PINGDOM_CANARY_STRING
Lucidchart LogoEen organigram maken
  Een organigram bouwen
Diagram

Een organigram maken

Wat wilt u doen met een organigram?

Ik heb nog geen ervaring met organigrammen en wil graag meer informatie.
Ik wil mijn eigen organigram maken in Lucidchart.

Een organigram is een geweldige manier om een complexe organisatie terug te brengen tot een eenvoudige structuur. Met deze handleiding leert u om uw eigen organigram te maken via een medium naar keuze en leert u hoe u een organigram opbouwt in Lucidchart, een cloudgebaseerde tool die speciaal gemaakt is voor het maken van organigrammen.

Dit artikel leest u in 4 minuten

Wilt u een eigen organigram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een organigram maken

Aan de slag met Lucidchart

Maak allereerst een gratis Lucidchart-account aan, zonder verplichtingen. Als u dit gedaan heeft, open dan een leeg document om te beginnen.

Vormbibliotheken inschakelen

In een nieuw, leeg diagram moet u eerst de vormbibliotheek "Organigrammen" inschakelen. Dit doet u door op de knop "+ Vormen" aan de linkerkant van het scherm te klikken. Zorg ervoor dat "Organigrammen" is aangevinkt.

Een organigram maken

Met een organigram kunt u hiërarchieën binnen bedrijven, instellingen, afdelingen en zelfs families opstellen en bijhouden. Een organigram maakt de organisatorische structuur duidelijker, wat de interne efficiëntie verhoogt.

1. Uw inhoud rangschikken

Elke vorm in een organigram vertegenwoordigt een persoon in een complex systeem. Eerst moet u dus bepalen wie die personen zijn. We raden aan om vanaf de top van de organisatie te beginnen en naar beneden te werken. Begin bijvoorbeeld met de CEO en schrijf op wie aan hem of haar rapporteert. Blijf de organisatorische structuur uitdiepen tot u iedereen in uw organigram kunt verwerken.

2. Vormen toevoegen en lijnen tekenen

De eenvoudigste manier om uw organigram op te bouwen is door handmatig organigramvormen toe te voegen aan het tekenvel in Lucidchart. U kunt vormen verslepen en neerzetten vanuit het linkermenu en ze met elkaar verbinden door vanaf de rode stip te slepen die verschijnt als u de muis over een vorm beweegt.

3. Gegevens aan vormen toevoegen

Nadat u een vorm heeft toegevoegd, kunt u gegevens aan elke organigramvorm toevoegen door op het tandwielpictogram te klikken en de gegevens in te voeren in de bijbehorende velden. In ditzelfde menu kunt u de lay-out van de vormen aanpassen en bepalen welke velden zichtbaar zijn.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Een organigram maken

Een organigram automatiseren met gegevens importeren

Het is misschien sneller om de gewenste gegevens te importeren dan om uw organigram handmatig te maken. Lucidchart biedt een ingebouwde functie om uw organigram automatisch te maken, wat u veel tijd kan besparen.

Let op: de functie Gegevens importeren is alleen beschikbaar voor betaalde accounts.

De gegevens in een spreadsheet zetten

Als u uw organigram automatisch wilt laten maken, moet u de gewenste gegevens eerst in een spreadsheet zetten. Zorg dat u uw spreadsheet opslaat als een CSV-bestand. Hierin kunt u bijvoorbeeld de volgende velden opnemen:

 • Naam

 • Werknemers-ID

 • Afdeling

 • Functie

 • Telefoon

 • E-mail

 • Rapporteert aan

De gegevens importeren in Lucidchart

Als u klaar bent met het maken van uw spreadsheet, kunt u de gegevens in Lucidchart importeren door op de knop "Gegevens importeren" te klikken. Deze bevindt zich onder de organigramvormen aan de linkerkant van het scherm.

Volg dan de aanwijzingen om uw organigram te maken. Lucidchart importeert en ordent uw gegevens automatisch uit uw CSV om u tijd en energie te besparen!

Heeft u extra hulp nodig? Lees dan onze uitleg over het importeren en opmaken van gegevens voor organigrammen in Lucidchart.

Een organigram opmaken

Wilt u uw organigram visueel aantrekkelijker maken? Experimenteer dan eens met verschillende lettertypes, -groottes en -kleuren. U kunt uw organigram volledig naar eigen wens aanpassen door op een vorm te klikken en de eigenschappen van de vorm aan te passen in het bovenste menu.

Wilt u de stijl van uw vormen liever standaardiseren? Dan geeft u eerst één vorm de gewenste opmaak, waarna u dezelfde opmaak als volgt gemakkelijk kunt toepassen op de rest van uw diagrammen met de tool Thema's.

Als u uw eerste vorm heeft opgemaakt, opent u het menu Thema's aan de rechterkant van uw scherm. Selecteer vervolgens de opgemaakte vorm en klik op de knop "Als standaard instellen". Nu krijgen alle nieuwe vormen de gewenste opmaak. U kunt deze opmaak toepassen op alle bestaande vormen door op de knop "Alle toepassen" te klikken. Hiermee past u het thema toe op uw volledige organigram.

U kunt de organigramvormen verder bewerken via het menu Geavanceerde vormen door op het tandwielpictogram te klikken en de instellingen naar wens aan te passen.

Get more from your org charts

Though org charts are primarily used to visualize hierarchy, they often contain far more than just hierarchical information. Org charts can be a great place to store employee-specific details—like employee tenure, location, or team assignments—but you need a good way to access and visualize that information.

With Group View, you can arrange your org chart based on non-hierarchical factors. You can, for example, choose to view members of your organization by team, location, or supervisor ID. Lucidchart helps you visualize this information by generating a new, easy-to-understand diagram from your org chart—this new diagram is arranged not by hierarchy, but by a criterion of your choosing. 

To use Group View, follow the steps below:

 1. Open the context panel by double-clicking on a shape in your org chart.
 2. Click Layout > Visualization and select “Create Group View.”
 3. Click “Choose Field.” From the drop-down list, select the data point that you want to focus on.
 4. Click “Create Group View,” and you’re all set! 

Lucidchart automatically creates a new diagram—located on a new tab—arranged according to the field you selected (location, for example).

Please note that the Data Linking feature is only available for Enterprise accounts.

Still have questions about Group View? Watch our step-by-step video tutorial.


Extra bronnen

 • Een organigram bouwen in Word
 • Wat is een organigram?
 • Een organigram maken in PowerPoint
 • Een organigram maken in Excel

Organigrammen zijn ontzettend handig voor het ordenen van complexe structuren. En Lucidchart maakt dit proces nog handiger. Probeer Lucidchart vandaag nog als u op zoek bent naar een fantastische manier om samen te werken met collega's, processen te stroomlijnen en uw bedrijf te organiseren.

Wilt u een eigen organigram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.