PINGDOM_CANARY_STRING
Lucidchart LogoWat is een SWOT-analyse?
  Een diagram bouwen
Diagram

Wat is een SWOT-analyse?

Wat zijn uw wensen voor diagrammen?

Wat is een SWOT analyse ?
Diagramvoorbeelden van SWOT-analyses

Dit artikel leest u in 8 minuten

Wilt u een eigen diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een diagram maken

Definitie en voorbeelden van SWOT-analyse

Een SWOT-analyse is een visueel hulpmiddel dat kan worden gebruikt om specifieke sterktes en zwaktes te identificeren in zakelijke en persoonlijke situaties. Het helpt met besluitvorming en vooruitplannen. Een SWOT-diagram wordt gevormd door een raster van twee bij twee. Elk kwadrant bevat een beschrijving van de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van het subject (SWOT staat voor strengths, weaknesses, opportunities en threats).

Elk bedrijf heeft sterke en zwakke punten, maar geen enkele organisatie staat los van zijn context – u moet ook de kansen en gevaren analyseren die volop in de markt aanwezig zijn. Onze tool voor SWOT-analyses houdt gebruikers op de hoogte over interne en externe factoren die het succes van hun bedrijf beïnvloeden. De SWOT-tool van Lucidchart gebruikt een eenvoudige lay-out in de vorm van een kwadrant om belangrijke marktbevindingen snel en efficiënt in kaart te brengen en te presenteren.

Een SWOT-analyse is een eenvoudige manier om positieve en negatieve factoren te ontdekken in elke context. Het is een diagram met vier kwadranten dat sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen identificeert. Mensen die een SWOT-diagram maken worden gedwongen om hun omstandigheden kritisch te onderzoeken en te ontdekken welke obstakels moeten worden overwonnen of geminimaliseerd. Een SWOT kan ook helpen om de stappen vast te stellen die moeten worden genomen voor succes op de korte en lange termijn.

Algemene tips voor SWOT-analyses

SWOT-diagrammen zijn meestal eenvoudig, maar het proces om ze in te vullen is vaak niet zo simpel. Volg deze nuttige tips om het meeste uit uw diagram te halen:

 • Wees realistisch over de huidige status van uw organisatie of probleem. Als u niet zeker weet of een item echt past in de toegewezen categorie, raadpleeg dan uw team en haal het item indien nodig van de lijst.

 • Onthoud dat SWOT-analyses bedoeld zijn om het heden te evalueren, niet het verleden of de toekomst. Hoewel het kwadrant voor kansen u stimuleert om in termen van mogelijkheden te denken, is het cruciaal om alle details te baseren op feiten.

 • Blijf in het hele diagram even specifiek. SWOT-diagrammen moeten duidelijk zijn, dus laat u niet verleiden om te veel informatie toe te voegen. Meer informatie is wellicht nuttiger in een rapport of presentatie.

 • Gebruik een SWOT-analyse als gids in plaats van een wetboek. Over de details van elk SWOT-diagram kan eindeloos gedebatteerd worden, maar het is belangrijker dat alle neuzen van uw teamgenoten dezelfde kant op staan en dat jullie doelgericht verder werken.

sjabloon voor een swot-analyse

 

 

Wanneer een SWOT-analyse te gebruiken

Een SWOT-analyse kan breed of specifiek zijn en helpt de maker om zowel interne als externe factoren te lokaliseren. Dit type diagram wordt nuttiger wanneer u het geleerde toepast in de praktijk. Het is cruciaal om een duidelijke vraag in gedachten te hebben wanneer u een SWOT-analyse uitvoert. Door uw onderzoeksvraag specifieker te maken, kunt u zwakke punten in een plan, budget, project of doel opsporen die u anders zou kunnen missen. SWOT-analyses kunnen nuttig zijn aan het begin van een project, of wanneer uw team tegen obstakels aanloopt.

