technisch architecten

Een nieuwe blik op de functie van de technisch architect

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 6 min

Onderwerpen:

 • Ingenieur

De term 'architect' komt van het Griekse woord architekton, dat hoofdontwerper of bouwmeester betekent. Een architect is gewoonlijk iemand die plannen maakt, ontwerpt en de bouw van huizen, gebouwen en andere constructies van advies voorziet of begeleidt. In dit artikel bespreken we hoe de term en de rol zich hebben uitgebreid naar andere disciplines.

Laten we eens kijken naar architecten die de bedrijfsplannen, de processen, het beleid en de netwerken ontwerpen die de efficiëntie en duidelijkheid in organisaties verhogen.

De evolutie van de architect 

Het is niet nieuw dat de termen 'architect' en 'architectuur' worden gebruikt om functies buiten de architectuur-, engineering- en bouwsector (AEC) te definiëren. Zo bedacht Richard Saul Wurman in 1976 de term 'informatiearchitectuur' om te beschrijven hoe dit soort informatiesystemen werken in plaats van hoe zij eruitzien. De mensen die deze systemen ontwerpen en bouwen zijn dus de architecten van de informatiesystemen.

De voorbije twee decennia is de term 'architect' verbonden geraakt met functies in andere sectoren, vooral in de IT-sector. Deze 'technisch architecten' zijn de mensen die de netwerksystemen plannen, ontwerpen, bouwen, implementeren en onderhouden. Zij zijn verantwoordelijk voor de beveiliging, communicatie, hardware en software die het bedrijf nodig heeft om innovatieve producten te leveren en bedrijfsdoelen op lange termijn te bereiken. 

In een artikel uit 2010 in Architect Magazine, met als titel 'Everyone's An Architect', beschrijft de auteur hoe leden van de AEC-sector het gevoel hebben dat de IT-sector de naam architect onverdiend heeft weggekaapt. Maar de term 'doctor' wordt bijvoorbeeld ook vaak buiten de medische wereld gebruikt. Architecten zijn in het algemeen mensen die ontwerpen en bouwen, of het eindresultaat nu een wolkenkrabber of een app is.

Wat doet een IT-architect?

Er zijn verschillende functies en verantwoordelijkheden voor architecten weggelegd binnen de IT-afdeling van een bedrijf. Maar dat betekent niet dat bedrijven zomaar de titel architect toekennen aan iedereen die dat wil. 

Deze titel is in het algemeen voorbehouden aan ervaren IT-technici met een analytisch denkvermogen, een probleemoplossend vermogen, kennis van gegevensanalyses, en een goede mondelinge en schriftelijke communicatie. Zij moeten ook georganiseerd zijn en ervaring hebben op het vlak van tijd-, personeels- en projectbeheer. Architecten hebben meestal een goed inzicht in de zakelijke kant van de organisatie.

Veel verantwoordelijkheden van de ene architect overlappen die van de andere. Dit zijn enkele verantwoordelijkheden die een IT-architect kan hebben:

 • Analyseren en testen van bestaande netwerksystemen om te zien welke voldoen aan de behoeften van het bedrijf en welke tekorten moeten worden weggewerkt
 • Beoordelen van bedrijfsdoelstellingen, middelen en huidige processen om te kunnen aanbevelen wat er nodig is om de missie en doelstellingen van het bedrijf te ondersteunen
 • De contactpersoon zijn tussen de stakeholders van de afdelingen om steun te krijgen en ervoor te zorgen dat de bedrijfsstrategieën aansluiten bij de huidige IT-structuur 
 • Ontwerpen, modelleren en testen van complexe computer- en netwerksystemen
 • Beveiligingsbeleid implementeren om geautoriseerde toegang te garanderen
 • Beheren en uitrollen van software- en hardware-installaties en -upgrades
 • Ontwerpen en modelleren van netwerkschaalbaarheid 
 • Voortdurend monitoren en beheren van systemen en problemen oplossen wanneer die zich voordoen

Kijk eens naar enkele van de specifieke architectfuncties die je in een groot bedrijf of onderneming zou kunnen aantreffen.

Enterprise-architect

Deze persoon is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en beheren van de volledige technische infrastructuur van een bedrijf. De systemen waarop Enterprise-architecten toezicht houden, moeten alle middelen bevatten die de verschillende teams en organisaties nodig hebben, moeten gemakkelijk te navigeren zijn en moeten schaalbaar zijn. Enterprise-architecten moeten ervoor zorgen dat de systemen voldoen aan de regelgeving en het bedrijfsbeleid.

Afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het systeem, kunnen er verschillende architecten worden toegewezen aan specifieke delen van het netwerk. Maar de enterprise-architect blijft verantwoordelijk voor het geheel.

Ontdek hoe je een enterprise-architectuur kunt documenteren en waarom het belangrijk is dat je dat doet.

Lees verder

Bedrijfsarchitect 

Analyseert en ontwerpt bedrijfsmodellen. Deze architecten richten zich op bedrijfsstrategieën, -structuren, -processen en -capaciteiten. Ze gebruiken statistieken om te controleren en te analyseren hoe goed het bedrijfsmodel werkt en zoeken naar manieren om het te verbeteren.

Bedrijfsarchitecten kunnen bijvoorbeeld strategieën uitwerken om over te stappen naar een nieuw bedrijfsmodel.

Technisch architect

Deze functie is verantwoordelijk voor het beheren van de technische visie van een bedrijf. Daartoe behoren het ontwerpen, implementeren en onderhouden van de netwerken, beveiliging, communicatie en hardware die nodig zijn om de technische doelstellingen op lange termijn te bereiken.

Softwarearchitect 

Deze architecten houden zich bezig met de algemene planning en het ontwerp van softwareproducten. Ze werken samen met ontwikkelingsteams om de processen, technologieën en methoden te bepalen die zullen worden gebruikt om softwareoplossingen te coderen en te produceren die voldoen aan de behoeften van de klant en aansluiten bij de doelstellingen van het bedrijf. 

Solution architect

Dit is een van de meest klantgerichte functies voor architecten. Ze werken samen met interne en externe klanten om de behoeften van hun bedrijf te bepalen. Ze werken ook samen met ontwikkelingsteams om ervoor te zorgen dat oplossingen zijn ontworpen om aan de huidige behoeften te voldoen en kunnen worden aangepast aan toekomstige behoeften. 

Solution architects, ofwel oplossingsarchitecten, moeten over het algemeen een goed inzicht hebben in de zakelijke en technische ontwikkelingsaspecten van het bedrijf. Ze richten zich op de technische beslissingen van een oplossing om te bepalen hoe die beslissingen de bedrijfsresultaten kunnen beïnvloeden.

Applicatiearchitect 

Deze architecten ontwerpen softwareprojecten die door andere mensen kunnen worden gebruikt. Hun verantwoordelijkheden bestaan onder meer uit het maken van nieuwe applicaties, het bijwerken van bestaande applicaties, het bouwen en demonstreren van prototypes, het ontwerpen en uitvoeren van testplannen, en het documenteren van ontwikkelingsprocessen en -procedures voor applicaties.

Systeemarchitect 

Zij ontwerpen en onderhouden systemen die diensten verlenen aan applicaties, automatisering, gegevensverwerking enzovoort.

Een systeemarchitect kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een systeem dat robots in een fabriek bedient.

Data-architect 

Data-architecten ontwerpen, bouwen en beheren de datasystemen van een bedrijf. Ze bepalen hoe gegevens worden opgeslagen en gearchiveerd, welke beveiligingsniveaus er nodig zijn om toegang te krijgen tot de gegevens, hoe ze worden opgevraagd en gebruikt, en hoe ze in verschillende IT-systemen worden geïntegreerd.

Data-architecten richten zich op de bedieningselementen, normen, modellen en interfaces waarmee mensen op een veilige en efficiënte manier toegang krijgen tot gegevens en deze kunnen gebruiken.

Informatiearchitect 

Deze functie is verantwoordelijk voor de aantrekkelijkheid en vlotte toegankelijkheid van de informatie voor het beoogde publiek. Een informatiearchitect organiseert digitale informatie met de nadruk op gebruikerservaring, navigatie, doorzoekbaarheid en gemakkelijke toegang tot de informatie die mensen nodig hebben. 

Hoewel een informatiearchitect verantwoordelijk kan zijn voor het uitzicht en functioneren van een website of een software-interface, is hij of zij doorgaans niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze interfaces.

Kortom, IT-architecten zijn degenen die ervoor moeten zorgen dat het werk vlot verloopt. Ze zorgen ervoor dat de technische architectuur efficiënt wordt ontworpen en geïmplementeerd, rekening houdend met de plaatselijke en bedrijfsvoorschriften. Welke titel je hen ook geeft, de professionals die deze verantwoordelijkheden vervullen, zijn essentieel voor je bedrijf.

Of je nu werkt als architect of de architecten in je organisatie probeert te ondersteunen: ontdek de pijnpunten van softwaredesign en -architectuur.

Lees verder

Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.