PINGDOM_CANARY_STRING
agile levenscyclus bij softwareontwikkeling

De stadia van de agile levenscyclus bij softwareontwikkeling

Leestijd: ongeveer 5 min

Geplaatst door: Lucid Content Team

Innoveer of sterf.

Als technologiebedrijven een rol willen blijven spelen in een veranderlijke industrie, hebben softwareontwikkelingsteams een manier nodig waarop zij hun producten zoveel en zo snel mogelijk uit kunnen brengen. De agile softwareontwikkelingsmethode is specifiek ontwikkeld voor de snelle ontwikkeling en implementatie van software.

Lees alles over de stadia van de agile levenscyclus bij softwareontwikkeling (SDLC) om te bepalen of dit proces past bij de behoeften van jouw team.

agile levenscyclus bij softwareontwikkeling
Overzicht agile levenscyclus voor softwareontwikkeling (klik op de afbeelding om online aan te passen)

1. Projecten uitfaseren en prioriteit geven

In de eerste fase van de agile levenscyclus voor softwareontwikkeling faseert het team projecten uit en geeft ze prioriteit. Sommige teams werken misschien aan meer dan één project tegelijkertijd, afhankelijk van de organisatie van de afdeling.

Voor elk concept zou je de bedrijfsmogelijkheid kunnen definiëren en de tijd en het werk kunnen vaststellen dat verzet moet worden om het project te voltooien. Op basis van deze informatie kun je technische en economische haalbaarheid beoordelen en beslissen welke projecten het opvolgen waard zijn.

2. Vereisten voor de eerste sprint formuleren

Zodra je het project hebt vastgesteld, kun je met de belanghebbenden samenwerken om de eisen te bepalen. Mogelijk wil je stroomdiagrammen voor gebruikers of hoogwaardige UML-diagrammen gebruiken om te laten zien hoe de nieuwe functie zou moeten functioneren en in hoeverre het in jouw bestaande systeem past.

gebruikersreisstroom
Sjabloon stroomdiagram gebruikersreis (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Van daaruit selecteer je de teamleden die aan het project gaan werken en wijs je hen middelen toe. Stel een tijdlijn of proceskaart op in Lucidchart om verantwoordelijkheden van elkaar te onderscheiden en duidelijk te laten zien wanneer bepaalde taken af moeten zijn gedurende de sprint.

Ons team heeft bijvoorbeeld het volgende diagram opgesteld om te visualiseren hoe het team het Print- & Verzendproces zou implementeren voor een bedrijf. In de kolommen staat de werkbelasting per teamlid en de rijen laten zien welke taken af moeten zijn tijdens elke sprint.

releaseplan

3. Opbouw/herhaling

Zodra een team de eisen heeft bepaald voor de eerste sprint op basis van de feedback en eisen van belanghebbenden, gaat het werk van start. UX-designers en -ontwikkelaars beginnen aan hun eerste herhaling van het project te werken, met als doel de lancering van een werkend product aan het einde van de sprint. Vergeet niet dat het product meerdere revisierondes zal doorlopen, waardoor de eerste herhaling mogelijk alleen de minimale functionaliteit zal bevatten. Het team kan en zal aanvullende sprints doen om het algemene product uit te breiden.

4. De herhaling in productie nemen

Je bent bijna klaar om jouw product op de wereld te zetten. Voltooi deze softwareherhaling in de volgende stappen:

  • Test het systeem. Jouw Quality Assurance (QA) team zou de functionaliteit moeten testen, bugs moeten detecteren en plus- en minpunten moeten registreren.
  • Pak eventuele defecten aan.
  • Het systeem afronden en gebruikersdocumentatie. Lucidchart kan je helpen jouw code in kaart te brengen via UML-diagrammen of gebruikersstromen laten zien zodat iedereen begrijpt hoe het systeem werkt en hoe ze het verder kunnen uitbouwen.
  • Neem de herhaling in productie.

5. Productie en blijvende ondersteuning voor de softwarerelease

Deze fase omvat blijvende ondersteuning voor de softwarerelease. Met andere woorden: jouw team moet ervoor zorgen dat het systeem goed blijft werken en moet gebruikers laten zien hoe ze het moeten gebruiken. De productiefase eindigt zodra de ondersteuning is beëindigd of zodra de release uitgefaseerd gaat worden.

6. Veroudering

Tijdens de verouderingsfase wordt de systeemrelease uit productie gehaald, doorgaans wanneer je een systeem wilt vervangen door een nieuwe release of wanneer het systeem overbodig, redundant of niet in lijn met jouw bedrijfsmodel blijkt.

Planning van de sprint voor agile softwareontwikkeling

Binnen de agile SDLC wordt het werk onderverdeeld in sprints, met als doel een werkend product te produceren aan het einde van elke sprint. Een sprint duurt doorgaans twee weken of 10 werkdagen. De workflow van een sprint volgt doorgaans de volgende basislijn:

  • Plannen. De sprint begint met een planningsvergadering, waarbij de teamleden samenkomen om de onderdelen voor de volgende werkronde uit te werken. De productmanager stelt prioriteiten op basis van een backlog aan taken die aan het team worden toegewezen.
  • Ontwikkelen. Het product ontwerpen en ontwikkelen in overeenstemming met de goedgekeurde richtlijnen.
  • Testen/QA. Voltooiing van zorgvuldig testen en documenteren van de resultaten voordat ze worden opgeleverd.
  • Leveren. Het werkende product of de software presenteren aan belanghebbenden en klanten.
  • Beoordelen. Om feedback vragen van de klant en belanghebbenden en informatie verzamelen voor de volgende sprint.

Buiten vergaderingen voor het plannen van de sprint, dient jouw team dagelijks samen te komen om de voortgang te controleren, eventuele opstoppingen uit de weg te ruimen en om het proces in goede banen te leiden.

Blijf ook flexibel en sta open voor veranderingen. Deze methode wordt niet voor niets “agile” genoemd.

Kortom: Het doel van de levenscyclus van agile softwareontwikkeling is het zo snel mogelijk creëren en leveren van werkende software.

Plan jouw projecten en leid ze in goede banen met Lucidchart.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

what does HR do

Wat doet HR eigenlijk? 11 kernactiviteiten

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

What is Agile methodology? (+ how you're already using it)

what is agile methodology

Agile versus waterval versus Kanban versus Scrum: wat is het verschil?

agile versus waterval versus kanban versus scrum
Nederlands
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.