PINGDOM_CANARY_STRING
Lucidchart LogoWat is een SWOT analyse?
  Maak een SWOT analyse
Diagram

Wat is een SWOT analyse?

Wat zijn je behoeften voor het maken van SWOT analyses

Ik zoek een tool om SWOT analyses mee te maken
Ik zoek diagramvoorbeelden van SWOT analyses

Een SWOT analyse (ook wel sterkte en zwakte analyse genoemd) is een type diagram dat veel wordt gebruikt in bedrijven en het onderwijs om sterktes, zwaktes, kansen en gevaren in een bepaalde situatie in kaart te brengen.

Dit artikel leest u in 8 minuten

Wil jij je eigen SWOT analyse maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een SWOT analyse maken

Definitie en voorbeelden van SWOT analyses

Een SWOT analyse is een visueel hulpmiddel dat kan worden gebruikt om specifieke sterktes en zwaktes te identificeren in zakelijke en persoonlijke situaties. Het helpt met besluitvorming en vooruit plannen. Een SWOT matrix wordt gevormd door een raster van twee bij twee. Elk kwadrant bevat een beschrijving van de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van het subject (SWOT staat voor strengths, weaknesses, opportunities en threats).

Elk bedrijf heeft sterke en zwakke punten, maar geen enkele organisatie staat los van zijn context – je moet ook de kansen en gevaren analyseren die volop in de markt aanwezig zijn. Onze tool voor SWOT diagrammen houdt gebruikers op de hoogte over interne en externe factoren die het succes van hun bedrijf beïnvloeden. De SWOT maker van Lucidchart gebruikt een eenvoudige lay-out in de vorm van een kwadrant om belangrijke marktbevindingen snel en efficiënt in kaart te brengen en te presenteren.

Een SWOT diagram is een eenvoudig diagram om positieve en negatieve factoren te ontdekken in elke context. Het is een diagram met vier kwadranten dat sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen identificeert. Mensen die deze analyse maken worden gedwongen om hun omstandigheden kritisch te onderzoeken en te ontdekken welke obstakels moeten worden overwonnen of geminimaliseerd. Een SWOT kan ook helpen om de stappen vast te stellen die moeten worden genomen voor succes op de korte en lange termijn.

Algemene tips voor goede SWOT analyses

SWOT analyses zijn meestal eenvoudig, maar het proces om ze in te vullen is vaak niet zo simpel. Volg deze nuttige tips om het meeste uit je diagram te halen:

 • Wees realistisch over de huidige status van je organisatie of probleem. Als je niet zeker weet of een item echt past in de toegewezen categorie, raadpleeg dan je team en haal het item indien nodig van de lijst.

 • Onthoud dat SWOT analyses bedoeld zijn om het heden te evalueren, niet het verleden of de toekomst. Hoewel het kwadrant voor kansen je stimuleert om in termen van mogelijkheden te denken, is het cruciaal om alle details te baseren op feiten.

 • Blijf in het hele diagram even specifiek. SWOT diagrammen moeten duidelijk zijn, dus laat je niet verleiden om te veel informatie toe te voegen. Meer informatie is wellicht nuttiger in een rapport of presentatie.

 • Gebruik een SWOT-analyse als gids in plaats van een wetboek. Over de details van elk SWOT-diagram kan eindeloos gedebatteerd worden, maar het is belangrijker dat alle neuzen van je teamgenoten dezelfde kant op staan en dat jullie doelgericht verder werken.

 

 

Wanneer een SWOT analyse te gebruiken

Een SWOT matrix kan breed of specifiek zijn en helpt de maker om zowel interne als externe factoren te lokaliseren. Dit type diagram wordt nuttiger wanneer je het geleerde toepast in de praktijk. Het is cruciaal om een duidelijke vraag in gedachten te hebben wanneer je de analyse uitvoert. Door je onderzoeksvraag specifieker te maken, kun je zwakke punten in een plan, budget, project of doel opsporen die je anders zou kunnen missen. SWOT analyses kunnen nuttig zijn aan het begin van een project, of wanneer je team tegen obstakels aanloopt.

