Een stroomschema maken in PowerPoint

Wat wil je doen met flowcharts?

Ik wil meer te weten komen over flowcharts.

Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Ik wil een stroomdiagram maken op basis van een kant-en-klaar sjabloon.


Niets verpest een PowerPoint presentatie zo hard als een overdosis aan tekst, zeker als je aan een eenvoudige afbeelding genoeg zou hebben. Een goed in elkaar gezet flowchart maakt elke presentatie glashelder, of het nu gaat om de onderbouwing voor een belangrijke beslissing of de beschrijving van een complex proces. Lees deze handleiding en ontdek hoe je flowcharts maakt in PowerPoint en Lucidchart.

Dit artikel leest u in 7 minuten

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een flowchart maken in Microsoft PowerPoint

Voor veel leerlingen, docenten en professionals is MS PowerPoint dé presentatiesoftware, en niet zonder reden. Maar voor het maken van flowcharts zijn de mogelijkheden van PowerPoint beperkt: daar is het simpelweg niet voor ontworpen. Met Lucidchart kun je snel en gemakkelijk prachtige, complexe diagrammen maken. Ga naar het volgende gedeelte om het met eigen ogen te zien.

Er zijn twee manieren om een flowchart te maken met PowerPoint: met SmartArt of de vormenbibliotheek. Deze tutorial behandelt beide methoden en bespreekt de voor- en nadelen van elke aanpak.

Een stroomdiagram maken met SmartArt

SmartArt afbeeldingen zijn eigenlijk eenvoudige, niet-flexibele diagramsjablonen, die in verschillende groepen zijn opgedeeld. Met SmartArt kun je snel een grafiek of diagram in elkaar zetten, zij het met weinig flexibiliteit. SmartArt is een geweldige optie als je een snel en eenvoudig diagram wilt. Het mag echter alleen worden gebruikt voor de meest rudimentaire diagrammen. SmartArt afbeeldingen zijn clipart. Je kunt meer elementen toevoegen, maar de opties beperken zich tot een of twee vooraf bepaalde vormen.

Volg deze stappen om een diagram te maken met SmartArt:

1. Selecteer een flowchart in het keuzemenu van SmartArt

Ga in MS PowerPoint naar de dia waaraan je een flowchart wilt toevoegen. Klik op Invoegen > SmartArt om een keuzemenu te openen met verschillende soorten diagrammen. Beweeg je muis naar Proces om de verschillende opties te bekijken. Klik op een diagram om dit in te voegen.

2. Voeg tekst en vormen toe aan je flowchart

Je kunt tekst aan vormen in je SmartArt-afbeelding toevoegen door in het midden van de vorm te klikken.

Je kunt vormen toevoegen door de hele SmartArt-afbeelding te selecteren en op Vorm toevoegen te klikken. (Deze knop bevindt zich in de linkerbovenhoek van de werkbalk.) Je kunt vormen verplaatsen door erop te klikken en ze te verslepen. De verbindingspijlen worden automatisch aangepast.

3. Pas je flowchart aan

Wanneer je je SmartArt-afbeelding selecteert, verschijnen er twee tabbladen op de werkbalk: SmartArt-ontwerp en Opmaak. Met het eerste kun je het diagramtype wijzigen, uit een aantal vooraf ingestelde kleurenschema's kiezen en vormen toevoegen. Het tabblad Opmaak biedt meer specifieke aanpassingen, zoals individuele vormkleuren, tekstkleur en lettertype.

Een flowchart maken met de PowerPoint-vormbibliotheek

Het is een stuk sneller om een flowchart te maken met SmartArt in plaats van de vormbibliotheek, omdat niet elk vak en elke pijl afzonderlijk moeten worden toegevoegd. Maar de vormbibliotheek biedt wel veel meer flexibiliteit. Als je bovendien een traditionele flowchart met proces- en beslissingsvakken en andere specifieke vormen wilt maken, moet je de vormbibliotheek gebruiken, omdat SmartArt geen diagrammen biedt met deze kenmerken.

1. Voeg de gewenste vormen toe

Ga naar Invoegen > Vormen. Hiermee open je een keuzemenu met de vormbibliotheken van PowerPoint. Scroll omlaag naar het gedeelte met flowcharts. Hier vind je alle vormen voor flowcharts, van beslissingsvakken tot vakken voor handmatige invoer. Je kunt de functie van een vorm zien door je muis eroverheen te bewegen. Er verschijnt dan een labeltje.

Klik en versleep je muis om een geselecteerde vorm op de dia te tekenen. Herhaal deze stap vanaf het begin om meer vormen toe te voegen. (Tip: voor vormen die meerdere keren in je flowchart voorkomen, zoals procesvakken, kun je één vorm toevoegen en deze kopiëren en plakken.)

2. Voeg verbindingslijnen toe

Een belangrijk element van elke flowchart zijn verbindingspijlen. Deze pijlen illustreren de 'flow' van het diagram of relaties met andere vormen in je diagram. Ga net als bij de vorige stap naar Invoegen > Vormen om lijnen toe te voegen. De pijlen zijn te vinden in het gedeelte met lijnen.

Selecteer een lijntype en klik en versleep je muis van één vorm naar een andere om een verbindingslijn te tekenen.

3. Label je vormen en lijnen

Selecteer een bestaande vorm om hier tekst aan toe te voegen en begin met typen. Als je verbindingslijnen wilt labelen, moet je tekstvakken gebruiken. Ga naar Invoegen > Tekstvak, klik en versleep je muis om het tekstvak te tekenen en typ om tekst toe te voegen.

