Hoe u een stroomdiagram maakt

Hoe u een stroomdiagram maakt

Stroomschema's bevatten heel wat gespecialiseerde symbolen, maar het diagram zelf is verrassend eenvoudig te maken. Een goed stroomdiagram geeft de informatie georganiseerd, efficiënt en begrijpelijk weer. Volg deze stappen om er zelf een te maken.

Bent u klaar om te beginnen? Probeer Lucidchart vandaag nog! Lucidchart is specifiek ontworpen voor het maken van stroomdiagrammen en andere gespecialiseerde diagrammen en is zowel intuïtief als krachtig. Met Lucidchart kunt u professionele stroomdiagrammen maken en delen met vrijwel ieder apparaat of besturingssysteem.

Probeer het nu
Registreer gratis

KIES EEN MEDIUM OM MEE TE TEKENEN

1.

Kies hoe u het stroomdiagram wilt tekenen. Sommige mensen doen dit het liefst met pen en papier of marker en whiteboard, anderen gebruiken specifieke online software. Een voordeel van software is dat de informatie digitaal wordt opgeslagen en dus makkelijk gedeeld en bewerkt kan worden. U kunt kiezen uit gedownloade software die werkt op één computer of cloudgebaseerde software die op elk apparaat met internet gebruikt kan worden. Voor deze gids gaan we ervan uit dat u Lucidchart gebruikt. U kunt snel aan de slag met de gratis editor van Lucidchart. Als uw stroomdiagram klaar is, kunt u het als afbeelding exporteren of online delen.


DE PROCESSTAPPEN BENOEMEN

2.

Als u beslist hebt hoe u het diagram gaat tekenen, denkt u vervolgens na over de stappen in het proces. Schrijf elke stap op, ook als u niet goed weet waar een bepaalde stap in het proces past. Als al uw gedachten op het scherm staan, kijkt u terug naar de stappen die u nog geen plaats in het proces hebt gegeven. Stel uzelf de volgende vragen:

Wat is de volgende stap in het proces?

Moet er een beslissing worden gemaakt voordat we kunnen doorgaan?

Wiens goedkeuring heb ik nodig om naar de volgende stap te gaan?

Als u nog steeds geen plaats voor een taak kunt vinden, is de taak mogelijk niet essentieel.


VORMEN EN SYMBOLEN TOEVOEGEN

3.

Het is tijd om uw stroomdiagram te tekenen. Teken eerst een ovaalvorm. In Lucidchart kunt u die gewoon naar het doek slepen en vervolgens dubbelklikken om tekst toe te voegen. Geef uw vorm een gepaste naam, zoals "Begin" of "Hier starten".

Hoe u een stroomdiagram maakt

4.

Ga door naar de eerste stap of vraag. U kunt de actiepunten uit uw lijstje meteen kopiëren en in het juiste symbool plakken.

U kunt onze symbolenbibliotheek voor stroomdiagrammen raadplegen voor meer informatie, maar in dit stadium van uw schema is een rechthoek of ruit meestal gepast. Rechthoeken wijzen op een proces dat moet worden uitgevoerd en een ruit geeft aan dat er een beslissing moet worden genomen. Teken pijlen tussen de elementen om het pad te bepalen.

5.

Ga door met het toevoegen van iedere stap aan uw stroomdiagram totdat uw stroomdiagram het geheel van uw proces representeert. Voeg vervolgens de langwerpige cirkelvorm toe om aan te geven dat het proces voltooid is.


VRAAG ANDEREN OM HUN MENING

6.

Uw diagram is bijna klaar. Maar zorg voor u het stroomdiagram in gebruik neemt dat het grondig en volledig is. Ga van stap naar stap en bepaal of u de volgorde van taken en beslissingen correct heeft weergegeven. Als u op zoek bent naar inefficiënties, vraag uzelf dan het volgende:

Betekent deze stap dubbel werk? Hoe kan ik het werk tot een minimum beperken?

Moet er een andere stap bij worden betrokken?

Doen de juiste mensen de juiste taken?

Leg uw stroomdiagram voor aan iemand die u vertrouwt en vraag of het logisch is. Die persoon biedt een tweede perspectief en dat kan waardevolle inzichten opleveren.


Met Lucidchart maakt u gemakkelijk professionele stroomdiagrammen, organigrammen en andere gespecialiseerde diagrammen, gewoon in een webbrowser. Start een gratis proefperiode en probeer het zelf!

Probeer het nu
Registreer gratis