Diagram Illustration

Inhoud

Een organigram is een geweldige manier om een complexe organisatie terug te brengen tot een eenvoudige structuur. Met deze handleiding leert u om uw eigen organigram te maken via een medium naar keuze en leert u hoe u een organigram opbouwt in Lucidchart, een cloudgebaseerde tool die speciaal gemaakt is voor het maken van organigrammen.

Aan de slag met Lucidchart

Maak allereerst een gratis Lucidchart-account aan, zonder verplichtingen. Als u dit gedaan heeft, open dan een leeg document om te beginnen.

Vormbibliotheken inschakelen

In een nieuw, leeg diagram moet u eerst de vormbibliotheek "Organigrammen" inschakelen. Dit doet u door op de knop "+ Vormen" aan de linkerkant van het scherm te klikken. Zorg ervoor dat "Organigrammen" is aangevinkt.

Een organigram maken - vormbibliotheek inschakelen in Lucidchart

Een organigram maken

Met een organigram kunt u hiërarchieën binnen bedrijven, instellingen, afdelingen en zelfs families opstellen en bijhouden. Een organigram maakt de organisatorische structuur duidelijker, wat de interne efficiëntie verhoogt.

1. Uw inhoud rangschikken

Elke vorm in een organigram vertegenwoordigt een persoon in een complex systeem. Eerst moet u dus bepalen wie die personen zijn. We raden aan om vanaf de top van de organisatie te beginnen en naar beneden te werken. Begin bijvoorbeeld met de CEO en schrijf op wie aan hem of haar rapporteert. Blijf de organisatorische structuur uitdiepen tot u iedereen in uw organigram kunt verwerken.

2. Vormen toevoegen en lijnen tekenen

De eenvoudigste manier om uw organigram op te bouwen is door handmatig organigramvormen toe te voegen aan het tekenvel in Lucidchart. U kunt vormen verslepen en neerzetten vanuit het linkermenu en ze met elkaar verbinden door vanaf de rode stip te slepen die verschijnt als u de muis over een vorm beweegt.

Een organigram maken - vormen toevoegen in Lucidchart

3. Gegevens aan vormen toevoegen

Nadat u een vorm heeft toegevoegd, kunt u gegevens aan elke organigramvorm toevoegen door op het tandwielpictogram te klikken en de gegevens in te voeren in de bijbehorende velden. In ditzelfde menu kunt u de lay-out van de vormen aanpassen en bepalen welke velden zichtbaar zijn.

Een organigram maken - gegevens aan vormen toevoegen in Lucidchart

Een organigram automatiseren met gegevens importeren

Het is misschien sneller om de gewenste gegevens te importeren dan om uw organigram handmatig te maken. Lucidchart biedt een ingebouwde functie om uw organigram automatisch te maken, wat u veel tijd kan besparen.

Let op: de functie Gegevens importeren is alleen beschikbaar voor betaalde accounts.

De gegevens in een spreadsheet zetten

Als u uw organigram automatisch wilt laten maken, moet u de gewenste gegevens eerst in een spreadsheet zetten. Zorg dat u uw spreadsheet opslaat als een CSV-bestand. Hierin kunt u bijvoorbeeld de volgende velden opnemen:

  • Naam

  • Werknemers-ID

  • Afdeling

  • Functie

  • Telefoon

  • E-mail

  • Rapporteert aan

Een organigram maken - gegevens in een spreadsheet zetten

De gegevens importeren in Lucidchart

Als u klaar bent met het maken van uw spreadsheet, kunt u de gegevens in Lucidchart importeren door op de knop "Gegevens importeren" te klikken. Deze bevindt zich onder de organigramvormen aan de linkerkant van het scherm.

Een organigram maken - gegevens importeren in Lucidchart.

Volg dan de aanwijzingen om uw organigram te maken. Lucidchart importeert en ordent uw gegevens automatisch uit uw CSV om u tijd en energie te besparen!

Een organigram maken in Lucidchart - geïmporteerd organigram in Lucidchart

Heeft u extra hulp nodig? Lees dan onze uitleg over het importeren en opmaken van gegevens voor organigrammen in Lucidchart.

Een organigram opmaken

Wilt u uw organigram visueel aantrekkelijker maken? Experimenteer dan eens met verschillende lettertypes, -groottes en -kleuren. U kunt uw organigram volledig naar eigen wens aanpassen door op een vorm te klikken en de eigenschappen van de vorm aan te passen in het bovenste menu.

Wilt u de stijl van uw vormen liever standaardiseren? Dan geeft u eerst één vorm de gewenste opmaak, waarna u dezelfde opmaak als volgt gemakkelijk kunt toepassen op de rest van uw diagrammen met de tool Thema's.

Een organigram maken - één vorm opmaken in Lucidchart

Als u uw eerste vorm heeft opgemaakt, opent u het menu Thema's aan de rechterkant van uw scherm. Selecteer vervolgens de opgemaakte vorm en klik op de knop "Als standaard instellen". Nu krijgen alle nieuwe vormen de gewenste opmaak. U kunt deze opmaak toepassen op alle bestaande vormen door op de knop "Alle toepassen" te klikken. Hiermee past u het thema toe op uw volledige organigram.

Een organigram maken - definitieve, opgemaakte organigram in LucidchartU kunt de organigramvormen verder bewerken via het menu Geavanceerde vormen door op het tandwielpictogram te klikken en de instellingen naar wens aan te passen.