4. Pas je stroomdiagram aan

Op dit moment zijn alle vormen en lijnen die je hebt getekend opgemaakt volgens de standaardinstellingen van MS Powerpoint. Als je tevreden bent met hoe je flowchart er momenteel uitziet, kun je deze stap overslaan.

Je kunt bijna elk aspect van je diagram aanpassen in het deelvenster voor vormopmaak. Dubbelklik om dit te openen op een vorm of lijn. Je kunt dan de opvulkleur, lijndikte, opaciteit en allerlei andere elementen van je diagram aanpassen.

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een flowchart in Lucidchart maken

Hoewel het mogelijk is om flowcharts met PowerPoint te maken (zoals hierboven beschreven), is het efficiënter en gemakkelijker om Lucidchart te gebruiken. Dankzij de PowerPoint-integratie van Lucidchart kun je je Lucidchart-diagrammen vervolgens moeiteloos aan presentaties toevoegen.

Voordat je aan de slag kunt gaan met je stroomdiagram, moet je eerst een gratis Lucidchart account aanmaken. Hier heb je alleen een e-mailadres voor nodig. Nadat je dit hebt gedaan kun je verder met onderstaande stappen.

1. Kies een sjabloon of begin vanaf nul

De sjabloonbibliotheek van Lucidchart bevat tientallen kant-en-klare flowcharts. Klik hiervoor op de pijl omlaag naast +Document en selecteer Flowchart. Klik op een sjabloon voor meer informatie. Dubbelklik op een sjabloon om het te gebruiken of klik op Document aanmaken.

Elk sjabloon is volledig aanpasbaar: je kunt vormen en pijlen naar wens verplaatsen, toevoegen en verwijderen.

Eenvoudig sjabloon voor een flowchart

Als je je diagram liever helemaal zelf maakt, klik dan op +Document om een leeg document te openen. Dankzij de intuïtieve interface van Lucidchart is het toevoegen van vormen, lijnen en tekst heel gemakkelijk. Standaard is de vormbibliotheek voor flowcharts vastgemaakt aan het vormmenu. Sleep vormen naar je canvas om aan de slag te gaan met je flowchart. Klik en versleep de cursor tussen twee vormen om verbindingslijnen te tekenen.

2. Voeg tekst toe

Je diagram is nu bijna compleet. Maar er ontbreekt nog een cruciaal element: tekst. Welke beslissing wordt er bij elk beslissingsvak genomen? Welke lijn staat voor ja? En welke voor nee?

Het is heel eenvoudig om tekst toe te voegen aan pijlen en andere vormen in Lucidchart: dubbelklik en je kunt beginnen met typen. Op dezelfde manier kun je bestaande teksten bewerken.

Met de werkbalk bovenaan de editor kun je gemakkelijk het lettertype, de tekstgrootte en -kleur en nog veel meer aanpassen.

3. Maak je flowchart op en wijzig de stijl

Als je geen sjabloon hebt gebruikt voor je flowchart, ziet het er waarschijnlijk nog een beetje saai uit. Daar kun je in deze stap wat aan doen. Als je wel een sjabloon hebt gebruikt, is je diagram al opgemaakt volgens de voorinstellingen van dat sjabloon. Ook in dat geval kun je de stijl nog aanpassen aan je smaak.

Klik op Thema, het druppelpictogram aan de rechterkant van de editor, om een thema in te stellen voor het hele diagram. Hierdoor wordt een deelvenster met verschillende thema's geopend. Klik op een thema om dit toe te passen op je diagram.

Je kunt vormen ook afzonderlijk opmaken met de werkbalk bovenaan de editor. Deze werkbalk kun je gebruiken om bijna elk aspect van je vormen aan te passen, bijvoorbeeld de lijndikte en opvulkleur, kleurovergang en opaciteit.

Een Lucidchart-diagram invoegen in PowerPoint

Met de Lucidchart-invoegtoepassing voor MS PowerPoint voeg je je flowchart binnen enkele minuten toe aan een PowerPoint-dia. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

1. Installeer de Lucidchart-invoegtoepassing

Het is heel gemakkelijk om de invoegtoepassing te installeren. Open PowerPoint en ga naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Store. Typ 'Lucidchart' in de zoekbalk en klik op Toevoegen.

Wordt de Lucidchart-invoegtoepassing niet geopend na het downloaden? Ga dan naar Invoegen> Mijn invoegtoepassingen> Lucidchart. (Mogelijk word je gevraagd om je inloggegevens voor Lucidchart in te voeren. Zodra je bent ingelogd, kun je al je Lucidchart-documenten bekijken.)

2. Selecteer een diagram om toe te voegen aan je PowerPoint-dia

Als de Lucidchart-invoegtoepassing geopend is, kun je al je Lucidchart-documenten bekijken in PowerPoint. Voeg een diagram in door je muis over het diagram te bewegen dat je wilt toevoegen en op Selecteren te klikken. Hierdoor wordt het diagram aan de huidige dia toegevoegd.

Als je het diagram na het invoegen hebt bewerkt, klik dan op het pictogram Vernieuwen (op de werkbalk onder het ingevoegde diagram) om eventuele wijzigingen toe te passen.

Bekijk onze videotutorial voor meer informatie over de Lucidchart invoegtoepassing.


Extra bronnen

Lukt het niet om een flowchart te maken in MS Office? Lucidchart kan hierbij helpen! Net als bij PowerPoint kun je met de Lucidchart-invoegtoepassing diagrammen importeren in MS Word en Excel. Dit werkt snel en gemakkelijk en is gratis! 

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.