AIDA-model

Wat is het AIDA model?

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 8 min

Als je zoekt naar de term 'AIDA', vind je een van deze twee onderwerpen: 1) een vierdelige opera van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi over noodlottige liefde, die in 1871 in première ging 2) een model dat in marketing en reclame wordt gebruikt, waarbij AIDA staat voor Awareness, Interest, Desire, and Action.

Omdat je waarschijnlijk al alles weet over Giuseppe Verdi en zijn beroemde opera, bespreken we in dit artikel het AIDA-model.

AIDA-model voorbeeld
AIDA-model voorbeeld (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Wat is de AIDA-methode?

Het AIDA-model werd in 1898 ontwikkeld door de Amerikaanse zakenman Elias St. Elmo Lewis. Lewis was gepassioneerd door reclame, en schreef en sprak vaak over het potentieel ervan. Dit model beschrijft een reeks stappen of fasen die klanten doorlopen wanneer zij een aankoopbeslissing nemen. Wat is AIDA? De fasen van AIDA zijn:

 • Awareness (bewustzijn): klanten worden bewust gemaakt van een product, merk of dienst. Dit komt meestal door reclame.
 • Interest (interesse): de interesse van klanten groeit naarmate zij meer te weten komen over de voordelen die het product te bieden heeft en hoe het in hun levensstijl past.
 • Desire (verlangen): de klant ontwikkelt een band met het product en de interesse evolueert naar het willen of 'nodig hebben' ervan.
 • Action (actie): klanten besluiten het product of de dienst te gebruiken, door een proefversie te downloaden, een account aan te maken, zich op een e-mail te abonneren of een aankoop te doen.

De AIDA-methode blijkt belangrijk en doeltreffend te zijn voor adverteerders en marketeers. De methode is meer dan 100 jaar oud en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Het model is in de loop der jaren aangepast en uitgebreid omdat nieuwe media en communicatieplatforms hun intrede hebben gedaan in ons leven. Het AIDA-model behoort nu tot een categorie van modellen die bekend staat als 'Hierarchy of Effects'-modellen. Later meer daarover. Nu eerst uitleg over de AIDA-methode, gevolgd door handige tips over het AIDA-model toepassen.

Het AIDA-model begrijpen

Toen AIDA aan het einde van de 19e eeuw werd ontwikkeld, waren er niet zo veel mediakanalen beschikbaar voor reclame en marketingcommunicatie. Tegenwoordig zijn er zoveel mediakanalen dat het bijna onmogelijk is om reclameboodschappen te vermijden.

Sommige digitale marketingexperts schatten dat we elke dag door 4.000 tot 10.000 advertenties worden overspoeld. Hoeveel advertenties je te zien krijgt, hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals wat voor baan je hebt en hoe je je vrije tijd doorbrengt. Een fabrieksarbeider die acht uur per dag werkt, krijgt waarschijnlijk minder advertenties te zien dan iemand die gedurende diezelfde tijd sociale media gebruikt.  

Met zoveel concurrentie kan het erg moeilijk voor je zijn om je boodschap bij je beoogde doelgroep te krijgen. Het AIDA-principe kan je helpen om gefocust te blijven terwijl je verder werkt aan je boodschap om potentiële kopers te bereiken.

AIDA structuur: 4 fasen

Aandacht trekken (Attention)

In deze fase van het AIDA-model probeer je potentiële klanten bewust te maken van je merk, product of dienst. Tijdens deze fase wordt vaak gebruik gemaakt van advertenties, video's, podcasts en sociale media.

Je grootste uitdaging is wellicht om de aandacht van je doelgroep te trekken. Je kunt geen potentiële klanten bereiken als ze niet weten dat je bestaat. Mensen kunnen dagelijks worden blootgesteld aan 4.000 advertenties, maar hoeveel zien ze er echt? Hoe doorbreek je deze chaos?

Om de aandacht te trekken, moet je misschien een beetje storend zijn op de volgende manieren:

 • Plaats opvallende foto's op onverwachte manieren.
 • Gebruik felle kleuren die in het oog springen.
 • Maak een sensationele en leuke video.
 • Voeg een provocerende afbeelding toe op een landingspagina.
 • Gebruik muziek die nostalgie oproept.

Je probeert de klant te laten opletten. Wees voorzichtig dat je niet te storend overkomt. Er is een dunne grens tussen slim zijn en irritant zijn. 

Gebruik Lucidchart om low-fidelity mockups te maken van websites, advertenties en andere soorten content. Visuals kunnen je helpen om teamleden makkelijker duidelijk te maken wat je verwacht van deze content. Ontdek hoe de marketingmanager van PlanSwift zijn ideeën communiceerde en zijn team op één lijn hield via Lucidchart.

eenvoudig wireframe voor startpagina
Eenvoudig wireframe voor startpagina (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Interesse vasthouden (Interest)

Nadat je de interesse van je potentiële klant hebt gewekt, moet je die ook zien vast te houden — iets wat moeilijker kan zijn dan de aandacht trekken. Je hebt de interesse van een groot deel van je publiek voldoende gewekt om op een link te klikken of een video te bekijken, maar wat doe je om ze geboeid te houden?

Deze AIDA-fase maakt over het algemeen gebruik van webcontent, nieuwsbrieven, blogs en artikelen en e-mailcampagnes.

