Sjablonen en voorbeelden van organigrammen

Leestijd: ongeveer 8 min

Onderwerpen:

  Content

  Organigrammen zijn onontbeerlijk als je je personeelsbestand wilt organiseren of wanneer je met een grote groep werkt. Mensen moeten weten waar ze in de organisatie passen en welke taken ze moeten uitvoeren. Met een visuele weergave maak je dit snel duidelijk.

  Maar het maken van een organigram kan ook veel gedoe opleveren. Het kost veel tijd om de informatie te verzamelen die je nodig hebt, laat staan om deze op een professionele manier structuur te geven. En als je organisatie snel groeit of verandert, moet je je organigram regelmatig controleren op juistheid.

  Bij Lucidchart willen we je de voordelen van visuele communicatie geven zonder de nadelen. In deze gids vind je organigramsjablonen voor verschillende organisaties en scenario's. Of je nu een restaurant runt of religieus leider bent: Lucidchart helpt je om verantwoordelijkheden af te bakenen en je groep op orde te houden.

  Klik op een van de sjablonen om dit rechtstreeks in Lucidchart te openen en te bewerken. (Heb je nog geen account? Het is gemakkelijk om hiermee aan de slag te gaan.)

  Leeg organigramsjabloon
  Hiërarchisch organigramsjabloon
  Sjabloon voor matrixorganigram
  Sjabloon voor plat organigram
  Sjabloon voor HR-organigram
  Sjabloon voor organigram bedrijf
  Organigramsjabloon voor restaurants
  Organigramsjabloon voor partnerschappen
  Zakelijk organigramsjabloon
  Organigramsjabloon voor projecten
  Organigramsjabloon voor hotels
  Organigramsjabloon voor reisbureaus
  Organigramsjabloon voor fabrieken
  Organigramsjabloon voor evenementen
  Organigramsjabloon voor kerken
  Geografisch organigramsjabloon
  Organigramsjabloon voor scrumteams

   

  Leeg organigramsjabloon

  Soms wil je vanaf nul beginnen. Met ons lege organigramsjabloon kun je je visual aanpassen zodat deze beter bij jouw groep past. Klik op een vak en er verschijnt een dialoogvenster waarin je namen, titels, telefoonnummers en andere gegevens die je nodig hebt kunt invoeren.

  leeg organigramsjabloon
  Leeg organigramsjabloon (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Sjabloon voor hiërarchisch organigram

  Een hiërarchisch organigram verbindt werknemers aan leidinggevenden, te beginnen met één persoon aan de top (meestal de CEO of een andere leidinggevende functie). Afhankelijk van wie onder wie werkt, splits je dit organigram waarschijnlijk op per afdeling. Lees dit artikel voor meer informatie over de belangrijkste soorten organigrammen.

  sjabloon voor hiërarchisch organigram
  Sjabloon voor hiërarchisch organigram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Sjabloon voor matrixorganigram

  Het traditionele organigram werkt niet voor elk bedrijf, vooral niet wanneer teams uit verschillende afdelingen moet samenwerken. Het matrixorganigram (dat de vorm heeft van een raster) toont teams en de rapportagestructuur voor specifieke projecten.

  Sjabloon voor matrixorganigram
  Sjabloon voor matrixorganigram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Sjabloon voor plat organigram

  Als je een start-up runt of als er niet veel niveaus tussen de top en starters zitten, kun je dit sjabloon voor een plat organigram proberen. Dit type organigram (en de bijbehorende bedrijfsmentaliteit) stimuleert meer open communicatie.

  sjabloon voor plat organigram
  Sjabloon voor plat organigram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Sjabloon voor HR-organigram

  Wanneer werknemers in je bedrijf vragen hebben over bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden, weten ze misschien wel dat ze terecht kunnen bij de afdeling personeelszaken, maar niet met wie ze moeten praten. Deze sjablonen voor HR-organigrammen brengen meer duidelijkheid door werknemers te laten zien met wie ze contact moeten opnemen en welke bronnen er beschikbaar zijn. In Lucidchart kun je zelfs contactgegevens ophalen uit BambooHR om je diagram te maken.

  Sjabloon voor HR-organigram
  Sjabloon voor HR-organigram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Sjabloon voor organigram bedrijf

  Effectieve communicatie is essentieel voor een succesvol bedrijf. Als je werknemers kunt laten zien hoe teams zijn georganiseerd met dit sjabloon voor een bedrijfsorganigram, kunnen ze hun verantwoordelijkheden beter begrijpen en weten ze tot wie ze zich moeten wenden als ze vragen hebben of willen samenwerken. Met Lucidchart zijn organigrammen gemakkelijk te onderhouden, zelfs bij een reorganisatie.

