Venndiagramsymbolen en hun betekenis

Afdrukbare venndiagrammen

Venndiagrammen zijn visuele voorstellingen van wiskundige verzamelingen. Er zijn derhalve een aantal venndiagramsymbolen die u vast beter wilt leren kennen. Deze handleiding toont het proces om een venndiagram te maken en licht ook de gebruikte symbolen toe.

Gebruik Lucidchart om uw eigen venndiagram te maken. Met een intuïtieve interface op basis van slepen en neerzetten kunt u in slechts enkele minuten een kwalitatief hoogstaand venndiagram maken!

Probeer het nu
Registreer gratis

Venndiagrammen en verzamelingenleer

Venndiagrammen zien er misschien eenvoudig uit, maar eigenlijk zijn het voorstellingen van complexe wiskundige ideeën. Lees verder voor een gedetailleerdere uitleg over de meest gebruikte symbolen.


Vereniging van twee verzamelingen: ∪

Elke cirkel of ovaal stelt een categorie voor. De vereniging (of unie) van twee verzamelingen wordt voorgesteld door ∪. (Niet te verwarren met de letter "u") Dit is een venndiagram met twee cirkels. De rode cirkel is Aen de blauwe cirkel is B. Het volledige venndiagram stelt de vereniging van A en B voor, oftewel: AB. Klik gerust op de afbeelding om dit diagram als sjabloon te gebruiken.

Klik om te openen
Venndiagram met 2 cirkels, vereniging van twee verzamelingen

Hoe zou de vereniging van twee verzamelingen er in het echt uitzien? Verzameling A zou een groep mensen kunnen zijn die piano spelen. Verzameling B kan gitaristen voorstellen. AB beschrijft dan mensen die piano, gitaar of allebei bespelen.


Doorsnede van twee verzamelingen: ∩

Als we een venndiagram maken, zijn we vaak geïnteresseerd in de doorsnede van twee verzamelingen, dus welke elementen de categorieën gemeen hebben. In dit diagram stelt het paarse gebied (waar rood en blauw elkaar overlappen) de doorsnede voor van A en B oftewel: AB.

Verdergaand op het voorbeeld van pianisten en gitaristen, omvat dit gebied iedereen die beide instrumenten meester is.


Complement van een verzameling: Ac

Als u een venndiagram maakt, wilt u wellicht ook nadenken over wat er niet in een verzameling is opgenomen. Dat is het complement van een verzameling, of Ac, voor verzameling A.

Het absolute complement van een verzameling is alles dat niet in die verzameling is opgenomen. In een universum (U, de letter) is alles dat zich binnen het universum bevindt, behalve A, het absolute complement van A in U. Dit kan worden voorgesteld door de vergelijking Ac = U \ A.

Hieronder vindt u een Lucidchart-diagram voor het absolute complement van A in U. Het rode gedeelte toont alles buiten A. Als we terugdenken aan de muziekinstrumenten, zou dit iedereen zijn die geen piano speelt.

Venndiagram absoluut complement

Een venndiagram voor fastfood, ter illustratie van verzamelingenleer

Laten we beginnen door drie mensen te bevragen over hun favoriete fastfood. Deze drie mensen, die we als A, B, en C zullen voorstellen, vertellen ons van welke restaurants ze houden. Een diagram met drie cirkels omvat elke mogelijkheid: dat een restaurant door een, twee of drie respondenten wordt gekozen, of door niemand.

Dit waren de resultaten:

Fastfoodenquête

Nu is het tijd om deze informatie in een venndiagram te gieten. We gingen aan de slag met het onderstaande sjabloon. Het gebruikt het symbool dat we eerder al besproken hebben, ∩, om de doorsnede aan te geven tussen twee en drie verzamelingen. Dit betekent dat er 8 mogelijke bestemmingen zijn voor onze restaurants.

Klik om te openen
Afdrukbaar venndiagram met 3 cirkels

Nu vullen we ons venndiagram in op basis van de resultaten. In AB hebben we Wendy's, omdat zowel respondent A als B ervoor koos. Burger King, een ander restaurant in het fastfooduniversum was bij niemand favoriet en wordt daarom in de witte ruimte buiten het diagram geplaatst. In de doorsnede van alle drie - ABC - vinden we Chick-fil-A, waar alle respondenten van smullen.

Zo ziet het definitieve diagram eruit:

Venndiagram over fastfood met 3 cirkels

Nu hebben we een visueel hulpmiddel om te helpen beslissen waar deze drie mensen samen zouden kunnen lunchen!


Meer informatie over venndiagramsymbolen

Als u meer wilt weten over verzamelingenleer en hoe u kwalitatief hoogstaande venndiagrammen kunt bouwen, is er heel wat informatie beschikbaar. Zo bevat de Stanford Encyclopedia een inleiding tot de verzamelingenleer.

Als u meer wilt weten over de geschiedenis van venndiagrammen, lees dan onze pagina “Wat is een venndiagram?” John Venn populariseerde het idee om verzamelingenleer voor te stellen met cirkels die elkaar overlappen, maar de ideeën en symbolen zijn heel wat ouder!


Lucidchart is de ideale diagramoplossing voor venndiagrammen. Alles gebeurt in de cloud, dus kunt u gemakkelijk met collega's aan een venndiagram samenwerken. Importeer afbeeldingen en deel uw diagram digitaal of gedrukt. Probeer het vandaag nog: kopieer en plak wiskundige symbolen gewoon in de tekstvakken van uw diagram!

Probeer het nu
Registreer gratis