Een organigram maken in Word

Wat wil je doen met een organigram?

Ik wil meer weten over organigrammen.

Ik wil mijn eigen organigram maken in Lucidchart.

Ik wil een organigram maken van een sjabloon dat al is gemaakt.


Organigrammen zijn krachtige hulpmiddelen om ingewikkelde structuren te vereenvoudigen. Deze handleiding helpt je om een organigram in Word te maken en legt ook uit hoe je tijd en energie kunt besparen door een organigram in Lucidchart te maken.

Dit artikel leest u in 5 minuten

Wil je je eigen organigram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een organigram maken

Een organigram maken in Word

Microsoft Word is een krachtige tekstverwerker. Word is niet specifiek bedoeld voor het maken van diagrammen, maar je kunt er eenvoudige organigrammen mee bouwen om je documenten mee te verfraaien en nuttiger te maken voor lezers.

1. SmartArt invoegen

Ga in een Word-document naar het tabblad 'Invoegen' en selecteer 'SmartArt' om het SmartArt-menu te openen. Selecteer in de groep Hiërarchie aan de linkerkant het organigramsjabloon dat je wilt gebruiken.

Een organigram maken in Word - SmartArt invoegen

2. Tekst invoeren

Nadat je een organigramsjabloon hebt geselecteerd, verschijnt er een pop-upmenu waarmee je voor elke vorm tekst kunt invoeren. Omdat elke vorm voor een persoon in de organisatie staat, raden we aan om indien nodig eerst je gegevens te bewerken om ervoor te zorgen dat iedereen wordt vermeld en dan pas je organigram te maken. Helaas kan Word in elke vorm slechts een zeer beperkte hoeveelheid informatie opslaan. Kijk hier voor meer informatie over het maken van uitgebreidere organigrammen met Lucidchart.

Een organigram maken in Word - tekst invoeren

3. Hiërarchie aanpassen

Organigrammen zijn ontzettend handig voor het inzichtelijk maken van de structuur van een organisatie en vooral de hiërarchie. Organisaties zijn vaak complex en door vast te stellen wie aan wie rapporteert, kan verwarring worden voorkomen en de efficiëntie op kantoor worden verbeterd. In Word kunt u het niveau van iemand in een organigram verhogen door in het tekstdialoogvenster op zijn of haar naam te klikken en op de tabtoets te drukken. Met Shift + Tab kunt u zijn of haar niveau verlagen. De hiërarchie van een organisatie kan ook worden beheerd in het tabblad 'Ontwerp' van SmartArt.

Stel dat Jim in ons voorbeeld promotie maakt en dat Angela voortaan aan Jim rapporteert. Om deze wijziging aan te brengen in het organigram, klikt u in het tekstdialoogvenster op de naam van Angela en drukt u op de tabtoets. Deze wijziging is nu doorgevoerd in uw organigram.

Een organigram maken in Word - hiërarchie aanpassen

4. Vormen toevoegen en verwijderen

De meeste SmartArt-sjablonen zijn standaard voorzien van vijf vormen, maar je hebt waarschijnlijk meer dan vijf vormen nodig om je organisatie correct weer te geven. Je kunt vormen toevoegen door op het tabblad 'Ontwerp' van de SmartArt-hulpmiddelen te klikken en vervolgens op de knop 'Vorm toevoegen' te klikken. Hier kun je bepalen waar de vorm terechtkomt, aan wie deze persoon rapporteert etcetera.

Stel dat er een nieuwe medewerker wordt aangenomen die ook aan Jim rapporteert. Om die toe te voegen, klik je op Angela (die al aan Jim rapporteert) en klik je vervolgens in het tabblad 'Ontwerp' van de SmartArt-hulpmiddelen op de knop 'Vorm toevoegen'.

Een organigram maken in Word - vormen toevoegen en verwijderen

5. Je organigram opmaken

Je kunt je organigram in Word verder afmaken door te experimenteren met de kleuren, lettertypen en afmetingen van de vormen via de SmartArt-hulpmiddelen op de tabbladen 'Ontwerp' en 'Opmaak'. Onderstaande afbeelding laat zien hoe we het organigram hebben aangepast door de kleuren en het ontwerp van de vormen te veranderen.

