Hoe cloud visibility bedrijven helpt besparen

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 8 min

De cloud is een virtuele wolk waarin voortdurend veranderingen plaatsvinden die teams in real time moeten bijhouden. De cloud biedt tal van voordelen, maar als je niet oplet, kan een gebrek aan inzicht in de vele veranderingen problemen opleveren die tot hogere kosten leiden. Organisaties die hun cloudgebruik en -updates niet zorgvuldig bijhouden, dreigen de omvang en het werkelijke prijskaartje van hun cloud uit het oog te verliezen. Met betere cloud zichtbaarheid, ofwel cloud visibility, kun je de kosten onder controle houden en sneller reageren op problemen. 

Als elk team in je organisatie weet hoe de cloud gebruikt wordt en waar optimalisering nodig is, ben je beter in staat om downtime te beperken, te besparen op je cloudbudget en een hoger rendement te behalen op de investeringen in je cloudarchitectuur. 

Wat is cloud visibility

Cloud visibility biedt je een gedetailleerd overzicht van je cloudinfrastructuur en het gebruik ervan door je team. De vele processen en projecten die voor ontwikkeling en bedrijfsactiviteiten nodig zijn, kunnen het bijhouden en beheren van de interne cloud ingewikkeld maken. Betere cloud visibility laat duidelijker zien wat er precies gebeurt in je cloudinfrastructuur, waardoor je cloudkosten doelmatiger kunt beheren, het cloudgebruik kunt optimaliseren en doeltreffender kunt ingrijpen bij storingen. 

Betere cloud visibility heeft een gunstige invloed op: 

  • Cloudkosten: bekijk je gebruik en vergelijk dat met je cloudbudget.
  • Migratie en wijzigingen: plan de migratie en wijzigingen van je infrastructuur op basis van beter inzicht in je huidige architectuur en de beperkingen daarvan.
  • Incidentrespons: bepaal sneller oorzaken en verhelp incidenten sneller. 

Een visuele weergave van je cloudarchitectuur, zoals met de diagrammen van Lucidscale, biedt organisaties meer inzicht in de actuele samenstelling van hun cloudomgeving dankzij een automatisch gegenereerd clouddiagram op basis van de gegevens van je cloudprovider. Die betere zichtbaarheid helpt organisaties om hun clouddiensten te optimaliseren, zoals kosten en updates. 

Digitale modernisering, transformatie en cloud visibility

Ook andere aspecten hebben invloed op de werking van een cloud binnen een organisatie. Naarmate steeds meer organisaties in het kader van hun digitale transformatie of modernisering overstappen op de cloud, worden veel teams geconfronteerd met aanzienlijke clouduitgaven, componenten die ze vergeten waren of cloudgegevens zonder nuttige analysemogelijkheden. 

Hoewel de cloud een toegenomen efficiëntie en lagere kosten belooft, is die belofte voor velen nog lang niet ingelost. Sommige IT-teams zetten dan ook hun zoektocht naar ROI onvermoeid verder, zonder een stap terug te nemen en even stil te staan bij het initiële ontwerp van hun cloudarchitectuur. 

Je kunt efficiënter gebruikmaken van de cloud. Maar het beoordelen en begrijpen van cloudinfrastructuur kan bijzonder ingewikkeld zijn, vooral als je eindeloze regels computercode moet uitpluizen. En zonder een mogelijkheid om de cloudinfrastructuur in real time door te lichten, is het bijna onmogelijk om te zien wat er precies gaande is, wat er vervolgens gedaan moet worden en hoe de juiste stakeholders op de hoogte gehouden kunnen worden. 

De kosten van beperkte cloud visibility

Zodra je team met de natte vinger moet gaan bepalen waar het cloudgebruik geoptimaliseerd kan worden, dreigt je organisatie bijkomende kosten te maken zonder het juiste probleem te verhelpen. Waar cloudomgevingen draaien zonder duidelijk beeld van het cloudgebruik bij de verschillende teams, blijven tal van kansen om aanzienlijk te besparen onbenut en hebben investeringen geen zin. 

