Try free

Cloudarchitectuur

Een multi cloud infrastructure opzetten

Leestijd: ongeveer 8 min

Onderwerpen:

  • Ingenieur

Cloudarchitectuur omvat de software, databases, applicaties en andere componenten die ervoor zorgen dat je organisatie voordeel kan halen uit de cloud en je bedrijfsdoelen kan bereiken. 

Multicloud brengt verschillende leveranciers en zowel privé- als openbare cloudkeuzes samen, waardoor multicloudomgevingen complexer zijn dan een single-cloudarchitectuur.

Deze componenten van je cloudcomputingomgeving zijn met elkaar verbonden door directe en indirecte interacties.

In dit artikel bekijken we hoe je je eigen multicloudomgeving kunt aanpakken en opzetten. 

Een multi cloud infrastructure ontwikkelen

Vaak worden multicloudstrategieën toevallig geïmplementeerd, doordat IT en verschillende afdelingen zich aanmelden voor nieuwe cloudaccounts zonder met elkaar te overleggen. Bij de oorspronkelijke migratie naar de cloud begonnen organisaties meestal met één cloudaccount en voegden ze gaandeweg meer accounts en clouddiensten toe. Dit heeft veel organisaties indirect in de richting van hybride cloud- of multicloudstrategieën geleid.

Een doelbewuste invoering van multiclouds wordt over het algemeen gedaan door organisaties die specifieke doelen hebben die verder gaan dan hun huidige clouddienst. Als je al een openbare of privécloud hebt, betekent de overstap naar een multicloud dat je extra clouddiensten moet aanschaffen.

  • Openbare cloud: als je al een openbare cloudprovider hebt, zoals AWS, GCP of Azure, kun je een privécloud toevoegen aan je multicloudstrategie. Een reden hiervoor zou de behoefte aan meer veiligheid kunnen zijn.
  • Privécloud: als je een privécloud hebt en beheert, wil je misschien gebruikmaken van de openbare cloud om extra flexibel te zijn en de kosten te verlagen.

Voor- en nadelen van multi cloud infrastructure

Voordelen van een multi cloud infrastructure: 

  • Beperk het risico met meerdere cloudproviders: voorkom dat je gebonden bent aan één provider. 
  • Verminder vertraging voor app-gebruikers: maak gebruik van een betere UX om je flexibiliteit te verbeteren en je applicaties te versterken. 
  • Innoveer verder dan de grenzen van de cloudprovider: je kunt je cloudstrategie blijven aanpassen aan de behoeften van je organisatie naarmate deze zich uitbreidt.

Nadelen van een multi cloud infrastructure: 

  • De beveiliging wordt moeilijker te beheren: een verhoogd risico op beveiligingslekken en een grotere IT-complexiteit zijn mogelijk. 
  • Cloudspecialisten zijn moeilijk aan te werven en te behouden: als je nog geen specialisten aan boord hebt, moet je ze misschien aanwerven voordat je aan een multicloudstrategie begint. 
  • Het wordt moeilijker om de kosten te overzien: kostenbeheer en kostentoewijzing worden complexer. 

Je multi cloud aanpak plannen

Terwijl je plant en beslist welke aanpak geschikt is voor je organisatie, zijn dit enkele ideeën om in het achterhoofd te houden: 

