Symbolen en notatie voor venndiagrammen

Zo maak en gebruik je venn diagrammen

Leestijd: ongeveer 5 min

Onderwerpen:

  Venndiagramsymbolen

  ∪: Vereniging van twee verzamelingen. Een volledig venndiagram geeft de vereniging van twee verzamelingen weer.

  ∩: Snijpunt van twee verzamelingen. Het snijpunt laat zien welke items worden gedeeld tussen categorieën.

  Ac: Complement van een verzameling. Het complement is alles wat niet in een verzameling wordt weergegeven.

  Het is tijd om serieus over venndiagrammen te praten - en we hebben het niet over de Venndiagrammen uit je schooltijd. We hebben het over ingewikkelde weergaves die door serieuze professionals worden gemaakt om complexe wiskundige ideeën weer te geven.

  Venndiagrammen zijn visuele weergaves van wiskundige verzamelingen - of verzamelingen van objecten - die worden bestudeerd met behulp van een tak van de logica die verzamelingenleer wordt genoemd. De verzamelingenleer is een van de fundamentele systemen voor wiskunde, en hielp om het moderne inzicht in oneindige en reële getallen te ontwikkelen.

  Onderzoekers en wiskundigen hebben een taal en een notatiesysteem ontwikkeld rond de verzamelingenleer. Als je hun geheimen wilt ontdekken, moet je bekend raken met de venndiagramsymbolen.

  Deze handleiding toont het proces om een venndiagram te maken en licht ook de gebruikte symbolen toe. We zullen Lucidchart gebruiken om onze voorbeelden te bouwen, omdat het gemakkelijk te gebruiken en volledig gratis is. Als je jouw eigen venndiagram wilt maken of ontwikkelen, hoef je alleen maar hieronder te klikken en een gratis account aan te maken. Laten we beginnen!

  Venndiagrammen en verzamelingenleer

  Er worden meer dan 30 symbolen gebruikt in de verzamelingenleer, maar je hoeft slechts drie symbolen te kennen om de basis te begrijpen. Als je deze eenmaal onder de knie hebt, kan je verder gaan met de meer gecompliceerde dingen.

  Vereniging van twee verzamelingen: ∪

  Elke cirkel of ovaal stelt een categorie voor. De vereniging (of unie) van twee verzamelingen wordt voorgesteld door ∪. (Niet te verwarren met de letter "u")

  Dit is een venndiagram met twee cirkels. De groene cirkel is A en de blauwe cirkel is B. Het volledige venndiagram stelt de vereniging van A en B voor, oftewel: A ∪ B. Klik gerust op de afbeelding om dit diagram als sjabloon te gebruiken.

  Venndiagram met vereniging van twee verzamelingen
  Vereniging van twee verzamelingen venndiagram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Hoe zou de vereniging van twee verzamelingen er in het echt uitzien? Verzameling A zou een groep mensen kunnen zijn die piano spelen. Verzameling B kan gitaristen voorstellen. AB beschrijft dan mensen die piano, gitaar of allebei bespelen.

  Doorsnede van twee verzamelingen: ∩

  Als we een venndiagram maken, zijn we vaak geïnteresseerd in het snijpunt van twee verzamelingen, dus welke elementen de categorieën gemeen hebben. In dit diagram stelt het groenblauwe gebied (waar blauw en groen overlappen) de doorsnede voor van A en B oftewel: A ∩ B.

  Venndiagram, snijpunt van twee verzamelingen
  Snijpunt van twee verzamelingen in venndiagram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Verdergaand op het voorbeeld van pianisten en gitaristen, omvat dit gebied iedereen die beide instrumenten meester is.

  Complement van een verzameling: Ac

  Als je een venndiagram maakt, wil je wellicht ook nadenken over wat er niet in een verzameling is opgenomen. Dat is het complement van een verzameling, of Ac, voor verzameling A.

