Voorbeelden van SWOT-analyses

Wat zijn je behoeften voor het maken van SWOT analyses

Ik zoek een tool om SWOT analyses mee te maken

Ik zoek diagramvoorbeelden van SWOT analyses

Ik wil een SWOT diagram maken in Lucidchart


Een SWOT analyse (ook wel sterkte en zwakte analyse genoemd) kent vele toepassingen, bijvoorbeeld voor persoonlijke ontwikkeling. In deze gids leer je enkele voorbeelden van het gebruik van SWOT analyses kennen.

Dit artikel leest u in 4 minuten

Wil jij je eigen SWOT analyse maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een SWOT analyse maken

Voorbeelden persoonlijke SWOT-analyses

Het voordeel van een SWOT-analyse maker is dat je sterke en zwakke punten bestudeert waar je voorheen wellicht nog niet over had nagedacht. Om je een idee te geven van hoe een persoonlijke SWOT analyse eruitziet, kijken we even naar de sterktes en zwakten van twee heel verschillende fictieve personages—Superman en Elizabeth Bennet uit Pride and Prejudice.

Voorbeeld van SWOT analyse: Superman

Laten we de onderdelen van deze SWOT analyse een voor een bekijken. Superman is een superheld, dus is de lijst met sterktes best lang. Hij lijkt bijna onverwoestbaar! Met zijn bovenmenselijke kracht, snelheid en gezichtsvermogen staat hij in de stripwereld al lang bekend als een lastige tegenstander. Er werd al gesuggereerd dat Superman/Clark Kent niet veel kan ontwikkelen, omdat hij al bijna te perfect is. Maar hij heeft een paar zwaktes, waarvan kryptoniet de bekendste is—een radioactief element dat ontstaan is op Krypton, de thuisplaneet van Superman. Geen van zijn krachten zijn bovennatuurlijk, dus kan een vijand met magische krachten hem verslaan.

Kansen kunnen op verschillende manieren georganiseerd worden. In dit geval hebben we belangrijke bondgenoten opgenoemd. Zowel Lois Lane als Cat Grand staan helemaal achter Clark Kent. Perry White is de hoofdredacteur van de Daily Planet en Jimmy Olsen is een jonge fotojournalist bij de krant en goed bevriend met de andere personages. Een superheld kan natuurlijk niet zonder vijanden en dat zijn hier dan ook de bedreigingen. Lex Luthor is de meest gekende vijand van Superman, maar ook Darkseid, Ultraman en Equus mogen niet worden onderschat.

voorbeeld persoonlijke SWOT analyse

Wil jij je eigen SWOT analyse maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een SWOT analyse maken

Voorbeeld van SWOT-analyse: Elizabeth Bennet

Als iemand geen superkrachten heeft, zijn de sterktes en zwaktes meestal in evenwicht. Elizabeth Bennet is het geliefde hoofdpersonage in Pride and Prejudice. De titel van deze roman van Jane Austen vertelt ons al dat we te maken hebben met personages die hun persoonlijke zwaktes moeten overwinnen, zoals trots, ijdelheid en vooroordelen tegen wie er een ander wereldbeeld op nahoudt.

De cultuur en tijdsperiode waarin we ons bevinden, bepalen welke eigenschappen als aantrekkelijk worden beschouwd, maar goede manieren, een knap uiterlijk en intelligentie zijn nooit uit de mode. En dat zijn sterktes die Lizzie Bennet zeker heeft. Haar grootste zwakte is dat ze bevooroordeeld is en anderen graag plaagt, wat meer dan eens problemen veroorzaakt. Elizabeth kan haar kansen, zoals een voorstel om door de bergen te trekken, wellicht heel anders zien dan haar moeder. Moeder Bennet is vanaf de eerste pagina volledig gefocust op het vinden van een echtgenoot voor haar dochter. De bedreigingen zijn misschien niet zo dodelijk als Lex Luthor, maar zeker niet minder onrustwekkend: denk maar aan de ongewenste aandacht van Mr Collins of de charmante luitenant Wickham.

Deze ideeën worden in het boek uitvoerig besproken. De personages van Jane Austen voerden twee eeuwen geleden al hun eigen informele SWOT-analyse uit!
Voorbeeld van SWOT-analyse

Een persoonlijk SWOT analyse maken in Lucidchart

Zoals je kunt zien, is het maken van een diagram voor een persoonlijke sterkte en zwakte analyse gemakkelijk en eenvoudig, vooral met Lucidchart. Gebruik deze Handleiding voor SWOT analyses om goed ingelicht aan je eigen diagram te beginnen. Denk aan de problemen die je wilt oplossen, of de nieuwe situatie waar jij je in bevindt. Probeer je een misverstand te overwinnen, of te sparen voor een verre vakantie? Solliciteer je voor een nieuwe baan, of wil je naar de universiteit? Maak je goede voornemens voor een nieuw jaar, of evalueer je een mislukt project? Als je dieper op de details ingaat, kan dat jouw SWOT-diagrammen nuttiger maken.

voorbeeld persoonlijke SWOT-analyse

Klik om het sjabloon aan te passen

SWOT-analyses zijn meestal sterk gestructureerd met opsommingstekens. Je kunt die opsommingen koppelen aan een website, een fotogalerij of een nuttige informatiebron. Je kunt ook de kleuren en lettertypes aanpassen zodat je diagram er fantastisch uitziet.

Als je klaar bent om je diagram te publiceren, kun je het downloaden, delen via Google Drive of rechtstreeks delen met bijdragers of vrienden. Door het SWOT diagram op te maken, kun je kansen en bedreigingen ontdekken waar je anders niet aan had gedacht. Deze tool is gericht op langetermijnplanning en wordt pas echt nuttig als jij je zwaktes in sterktes kunt omzetten. Een persoonlijke SWOT analyse is niet alleen voor wie in technische of zakelijke sectoren werkt - probeer het zelf ook, de volgende keer dat je een probleem wilt aanpakken of jezelf een doel wilt vooropstellen.


Extra bronnen

Onze aanpasbare sjablonen, kleurschema's en lettertypes maken Lucidchart de ideale tool voor persoonlijke SWOT analyses. Probeer het vandaag nog!

Wil jij je eigen SWOT analyse maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.