Hier volgen enkele voorbeelden van situaties waarin u SWOT-analyses kunt gebruiken om een probleem aan te pakken:

 • Een nieuwe markt betreden: Uw bedrijf heeft veel succes gehad bij het verkopen van een product of dienst in uw thuisland. Nu wilt u uitbreiden naar het buitenland. Wat zijn de sterke punten van uw product, en wat zijn de nadelen van deze uitbreiding? Hoewel de kansen er goed uitzien, zijn de gevaren in termen van nieuwe concurrenten of wetgeving mogelijk niet evident zonder een grondige analyse.

 • Het herontwerpen van uw website: U heeft een analyse uitgevoerd om te zien op welke gebieden uw website succesvol is, maar weet u ook op welke gebieden uw website faalt? In deze snelle digitale wereld kunnen elke dag nieuwe gevaren voor uw bedrijf de kop opsteken. Bent u goed voorbereid om de concurrentiestrijd aan te gaan?

 • Een nieuw bedrijfsidee: Die boekwinkel of yogaschool die u al jaren wilde oprichten klinkt nu misschien ideaal, maar heeft u gekeken naar de concrete kosten en baten? Met een SWOT-analyse kunt u uw gedachten ordenen en uw kans op succes in de toekomst vergroten.

 • Investeringskans: Of u nu in aandelen van een bedrijf wilt beleggen, nieuwe hardware voor uw firma wilt kopen of wilt investeren in uw persoonlijke gadgetcollectie, het analyseren van de sterke en zwakke punten van uw potentiële aankoop kan voorkomen dat u er spijt van krijgt. Door SWOT-analyses voor elke potentiële investering naast elkaar te leggen, vergroot u de kans dat u de juiste keuze maakt.

 • Potentiële partnerschap: Een SWOT-analyse is een nuttig hulpmiddel om persoonlijke compatibiliteit te onderzoeken. Als u overweegt om de krachten te bundelen en in zee te gaan met een potentiële compagnon, is het verstandig om de factoren uiteen te zetten die een gevaar voor uw bedrijf kunnen vormen. Hebben jullie dezelfde kijk op de kansen die uw markt te bieden heeft? Zelfs potentiële romantische koppels kunnen profiteren van dit proces.

Inschrijven voor bachelor- of masteropleidingen: Hoewel een betoog voor toelating tot een opleiding doorgaans een rooskleurig beeld van de student schetst, is het voor uw academische succes van belang om ook uw zwakke punten te kennen. Een lager cijfergemiddelde kan worden gecompenseerd met uitstekende examencijfers, en een tekort aan extracurriculaire activiteiten kan verklaard worden door de noodzaak om voor familieleden te zorgen.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Een diagram maken

Geschiedenis van SWOT-diagrammen

De SWOT-analyse werd in de jaren '60 uitgevonden door een managementadviseur genaamd Albert Humphrey, die voor het Stanford Research Institute werkte. Voor die tijd had bedrijfsplanning weinig succes. Bedrijven die op de Fortune 500-lijst stonden, moesten een manier vinden om een planning op de lange termijn te produceren die uitvoerbaar en redelijk was. Humphrey en zijn onderzoeksteam stelden het SWOT-model voor om verantwoording en objectiviteit in te brengen in het planningsproces, en sindsdien geniet het veel populariteit.

Albert Humphrey pleitte ervoor om SWOT-analyses uit te voeren over specifieke criteria, zoals producten, processen, klanten, distributie, financiën en administratie. SWOT-analyses zijn alleen maar populairder geworden sinds de uitvinding ervan, zoals aangetoond door de onderstaande zoekopdracht met Google Books Ngram.

SWOT-diagram

 

Hoe u een SWOT-diagram maakt

Lucidchart is een online tool voor het maken van diagrammen, met verscheidene zakelijke en persoonlijke sjablonen voor SWOT-diagrammen. Als u met een sjabloon voor SWOT-analyses begint, hoeft u niet lang te zoeken in menu's en kunt u meteen beginnen met plannen.

