Applicaties naar cloud migreren zonder onderbrekingen

Lucidchart Content

Leestijd: ongeveer 7 min

Onderwerpen:

  • Ingenieur

Volgens een onderzoek naar cloudcomputing uit 2020 draait bij 92% van de organisaties ten minste een deel van de IT-omgeving in de cloud, terwijl slechts 8% aangeeft alle IT-resources in eigen beheer te hebben. Dus als je bedrijf nog niet actief is in de cloud, is de kans groot dat je dat binnenkort wel zult zijn. 

Het migreren van applicaties naar de cloud is zinvol, maar kan ook lastig zijn en tot bedrijfsonderbrekingen en downtime leiden. De kosten van downtime kunnen oplopen tot wel 260.000 dollar per uur, dus niemand wil activiteiten ondernemen die de bedrijfsvoering verstoren.

In dit artikel bespreken we strategieën om applicaties naar de cloud te verplaatsen en tegelijkertijd je bedrijf draaiende te houden.

Het voordeel van cloud applicaties

Bedrijven verplaatsen applicaties van lokale datacenters in eigen beheer naar de cloud om te profiteren van voordelen zoals:

  • Veiligheid: de cloud lijkt misschien minder veilig dan een server in eigen beheer, maar de cloud is vaak veiliger en consistenter doordat providers veel investeren in de beveiliging.
  • Flexibiliteit: cloudomgevingen zijn erg flexibel en kunnen op basis van de vraag op- of afgeschaald worden.
  • Hoge beschikbaarheid/mobiliteit: via de cloud zijn applicaties altijd beschikbaar, vanaf elke locatie en op elk apparaat. 
  • Samenwerken op afstand: gegevens en documenten zijn altijd en overal beschikbaar. Virtuele teams kunnen dan tools zoals Lucidspark en Lucidchart gebruiken om overal in real time samen te werken. 
  • Redundantie/fouttolerantie: cloudsystemen worden regelmatig geback-upt naar meerdere beveiligde locaties in verschillende geografische regio's. Daardoor ben je minder gevoelig voor kostbare downtime. 
  • Lagere kosten: omdat de cloud wordt onderhouden door een ander bedrijf, hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van verouderde apparatuur of de aanschaf van nieuwe, dure hardware.

Veelvoorkomende uitdagingen bij het migreren van applicaties naar de cloud

Cloudmigratie brengt veel voordelen met zich mee. Maar het migreren van applicaties naar de cloud brengt ook unieke uitdagingen met zich mee. Een paar veel voorkomende uitdagingen die je kunt tegenkomen zijn:

  • Onderbreking van bedrijfsprocessen: bij het verplaatsen van applicaties naar de cloud wil je je concentreren op applicaties die van vitaal belang zijn voor je bedrijf. Maar dat zijn vaak de apps die het meest worden gebruikt. Onderbrekingen van bedrijfskritische processen kunnen werknemers en klanten frustreren en veel geld kosten. Om dat te voorkomen, moet je de migratie plannen tijdens daluren. 
  • Datasynchronisatie en -integriteit: het doel van migratie is om ervoor te zorgen dat werknemers en klanten kunnen blijven werken met apps en gegevens alsof er niets is veranderd. Voer regelmatig integriteitscontroles uit om verifiëren dat er geen gegevens beschadigd of verloren zijn gaan tijdens de migratie. 
  • Kosten: migratie kan duur zijn. Daarom moet je de apps migreren die cruciaal zijn voor het bedrijf. Migratie is een goed moment om apps onder de loep te nemen en afscheid te nemen van de apps die niet meer gebruikt worden. 
  • Ongeplande omstandigheden: migraties verlopen zelden zoals gepland, zelfs als je een goed plan hebt. Het kan langer duren, meer middelen vergen en meer geld kosten dan gepland. Door een migratiespecialist in te huren, kun je binnen het geplande tijdschema en budget blijven.

Applicaties naar cloud verplaatsen in 5 stappen

Cloudmigratie is geen eenvoudig proces. Om het zo pijnloos mogelijk te maken, moet je de weerstand van werknemers verminderen door te zorgen dat iedereen de voordelen begrijpt en draagvlak creëren bij het management. De volgende stappen helpen om de migratie soepel te laten verlopen.  

Stap 1: strategische afstemming

Hierbij denk je na over de reden waarom je applicaties naar de cloud wilt migreren. 

  • Welke business cases of gebeurtenissen liggen ten grondslag aan de migratie?
  • Wat wil je bedrijf ermee bereiken?
  • Wat zijn de vereisten?
  • Welke partners en leveranciers helpen bij dit project? 

