugins nodig.

Lucidchart-klanten