Hoe teken ik een netwerkdiagram

Wat zijn je behoeften op het gebied van network diagrammen?

Ik ben nieuw met network diagrammen en wil graag meer leren

Ik wil mijn eigen network diagram maken in Lucidchart.

Ik wil een network diagram maken met behulp van een Lucidchart template


Een van de eerste dingen die u moet doen voor het opzetten van een complex netwerk is het creëren van een netwerkdiagram zodat u ziet hoe alles straks zal werken. Het diagram geeft een visuele representatie van de architectuur van een netwerk. U ziet duidelijk hoe dingen als randapparatuur, servers en mainframes naast elkaar zullen staan en in harmonie zullen werken. Aan de andere kant kan dit type diagram helpen bij het aanwijzen van problemen als een netwerk niet goed werkt.

Dit artikel leest u in 6 minuten

Wil jij je eigen network diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een network diagram maken

Tips voor het maken van een netwerkdiagram

Afhankelijk van de complexiteit kan een netwerkdiagram, net als netwerken, veel componenten hebben. Het is handig om een netwerkdiagram eerst op papier te tekenen. Maak eerst een lijst van alle componenten (cloud, servers, clients, mainframes, randapparatuur, hubs, routers, enz.) die onderdeel zullen zijn van het diagram. Teken vervolgens lijnen tussen de componenten om te zien hoe ze met elkaar worden verbonden. Zorg ervoor dat de lijnen elkaar niet kruisen, dan kunt u de verbindingspunten duidelijker zien.

Zodra u een algemene indeling hebt, kunt u de netwerkdiagramsoftware gebruiken om deze in kaart te brengen. Zoek, voordat u het diagram met een eenvoudige tool handmatig probeert te maken, een voorbeeld van een netwerkdiagrammen die als algemene basis kan dienen. De tool die u daarvoor gebruikt, moet kant-en-klare afbeeldingen bevatten om alle onderdelen van uw netwerk weer te geven. Daarbij wilt u ook de optie van een rasterachtergrond, zodat u items eenvoudig kunt uitlijnen en positioneren in het diagram.

Als het diagram vorm begint te krijgen, kunt u beginnen met het aanpassen ervan. Geef eerst alle componenten in het diagram een naam en pas dan het lettertype en de lettergrootte aan van de tekst bij randapparatuur ten opzichte van backend-componenten. Gebruik verschillende kleuren voor de lijnen die verbindingen weergeven. Door de toevoeging van deze elementen krijgt het diagram meer structuur. Als het netwerkdiagram af is, moet u het kunnen opslaan en printen. Als u een online tool hebt gebruikt, moet u het ook via een link (of een andere indeling) kunnen delen en zelfs anderen kunnen uitnodigen om er ook aan te werken.

Wil jij je eigen network diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Een network diagram maken

Een netwerkdiagram maken in Lucidchart

Nadat u een schets van uw netwerkdiagram hebt gemaakt, gebruikt u de intuïtieve online tool van Lucidchart om een digitale versie te maken. Begin met ons sjabloon voor netwerkdiagrammen, want hij bevat alle icoontjes en afbeeldingen die u nodig hebt om de diverse netwerkcomponenten weer te geven. Maakt u zich geen zorgen als de sjabloon totaal niet op uw ontwerp lijkt; u kunt de elementen die al in het diagram staan eenvoudig verwijderen. Log in op uw account (hebt u er nog geen, meld u dan aan voor een gratis proefversie van Lucidchart) en volg onderstaande stappen.

1. Kies een sjabloon voor netwerkdiagrammen

Klik bij Documenten op de oranje knop "+Documenten" en dubbelklik op de sjabloon Netwerkdiagram.

2. Geef het netwerkdiagram een naam

Klik op het kopje Netwerkdiagram in de linkerbovenhoek van het scherm. Er verschijnt een pop-upvenster. Typ in het tekstvak de naam van uw diagram en klik op OK. In de linkerbovenhoek van het scherm verschijnt de naam van uw netwerkdiagram.

3. Verwijder bestaande elementen die u niet nodig hebt in uw diagram

Een sjabloon is slechts een beginpunt, maar als er elementen in de sjabloon voor netwerkdiagrammen zijn die u niet gaat gebruiken, verwijder die dan nu. Klik op het item en dan op de rechtermuisknop. Er verschijnt een menu op het scherm. Kies de optie Verwijderen.

Tip

: U kunt ook op de knop Delete van uw toetsenbord drukken.