Hier volgen enkele voorbeelden van situaties waarin je SWOT kunt gebruiken om een probleem aan te pakken:

 • Een nieuwe markt betreden: Je bedrijf heeft veel succes gehad bij het verkopen van een product of dienst in je thuisland. Nu wil je uitbreiden naar het buitenland. Wat zijn de sterke punten van je product, en wat zijn de nadelen van deze uitbreiding? Hoewel de kansen er goed uitzien, zijn de gevaren in termen van nieuwe concurrenten of wetgeving mogelijk niet evident zonder een grondige analyse.

 • Het herontwerpen van je website: Je hebt een analyse uitgevoerd om te zien op welke gebieden je website succesvol is, maar weet je ook op welke gebieden je website faalt? In deze snelle digitale wereld kunnen elke dag nieuwe gevaren voor je bedrijf de kop opsteken. Ben je goed voorbereid om de concurrentiestrijd aan te gaan?

 • Een nieuw bedrijfsidee: Die boekwinkel of yogaschool die je al jaren wilde oprichten klinkt nu misschien ideaal, maar heb je gekeken naar de concrete kosten en baten? Met een SWOT matrix kun jij je gedachten ordenen en je kans op succes in de toekomst vergroten.

 • Investeringskans: Of je nu in aandelen van een bedrijf wilt beleggen, nieuwe hardware voor je firma wilt kopen of wilt investeren in je persoonlijke gadgetcollectie, het analyseren van de sterke en zwakke punten van je potentiële aankoop kan voorkomen dat je er spijt van krijgt. Door SWOT matrix voor elke potentiële investering naast elkaar te leggen, vergroot je de kans dat je de juiste keuze maakt.

 • Potentiële partnerschap: Een SWOT diagram is een nuttig hulpmiddel om persoonlijke compatibiliteit te onderzoeken. Als je overweegt om de krachten te bundelen en in zee te gaan met een potentiële compagnon, is het verstandig om de factoren uiteen te zetten die een gevaar voor je bedrijf kunnen vormen. Hebben jullie dezelfde kijk op de kansen die je markt te bieden heeft? Zelfs potentiële romantische koppels kunnen profiteren van dit proces.

 • Inschrijven voor bachelor- of masteropleidingen: Hoewel een betoog voor toelating tot een opleiding doorgaans een rooskleurig beeld van de student schetst, is het voor uw academische succes van belang om ook uw zwakke punten te kennen. Een lager cijfergemiddelde kan worden gecompenseerd met uitstekende examencijfers, en een tekort aan extracurriculaire activiteiten kan verklaard worden door de noodzaak om voor familieleden te zorgen.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Een SWOT analyse maken

Geschiedenis van de SWOT methode

De SWOT methode werd in de jaren '60 uitgevonden door een managementadviseur genaamd Albert Humphrey, die voor het Stanford Research Institute werkte. Voor die tijd had bedrijfsplanning weinig succes. Bedrijven die op de Fortune 500-lijst stonden, moesten een manier vinden om een planning op de lange termijn te produceren die uitvoerbaar en redelijk was. Humphrey en zijn onderzoeksteam stelden het SWOT model voor om verantwoording en objectiviteit in te brengen in het planningsproces, en sindsdien geniet het veel populariteit.

Albert Humphrey pleitte ervoor om SWOT analyses uit te voeren over specifieke criteria, zoals producten, processen, klanten, distributie, financiën en administratie. SWOT diagrammen zijn alleen maar populairder geworden sinds de uitvinding ervan, zoals aangetoond door de onderstaande zoekopdracht met Google Books Ngram.

SWOT-diagram

 

Een SWOT analyse maken

Lucidchart is een online tool voor het maken van diagrammen, met verscheidene zakelijke en persoonlijke voorbeelden van SWOT analyses. Als je met een sjabloon voor SWOT diagrammen begint, hoef je niet lang te zoeken in menu's en kun je meteen beginnen met plannen.