  Sjabloon voor organigram bedrijf
  Organigramsjabloon voor bedrijven (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor restaurants

  Hoe overheerlijk je menu ook mag zijn, als gasten een onaangename ervaring hebben, krijg je waarschijnlijk geen 5-sterrenrecensies. Gebruik dit organigramsjabloon voor restaurants om de taken van restaurantpersoneel bij te houden, de communicatie te verbeteren en voor een Michelinwaardige restaurantervaring te zorgen.

  organigramsjabloon voor restaurants
  Organigramsjabloon voor restaurants (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor partnerschappen

  Wanneer je een zakelijk partnerschap aangaat, kun je een organigram maken om beide partijen op de hoogte te brengen van hun rollen en verantwoordelijkheden. Ga aan de slag met ons organigramsjabloon voor partnerschappen en gebruik de opties voor delen in Lucidchart om deze informatie naar je partnerbedrijf te sturen. Als zij toegang hebben tot het Lucidchart-document, kunnen ze opmerkingen plaatsen om misverstanden recht te zetten.

  organigramsjabloon voor partnerschappen
  Organigramsjabloon voor partnerschappen (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Zakelijk organigramsjabloon

  Als je je bedrijf net hebt gereorganiseerd of een grote groep nieuwe werknemers hebt aangenomen, kun je een organigram gebruiken om ervoor te zorgen dat iedere werknemer begrijpt hoe hij of zij in het grotere geheel past. Pas ons zakelijke organigramsjabloon aan en sla dit op in Confluence, Google Drive of een ander geïntegreerd platform.

  zakelijk organigramsjabloon
  Zakelijk organigramsjabloon (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor projecten

  Soms stellen organisaties een nieuw team samen voor een specifiek project. Zelfs als je al een diagram hebt voor de hele organisatie, wil je misschien een nieuw document maken voor dit tijdelijke team. Open ons organigramsjabloon voor projecten om teamleden te helpen de verhoudingen te begrijpen en snel aan de slag te gaan met het project.

  organigramsjabloon voor projecten
  Organigramsjabloon voor projecten (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor hotels

  Er zijn veel mensen nodig om hotelgasten een fantastische ervaring te geven, van receptiemedewerkers tot de kok die ossenhaas klaarmaakt voor de roomservice. Met dit organigramsjabloon voor hotels houd je al deze verantwoordelijkheden bij en zie je waar je mogelijk meer hulp nodig hebt.

  organigramsjabloon voor hotels
  Organigramsjabloon voor hotelmanagement (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor reisbureaus

  Voordat klanten op vakantie of zakenreis kunnen gaan, speelt elke medewerker van jouw reisbureau een belangrijke rol om een positieve reiservaring te creëren. Laat medewerkers zien welke bijdrage ze leveren, of ze nu met luchtvaartmaatschappijen samenwerken, accommodaties regelen of de boekhouding doen. Ons organigramsjabloon voor reisbureaus is net zo flexibel als jouw reisbureau.

  organigramsjabloon voor reisbureaus
  Organigramsjabloon voor reisbureaus (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor fabrieken

  Al eeuwenlang proberen fabrieken het productieproces te stroomlijnen voor meer efficiëntie en lagere kosten. Vul dit organigramsjabloon voor fabrieken in om te controleren of processen zo efficiënt mogelijk zijn. Door je team te visualiseren in Lucidchart kun je gemakkelijk zien waar je meer werknemers nodig hebt en waar je het proces kunt verbeteren.

  organigramsjabloon voor fabrieken
  Organigramsjabloon voor fabrieken (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor evenementen

  Maak het plannen van evenementen minder stressvol. In Lucidchart kun je alle mensen die bijdragen aan die belangrijke dag in kaart brengen met ons organigramsjabloon voor evenementen. Zo weet je bij wie je moet zijn om te zorgen voor een prachtige locatie, heerlijk eten en een vlekkeloos verloop van de planning.

  organigramsjabloon voor evenementen
  Organigramsjabloon voor evenementen (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Organigramsjabloon voor kerken

  Help mensen binnen en buiten je geloofsgemeenschap begrijpen hoe je kerk is georganiseerd. Dit organigramsjabloon voor kerken biedt plek voor religieuze leiders, ambtsdragers, leden en vrijwilligers, zodat iedereen zijn of haar taken kan vervullen.

  organigramsjabloon voor kerken
  Organigramsjabloon voor kerken (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Kijk dieper in je organigram

  Vaak communiceert een organigram meer dan alleen hiërarchische relaties. In een organigram kun je ook allerlei soorten informatie over werknemers kwijt (locatie, telefoonnummer, supervisor-ID, enz.). Hoe meer informatie, hoe beter? Er is alleen één probleem: de hiërarchische structuur van het organigram is niet altijd de beste manier om deze aanvullende informatie te visualiseren.

