Een stroomdiagram maken in Word

Wat wil je doen met flowcharts?

Ik wil meer te weten komen over flowcharts.

Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Ik wil een stroomdiagram maken op basis van een kant-en-klaar sjabloon.


Een

stroomdiagram

(ook wel stroomschema of flowchart) is een krachtig middel om processen in kaart te brengen. Er zijn verschillende tools waarmee je stroomdiagrammen kan maken. In dit artikel bespreken we hoe je een stroomdiagram maakt met behulp van Microsoft Word. Hoewel Microsoft Word een tekstverwerker is en geen diagram programma, biedt het gebruikers toch de mogelijkheid om vormen toe te voegen en stroomdiagrammen te maken. Volg deze gids om stroomschema's in Word te maken en te bewerken.

Dit artikel leest u in 5 minuten

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een stroomschema maken in Word

Het valt niet te ontkennen dat het maken van een stroomdiagram in Lucidchart en vervolgens invoegen van dit diagram in je Microsoft Office-toepassingen met behulp van onze uitbreidingen de efficiëntste manier is om stroomdiagrammen in je Word-documenten op te nemen. Maar als je een stroomdiagram direct in Word wilt maken, dan is dit nog altijd mogelijk. De stappen hieronder laten zien hoe je dit kan doen.

 

 1. Open een leeg document in Word
 2. Voeg vormen toe via SmartArt of Vormen
 3. Voeg tekst toe om de processen te verduidelijken
 4. Weergeef relaties tussen vormen door lijnen toe te voegen
 5. Formatteer lijnen en vormen om de gewenste stijl te hanteren

 

1. Open een leeg document in Word.

2. Vormen toevoegen

Je kunt op twee manieren vormen aan een stroomdiagram in Word toevoegen. Ga om te beginnen naar het tabblad Invoegen en kies SmartArt of Vormen. SmartArt-afbeeldingen zijn kant-en-klare vormcollecties in een galerij. Het hulpmiddel Vormen biedt een basisselectie gevormde objecten die je in een document kunt invoegen en dan kunt bewerken.

Symbolen via SmartArt in Word toevoegen

Er verschijnt een galerijvak op je pagina wanneer je SmartArt uit het tabblad Invoegen selecteert. Voor stroomdiagramspecifieke opties raden we je aan om op Proces te klikken in het linkerdeelvenster van het dialoogvenster, maar je hoeft je daar zeker niet toe te beperken. Je kunt elke SmartArt-afbeelding gebruiken die het beste aan je behoeften voldoet. Nadat je op de gewenste SmartArt-afbeelding hebt geklikt, verschijnt er een voorbeeld van deze afbeelding in het rechterdeelvenster, samen met een korte uitleg over de logica van deze vorm. Klik op OK om de geselecteerde afbeelding aan je document toe te voegen.

stroomdiagram in word

Om je afbeelding door SmartArt te vervangen, selecteer je de afbeelding en druk je daarna op Verwijderen. Klik vervolgens op SmartArt-afbeeldingen (Invoegen > SmartArt) en kies een ander type diagram. Als je de layout van een SmartArt-afbeelding wilt wijzigen, selecteer je de vorm(en) en kies je een nieuwe stijl uit het tabblad Ontwerp in het Lintmenu. Je kunt ervan op aan dat je de layout van een SmartArt-diagram op elk moment kunt bewerken zonder tekst te verliezen.

Ga vanuit het tabblad Ontwerp door met het toevoegen van stroomdiagramvormen en verbind ze met lijnen totdat je flowchart af is. Als je vindt dat je te weinig vormopties hebt, kun je handmatig een nieuwe vorm toevoegen vanuit het tabblad Ontwerp. Je kunt dit doen door de vorm (of in sommige gevallen het hele diagram) te selecteren het dichtst bij de plek waar je de nieuwe vorm wilt toevoegen. Selecteer daarna de optie Vorm toevoegen.