 1. Meld u aan voor een Lucidchart-account.

 2. Ga naar Mijn documenten.

 3. Klik op Creëren > Nieuw document en kies Standaard onder Sjablonen.

 4. Scroll naar beneden in Alle categorieën en kies een sjabloon voor een SWOT-analyse.

 5. Open deze sjabloon voor een SWOT-diagram in Lucidchart of open een blanco document. Als u ervoor kiest om uw eigen diagram te maken, sleept u de passende vormen en tekstvakken op het tekenvel voordat u verdergaat.

 6. Bewerk de details van elk kwadrant door dubbel te klikken en te typen.

 7. Om de opmaak van tekst te wijzigen, selecteert u een tekstvak door erop te klikken. Kies vervolgens uit de opmaakopties in de eigenschappenbalk bovenaan de editor.

 8. Om de vulkleur en andere grafische eigenschappen te wijzigen, selecteert u eerst een object door erop te klikken, of meerdere objecten met Shift + klikken. Selecteer daarna de opties die in de eigenschappenbalk verschijnen of in het grafische paneel aan de rechterkant van de editor.

 9. Klik op het tabblad Delen voor publicatieopties, of selecteer Bestand > Downloaden om het document op te slaan op uw bureaublad.

Er zijn verscheidene kleurenschema's, voorgedefinieerde opsommingstekens en u heeft de mogelijkheid om uw diagram online te delen of af te drukken. Deze functies zorgen er allemaal voor dat Lucidchart de beste keuze is om SWOT-analyses uit te voeren.

SWOT-analyse voor een lithiumbatterij

 

Hoe u de kwadranten invult

Bij het invullen van uw kwadranten is het verstandig om verscheidene vragen in overweging te nemen. In veel gevallen is het gemakkelijker om te beginnen met sterke en zwakke punten, omdat interne eigenschappen vaak makkelijker vast te leggen zijn. Overweeg factoren zoals:

 • Ervaring: wat weet u? Heeft u een speciaal inzicht in uw gemeenschap, klanten of processen?

 • Financiële status: is het saldo op uw bankrekening ruim of krap? Heeft u alternatieve inkomstenbronnen?

 • Uw HR: werknemers, vrijwilligers, leidinggevenden, mentors of klanten. Hoe helpen of schaden zij u?

 • Concrete middelen, zoals uw kantoorlocatie of hardware. Wat heeft u te bieden of wat komt u tekort?

Ga verder naar kansen en bedreigingen, wat externe elementen zijn. In tegenstelling tot sterke punten, dient u zich bij deze categorie te richten op factoren die extern zijn aan uzelf of uw bedrijf. Een ruim budget is een kans, terwijl een sterk financieel inzicht een sterk punt zou zijn. U moet altijd proberen om specifiek en realistisch te zijn wanneer u kansen overweegt. Als u niet zeker weet wat u toe moet voegen, overweeg dan factoren zoals:

 • De staat van de economie – zijn uw klanten bereid om te kopen? Hoe beïnvloedt de lokale, nationale of internationale economie uw activiteiten?

 • Actuele gebeurtenissen, zoals een toename van de criminaliteit of een aankomend festival. Welke impact hebben ze op uw organisatie?

 • Demografie en psychografie – zijn er veranderingen op het gebied van leeftijd, ras, geslacht, attitudes, waardes of mentaliteit van uw doelgroep?


Extra bronnen

 • Diagramvoorbeelden van SWOT-analyses
 • Een SWOT-diagram maken in Word

Of u nu bij een bedrijf, overheidsinstantie of non-profitorganisatie werkt, onze sjablonen voor SWOT-diagrammen zullen u helpen slagen bij het verkennen en oplossen van moeilijke problemen in een complexe mondiale omgeving.

Wilt u een eigen diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Nederlands
EnglishFrançaisDeutsch日本語PortuguêsEspañolNederlandsPусскийItaliano
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.