Elektrische symbolen

Wat zijn je behoeften op het gebied van schakelschema's?

Ik heb nog geen ervaring met schakelschema's en wil graag meer informatie.

Ik wil mijn eigen schakelschema maken in Lucidchart.

Ik wil een schakelschema maken op basis van een Lucidchart-sjabloon.


Als u een schakelschema maakt, is het belangrijk om te begrijpen hoe symbolen uit de elektrotechniek worden gebruikt en wat ze betekenen. Bekijk onze gids over elektrische symbolen in Lucidchart om snel aan de slag te gaan.

Dit artikel leest u in 3 minuten

Wilt je een eigen schakelschema maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een schakelschema maken

Veelgebruikte symbolen voor schakelschema's

Schakelschema's kunnen met duizenden vormen en pictogrammen worden gemaakt. De tool voor het maken van schakelschema's van Lucidchart heeft alle functies die u nodig heeft om een diagram te maken dat voldoet aan de industrienormen. Onze symboolbibliotheek voor schakelschema's is schematisch en bevat veel pictogrammen die vaak worden gebruikt door ingenieurs. U zult er pictogrammen vinden die zijn gemodelleerd volgens internationale normen, van transistors tot logische poorten. Onze pictogrammen zijn gegroepeerd in verschillende symboolfamilies, zoals hieronder uiteengezet.

Elektrische symbolen voor schakelschema's

Elektrische symbolen zijn de meest gebruikte symbolen in schakelschema's. Versterkers (aangeduid met driehoeken) versterken het outputsignaal in uw circuit. Condensators (parallelle lijnen) slaan energie op in uw systeem, terwijl weerstanden (zigzaglijnen) de stroomdoorgang verminderen. Iedereen die elektrotechniek studeert moet deze drie vormen kennen omdat ze universeel gebruikt worden in schakelschema's. In Lucidchart kunt u uw muisaanwijzer op de vorm zetten om de naam weer te laten geven. U kunt ook een vorm zoeken (bijv. een gloeilamp) met onze Iconfinder en de zoekresultaten van de functie 'Afbeeldingen' van Google voor meer afbeeldingen van vormen.

elektrische symbolen voor schakelschema's

 

Voedingsbronsymbolen voor schakelschema's

Gebruik voedingsbronsymbolen om wissel- en gelijkstroom in een schakelschema aan te duiden. Lucidchart heeft gebruiksvriendelijke dialoogvensters waarmee u de richting van de iconen voor positieve en negatieve lading, de positie en het voltagelabel kunt veranderen. U kunt uw schakelschema ook opvallender maken door met één klik een opvulkleur toe te voegen.

voedingsbronsymbolen voor schakelschema's

 

Wilt je een eigen schakelschema maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een schakelschema maken

Transistorsymbolen voor schakelschema's

In tegenstelling tot een weerstandsymbool, wordt een transistorsymbool gebruikt om versterking of stroomschakelaars aan te duiden. Er zijn drie belangrijke typen transistors: bipolaire junctietransistors (BJT), junctie-veldeffecttransistors (JFET) en metaaloxidehalfgeleiderveldeffecttransistors (MOSFET). Elk type heeft unieke voor- en nadelen. BJT's hebben een hoge transconductantie, terwijl MOSFET's uitstekend presteren bij lage voltages. Een nuttig geheugensteuntje om te onthouden welke transistors PNP (positief-negatief-positief) zijn en welke NPN (negatief-positief-negatief) zijn is "not pointing in" voor NPN en "pointing in proudly" voor PNP.

transistorsymbolen voor schakelschema's

 

Relaissymbolen voor schakelschema's

Relais zijn schakelaars in uw stroomcircuit. In Lucidchart zijn er vier belangrijke relaissymbolen die zijn gelabeld. Ze bevatten zowel de volledige naam, bijv. Single Pole Single Throw (eenpolig, eenweg) en de afkorting, in dit geval SPST. U kunt een relais, of elke ander icoon in Lucidchart, eenvoudig roteren zodat deze past bij de parameters van uw schakelschema.

relaissymbolen voor schakelschema's

 

Logische-poortsymbolen voor schakelschema's

Logische poorten voeren logische functies uit (d.w.z. "en", "niet en" of "exclusief of") op een of meer inputs om een enkele output te creëren. Lucidchart heeft logische-poorticonen met een internationale stijl, waaronder een omvormer. U kunt ook uit verschillende typen flip-flops kiezen.

logische-poortsymbolen voor schakelschema's

 

Voltmeters, ladingssymbolen, golven en meer

Onze bibliotheek Diversen geeft u nog meer opties voor aanpassing. Als u ooit een aardappelbatterij heeft gemaakt tijdens een techniekles op de basisschool, dan weet u wat voltmeters zijn. U kunt ook een ampèremeter, een omvormercontact en een symbool voor elektrische lading slepen en neerzetten op uw tekenvel.


Extra bronnen

Of u nu op zoek bent naar transistors, relais, versterkers of voedingsbronnen, Lucidchart heeft de circuitsymbolen die u nodig heeft om een nauwkeurig schakelschema te maken. Registreren is gratis, dus ga vandaag nog aan de slag!

Wilt je een eigen schakelschema maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.