Symbolen via Vormen in Word toevoegen

Selecteer vanuit het tabblad Invoegen in het Lint een stroomdiagramvorm uit de keuzegalerij. Klik op de vorm en sleep hem in het juiste formaat naar de gewenste positie op de pagina. Ga door met het toevoegen van vormen en lijnen totdat je stroomdiagram af is.

een stroomdiagram maken in word

3. Tekst toevoegen

Voeg tekst aan een SmartArt-afbeelding toe door op de vultekst te klikken en te beginnen met typen. De vorm en de lettergrootte passen zich automatisch aan de vorm aan, afhankelijk van de hoeveelheid tekst die je intypt.

Je kunt tekst aan een Vorm toevoegen door op het object te dubbelklikken en te beginnen met typen. Je kunt het lettertype aanpassen met behulp van de toolbox die verschijnt wanneer je de gewenste vorm selecteert.

MS word stroomdiagram

4. Lijnen toevoegen

Om lijnen tussen vormen te trekken, klik je op Invoegen > Vormen en selecteer je een lijnstijl. Klik en sleep dan op de pagina om een lijn toe te voegen.

5. Vormen en lijnen formatteren

Om ervoor te zorgen dat je stroomdiagram in Word opvalt, moet je het tot slot nog formatteren. Je hebt minder aanpassingsopties in Word dan in Lucidchart maar er zijn verscheidene mogelijkheden om je diagram aan je wensen aan te passen.

Als je met de rechtermuisknop op een object klikt, krijg je een menu met een paar eenvoudige bewerkingsopties te zien.

stroomdiagram microsoft word

Om de lay-out van de tekst te bewerken, klik je op het pictogram Lay-outopties (dit verschijnt als je met de rechtermuisknop op een tekstvak klikt) en kies je de gewenste lay-out. Klik op Meer weergeven om de rest van de opties te bekijken.
 

Vormen en lijnen kunnen eenvoudig verplaatst worden door erop te klikken en naar een andere positie in het Word-document te verslepen. Klik op een hoek of rand van een afbeelding als je de grootte ervan wilt aanpassen en gebruik het handvatpictogram om de vorm te draaien.


Als je een SmartArt-afbeelding selecteert:Wijzig het ontwerp van je vormen door objecten te selecteren en een optie te kiezen uit de twee nieuwe tabbladen in het lint: Opmaak en Ontwerp.

MS word stroomdiagram

Als je een vorm selecteert:Als je het ontwerp wijzigt van een object dat je via Vormen heeft geplaatst, krijg je het tabblad Opmaak te zien zodra je de vorm selecteert die je wilt aanpassen.

Een Lucidchart diagram importeren naar Word

Zoals je ziet is het dus zeker mogelijk om een stroomdiagram in Word te maken, al zijn de mogelijkheden van het programma verder beperkt en kun je er geen complexe diagrammen of processtromen mee creëren, of efficiënt mee samenwerken. Met Lucidchart als je canvas heb je veel meer opties, dankzij de enorme vormbibliothheek, gebruiksvriendelijke interface en back-up in de cloud met realtime samenwerkingsfuncties. Als je stroomdiagrammen aan Word wilt toevoegen, is Lucidchart echt de meest moderne oplossing.

flowchart in Lucidchart
 • Selecteer het gewenste stroomdiagram uit je documenten en voeg deze aan je Word-document toe.

Je kunt met Lucidchart uiterst gedetailleerde (stroom)diagrammen maken, aan Word toevoegen of later in realtime bewerken, in minder dan de helft van de stappen, klikken en tijd die het je in Word zou kosten.


Extra bronnen

Het is mogelijk om een eenvoudige flowchart in Word te maken en aan je document toe te voegen, maar voor het maken van een stroomdiagram met meer aanpassingsopties en functies ben je echt beter af met Lucidchart. Gebruik de uitbreiding om ons programma aan al je MS Office-programma's toe te voegen. Probeer Lucidchart nu uit.

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookie-instellingenCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.