Agile-waterval: de juiste keuze voor jouw team?

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 6 min

Onderwerpen:

  • Productontwikkeling

De agile-methode is tegenwoordig de meest gebruikte methode voor productontwikkelingsteams. Agile is zelfs zo populair geworden dat het het watervalmodel bijna helemaal heeft verdrongen. Maar wijs de watervalmethode niet te snel van de hand.

Beide technieken bieden waardevolle inzichten. Het kan zijn dat een mengvorm van beide methodologieën het beste past bij jouw organisatie, vooral als teams het moeilijk vinden om volledig over te stappen op agile. 

Lees meer over het hybride agile-watervalmodel en ontdek of dit de perfecte oplossing is voor jouw team. Je vindt hier ook ideeën om het hybride model op verschillende manieren te combineren, afhankelijk van de behoeften van jouw organisatie.

Watervalmethode vs agile

Ten eerste moet je begrijpen wat de agile- en watervalmethoden zijn, hoe ze verschillen en wanneer je elk van deze methoden het beste kunt gebruiken.

Watervalmethode

De watervaltechniek is een projectmanagementmethode op basis van een stapsgewijs ontwerpproces. De naam verwijst naar het proces: water stroomt in volgorde van de ene plek naar de andere, zoals een project van de ene voltooide taak naar de andere gaat. (Denk aan de eindanimatie van Patience voor een beter voorbeeld met meer zen.) 

Het project gaat meestal van vereisten naar ontwerp naar realisatie naar verificatie naar implementatie naar onderhoud.

Watervalmethode voorbeeld (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Waterval methode voordelen

De waterval methode is geschikt voor:

  • Kleine projecten
  • Projecten waarvoor de vereisten bekend zijn en waarschijnlijk niet zullen veranderen
  • Specifieke implementatiedata
  • Projecten met veel afhankelijke taken

De watervalmethode heeft zijn voordelen: het is gemakkelijk te begrijpen en te beheren, en er zijn doorgaans minder productieproblemen en een beter budgetbeheer. Dus waarom zou je kiezen voor een andere projectmanagementmethode? 

De watervaltechniek is niet geweldig voor het complexe ontwikkelingsproces dat bij de meeste moderne producten komt kijken. Het is niet geschikt voor complexe of langdurige projecten en is inflexibel. Daarom is agile ontwikkeld.

Ontdek wat de watervalprojectmanagementmethode voor u kan doen en juist niet kan doen.

Meer informatie

Agile methode

Agile bepaalt prioriteiten in de ontwikkeling door middel van evolutie. Functieoverschrijdende teams werken samen voor continue verbetering en iteratie. Deze methodologie komt voort uit het Agile Manifesto , een verzameling waarden en principes waarin de nadruk wordt gelegd op flexibiliteit, klantbehoeften, kwaliteitssoftware en samenwerking. Agile betekent 'wendbaar', en zoals de naam al aangeeft, kunnen teams het project halverwege aanpassen om in te spelen op de behoeften van de klant of om problemen op te lossen die zich bij iteraties voordoen.

Agile zorgt voor een gemeenschappelijke basis om op terug te vallen bij het ontwikkelen van software, maar is lang niet zo rigide als de watervalmethode.

Overzicht agile levenscyclus voor softwareontwikkeling (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Voordelen van agile

Agile werkt het beste voor:

  • Projecten waarvoor de deadline of het volledige eisenpakket niet bekend is
  • Teams met directe toegang tot klanten 
  • Software die kan evolueren door middel van iteraties
  • Teams zonder bureaucratie
  • Projecten zonder vast budget
  • Projecten zonder concurrentie
  • Klanten die hun software graag regelmatig bijwerken

De agile-methodologie is ideaal voor snelle implementaties, kleinere budgetten, snellere feedback en om te experimenteren. Het is de methodologie die de 'fail fast'-mentaliteit het beste demonstreert.

Lees meer over verschillende agile-methoden en ga vandaag nog aan de slag met agile-principes.

Lees verder

Agile werkt het beste voor kleine tot middelgrote teams die snel kunnen denken, flexibel zijn en onafhankelijk van toezicht kunnen werken. Dit is waarschijnlijk waarom het de favoriete methode is van veel start-ups en app-ontwikkelaars.

Maar het is niet geschikt voor iedereen. 

Wat als je de twee bovenstaande beschrijvingen hebt gelezen en jouw projecteisen met geen van beide overeen lijken te komen? Dan is er een derde optie.

Hybride agile-watervalmethode

Een hybride agile-watervalmethode combineert het beste van beide methoden. Voor puristen is het een problematische methodologie, maar de agile-watervalmethode kan worden toegepast op het ontwikkelen van software of een product dat zowel hardware als software bevat. 