  • Bereid je voor op complexiteit: bij multicloud kan de complexiteit van je cloudomgeving toenemen omdat je je aanpast aan meerdere openbare providers. Oplossingen zoals Lucidscale maken het eenvoudig om verschillende onderdelen van je cloudomgeving automatisch te visualiseren, zelfs van verschillende leveranciers. Haal gewoon de metagegevens van je provider erbij om een duidelijk beeld te krijgen van je infrastructuur. 
  • Schakel openbare leveranciers in om lock-in te voorkomen: dankzij de mogelijkheid om meer dan één leverancier in te schakelen, kunnen organisaties met een multicloud het risico van een te grote afhankelijkheid van één enkele cloud beheren. 
  • Houd niet alleen rekening met de kosten: de kosten zijn zeker een belangrijke factor voor veel organisaties, maar mogen niet het enige aandachtspunt zijn. Het vinden van de juiste leveranciers om de bedrijfsdoelen te realiseren, moet je belangrijkste focus zijn. Dit is een kans om voordeel te halen uit de sterke punten die verschillende leveranciers bieden. 
  • Automatiseer zoveel mogelijk: door automatisering kun je het gebruik van IT-middelen verminderen en besparen op je totale IT-uitgaven. Profiteer van de krachtige automatiseringstools en -technologieën die beschikbaar zijn om containers te organiseren en de werklast te beheren. 
  • Integreer beveiliging: zet beveiliging bovenaan je strategisch plan om risico's te vermijden. 
  • Zorg voor noodherstel: hoewel het gebruik van openbare cloudproviders veel voordelen heeft, blijf je zelf verantwoordelijk voor het noodherstel van je organisatie. Dit wordt complexer met een multicloud, dus inzicht is essentieel.  

Een multicloudstrategie opzetten

Aangezien veel bedrijven toevallig in een multicloudomgeving terechtkomen, kun je als organisatie een stapje terug doen en nadenken over een multicloudstrategie om doelbewust een multicloudomgeving te ontwikkelen. Je hebt duidelijkheid nodig over je bedrijfsdoelen voor je cloudinfrastructuur. 

Deze best practices zijn nuttig voor organisaties die een multicloudomgeving nastreven: 

1. Definieer je doelen 

Bekijk samen met het management en de stakeholders waarom je een multicloudstrategie nodig hebt. Wil je cloud-agnostisch zijn? Wil je wereldwijd bekend worden? Heb je een 'follow the sun'-model nodig? 

Vergroot je kennis van multicloud: kijk goed naar de toepassingen en het werk dat je in verschillende clouds gaat uitvoeren. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, is het cruciaal om hiermee te beginnen, want het geeft direct vorm aan je algemene strategie en tactische aanpak. 

Bepaal hoe belangrijk de werklast is voor je bedrijf: tijdens het plannen is het cruciaal om te weten hoe belangrijk elke werklast is voor je missie en voor welke specifieke onderdelen van je bedrijf de werklast relevant is. Dit besluitvormingsproces kan ertoe leiden dat je organisatie verdere aanpassingen doorvoert in de manier waarop de werklast wordt verdeeld en met welke leveranciers je samenwerkt. 

Ga na wanneer de werklast wordt uitgevoerd en welke processen samen plaatsvinden: of het werk nu continu wordt uitgevoerd of op specifieke tijdstippen, je moet weten hoe het beheer van deze werklast in je bedrijf als geheel en je multicloudstrategie past. 

2. Onderzoek je leveranciers 

Aangezien je op zoek gaat naar openbare providers die aan je behoeften voldoen, moet je je opties bekijken en rekening houden met je werklast. Houd rekening met kosten, beveiliging, gegevensopslag, enz. 

Kijk goed naar wat je werklast nodig heeft: zelfs onder de grote openbare cloudproviders zijn er bepaalde sterke punten waarmee je rekening moet houden. Zo heeft AWS een voorsprong wat betreft beschikbare tools en antwoorden dankzij zijn aanzienlijke marktaandeel. 

Krijg inzicht in de kostenuitsplitsingen: sommige bedrijven zijn verrast wanneer ze de rekening van hun clouddiensten ontvangen, omdat ze de kostenuitsplitsingen niet volledig hebben doorgenomen. Ontdek hoe je moet betalen en hoe de kosten worden berekend. 

Betrek cloudstakeholders bij dit proces: degenen die het meest werken met de clouddienst, zoals je ontwikkelingsteam, moeten mee kunnen beslissen over de leverancier.    

3. Plan om veerkrachtig te zijn

Plan je architectuur op basis van je behoeften—moet je rekening houden met sporadische toenames van het gebruik? Hebben bepaalde werklasten meer betrouwbare bronnen nodig? Houd er rekening mee dat openbare cloudproviders soms worden beperkt door hun eigen uitdagingen. Een van de sterke punten van een multicloud is de mogelijkheid om een groot aantal cloudresources direct beschikbaar te hebben.

