UML-activiteitendiagramsymbolen en -notatie

UML - betekenis symbolen activiteitendiagram

Activiteitendiagrammen zijn net zo gemakkelijk te maken als gewone stroomdiagrammen. Elk symbool heeft een betekenis en een passende context. Bekijk onze gids voor een gedetailleerde lijst met symbolen voor UML-activiteitsdiagrammen en hun betekenis.

Om te experimenteren met deze symbolen klikt u op de onderstaande knoppen. Een activiteitendiagram tekenen in Lucidchart is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Probeer het nu
Registreer gratis

UML-activiteitendiagramsymbolen en -betekenis

UML-startsymbool

Het startsymbool

Stelt het begin van een proces of werkstroom voor in een activiteitendiagram. Het kan op zich worden gebruikt, of met een notitiesymbool dat het startpunt toelicht.

UML-activiteitsymbool

Het activiteitsymbool

Is het hoofdonderdeel van een activiteitendiagram. Deze vormen stellen de activiteiten voor die een gemodelleerd proces uitmaken.

UML-connectorsymbool

Het connectorsymbool

Wordt voorgesteld door een lijn met een pijl die de gerichte stroming of controlestroming van de activiteit toont. Een binnenkomende pijl is de start van een activiteit. Als de stap voltooid is, gaat de stroom verder met een uitgaande pijl.

UML-samenkomstsymbool

Het samenkomstsymbool of de synchronisatiebalk

Is een dikke verticale of horizontale lijn. Dit symbool combineert twee gelijktijdige activiteiten en voert ze opnieuw in in een stroom waar slechts één activiteit tegelijkertijd voorkomt.

UML-vorksymbool

Het vorksymbool

Wordt weergegeven met meerdere lijnen met pijlen vanuit een dikke lijn. Een vork splitst een enkele activiteitenstroom op in twee gelijktijdig uitgevoerde activiteiten.

UML-besluitsymbool

Het besluitsymbool

Is een ruitvorm; het stelt verschillende stromen voor die vertakken of samenkomen, waarbij het symbool dienst doet als kader of container.

UML-notitiesymbool

Het notitiesymbool

Wordt door de makers of bijdragers van diagrammen gebruikt voor het verstrekken van bijkomende informatie die niet in het diagram zelf past.

UML-ontvangstsignaalsymbool

Het ontvangstsignaalsymbool

Geeft aan dat een gebeurtenis aanvaard wordt. Nadat de gebeurtenis is ontvangen, is de stroom die vanuit deze actie komt, voltooid.

UML-stuursignaalsymbool

Het stuursignaalsymbool

Betekent dat een signaal wordt verzonden naar een ontvangende activiteit, zoals hierboven weergegeven.

UML-pseudo-toestandsymbool voor oppervlakkige geschiedenis

Het pseudo-toestandsymbool voor oppervlakkige geschiedenis

Stelt een overgang voor die zich beroept op de laatste actieve toestand.

UML-optielussymbool

Het optielussymbool

Stelt de maker in staat om een repetitieve sequentie te modelleren binnen het optielussymbool.

UML-stroomeindesymbool

Het stroomeindesymbool

Toont het eindpunt van de stroom van een proces. Een stroomeindesymbool markeert het einde van een proces in een enkele stroom, en een eindsymbool markeert de voltooiing van alle stromen in een activiteit.

UML-eindsymbool

Het eindsymbool

Geeft aan dat een proces of werkstroom voltooid is.


Gebruik van UML-symbolen in een activiteitendiagram

Met Lucidchart is het verrassend eenvoudig om een activiteitendiagram te creëren. Open de juiste vormbibliotheek, sleep de symbolen van de toolbox naar het doek en modelleer de processtroom door lijnen te trekken tussen de vormen. Het formaat en de stijl van elk element kan gemakkelijk worden aangepast. U kunt zelfs SVG-vormen en Visio-bestanden importeren voor een oplossing op maat. Als u meer over UML te weten wilt komen, raadpleeg dan onze gids voor Activiteitendiagrammen of de tutorial Wat is UML.


Lucidchart biedt alle standaard vormen van UML 2.0, zodat u uw activiteitendiagram gemakkelijk kunt maken en delen. Uw UML-diagrammen voor school of werk zullen professioneel ogen en gemakkelijk leesbaar zijn. Probeer het zelf!

Probeer het nu
Registreer gratis