Hybride agile-waterval (klik op de afbeelding om online aan te passen)

Volgens Erick Bergmann en Andy Hamilton stelt de hybride agile-watervalmethode teams die software ontwikkelen in staat om binnen de agile-methodologie te werken, terwijl hardware-ontwikkelingsteams en productmanagers de waterval-aanpak kunnen blijven gebruiken. Je kunt overwegen de agile-watervalmethode te gebruiken wanneer:

  • Je veel samenwerking tussen teams wilt stimuleren.
  • Je organisatie probeert over te stappen op de agile-methode, maar de transitie belemmerd wordt door de complexiteit. Het agile-gedachtegoed heeft veel bewegende delen en het kan even duren voordat teams volledig agile zijn geworden. Het kan de moeite waard zijn om de bekende watervalmethode te gebruiken en langzaam agile-technieken toe te voegen tot iedereen volledig kan overstappen naar de agile methode.
  • Het project een vast budget en vaste opleverdatum heeft, maar zou profiteren van het snelle ontwerp, de analyse en de planning van agile.

De reden dat de twee methoden in harmonie kunnen samenwerken, is dat agile meer een mindset en benadering is dan een methodologie, waardoor het mogelijk is om agile-ideeën te combineren met de meer rigide watervalmethodologie.

Heb je interesse in een hybride methodologie? Dan is het nuttig je projectmanagementmethodes als spectrum voor te stellen, met de meer plangestuurde en concrete watervalmethode aan de ene kant en de meer flexibele agile-aanpak aan de andere kant.

Vanuit deze gedachte is het logisch dat er niet maar één manier is om een hybride model toe te passen. 

Mogelijke combinaties van agile en waterval

Het is aan jou en je organisatie om de beste hybride oplossing voor jouw team te vinden, maar hier zijn een paar mogelijke scenario's:

  • Gebruik agile op bedrijfsniveau en gebruik de watervalmethode voor vereisten, ontwerp en implementatie.
  • Gebruik agile op projectniveau en gebruik waterval op bedrijfsniveau.
  • Gebruik de watervalmethode op zowel project- als bedrijfsniveau, maar gebruik de agile-methode voor individuele teams.
  • Gebruik de watervalmethode op zowel team- als bedrijfsniveau, maar kies specifieke ontwikkelingsfasen die agile-technieken gebruiken.

De juiste aanpak is eerst de aard van het op te lossen probleem vaststellen en vervolgens bepalen welke projectmanagement methode het meest geschikt is. Je kunt er ook voor kiezen om hybride van geval tot geval te gebruiken.

  • Overweeg voor projecten met een laag risico de plangestuurde watervalmethode te gebruiken om de kosten laag te houden.
  • Gebruik voor projecten met een hoger risico agile-technieken om te itereren tot alle problemen zijn ontdekt en opgelost.
  • Voor projecten met een korte doorlooptijd kunnen incrementele leveringen op basis van agile een uitkomst zijn.
  • Voor complexe projecten kunne agile-technieken meer kosten, maar gunstigere resultaten opleveren.

Daarnaast kan je organisatie ervoor kiezen om onderdelen van agile uit te kiezen en deze toe te passen op een watervalmethode. Dit kan bestaan uit het gebruiken van de Scrum-methode om teams te managen en werk op te delen in wekelijkse sprints, of juist de Lean-methodologie met de nadruk op het voortdurend wegnemen van verspilling en redundantie. Of misschien gebruiken jouw teams de Kanban-methode om de communicatie vlot te laten verlopen en teams productief te houden. 

De agile-methodologie heeft zoveel aspecten dat je team er vast wel één zal vinden dat kan worden geïntegreerd om het ontwikkelingsproces te verbeteren.

Wat is de beste manier?

Het is verleidelijk om aanhanger te zijn van één methode, zeker als je eraan gewend bent. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het succesvol afronden van het project de hoogste prioriteit heeft. Een succesvolle methode is een methode die teams helpt hun taken te voltooien, een bruikbaar product te maken en binnen het budget te blijven. Dit kan een hybride aanpak zijn, maar ook wat trial-and-error vereisen. 

Bepaal aan de hand van de bovenstaande suggesties wat de beste methodologie zou kunnen zijn voor elk deel van jouw ontwikkelingscyclus. Overweeg om methodologieën niet alleen op het team of de ontwikkelingsfase toe te spitsen, maar ook op het project. Als het project kort en eenvoudig is, kun je baat hebben bij de watervalmethode, ook al zijn teams gewend aan agile. 

Vergelijk verschillende projectmanagementstijlen om sneller de beste oplossing voor je team te vinden, en sneller producten te maken.

Meer informatie

Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.