  Met de groepsweergave van Lucidchart kun je je organigrammen ordenen op andere criteria dan hiërarchie. Zo kun je nieuwe diagrammen genereren op basis van het oorspronkelijke organigram.

  Organigram per locatie
  Groepsweergave per locatie voor organigrammen (klik op afbeelding om te wijzigen)

  Geografisch organigram

  Naarmate je organisatie verder groeit, kun je werknemers in meerdere gebouwen, steden of zelfs landen hebben. Mensen uit verschillende locaties worden vaak in hetzelfde organigram gezet: ze behoren tenslotte allemaal tot dezelfde organisatie. Dit is goed om de structuur van het gehele bedrijf te visualiseren, maar soms wil je snel zien welke werknemers op welke locatie werken.

  In het bovenstaande voorbeeld zijn we begonnen met een standaard organigram dat de naam, functie of rol van elke werknemer en plaats binnen de hiërarchie van het bedrijf toont. Vervolgens hebben we de werknemers met behulp van de groepsweergave van Lucidchart gegroepeerd op locatie. Op een tweede tabblad heeft Lucidchart automatisch twee containers gegenereerd, met de labels San Francisco en New York, en de werknemers daarin gesorteerd. Het resultaat is een geografisch organigram: een diagram dat locatie in plaats van hiërarchie als organisatiestructuur gebruikt.

   

  Organigram met scrumteams

  Als je bedrijf of organisatie de scrum-methode gebruikt om projecten te beheren, bevat je organigram waarschijnlijk het teamnummer van elke werknemer. Maar met de standaard hiërarchische lay-out van een organigram is er geen gemakkelijke manier om de leden van een bepaald team te bekijken; je moet het hele diagram doornemen. Door de werknemers te categoriseren op scrumteam kun je snel zien welke werknemers in welk team zitten, en niet toegewezen personen identificeren.

  Het onderstaande scrumteam-organigram is gegenereerd op basis van een traditioneel plat organigram. De vakken van het originele diagram hadden eerst een kleurcode om de verschillende scrumteams weer te geven, maar dat was niet de beste manier om deze informatie te visualiseren. Met behulp van de groepsweergave van Lucidchart hebben we een nieuw diagram gegenereerd (hieronder afgebeeld) dat de scrumteams en hun leden eenvoudig en effectief weergeeft.

  Organigram met scrumteams
  Groepsweergave per scrumteam voor organigrammen (klik op afbeelding om te wijzigen)

  Importeer je organigrammen

  Wil je nog meer tijd besparen? Meld je aan voor Lucidchart om automatisch organigrammen te genereren op basis van CSV-bestanden. Bekijk de video hieronder voor meer informatie.

  Een organigram toevoegen in Google Documenten

  Je hebt een organigram gemaakt. Hoe zorg je ervoor dat je collega's het kunnen vinden en gebruiken? Als je bedrijf Google Workspace gebruikt, kun je je organigram toevoegen aan Google Documenten voor gemakkelijke toegang. Met onze Lucidchart-uitbreiding voor Google Documenten kun je ingevoegde diagrammen met één klik bijwerken. Lees onze blogpost voor meer informatie of download de uitbreiding.

  We hopen dat deze organigrammen helpen de efficiëntie te verhogen en iedereen op één lijn te houden, hoe groot of klein je groep ook is. 

  Of je nu een van de bovenstaande sjablonen gebruikt of helemaal vanaf nul begint: Lucidchart biedt geavanceerde functies voor organigrammen.

  Meer informatie

  Over Lucidchart

  Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

  Gerelateerde artikelen

  • Workflow management: voordelen en voorbeelden van workflows

   Zorg dat belangrijke processen keer op keer op de juiste manier worden uitgevoerd.In dit artikel bespreken we waarom je bedrijf efficiënte workflow management nodig heeft en geven we enkele voorbeelden van workflows om je op weg te helpen.

  • Soorten organisatie structuur

   Een typisch organigram lijkt op een pyramide, maar niet alle bedrijven hebben een hiërarchische organisatiestructuur. Hieronder bespreken we de zeven veelvoorkomende soorten organisatie structuur en de redenen waarom je ze zou kunnen overwegen.

  Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

  Meld je gratis aan

  of verdergaan met

  Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

  Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
  PrivacyJuridisch

  © 2024 Lucid Software Inc.