Organisaties kampen wel vaker met een gebrek aan inzicht in hun cloudarchitectuur en -activiteiten, en sommigen verliezen zelfs cloudinstanties. Het is dus heus geen schande als je er nu pas achter komt dat het beperkte inzicht in je cloudarchitectuur een probleem kan vormen voor jouw team. 

Je doet er echter goed aan daar snel iets aan te doen. Een gebrek aan zichtbaarheid kan een efficiënte aanpak van downtime in de weg staan, terwijl de kosten van zo'n incident kunnen oplopen tot wel €8000 per minuut. Het gevolg kan zijn dat je een stap terug moeten doen of geld blijft verliezen zolang het probleem niet verholpen is. 

Voorbeeld van AWS-noodherstel (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Oorzaken van beperkte cloud visibility

Beperkte zichtbaarheid kan veel verschillende oorzaken hebben:  

  • Ontbreken van actuele cloudarchitectuurdiagrammen: zonder een recent cloudarchitectuurdiagram is het moeilijk te achterhalen wat er precies gebeurt in je cloud. 
  • Onopgemerkte consolebeperkingen: op je console is wellicht niet altijd duidelijk te zien wat er precies in je cloudaccounts draait. 
  • Cloudproviders leveren geen gegevens: veel teams zien dat cloudproviders zelf vaak onvoldoende gegevens en tools ter beschikking stellen om het cloudgebruik te beoordelen en trends op te merken. 
  • Dynamische wijzigingen en evolutie: bij een groot aantal gebruikers en een schommelende vraag blijkt realtime zichtbaarheid waardevoller dan statische informatie over je cloud. 
  • Te veel nieuw accounts voor clouddiensten: stel dat je nu AWS en GCP gebruikt of dat je van het begin af aan hebt ingezet op een multicloudstrategie en al snel tal van bijkomende clouddiensten bent gaan gebruiken. Als je meerdere cloudaccounts hebt, worden je cloudomgeving en het beheer ervan ingewikkelder. 
  • Verandering van cloudprovider of -strategie: als je team zijn cloudstrategie bijstuurt en de wijzigingen niet doorspeelt aan de andere teams, kan dit overbodige kosten met zich meebrengen. 
  • Een toegenomen gebruik voor productie van de openbare cloud: in de loop van de tijd is het gebruik van de cloud voor productie dermate toegenomen dat je het niet langer efficiënt kunt bijhouden met de dashboards die je nu hebt. 
  • Een gedistribueerde cloud in verschillende regio's: grotere beschikbaarheid heeft geleid tot uitbreiding naar andere regio's, maar daardoor moet je nu een omvangrijke cloud bijhouden. 
  • Zichtbaarheid was geen prioriteit: aanvankelijk lag de focus bij het cloudgebruik in je organisatie niet op zichtbaarheid, waardoor het je nu moeite kost om een volledig overzicht te krijgen van je cloudgebruik.  

Veel van deze oorzaken kunnen verholpen of verminderd worden met betere, actuele informatie over je cloudarchitectuur en -gebruik. In plaats van met de natte vinger te bepalen waar cloudgebruik bijgestuurd moet worden, kunnen je teams afgaan op actuele informatie om een juiste beslissing te nemen. Cloud visibility laat zien waar je het gebruik kunt verminderen, de uitgaven moet verhogen en je cloudgewoonten moet aanpassen om je cloudgebruik te optimaliseren. Maar het is moeilijk om zulke beslissingen te nemen als je niet over adequate gegevens en documentatie beschikt.

