
Wat is verandermanagement?
Lucid Content
Leestijd: ongeveer 4 min
Onderwerpen:
70% van alle veranderinitiatieven mislukt. De reden? Het veranderen van menselijk gedrag is moeilijk.
De eerste wet van Newton, de traagheidswet, stelt dat een voorwerp in rust in rust blijft (of in ieder geval in een rechtlijnige, constante beweging) tenzij er een andere kracht op inwerkt. Je zou kunnen speculeren dat verandermanagement perfect in het straatje van Sir Isaac Newton zou passen als hij tegenwoordig projectmanager zou zijn.
Dus, wat is verandermanagement?
Eenvoudig gesteld is verandermanagement het begeleiden van veranderingen binnen een groep of organisatie. Het is een alomtegenwoordige term die vaak kan worden verwisseld met organisatorisch veranderingsmanagement. Verandermanagement heeft een moeilijke taak in de strijd tegen stilstand en passiviteit en veel onderdelen die in beweging zijn die een organisatie kunnen ontgaan als ze niet goed worden georkestreerd. Ongeacht het model voor verandermanagement dat een bedrijf heeft gekozen, zijn mensen hierin de schakel.
Succesvol verandermanagement vereist frequente en duidelijke communicatie tussen een organisatie en haar medewerkers. Een essentieel onderdeel van verandermanagement is dus niet alleen het beheren van alle bewegende delen, maar ook het begrijpen van hoe mensen verandering verwerken.
Disruptie is de laatste tijd een modewoord geworden als het gaat om start-ups en bedrijven die de status quo door elkaar schudden, maar de focus van verandermanagement ligt op het minimaliseren van de disruptie wanneer een bedrijf een shift ondergaat, of deze nu groot of klein is.
Verandermanagement en projectmanagement werken nauw samen om de rimpeleffecten te minimaliseren wanneer veranderingen plaatsvinden. Beschouw ze als twee kanten van dezelfde medaille: de technische kant en de menselijke kant. Projectmanagement gaat over de technische aspecten tijdens een verandering, terwijl verandermanagement zich richt op de reacties van mensen op verandering.
Waarom is succesvol verandermanagement belangrijk? Omdat bedrijven die zich efficiënt kunnen aanpassen aan veranderingen 3,5 keer beter presteren dan hun concurrenten.
Organisatorische veranderingen beïnvloeden alles
Aankomende veranderingen beïnvloeden elk onderdeel van een organisatie, en de mensen die er deel van uitmaken. De structuur van een bedrijf is als een spinnenweb: trek aan een klein hoekje en trillingen worden door het hele web gestuurd. Elk onderdeel, elk team, elke persoon binnen een bedrijf beïnvloed elkaar.
Enkele van de belangrijkste gebieden die verandermanagement aanpakt, zijn:
- Systemen
- Processen
- Bedrijfsstructuur
- Functies
Enkele van de belangrijkste barrières die vooruitgang in de weg staan, zijn:
- Management
- Medewerkers
- Budget
- Gebrek aan communicatie
- Gebrek aan leiderschap
Enkele van de belangrijkste uitdagingen die op de loer liggen, zijn:
- Communicatie van de veranderingen
- Navigeren door de veranderingen
- Implementeren van de veranderingen
- De veranderingen opschalen

Spinnen bouwen hun web zoals ze doen omdat ze meteen willen weten wat er komen gaat. Mensen zijn niet anders. Als mensen zijn we van nature tegen verandering.
5 stappen van verandermanagement
Wanneer er veranderingen in het verschiet liggen voor je bedrijf of organisatie, kun je je daar op een aantal manieren op voorbereiden. De basisfasen van verandermanagement omvatten:
- Beoordelen
- Ontwerpen
- Implementeren
- Beheren
- Evalueren

En hoewel de details van elk van deze stappen er voor elk bedrijf anders uit kunnen zien, helpen ze bij de contouren van een organisatorisch plan van aanpak. Om te voorkomen dat de beoordelingsfase te overweldigend wordt, kun je je eigen checklist voor verandermanagement maken en vragen stellen als:
- Waarom vindt deze verandering plaats?
- Wat is de voorgestelde tijdlijn?
- Wat zijn onze grootste uitdagingen?
- Hoe communiceren we deze verandering?
- Hoe ziet onze planning eruit?
Een aparte reeks vragen voor elk van de bovenstaande stappen kan ervoor zorgen dat een lastige onderneming ineens beheersbaar lijkt.
Transparantie is essentieel
Een van de grootste vijanden van verandering is angst. Niemand wordt graag in het ongewisse gelaten en onzekerheid over een op handen zijnde verandering kan zich snel door de hele organisatie verspreiden. Het tegengif voor angst is tijdige, juiste informatie. Houd teams en individuen op de hoogte tijdens elke fase van een grootschalige implementatie van veranderingen. Je kunt proceskaarten maken in Lucidchart om elke stap van de implementatie te schetsen, zodat alle medewerkers een duidelijk beeld hebben van wat er wanneer gaat gebeuren. Als de verandering het aanpassen van een bestaand proces inhoudt, kun je bovendien Lucidchart gebruiken om zowel het huidige proces als het nieuwe proces te laten zien, zodat werknemers de voordelen van de verandering begrijpen.

Jouw mensen zijn de sleutel tot succesvol verandermanagement
Ja, verandering kan moeilijk zijn. Maar verandering is iets natuurlijks, en belangrijker nog, verandering is cruciaal voor de groei van een organisatie. Sterk leiderschap gecombineerd met heldere communicatie werkt als een katalysator voor verandering op niveau van de werknemer. Wanneer werknemers een geïnformeerd en accuraat begrip hebben van welke veranderingen er plaatsvinden en hoe deze hen beïnvloeden, kunnen ze voorstanders worden van die veranderingen. En dat is het soort momentum waar elke organisatie van kan profiteren.

Lucid Software is de leider in visuele samenwerking, enterprise teams van over de hele wereld maken gebruik van Lucid om processen te visualiseren, beter samen te werken en technische diagrammen te maken.
Ontdek Lucid voor enterpriseOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com/nl.