4. Voeg netwerkcomponenten toe aan het diagram

In de linkerkolom van het scherm ziet u een groot aantal computergerelateerde icoontjes. U kunt kiezen uit een van onze opties, standaard icoontjes, Cisco (basis en uitgebreid), netwerk, elektronica, audio-apparatuur en Bing-afbeeldingen. Er zijn veel mogelijkheden. Dus u kunt het beste de naam van het netwerkapparaat dat u zoekt invoeren in het zoekvak bovenaan de linkerkolom. U kunt ook door de afbeeldingen/icoontjes bladeren. Ziet u er een die u bevalt, klik er dan op en sleep het naar het scherm.

(Opmerking: We hebben diverse icoontjes/afbeeldingen gebruikt om de beschikbare opties te laten zien. Uit het oogpunt van consistentie wilt u waarschijnlijk icoontjes uit dezelfde set gebruiken.)

5. Geef de items in uw netwerkdiagram een naam

Geef, voordat u begint met het tekenen van netwerkverbindingen, de aan het diagram toegevoegde items een naam. Zoals u ziet, kunt u entiteiten bij elkaar zetten door er vierkanten omheen te trekken. Zo voegt u tekst toe en tekent u vierkanten.

Tekst toevoegen

: Om tekst aan het diagram toe te voegen, bladert u door de linkerkolom en zoekt u naar het opschrift Standaard (u ziet dan een T, vierkant, pijl, notitieblaadje en een gekleurd vak). Klik op de T en sleep hem naar de plek in het diagram waar u de tekst wilt toevoegen. Typ de tekst en gebruik de menu-opties voor kleur, lettertype, lettergrootte, vet, enz. om dit aan te passen.

Items bij elkaar zetten met gebruik van containers

: Blader in de linkerkolom naar Containers. Kies de vorm die u om een groep items in het diagram wilt tekenen, klik erop en sleep hem naar de plaats in het diagram waar u hem wilt hebben. Klik erop om de vierkantjes in de hoeken te zien die aangeven dat u de afmeting van het vak kunt wijzigen. Klik op een hoek en versleep hem om de container groter of kleiner te maken. Gebruik het achtergrondraster als leidraad voor het uitlijnen en meten.

6. Teken verbindingen tussen de componenten

Dubbelklik op een component, klik daarna op een van de oranje cirkels en houd deze vast. Sleep de lijn naar het juiste symbool. Teken vervolgens alle verbindingen in het netwerkdiagram.

Tip:

U kunt de vorm van de pijl aanpassen door erop te klikken. Klik daarna op het pijl-icoontje in de menubalk en kies een van de twee andere vormen. Wilt u de vorm van alle pijlen wijzigen, kies dan uit het menu Bewerken de optie Alles selecteren en klik op de vorm die uw voorkeur heeft.

7. Voeg een naam toe en deel uw netwerkdiagram

De naam bovenaan het raster van uw netwerkdiagram is dezelfde als die van het bestand. Als u de naam in het werkelijke diagram wilt wijzigen, dubbelklik dan op de diagramnaam en typ een nieuwe naam. Gebruik, als u het lettertype en de lettergrootte wilt aanpassen, de sneltoetsen in de menubalk bovenaan het scherm.

U kunt uw netwerkdiagram eenvoudig via e-mail, een link en sociale media (Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn) met anderen delen of in een website integreren. Klik in de rechterbovenhoek van het scherm op de blauwe knop Delen en er verschijnt een pop-upvenster. Kies hoe u uw diagram zou willen delen en voer de juiste informatie in.

Als u medewerkers toevoegt, kunt u ze toestemming geven om aan het diagram te werken en met hen overleggen via de chatfunctie (het gele citaat-icoontje in de rechterbovenhoek van het scherm).

De eenvoudigste manier om een netwerkdiagram te tekenen

Klaar! Met de intuïtieve en krachtige online tool van Lucidchart kunnen tekeningen op papier eenvoudig worden omgezet naar prachtige netwerkdiagrammen die u met al uw collega's wilt delen. Lucidchart is een webgebaseerde app, dus wordt uw diagram automatisch opgeslagen. Vrijwel overal waar u een internetverbinding hebt, kunt u toegang krijgen tot dit diagram. Als u uw netwerkdiagram met collega's deelt, hoeft u zich nooit af te vragen of zij het bestand kunnen openen of toegang hebben tot het bestand. Geef ze toestemming om het diagram te bewerken en ze kunnen wijzigingen aanbrengen en commentaren toevoegen. Meld u aan voor een gratis proefversie en ervaar het gebruiksgemak van Lucidchart.


Nuttige bronnen

Het is eenvoudig om ieder type netwerkdiagram te maken met Lucidchart, van Cisco tot AWS. Registreer u vandaag nog en ga aan de slag met diagrammen!

Wil jij je eigen network diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.