Kostenbesparende voordelen van cloud visibility

Betere cloudzichtbaarheid, ofwel cloud visibility, biedt teams meer flexibiliteit in hun cloudomgeving en helpt je om te bepalen waar je middelen kunt besparen, bijvoorbeeld door de architectuur te wijzigen om cloudkosten te besparen, sneller te reageren en downtime te verkorten tijdens incidentrespons of herzieningen door verschillende teams te vermijden. Met deze voordelen van cloud visibility kan je organisatie uiteindelijk geld besparen en betere resultaten uit je cloudinfrastructuur halen. 

Eén enkele bron van informatie creëren

  • Stroomlijnen met een blik op het grote plaatje: anders dan de gefragmenteerde gegevens en analyses van verschillende consoles kunt je met een centraal overzicht wijzigingen gemakkelijk bijhouden en zonder giswerk aanpassen. Je kunt Lucidscale gebruiken om updates van je cloudinfrastructuur te zien terwijl je ze doorvoert.
  • Meerdere clouds in een overzicht: zet je clouddiensten bij elkaar op een enkel dashboard, zodat je grip krijgt op je multicloudgebruik. 
  • Behoud het overzicht: voeg probleemloos instanties toe, breid uit naar andere locaties en maak optimaal gebruik van je cloudinfrastructuur. 
  • Plan wijzigingen: krijg een duidelijk beeld van je huidige cloud alvorens infrastructuurwijzigingen te plannen. Door samen te werken via Lucidscale kan je team deze wijzigingen in real time communiceren met anderen in je bedrijf. 
  • Bespaar tijd: in plaats van alles bij te moeten houden, krijg je met cloud visibility een nauwkeurig beeld van je cloudgebruik. Met Lucidscale kun je automatisch diagrammen genereren, zodat je nooit meer urenlang bezig bent om ze met de hand te maken.
  • Reageer op downtime: met cloud visibility kun je je incidentrespons verbeteren en downtime tot een minimum te herleiden. Aangezien een incident of downtime € 8000 per minuut of meer kan kosten, leidt betere incidentrespons ook tot besparingen en een betere gebruikerservaring. 

Verkeer bijhouden 

  • Sluit instanties die je niet meer gebruikt: als je team klaar is met specifieke instanties, kun je die identificeren en sluiten. 
  • Merk negatieve trends in prestaties meteen op: een cloudarchitectuurdiagram kan precies aangeven waar zich eventuele pijnpunten bevinden, zodat je team meteen adequaat kan ingrijpen. 
  • Ontdek cloudservers die je vergeten was uit te schakelen: voorkom dat je servers vergeet die je slechts sporadisch of helemaal niet meer gebruikt. 
  • Waak over een correcte implementatie: volg de implementatie en de voorgang die je team al heeft geboekt. 
  • Detecteer beveiligingsproblemen en downtime: bekijk realtime activiteit op je netwerk en identificeer afwijkingen. 

Samenwerken met je team

  • Houd architectuurbeoordelingen: met cloud visibility kun je als team je cloudarchitectuur evalueren. Lucidscale maakt een actuele, realtime visualisatie van je cloudarchitectuur mogelijk.
  • Deel gegevens en visuals: met toegang tot dezelfde kan je organisatie evaluaties uitvoeren en suggesties doen. 
  • Werk in real time samen: in plaats te overleggen op basis van statische gegevens en computercode, kan je team live samenwerken. 
  • Krijg een 360-gradenoverzicht op afstand: dankzij een betere cloud visibility houdt je team het grotere plaatje van je cloudgebruik in het oog. 
  • Reageer op incidenten: reageer snel en evalueer incidenten met realtime visuals van je huidige cloudomgeving. 

Cloud visibility vergroten

De voordelen van loud visibility zijn te bereiken door de juiste tools te gebruiken. Koppel Lucidscale aan je cloudinfrastructuurdiensten om automatisch dynamische clouddiagrammen te genereren die je meer inzicht bieden in je huidige cloudomgeving en je uiteindelijk tijd en geld besparen.

Ontdek hoe je je cloudinfrastructuur automatisch kunt visualiseren met Lucidscale.

Meer informatie

Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.