Symbolen en pictogrammen voor waardestroomdiagrammen

Wat zijn je behoeften op het gebied van value stream maps?

Ik heb nog geen ervaring met value stream maps en wil graag meer informatie.

Ik wil mijn eigen value stream map maken in Lucidchart.

Ik wil een value stream map maken op basis van een Lucidchart-sjabloon.


Value Stream Maps (VSM, of Waardestroomanalyses in het Nederlands) worden gemaakt met behulp van een aantal unieke symbolen. In deze gids behandelen we de vaakst gebruikte symbolen die processen, materialen, informatie en nog veel meer voorstellen.

Dit artikel leest u in 7 minuten

Wil jij je eigen value stream map maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een values stream map maken

Symbolen voor value stream mapping

Een value stream map (VSM) gebruikt symbolen om de stroom van informatie en voorraad binnen een systeem voor te stellen, en om die processen te stroomlijnen. Het is een hulpmiddel om verspilling tegen te gaan en de efficiëntie te verbeteren, met als doel om klanten optimale waarde te bieden in de vorm van producten of diensten. VSM's zijn nauw verwant aan lean manufacturing (slank produceren) maar kunnen ook elders worden toegepast, zoals in de dienstensector, voor administratieve en kantoorprocessen en voor softwareontwikkeling. Het kan voor elk bedrijf waardevol zijn om een kaart te creëren die visueel voorstelt welke stappen er bij de productie en levering van goederen en diensten betrokken zijn. Een VSM maakt het gemakkelijker om de huidige status van een productieproces te evalueren, om zo te achterhalen wat er goed werkt en waar er eventueel inefficiënties zijn. Als de kaart voor de huidige situatie is geanalyseerd, kunnen er aparte versies voor toekomstige en ideale scenario's worden opgesteld, met als doel om een duidelijk plan te formuleren om de stromen binnen een bedrijf te verbeteren. Voor meer informatie over de productie en het gebruik van VSM's, kunt u ons artikel over het onderwerp lezen.

Er bestaat een specifieke set symbolen voor gebruik in value stream maps. Sommige van die symbolen werden geïntroduceerd in het baanbrekende boek 'Learning to See', dat in 2009 gepubliceerd werd door het Lean Enterprise Institute. Er zijn echter geen regels voor de symbolen in VSM's - u kunt ze gewoon aanpassen of zelf toevoegen waar dat voor uw bedrijf nodig is. Misschien zijn sommige symbolen niet helemaal geschikt om het systeem te beschrijven. Of misschien hebt u speciale symbolen nodig om bepaalde aspecten van een proces te communiceren. Zolang het team dat het systeem moet verbeteren de gebruikte symbolen kan begrijpen, zal de kaart een doeltreffend hulpmiddel zijn. Hieronder vindt u een aantal van de meest gebruikte symbolen.

Processymbolen voor value stream maps

SymboolNaamBeschrijving
pictogram klant/leverancierKlant/leverancierAls dit pictogram in de linkerbovenhoek staat (waar materiaalstromen meestal starten), stelt het de leverancier voor. In de rechterbovenhoek is het de klant.
toegewijd procesToegewijde processtroom

Dit pictogram stelt een enkele afdeling, procesbewerking of machine voor met een vaste en continue interne materiaalstroom.

pictogram gedeeld procesGedeeld proces

Dit pictogram wijst op een proces, afdeling, bewerking of werkcentrum dat door andere waardestroomfamilies wordt gedeeld.

gegevensvakGegevensvakHet gegevensvak wordt onder andere pictogrammen geplaatst die gegevens nodig hebben om het systeem te analyseren. Een gegevensvak kan bijvoorbeeld onder een fabriekspictogram verschijnen met informatie over hoe vaak er goederen worden verscheept, hoe producten worden verwerkt, de partijgrootte en nog veel meer.
WerkcelWerkcelGebruik dit pictogram om te tonen dat meerdere processen in een productiewerkcel zijn geïntegreerd.

Wil jij je eigen value stream map maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een values stream map maken

Materiaalsymbolen voor value stream maps

SymboolNaamBeschrijving
voorraadpictogramVoorraadDeze pictogrammen stellen de voorraad tussen twee processen voor. Als u voorraadcijfers wilt toevoegen, kan dit onder de driehoek. Dit symbool stelt ook opgeslagen voorraad voor.
ZendingenDit symbool stelt materialen voor die van leveranciers komen, of afgewerkte producten die van de fabriek naar klanten gaan.
Push pijlPush pijlDit pictogram wijst op materiaal dat stroomafwaarts geduwd wordt, van één proces naar het volgende.
SupermarktSupermarktDit pictogram toont een Kanban-voorraadpunt waar downstream-klanten voorraad kunnen verkrijgen als die door de upstream-leverancier wordt aangevuld.
MateriaalpullMateriaalpullDit pictogram geeft weer dat opgeslagen voorraad fysiek uit supermarkten wordt verwijderd.
FIFO lijnFIFO lijnDit pictogram stelt een First-In-First-Out-systeem voor dat de voorraadinput beperkt. De maximale voorraadcapaciteit kan onder de baan worden vermeld.
VeiligheidsvoorraadVeiligheidsvoorraadDit pictogram geeft geen permanente maar tijdelijke veiligheidsvoorraad weer om moeilijkheden te voorkomen als er zich systeemstoringen of andere problemen voordoen.
externe verzendingenExterne verzendingDe vrachtwagen duidt op externe verzending naar klanten of vanwege leveranciers.

