Een schakelschema maken

Wat zijn je behoeften op het gebied van schakelschema's?

Ik heb nog geen ervaring met schakelschema's en wil graag meer informatie.

Ik wil mijn eigen schakelschema maken in Lucidchart.

Ik wil een schakelschema maken op basis van een Lucidchart-sjabloon.


Of je het nu een

elektrisch schema

,

een circuit diagram

of

schakelschema

noemt, het is een belangrijk hulpmiddel in de elektrotechniek. Een goed elektrisch schema weergeeft je

elektrische installatie

of je

stroomkring

en zorgt ervoor dat je altijd de juiste aansluiting, bediening en gebruik hanteert. Volg deze stappen om een effectief schakelschema te maken en gebruik de eenvoudige diagramfuncties van Lucidchart.

Dit artikel leest u in 5 minuten

Wilt je een eigen schakelschema maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een schakelschema maken

Waarom Lucidchart gebruiken voor het ontwerpen van schakelschema's?

Als je op zoek bent naar een schakelschema bouwer of schematische tekensoftware, heb je heel wat mogelijkheden. Maar wij vinden dat Lucidchart duidelijk als winnaar uit de bus komt, om verschillende redenen. Lucidchart wordt continu verbeterd door een team van getalenteerde ontwikkelaars, dus gebruikers ontvangen regelmatig nieuwe functies en nuttige updates. We bieden gratis individuele accounts aan, evenals gratis onderwijsaccounts en betaalbare teamlicenties. Met een gratis account kun je een schakelschema bouwen met maximaal 60 elementen. Met ieder account heb je dezelfde, soepele diagram ervaring en onze volledige vormbibliotheken voor elektrotechniek zijn beschikbaar voor gratis gebruikers. Als je een upgrade nodig hebt, loop je geen enkel risico met een proefperiode voor een premium account.

Een schakelschema maken in Lucidchart

AAN DE SLAG

Zeer weinig elektrische schema's, vooral die van beginners, zijn uit het niets opgebouwd. Begin met een bestaande afbeelding totdat je er klaar voor bent om je eigen schakelschema's te maken. De afbeelding kan worden aangeleverd door je leerkracht of leidinggevende. Of je kunt online zoeken. Bovendien kun je met de importeerfunctie van Visio elk bestaand Visio-bestand uploaden naar Lucidchart en van daaruit verdergaan.

1. Meld je aan voor een Lucidchart-account.

2. Ga naar Mijn documenten

3. Klik Creëren > Nieuw document.

4. Verken en begin met een schakelschemasjabloon uit onze UML-sjablonenbibliotheek of maak een nieuw document aan in Lucidchart.

VORMEN EN SYMBOLEN TOEVOEGEN

5. Bepaal vervolgens een doel voor je elektrische schema. Combineert je meerdere circuits tot één geheel? Voeg je nieuwe componenten toe aan een bestaand schema? Zorg dat je de omvang van je project begrijpt en hoeveel tijd het je gaat kosten.

6. Het is tijd om je schakelschema te tekenen. Begin met een basisoverzicht van de aansluitpunten in je stroomkring of elektrische installatie. In Lucidchart kunt je lijnen tekenen die verbindingen voorstellen door op "L" te drukken op je toetsenbord, en dan te klikken en te slepen met je muis. Om de opmaak van lijnen te wijzigen, selecteer je een lijn en klik je met de rechtermuisknop, of maak je een keuze uit de opties in de eigenschappenbalk bovenaan de pagina.

een schakelschema ontwerpen

7. Voeg de nodige componenten toe aan je diagram. Zorg ervoor dat je de volledige vormbibliotheek doorneemt om te controleren of het diagram alle elementen bevat die je nodig hebt. Als dit niet het geval is, kun je eenvoudig een afbeelding uploaden vanaf je bureaublad of in de editor zoeken naar extra pictogrammen.

8. Wanneer je een stroombron in het diagram plaatst, selecteer je deze met een klik. Er verschijnt dan een menu waarin je het label, de oriëntatie en de lading kunt aangeven. Controleer of je voor elk onderdeel de juiste waarde noteert.

een schakelschema maken

9. Voeg elementen toe aan je elektrische schema totdat het alle verbindingen tussen apparaten weergeeft, inclusief stroom- en signaalverbindingen. Houd er rekening mee dat schakelschema's doorgaans niet de fysieke lay-out van componenten weergeven.