Schakel indien mogelijk de hulp in van mensen die ervaring hebben met applicatiemigratie. Bouw voort op hun ervaring om use cases voor jouw bedrijf te vormen.

Tijdens deze stap is het belangrijk om met teams van verschillende afdelingen te communiceren en samen te werken, zodat iedereen weet wat ze kunnen verwachten. Gebruik bij het plannen sjablonen van Lucidchart en visualiseer technische systemen en architectuur om inzicht te krijgen in processen en te begrijpen hoe dingen werken. Zo krijg je een beter idee van hoe je wilt dat alles werkt nadat je bent overgestapt naar de cloud.

Stap 2: doe goed onderzoek

Tijdens deze stap probeer je alles te weten komen over je omgeving. 

  • Welke applicaties heb je en waar bevinden ze zich? 
  • Welke licentie- en servicelevelovereenkomsten zijn er voor deze apps? 
  • Wat zijn de onderlinge afhankelijkheden van alle IT-resources? 
  • Welke applicaties zijn bedrijfskritisch?
  • Welke applicaties moeten als eerste worden gemigreerd?

Gebruik deze informatie om een migratieplan voor elke applicatie te schetsen. Lucidchart biedt handige sjablonen waarmee je alle applicaties en onderlinge afhankelijkheden in kaart kunt brengen, zodat je meer inzicht krijgt in de complexiteit van je huidige systeem.  

Stap 3: analyse

Hier ga je dieper in op je huidige systeem om de afhankelijkheden tussen applicaties, databases, servers, netwerken enzovoort beter te begrijpen. Het idee is om een portfolio van applicaties, IT-assets en hun afhankelijkheden te bouwen.

Als je begrijpt hoe al deze onderdelen in elkaar passen en samenwerken, weet je welke onderdelen tijdens de migratie met elkaar in verbinding moeten blijven. En je weet welke assets een tijdelijke scheiding van hun afhankelijkheden tijdens de migratie kunnen overleven. 

Stap 4: ontwerp en planning

Hier begint het leuke gedeelte: neem groepen applicaties en componenten uit het portfolio en bepaal wanneer en hoe je ze naar de cloud wilt verplaatsen. De complexiteit van de migratie kan variëren. 

Als je dit voor het eerst doet, begin dan met de minst complexe applicaties. Applicaties die bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van andere assets, zijn gemakkelijker om te migreren als je nog aan het leren bent. Dat geeft je meer zelfvertrouwen om door te gaan met grotere, complexere applicaties en assetgroepen.

Houd bij het ontwikkelen van je migratiestrategie rekening met de vijf pijlers van een goed doordacht cloudframework

  • Beveiliging: bescherm de vertrouwelijkheid en integriteit van informatie, systemen en assets.
  • Betrouwbaarheid: leg de nadruk op fouttolerantie, het vermogen om snel te herstellen van storingen om aan de vraag te voldoen.
  • Efficiënte prestaties: maak efficiënt gebruik van IT- en computerresources om aan de vereisten van het systeem te voldoen en de juiste resources te kiezen op basis van werklast.
  • Kostenoptimalisatie: bekijk en bepaal hoe je geld wordt besteed.
  • Operationele efficiëntie: beheer en bewaak systemen om meerwaarde voor het bedrijf te creëren en processen en procedures continu te verbeteren.

De sjabloon zes cloudmigratiestrategieën van Lucidchart kan helpen bij het opstellen van migratiestrategieën op basis van de zes meest voorkomende migratiestrategieën voor cloudapplicaties: rehosting, replatforming, repurchasing, rearchitecting, retaining en retiring.

Stap 5: uitvoering

Als je alle gegevens verzameld hebt en plannen hebt gemaakt, is het tijd om de applicaties te migreren. Minimaliseer de impact van de migratie door bedrijfskritische applicaties niet tijdens piekuren te migreren. In een internationale onderneming kunnen piekuren op verschillende tijdstippen van de dag vallen. Bepaal welke tijden de minste impact hebben op elke locatie.

Het kan ook een goed idee zijn om verschillende teams samen te stellen die zich richten op specifieke soorten migratie. Je kunt bijvoorbeeld teams hebben die zich toeleggen op soorten applicaties (zoals e-mail, websites enzovoort), applicaties voor specifieke bedrijfseenheden en teams die gespecialiseerd zijn in specifieke migratiestrategieën. Zo kun je efficiënter te werk gaan en sneller migreren, doordat elk team kan leren van terugkerende patronen om elke migratie sneller uit te voeren.

Krijg meer inzicht in je infrastructuur, vereenvoudig cloud migratie en optimaliseer je prestaties.

Visualiseer complexe systemen

Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.