 1. Meld je aan voor een Lucidchart account.

 2. Ga naar Mijn documenten.

 3. Klik op Creëren > Nieuw document en kies Standaard onder Sjablonen.

 4. Scroll naar beneden in Alle categorieën en kies een sjabloon voor een SWOT analyse.

 5. Open deze sjabloon voor een SWOT diagram in Lucidchart of open een blanco document. Als je ervoor kiest om je eigen diagram te maken, sleep je de passende vormen en tekstvakken op het canvas voordat je verdergaat.

 6. Bewerk de details van elk kwadrant door dubbel te klikken en te typen.

 7. Om de opmaak van tekst te wijzigen, selecteer je een tekstvak door erop te klikken. Kies vervolgens uit de opmaakopties in de eigenschappenbalk bovenaan de editor.

 8. Om de vulkleur en andere grafische eigenschappen te wijzigen, selecteer je eerst een object door erop te klikken, of meerdere objecten met Shift + klikken. Selecteer daarna de opties die in de eigenschappenbalk verschijnen of in het grafische paneel aan de rechterkant van de editor.

 9. Klik op het tabblad Delen voor publicatieopties, of selecteer Bestand > Downloaden om het document op te slaan op je bureaublad.

Er zijn verscheidene kleurenschema's, voorgedefinieerde opsommingstekens en je hebt de mogelijkheid om je diagram online te delen of af te drukken. Deze functies zorgen er allemaal voor dat Lucidchart de beste keuze is om SWOT analyses uit te voeren.

 

SWOT-analyse voor een lithiumbatterij

 

Hoe je de SWOT matrix invult

Bij het invullen van je kwadranten is het verstandig om verscheidene vragen in overweging te nemen. In veel gevallen is het gemakkelijker om te beginnen met sterke en zwakke punten, omdat interne eigenschappen vaak makkelijker vast te leggen zijn. Overweeg factoren zoals:

 • Ervaring: wat weet je? Heb je een speciaal inzicht in je gemeenschap, klanten of processen?

 • Financiële status: is het saldo op je bankrekening ruim of krap? Heb je alternatieve inkomstenbronnen?

 • Je HR: werknemers, vrijwilligers, leidinggevenden, mentors of klanten. Hoe helpen of schaden zij je?

 • Concrete middelen, zoals je kantoorlocatie of hardware. Wat heb je te bieden of wat kom je tekort?

Ga verder naar kansen en bedreigingen, wat externe elementen zijn. In tegenstelling tot sterke punten, dien jij je bij deze categorie te richten op factoren die extern zijn aan jezelf of je bedrijf. Een ruim budget is een kans, terwijl een sterk financieel inzicht een sterk punt zou zijn. Je moet altijd proberen om specifiek en realistisch te zijn wanneer je kansen overweegt. Als je niet zeker weet wat je toe moet voegen, overweeg dan factoren zoals:

 • De staat van de economie – zijn je klanten bereid om te kopen? Hoe beïnvloedt de lokale, nationale of internationale economie je activiteiten?

 • Actuele gebeurtenissen, zoals een toename van de criminaliteit of een aankomend festival. Welke impact hebben ze op je organisatie?

 • Demografie en psychografie – zijn er veranderingen op het gebied van leeftijd, ras, geslacht, attitudes, waardes of mentaliteit van je doelgroep?


Extra bronnen

 • Voorbeelden van SWOT-analyses
 • Een SWOT analyse maken in Word

Of je nu bij een bedrijf, overheidsinstantie of non-profitorganisatie werkt, onze sjablonen voor SWOT diagrammen zullen je helpen slagen bij het verkennen en oplossen van moeilijke problemen in een complexe mondiale omgeving.

Wil jij je eigen SWOT analyse maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Nederlands
EnglishFrançaisDeutsch日本語PortuguêsEspañolNederlandsPусскийItaliano
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.