Het is misschien wat gemakkelijker om de interesse vast te houden als je grappige, leuke video's maakt of muziek gebruikt die bekend is bij je doelpubliek. Het kan moeilijker zijn de aandacht erbij te houden als je te veel tekst op een pagina zet. Probeer het luchtig te houden met korte stukjes informatie en verdeel ze met levendige ondertitels en afbeeldingen.

Met behulp van gebruikersstroomdiagrammen en andere visuals kun je de customer journey in kaart brengen terwijl potentiële kopers door de trechter gaan, zodat iedereen in je marketingteam op de hoogte is van de content die potentiële kopers te zien krijgen.

gebruikersreisstroom
User journey flow (klik op de afbeelding om deze online aan te passen)
gebruikersstroom e-commercesite
User flow e-commercesite (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Verlangen creëren (Desire)

Terwijl je de interesse van je klanten opwekt, moet je hen vertellen hoe jouw product of dienst hen concreet kan helpen. Hiermee overtuig je je publiek ervan dat ze jouw product nodig hebben om een probleem op te lossen of om een bepaalde emotie op te roepen.

In deze fase ligt de nadruk op de kenmerken en voordelen die je aanbiedt en laat je zien hoe deze kenmerken en voordelen verschillen van of beter zijn dan die van de producten van je concurrenten. Leg niet te veel nadruk op de kenmerken. De voordelen zijn over het algemeen overtuigender dan een saaie lijst van kenmerken. Je wilt de voordelen verkopen, niet alleen het product.

Actie ondernemen (Action)

Nadat je de aandacht hebt getrokken, de interesse hebt vastgehouden en verlangen hebt gewekt, moet je actie ondernemen om de klant te overtuigen een aankoop te doen of een proefperiode te starten. Op een website kun je een link toevoegen naar meer informatie, om je aan te melden voor een gratis proefperiode, om een account aan te maken, of om artikelen in je winkelwagentje te plaatsen. In de echte wereld betekent dit dat je je klant moet stimuleren om op te staan en naar je winkel te gaan.

Uitbreidingen van de AIDA-formule

Zoals eerder gezegd is het AIDA-model in de afgelopen 100 jaar aangepast en verder uitgebreid. Een paar van deze aanpassingen zijn:

 • Retentie: het oorspronkelijke AIDA-model hield geen rekening met het behouden van een klant na de aankoop. Je wilt dat je klanten tevreden zijn, zodat ze terugkomen of je leads geven voor meer verkoop.
 • Doelgerichtheid: er worden gegevens verzameld bij de interactie van gebruikers met zoekmachines, websites en sociale media. Met deze gegevens kunnen adverteerders hun advertenties afstemmen op de interesses van potentiële klanten, op basis van hun surfgewoonten.
 • Overtuiging: potentiële klanten zijn geïnteresseerd, maar twijfelen over de aankoop. Je kunt sommige twijfels wegnemen door gratis stalen uit te delen, gratis proefversies aan te bieden, proefritten te maken enzovoort.
 • Tevredenheid: Nadat je hun geld hebt ontvangen, wil je er zeker van zijn dat je klanten hun aankoop snel ontvangen en dat de aankoop aan hun verwachtingen voldoet. Dit kan via je klantenserviceteam, door enquêtes te versturen en klanten te vragen om het product of de dienst te beoordelen. Een goede klantenservice is belangrijk, want het helpt je om klanten te behouden en kan leiden tot nieuwe verkopen.

Je eigen AIDA-model ontwerpen

Het AIDA-model en zijn variaties worden meestal weergegeven in de vorm van een trechter. In de echte wereld komt wat er boven in een trechter wordt gegoten er aan de andere kant ook weer uit. In de reclame- en verkoopwereld gaan weliswaar veel potentiële kopers de trechter in, maar komen ze er niet allemaal uit aan de andere kant.

De trechter is gewoon een grafische weergave van potentiële klanten en hun aankooppotentieel terwijl ze de verschillende fasen van het model doorlopen. Met behulp van de Lucidchart-sjablonen kun je je eigen AIDA-model ontwerpen, of andere modellen die aansluiten bij je functie.

voorbeeld contentmap met trechter
Voorbeeld contentmap met trechter (klik op de afbeelding om deze online aan te passen)
uitgebreid AIDA voorbeeld
Uitgebreid AIDA voorbeeld (klik op de afbeelding om aan te passen)

Je bent niet verplicht om je model in de vorm van een trechter te bouwen. De AIDA-procedure en andere soortgelijke modellen zijn lineair en kunnen worden opgesteld zoals je dat zelf wilt, bijvoorbeeld een eenvoudig stroomdiagram of een wieldiagram.

Lucidchart heeft een uitgebreide bibliotheek met sjablonen waaruit je inspiratie kunt halen om je te helpen processen en procedures te visualiseren die belangrijk zijn voor je organisatie. De documenten die je maakt, zijn webgebaseerd en gemakkelijk te delen, en ze zijn altijd en overal toegankelijk. Lucidchart-documenten maken het voor jou en je team gemakkelijk om samen te werken, zodat alle betrokkenen een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan elk project.

Meld je aan voor een gratis account en verken vandaag nog de sjablonenbibliotheek van Lucidchart.

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Gerelateerde artikelen

 • Een betere klantervaring: na de verkoop

  Volg deze tips om de klantervaring na de verkoop te verbeteren en aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Begin met de onboarding, stem sales- en klantsuccesteams op elkaar af en bouw duurzame relaties op.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridisch
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.