JE WERK CONTROLEREN

10. Je diagram is bijna klaar. Maar stel jezelf de volgende vragen voordat het in gebruik wordt genomen:

 • Zijn de onderdelen van dit diagram op grote schaal beschikbaar?

 • Werkt het elektrische circuit zoals verwacht?

 • Is het diagram leesbaar en gemakkelijk te begrijpen?

Leg je stroomdiagram ten slotte voor aan iemand die je vertrouwt en vraag of het logisch is. Die persoon biedt een tweede perspectief en dat kan waardevolle inzichten in je werk opleveren.

voorbeeld schakelschema

 

Eindeloze opties voor afbeeldingen en pictogrammen

Voor een nauwkeurig ontwerp heb je een volledige vormbibliotheek nodig die gemakkelijk te wijzigen zijn. Lucidchart beschikt over een uitgebreide bibliotheek met standaardvormen, en bied je de mogelijkheid om eigen vormen zoals Visio-stencils of SVG-bestanden te importeren. Je kunt zelfs afbeeldingen en pictogrammen direct naar het canavs slepen.

Als je niet weet hoe je eraan moet beginnen, kies dan een sjabloon. Onze schakelschemasjablonen worden geleverd met een groot aantal vormen voor je ontwerpen: verschillende stijlen weerstanden, transformatoren, spannings- en stroombronnen, omvormers, en nog veel meer. Ons team van ingenieurs weet welke pictogrammen en vormen je nodig hebt om een professioneel schakelschema te maken.

Wilt je een eigen schakelschema maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een schakelschema maken

Handig delen en in real time samenwerken

Lucidchart is perfect voor teams. Alle documenten zijn standaard vertrouwelijk en je kunt de machtigingen voor bewerken en reacties naar eigen inzicht instellen. Dit betekent echter niet dat delen moeilijk is. Met een paar klikken kunt je documenten delen met een onbeperkt aantal bijdragers.

Of je nu een technisch voorstel schrijft, een schematisch diagram bouwt of aan een prototype werkt, in Lucidchart kun je in real time met anderen aan je projecten samenwerken en heb je direct vanuit de editor toegang tot Google Hangouts, zodat iedereen kan bijdragen. Gedaan met het heen-en-weer mailen van concepten. In plaats daarvan zien je bijdragers altijd de meest actuele versie in de editor.

Platformoverschrijdende compatibiliteit in de cloud

Je teamleden kunnen verschillende apparaten of besturingssystemen gebruiken; dit is waar andere softwaretools voor het maken van diagrammen tekortschieten. Wanneer je met Lucidchart op de cloud overstapt, kun je diagrammen bouwen volgens het nieuwe "bring your own device (BYOD)"- principe.

Ontwerp schakelingen op een Mac, PC of Linux. We hebben zelfs Android- en iOS-apps zodat je diagrammen kunt maken op een mobiel apparaat of tablet. Je kunt toegang krijgen tot onze apps vanaf elk apparaat met een moderne browser die geschikt is voor internet. Je hoeft geen afzonderlijke software te kopen om compatibel te zijn— alles zit in je account.

Eenvoudige interface waarin je gewoon kunt slepen en neerzetten

Lucidchart heeft een gebruiksvriendelijke interface met eindeloze mogelijkheden voor aanpassingen. We hebben het eenvoudig en simpel gemaakt voor gebruikers om een pictogram uit onze vormbibliotheek te halen, deze naar het canvas te slepen en ergens neer te zetten. Selecteer geplaatste vormen of lijnen en pas ze dankzij ons intuïtieve canvas aan op de pagina zonder dat je ieder ander element weer aan moet passen. De editor ruimt het meeste al voor je op en verbetert je diagram.


Extra bronnen

Lucidchart is een eenvoudige oplossing voor het maken van schakelschema's. Gebruik het voor alle soorten gespecialiseerde diagrammen, of je nu zakelijke of technische diagrammen nodig heeft. Registreren is gratis, dus ga vandaag nog aan de slag!

Wilt je een eigen schakelschema maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookie-instellingenCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.