VSM-informatiesymbolen

SymboolNaamBeschrijving
ProductiebeheersingProductiecontroleCentrale productieplanning of -controle wordt weergegeven met deze eenvoudige rechthoek.
Handmatige informatieManuele informatieManuele informatiestromen van memo's, rapporten of gesprekken. Licht indien nodig het soort informatie toe.
Elektronische informatieElektronische informatieDigitale informatiestromen zoals het internet, intranet, elektronische gegevensuitwisseling, enz. De frequentie, het soort gegevens en het medium kunnen allemaal worden opgenomen.
Productie KanbanProductie KanbanVertegenwoordigt de productie die nodig is om een downstream-proces van onderdelen te voorzien.
Terugtrekking KanbanTerugtrekking KanbanDit symbool stelt een kaart voor die een operator of materiaalverwerker vertelt hoe onderdelen van een supermarkt naar een proces moeten worden verplaatst.
Signaal Kanban
Signaal KanbanDit Kanban-symbool wordt gebruikt als de voorraad in een supermarkt tot een minimum zakt, en staat voor de productie van een specifiek aantal onderdelen.
Kanban-postKanban PostDit pictogram vertegenwoordigt een locatie waar Kanban-signalen verzameld worden, meestal in de buurt van een supermarkt. In een systeem met twee kaarten kan dit gebruikt worden om Kanban voor productie en terugtrekking uit te wisselen.
Opeenvolgende PullOpeenvolgende PullMet dit proces is er geen voorraadopslag tussen processen meer nodig doordat een deelverzamelingsproces de opdracht krijgt om snel een specifiek klantenorder te produceren.
BezettingsnivelleringLading nivelleringEen hulpmiddel dat Kanbans samenvoegt om de verscheidenheid en het volume van de productie te nivelleren.
mrp erpMRP/ERPPlanning met gebruik van een voorraadcontrolesysteem zoals Material Requirements Planning (MRP).
Go seeGo seeSoms wordt informatie verzameld door te observeren, zoals wanneer een leidinggevende een productiebeslissing maakt na visuele controle van de voorraad.
Verbale informatieVerbale informatieDit stelt informatie voor die verbaal wordt doorgegeven.

Algemene symbolen voor VSM

SymboolNaamBeschrijving
Kaizen-burstKaizen BurstDit pictogram werd ontworpen om de aandacht te trekken op problemen. Het identificeert kritieke processen om met succes de toekomstige status in kaart te brengen.
OperatorOperatorDit pictogram wordt gebruikt om aan te geven hoeveel operatoren er nodig zijn om de waardestromen aan een specifiek werkstation te verwerken.
andere informatie VSM's (of waardestroomkaarten)Andere informatieAndere nuttige informatie.
tijdlijn vsmTijdlijnDe tijdlijn wordt onderaan een waardestroom (VSM) geplaatst en geeft wacht- en verwerkingstijden weer. Dit kan gebruikt worden om de doorlooptijd en de totale cyclustijd te berekenen.
SpoorwegvervoerTransportsymbolenDeze symbolen zijn eenvoudig - een verzending per spoor is een trein, luchttransport is een vliegtuig en transport over water is een schip.
vorkheftruck vsmVorkheftruckDit wordt gebruikt als iets met een vorkheftruck verplaatst moeten worden.
versneldVersneldGeeft aan dat product- of informatieleveringen versneld worden.
melkrondeMelkrondeDit pictogram verwijst naar een voertuig dat op verschillende locaties verschillende items levert of ophaalt, vaak via een vaste route.
MagazijnMagazijnDit symbool stelt een intern of extern magazijn voor.
Cross-DockCross-DockDit verwijst naar zorgvuldig gecoördineerde vrachtwagens, waardoor materialen rechtstreeks van inkomende op vertrekkende vrachtwagens kunnen worden overgeladen.
ordersOrdersDit pictogram kan verwijzen naar aankoop- of verkooporders.
TelefoonTelefoonTelefoonorders of andere communicatie per telefoon.
gebundelde kanbanGebundelde KanbanDit pictogram stelt Kanban-kaarten voor die in bundels aankomen of verstuurd worden.
controlecentrumControlecentrumGecentraliseerde Kanban-controle.
KwaliteitsprobleemKwaliteitsprobleemEen kwaliteitsprobleem kan op elk moment in de VSM-keten worden aangegeven.
oplossing verbeteringOplossing/verbeteringHet wolksymbool wordt gebruikt om voorstellen, ideeën of oplossingen weer te geven.

 


Nuttige bronnen

Dankzij Lucidchart - de beste diagramapp op het internet - kunt u deze symbolen voor value stream mapping snel en gemakkelijk inzetten.

Wil jij je eigen value stream map maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookie-instellingenCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.