  Het absolute complement van een verzameling is alles dat niet in die verzameling is opgenomen. In een universum (U, de letter) is alles dat zich binnen het universum bevindt, behalve A, het absolute complement van A in U. Dit kan worden voorgesteld door de vergelijking Ac = U \ A.

  Hieronder vindt je een Lucidchart-diagram voor het absolute complement van A in U. Het grijze gedeelte toont alles buiten A. Als we terugdenken aan de muziekinstrumenten, zou dit iedereen zijn die geen piano speelt.

  Een venndiagram voor fastfood, ter illustratie van verzamelingenleer

  Laten we een voorbeeld nemen om je te helpen de praktische toepassing van de verzamelingenleer beter te begrijpen. Laten we beginnen door drie mensen te bevragen over hun favoriete fastfood. Deze drie mensen, die we als A, B, en C zullen voorstellen, vertellen ons van welke restaurants ze houden. Een diagram met drie cirkels omvat elke mogelijkheid: dat een restaurant door een, twee of drie respondenten wordt gekozen, of door niemand.

  Dit waren de resultaten:

  RestaurantABC
  McDonald'sx x
  Wendy'sxx 
  Burger King   
  In-N-Out xx
  Taco Bellx x
  KFC   
  A&W   
  Chick-fil-Axxx

  Nu is het tijd om een venndiagram te maken dat de resultaten weergeeft. We gingen aan de slag met de onderstaande sjabloon. Dit gebruikt het symbool dat we eerder al besproken hebben, ∩, om de doorsnede aan te geven tussen twee en drie verzamelingen. Er zijn acht mogelijke bestemmingen voor onze restaurants.

  Venndiagram snijpunt
  Venndiagram met resultaten enquête restaurant (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Nu vullen we ons venndiagram in op basis van de resultaten. In A ∩ B hebben we Wendy's, omdat zowel respondent A als B ervoor koos. Burger King, een ander restaurant in het fastfooduniversum, was bij niemand favoriet en wordt daarom in de witte ruimte buiten het diagram geplaatst. In de doorsnede van alle drie - A ∩ B ∩ C - vinden we Chick-fil-A, waar alle respondenten van smullen.

  Zo ziet het definitieve diagram eruit:

  Voorbeeld venndiagram Fastfood
  Venndiagram met voorkeuren restaurant (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Nu hebben we een visueel hulpmiddel om te helpen beslissen waar deze drie mensen samen zouden kunnen lunchen!

  Nu je een venndiagram in actie hebt gezien, volgt hier een voorbeeld dat je eenvoudig kunt aanpassen om jouw eigen diagram te maken! 

  snijpunt-venndiagram-voorbeeld
   Voorbeeld venndiagram (klik op de afbeelding om online aan te passen)

  Nu je de Venndiagramsymbolen kent, kan je hier lezen hoe u er een kunt maken!

  Meer informatie

  Meer informatie over venndiagramsymbolen

  Als je meer wilt weten over verzamelingenleer en hoe je kwalitatief hoogstaande venndiagrammen bouwt, is er heel wat informatie beschikbaar. Zo bevat de Stanford Encyclopedia een inleiding tot verzamelingenleer.

  Als je meer wilt weten over de geschiedenis van venndiagrammen, lees dan onze pagina “Wat is een venndiagram?” John Venn populariseerde het idee om verzamelingenleer voor te stellen met cirkels die elkaar overlappen, maar de ideeën en symbolen zijn heel wat ouder.

  Nog even snel

  Als je in Lucidchart hebt gewerkt, heb je gerealiseerd dat dit de ideale oplossing is voor venndiagrammen. Omdat je in de cloud werkt, kan je eenvoudig samenwerken met collega's, afbeeldingen importeren en jouw diagrammen digitaal of via print delen.

  Ontdek hoe onze Venndiagrambouwer werkt.

  Meer informatie

  Over Lucidchart

  Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

  Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

  Meld je gratis aan

  of verdergaan met

  Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

  Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

  Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
  PrivacyJuridisch

  © 2024 Lucid Software Inc.