Bereid alternatieven voor: het plannen voor potentiële mislukkingen moet een vast onderdeel van je multicloudstrategie zijn. Hoewel openbare clouddiensten doorgaans zeer betrouwbaar zijn, moet je organisatie klaar zijn om belangrijke werklasten draaiende te houden, zodat de kans op een storing minimaal is. 

Wees voorbereid op mislukkingen: als je weet hoe je cloud functioneert als er een storing optreedt, kunnen je cloudarchitecten zich aanpassen aan verschillende onvoorziene omstandigheden. 

4. Denk na over een gedistribueerde cloud

Bij een gedistribueerde cloudstrategie worden geografisch verspreide datacenters gebruikt om openbare clouddiensten aan te bieden. Je kunt je multicloudarchitectuur plannen door IT-middelen vlakbij belangrijke geografische locaties te plaatsen. Als dit iets is wat je organisatie nodig kan hebben, moet je een gesprek aangaan met je cloudproviders. 

Kies een gedistribueerde cloud voor edge computing: internet of things (IoT) en werklasten met veel data moeten zich in de buurt bevinden van de plek waar het gebruik plaatsvindt om de prestaties te optimaliseren. Voor kleinere werklasten is het misschien niet zo belangrijk om te focussen op clouddistributie. 

Breng het gebruik en de groei in kaart: dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar vergeet niet waar je je huidige gebruikers en de verwachte groei ziet bij het plannen van een gedistribueerde multicloudstrategie. 

5. Verbeter de zichtbaarheid 

Met meer inzicht in je cloudgebruik kun je meerdere cloudresources effectief beheren. Lucidscale helpt je om al je cloudresources te visualiseren, zodat je team je huidige cloudstatus begrijpt en deze effectiever kan beheren. 

Krijg meer inzicht en benut dit in je hele organisatie: inzicht in cloudarchitectuur is waardevol voor je hele team. Zorg ervoor dat je organisatie de nodige toegang heeft tot visualisatietools. 

Communiceer en werk samen op basis van realtime gegevens: dankzij je realtime cloudarchitectuur en samenwerkingsmogelijkheden kan je team nauwkeurigere beslissingen nemen. De complexiteit van multicloud is te beheren door een beter inzicht. 

Markeer interessante gegevens en gebruik visuals om te helpen bij de handhaving: door te taggen en te markeren kun je incidenten snel identificeren en een intern beleid afdwingen. 

Kies één enkel venster om multicloudaccounts te beheren: in plaats van te proberen om een uitgebreide reeks verschillende cloudproviders apart te monitoren, kun je nagaan hoe één enkel platform, dat je helpt bij het visualiseren van realtime cloudgegevens, je kan helpen bij het monitoren van je cloudarchitectuur. 

6. Verfijn je strategie 

Na de implementatie is het belangrijk om je multi cloud infrastructure te evalueren om er zeker van te zijn dat je op schema ligt. Aangezien een multicloudstrategie geen grote hardware-investering vergt, zoals een hybride cloudstrategie, kun je vaak meer aanpassingen doen en bijsturen. Je kunt ook gegevens uit de cloud ophalen en plannen op basis van je huidige of toekomstige status, wat handig is om je strategie te verfijnen. Maak gebruik van de extra informatie die je momenteel hebt over je cloudgebruik om ervoor te zorgen dat je strategie nog steeds geschikt is.

Multi cloud management: verbeter voortdurend en profiteer van nieuwe informatie: door je doelen en vooruitgang voor ogen te houden, kun je je multicloudstrategie en infrastructure aanpassen aan veranderingen qua gebruik, nieuwe functies of functionaliteit, extra toepassingen of andere veranderingen in de stack.   

Cloudarchitectuur

Wil je meer weten over de basisprincipes van de multicloud?

Lees verder

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.