Diagram

Zwembaandiagrammen zijn ongelooflijk krachtige tools voor teams om taken te delegeren en deadlines in kaart te brengen. Met deze gids leert u om eenvoudige zwembaandiagrammen te maken in Microsoft Excel. Daarnaast krijgt u instructies voor het gebruik van een andere tool, Lucidchart, voor een betere ervaring.

3 minuten lezen

Want to make a swimlane diagram of your own? Try Lucidchart. It's quick, easy, and completely free.

of
Google Markregistreer met Google

Door me te registreren, ga ik akkoord met de dienstvoorwaarden en het privacybeleid van Lucid Software.

Een zwembaandiagram maken in Excel

Hoewel het mogelijk is om een zwembaandiagram te maken in Microsoft Excel, werkt dit niet erg intuïtief en loopt u mogelijk tegen problemen aan. Om het proces te stroomlijnen, raden we u aan Lucidchart te gebruiken, een gratis en eenvoudige diagrambouwer. 

1. De hoogte en breedte van de cellen opmaken

De eerste stap bij het creëren van uw zwembaandiagram in Excel is het aanpassen van de hoogte en breedte van de cellen in uw werkblad. Voor een horizontaal zwembaandiagram kunt u uw kolommen breder maken door alle kolommen te selecteren die u nodig heeft en dan de rechtergrens van de kolom te verslepen tot de kolom de gewenste breedte heeft.

Doe daarna hetzelfde voor de rijen. Als u een verticaal zwembaandiagram maakt (zoals het diagram hieronder), gebruikt u één rij voor de titel van uw zwembaan en één rij voor de rest van uw diagram.

2. Containers labelen

Zodra u het skelet van uw zwembaandiagram in Excel heeft gemaakt, is het tijd om uw containers te labelen. Containers vertegenwoordigen meestal de deelnemers aan een proces. Voor een beter visueel effect raden we u aan om kleuren te gebruiken in uw zwembaandiagram.

3. Een stroomdiagram bouwen

Bekijk voordat u begint deze gids om te leren hoe u op een juiste manier uw stroomdiagram bouwt. Zodra u uw proces op de gewenste manier in kaart heeft gebracht, kunt u vormen aan uw zwembaandiagram in Excel toevoegen via het tabblad Invoegen en de juiste vormen vervolgens in de juiste containers invoegen.

Dit kan een vervelend werkje zijn in Excel, omdat het lastig is om de vormen op te maken en een constante stijl te houden. Daarom raden we u aan om Lucidchart te gebruiken, een cloudgebaseerde tool voor diagrammen waarmee u prachtige zwembaandiagrammen maakt zonder de problemen van Excel.

 

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

of
Google Markregistreer met Google

Door me te registreren, ga ik akkoord met de dienstvoorwaarden en het privacybeleid van Lucid Software.

Een zwembaandiagram maken in Lucidchart

Excel is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel, maar diagrammen maken en in real time delen of bewerken met anderen is niet altijd even makkelijk. Lucidchart is daarentegen zeer geschikt voor het maken van diagrammen. Volg deze eenvoudige stappen om prachtige zwembaandiagrammen te maken met Lucidchart.

Meld u aan voor een Lucidchart-account 

Meld u eerst aan voor een gratis Lucidchart-account via deze link. Zodra u een account heeft aangemaakt, kunt u kiezen om te starten met een leeg document of met een sjabloon. Voor deze gids gaan we ervan uit dat u begint met een leeg document.

Containers inschakelen in de vormbibliotheek

Om alle zwembaanvormen te zien, klikt u op de knop "+vormen" in een nieuw document en zorgt u dat beide bibliotheken met stroomdiagramvormen zijn ingeschakeld.

Vormen toevoegen en verbinden

Voeg een zwembaanvorm toe door deze op het tekenvel te slepen en voeg er vervolgens meer toe door de instellingen te wijzigen die bovenaan het tekenvel verschijnen als u de originele zwembaanvorm heeft geselecteerd. Om twee vormen met elkaar te verbinden, beweegt u uw muis over een vorm en sleept u vanaf de rode stip die verschijnt. Na het verbinden van twee vormen kunt u ze overal naartoe verplaatsen; ze blijven altijd verbonden.

U kunt eenvoudig vormen toevoegen aan uw document door ze te slepen en neer te zetten op het tekenvel. Bewerk de tekst in een vorm door erop te dubbelklikken. Herhaal dit proces om de containertitels te wijzigen.

Kleuren en stijlen toevoegen

Nu u eenvoudig een zwembaandiagram heeft gemaakt met Lucidchart is het een goed idee om kleuren toe te voegen. Dit helpt kijkers om het diagram te begrijpen. Selecteer vormen en verander hun kleur in het menu bovenaan.

Een Lucidchart-diagram invoegen in een Excel-werkblad

Nadat u uw zwembaandiagram in Lucidchart heeft gemaakt, kunt u uw document invoegen in een werkblad in Excel. Het invoegen van uw Lucidchart-diagram in Excel is ontzettend eenvoudig met onze MS Office Excel-invoegtoepassing. Volg deze stappen:

  1. Ga naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen

  2. Zoek Lucidchart en installeer de invoegtoepassing

  3. Meld u aan voor een Lucidchart-account, als u dat nog niet heeft gedaan

  4. Voeg een bestaand zwembaandiagram in of maak een nieuw diagram


Want to make a swimlane diagram of your own? Try Lucidchart. It's quick, easy, and completely free.