Symbolen en notatie voor P&ID

Wat zijn je behoeften op het gebied van P&I diagrammen?

Ik heb nog geen ervaring met P&ID's en wil graag meer informatie.

Ik wil mijn eigen P&I diagram maken in Lucidchart.

Ik wil een P&I diagram maken op basis van een Lucidchart-sjabloon.


Net als andere gespecialiseerde diagrammen maken P&ID's gebruik van standaard vormen en symbolen. Er zijn enorm veel mogelijke symbolen, afhankelijk van de sector en het bedrijf, dus hebben we deze gids beperkt tot de meest gebruikte P&ID-symbolen die worden ondersteund door onze P&ID-software en gestandaardiseerd zijn voor best practices in hun sector.

Dit artikel leest u in 2 minuten

Wilt u een eigen P&I diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een P&I diagram maken

Over P&ID-symbolen

P&ID-diagrammen(Piping & Instrumentation Diagrams) worden gebruikt om belangrijke documentatie te creëren voor de verwerkingsindustrie. De vormen in deze gids symboliseren de functionele verhouding tussen leidingen, instrumenten en apparaten. We hebben ze in zeven grote groepen opgedeeld: apparaten, leidingen, vaten (of vessels), warmtewisselaars, pompen, instrumenten en kleppen.

Met Lucidchart heb je alle nodige P&ID-symbolen binnen handbereik. Gebruikers kunnen ook SVG's en andere afbeeldingen importeren voor een P&ID-bibliotheek op maat voor elk project.

Symbolen voor apparaten

Apparaten bestaan uit diverse P&ID-eenheden die niet in de andere categorieën passen. Deze groep omvat hardware zoals compressoren, transportbanden, motoren, turbines, zuigers en andere mechanische toestellen.

P&ID-symbolen

Symbolen voor leidingen

Een leiding is een buis die vloeibare stoffen vervoert. Leidingen kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt, inclusief metaal en kunststof. De groep leidingen bestaat uit 'one-to-many'-leidingen, meerdere leidingen, scheiders en andere soorten leidingapparaten.

P&ID-symbolen voor leidingen

Symbolen voor vaten

Een vat is een container die gebruikt wordt om vloeistof in op te slaan. Het kan tijdens de opslag ook de kenmerken van de vloeistof veranderen. De categorie vaten omvat tanks, cylinders, kolommen, zakken en andere vaten.

P&ID-symbolen voor vaten

Wilt u een eigen P&I diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een P&I diagram maken

Symbolen voor warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is een toestel dat ontworpen is om warmte op een efficiënte manier van verschillende oppervlakken of dragers over te brengen. Deze categorie omvat boilers, condensators en andere warmtewisselaars.

P&ID-symbolen voor warmtewisselaars

Symbolen voor pompen

Een pomp is een toestel dat zuigkracht of druk gebruikt om vloeistoffen te verhogen, samen te drukken of in en uit andere objecten te bewegen. Deze categorie bestaat uit zowel pompen als ventilatoren.

P&ID-symbolen voor pompen

Symbolen voor instrumenten

Een instrument is een apparaat dat grootheden meet - en soms bestuurt - zoals stroming, temperatuur, hoek of druk. De groep instrumenten omvat indicatoren, zenders, opnames, regelaars en elementen.

P&ID-symbolen voor instrumenten

Symbolen voor kleppen

Een klep regelt, richt of controleert de stroming van een vloeistof door doorgangen in een leidingensysteem te openen, te sluiten of gedeeltelijk te blokkeren. Deze categorie omvat vadometers, openingen en andere soorten kleppen.

P&ID-symbolen voor kleppen

Extra bronnen

Lucidchart biedt elke P&ID-vorm die ingenieurs nodig hebben. P&ID's maken en samenwerken met anderen in je team wordt een fluitje van een cent, met de P&ID-tutorial van Lucidchart. 

Wilt u een eigen P&I diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.