PINGDOM_CANARY_STRING
Lucidchart LogoSymbolen en notatie voor P&ID
    Een P&ID bouwen
Diagram

Symbolen en notatie voor P&ID

Wat zijn uw wensen op het gebied van P&ID's?

Ik heb nog geen ervaring met P&ID's en wil graag meer informatie.
Ik wil mijn eigen P&ID maken in Lucidchart.

Inhoud

  • Over P&ID-symbolen
  • Symbolen voor uitrusting
  • Symbolen voor leidingen
  • Symbolen voor vaten
  • Symbolen voor warmtewisselaars
  • Symbolen voor pompen
  • Symbolen voor instrumenten
  • Symbolen voor kleppen

Net als andere gespecialiseerde diagrammen maken P&ID's gebruik van standaard vormen en symbolen. Er zijn enorm veel mogelijke symbolen, afhankelijk van de sector en het bedrijf, dus hebben we deze gids beperkt tot de meest gebruikte P&ID-symbolen die worden ondersteund door onze P&ID-software en gestandaardiseerd zijn voor best practices in hun sector.

Dit artikel leest u in 2 minuten

Wilt u een eigen P&ID maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Maak een P&ID

Over P&ID-symbolen

P&ID-diagrammen(Piping & Instrumentation Diagrams) worden gebruikt om belangrijke documentatie te creëren voor de verwerkende industrie. De vormen in deze gids symboliseren de functionele verhouding tussen leidingen, instrumenten en systeemuitrusting. We hebben ze in zeven grote groepen opgedeeld: uitrusting, leidingen, vaten (of vessels), warmtewisselaars, pompen, instrumenten en kleppen.

Met Lucidchart hebt u alle nodige P&ID-symbolen binnen handbereik. Gebruikers kunnen ook SVG's en andere afbeeldingen importeren voor een P&ID-bibliotheek op maat voor elk project.

Symbolen voor uitrusting

Uitrusting bestaat uit diverse P&ID-eenheden die niet in de andere categorieën passen. Deze groep omvat hardware zoals compressoren, transportbanden, motoren, turbines, zuigers en andere mechanische toestellen.

Symbolen voor leidingen

Een leiding is een buis die vloeibare stoffen vervoert. Leidingen kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt, inclusief metaal en kunststof. De groep leidingen bestaat uit 'one-to-many'-leidingen, meerdere leidingen, scheiders en andere soorten leidingapparaten.

Symbolen voor vaten

Een vat is een container die gebruikt wordt om vloeistof in op te slaan. Het kan tijdens de opslag ook de kenmerken van de vloeistof veranderen. De categorie vaten omvat tanks, cylinders, kolommen, zakken en andere vaten.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Maak een P&ID

Symbolen voor warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is een toestel dat ontworpen is om warmte op een efficiënte manier van verschillende oppervlakken of dragers over te brengen. Deze categorie omvat boilers, condensators en andere warmtewisselaars.

Symbolen voor pompen

Een pomp is een toestel dat zuigkracht of druk gebruikt om vloeistoffen te verhogen, samen te drukken of in en uit andere objecten te bewegen. Deze categorie bestaat uit zowel pompen als ventilatoren.

Symbolen voor instrumenten

Een instrument is een apparaat dat grootheden meet - en soms bestuurt - zoals stroming, temperatuur, hoek of druk. De groep instrumenten omvat indicatoren, zenders, opnames, regelaars en elementen.

Symbolen voor kleppen

Een klep regelt, richt of controleert de stroming van een vloeistof door doorgangen in een leidingensysteem te openen, te sluiten of gedeeltelijk te blokkeren. Deze categorie omvat vadometers, openingen en andere soorten kleppen.


Extra bronnen

Lucidchart biedt elke P&ID-vorm die ingenieurs nodig hebben. P&ID's maken en samenwerken met anderen in uw team wordt een fluitje van een cent, met de P&ID-tutorial van Lucidchart. 

Wilt u een eigen P&ID maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.