Een organigram maken in Word - uw organigram opmaken

Wil je je eigen organigram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een organigram maken

Een organigram maken in Lucidchart

Hoewel Word enkele mogelijkheden biedt om eenvoudige organigrammen te maken, is Lucidchart specifieker ontworpen voor het maken van organigrammen. Met Lucidchart kun je heel gemakkelijk eenvoudige of complexe organigrammen maken en toevoegen aan je Word-documenten met behulp van de MS Word-invoegtoepassing.

Bekijk deze video voor een uitgebreide uitleg van het maken van organigrammen in Lucidchart.

 

Aan de slag met Lucidchart

Meld je om te beginnen aan voor een gratis Lucidchart-account. Nadat jij je hebt aangemeld, open je een nieuw Lucidchart-document. Daarna moet je de vormbibliotheken voor organigrammen in Lucidchart inschakelen door op de knop '+ Vormen' aan de linkerkant van het scherm te klikken. Zorg ervoor dat 'Organigrammen' is geselecteerd.

Een organigram maken in Word - aan de slag met Lucidchart

Organigramvormen toevoegen

Nu de organigramvormen aan de linkerkant van je scherm worden weergegeven, kun je simpelweg de gewenste vormen slepen en neerzetten op het tekenvel. Nadat je de eerste vorm op het tekenvel hebt neergezet, kun je de vorm bewerken door op het tandwielpictogram naast de vorm te klikken en de gewenste informatie in te voeren.

Een organigram maken in Word - vormen toevoegen in Lucidchart

Je kunt vormen met elkaar verbinden en de hiërarchie aangeven door vanaf de rode stip te slepen die verschijnt als je de muis over een vorm beweegt.

Organigramgegevens importeren

Om je werk te stroomlijnen, biedt Lucidchart betalende gebruikers de mogelijkheid om gegevens van hun organisatie te importeren. Je hoeft alleen de gegevens te verstrekken en dan maakt Lucidchart het diagram voor jou. Om te beginnen zet jij jouw gegevens in een spreadsheet en sla je het op als een CSV-bestand. Daarbij kun je bijvoorbeeld de volgende velden opnemen:

 • Naam

 • Werknemers-ID

 • Afdeling

 • Functie

 • Telefoon

 • E-mail

 • Rapporteert aan

Een organigram maken in Word - organigramgegevens importeren

Nu kun je de gegevens importeren. Klik op de knop 'Gegevens importeren' onder de organigramvormen en volg de stappen in het dialoogvenster 'Gegevens importeren'.

Een organigram maken in Word - gegevens importeren in Lucidchart

Gefeliciteerd, Lucidchart heeft je zojuist tijd en energie bespaard!

Een organigram maken in Word - organigram in Lucidchart

Vormen opmaken

Je kunt je organigram zelf maken of de gegevens importeren, maar het bewerken van je organigram in Lucidchart is altijd gemakkelijk en intuïtief. Klik op het tandwielpictogram dat verschijnt als je de muis over een vorm beweegt en maak de vormen op zoals jij dat wilt. In dit menu kun je gemakkelijk velden toevoegen of verbergen en de lay-out van vormen wijzigen.

Een organigram maken in Word - organigramvormen opmaken

Je kunt de hiërarchie van je organisatie bewerken door linksboven in het menu 'Geavanceerde vormen' op Tab of Shift + Tab te drukken. Als je organigram er rommelig begint uit te zien, druk je in dit zelfde menu op de knop 'Lay-out opruimen'.

Een Lucidchart-diagram invoegen in Word

Nadat je een organigram hebt gemaakt in Lucidchart, kun je het invoegen in elk gewenst Word-document. Je kunt jouw Lucidchart-diagram gemakkelijk in Word invoegen met behulp van onze MS Office Word-invoegtoepassing. Daartoe volg je deze stappen:

 • Open Lucidchart vanuit je tabblad 'Invoegtoepassingen' en voeg een bestaand organigram in of maak een nieuw diagram.


Extra bronnen

Probeer Lucidchart nu uit en ontdek een ongelofelijk gemakkelijke manier om organigrammen te maken en te delen in Word. Lucidchart is een tool in de cloud die samenwerken met anderen eenvoudig en gemakkelijk maakt.

Wil je je eigen organigram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.