Een stroomdiagram maken

Wat wil je doen met flowcharts?

Ik wil meer te weten komen over flowcharts.

Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Ik wil een stroomdiagram maken op basis van een kant-en-klaar sjabloon.


Stroomdiagrammen kunnen talloze gespecialiseerde symbolen bevatten, maar een diagram zelf is verrassend eenvoudig te maken. Een goed stroomdiagram geeft de informatie georganiseerd, efficiënt en begrijpelijk weer. Deze handige gids leer je hoe je gemakkelijk een flowchart maakt in Lucidchart.

Dit artikel leest u in 3 minuten

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Aan de slag met Lucidchart

Voordat je begint, moet je eerst een account bij Lucidchart aanmaken. Dit is gratis voor nieuwe gebruikers en voor docenten en studenten die zich aanmelden met het e-mailadres van hun onderwijsinstelling.

Zodra je een account heb, kun je overal op de website lucidchart.com toegang krijgen tot de editor en je documenten door op de knop Aanmelden in de rechterbovenhoek te klikken. Als je bent aangemeld, wordt deze knop weergegeven als Documenten.

Zo maak je een stroomdiagram

1. In de Lucidchart-editor kun je beginnen met een bestaand sjabloon van een stroomdiagram uit onze sjablonenbibliotheek dat je daarna naar wens kunt aanpassen, of met een leeg canvas om een volledig nieuw stroomdiagram te maken.

2. Klik op een willekeurige vorm, versleep hem naar de editor en zet hem neer. Je kunt alle informatie die je maar wilt invoeren, waaronder afbeeldingen, animaties en links.

3. Als je vormen met elkaar wilt verbinden, klik je op de witte stip met rode buitenrand die elke vorm heeft en trek je een lijn naar de gewenste locatie of vorm om deze te verbinden of ernaar te verwijzen.

Hoe jij je flowchart opmaakt

Als je klaar bent met je stroomdiagram, kun je hem met iedereen delen en de instellingen aanpassen door op de knop Delen in de rechterbovenhoek te klikken. Je kunt het stroomdiagram ook in elke gewenste indeling publiceren via Bestand > Downloaden als of Bestand > Publiceren. Probeer het zelf uit om te ontdekken wat het beste voor je werkt wat betreft samenwerking en publicatie.

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Hoe jij je stroomdiagram opmaakt

Vormen bewerken

In Lucidchart kun je elke vorm afzonderlijk of groepsgewijs aanpassen. Je kunt een enkele vorm bewerken door erop te klikken en het formaat naar wens te wijzigen. Je kunt de kleur aanpassen door een kleur te kiezen in het pictogram Opvulkleur op de bovenste werkbalk of door een kant-en-klaar thema in het rechtermenu te selecteren. Op die bovenste werkbalk vind je hulpmiddelen waarmee je bijna elk aspect van je vormen, lijnen en teksten kunt bewerken.

Lijnen bewerken

Selecteer de lijn die je wilt aanpassen en ga naar de bovenste werkbalk om de dikte, lijnstijl en zelfs pijlstijl van je lijnen aan te passen.

Een flowchart opmaken

Je kunt een enkel item op je canvas selecteren om aan te passen, maar als je de muisknop ingedrukt houdt en vervolgens een sectie of gebied selecteert, kun je alle objecten binnen dat gebied selecteren. Alle verplaatsingen of aanpassingen die je daarna doet worden toegepast op alle items in dat geselecteerde gebied.

Het kan gebeuren dat je fouten maakt tijdens het maken van je stroomdiagram. Maar als er iets mis gaat, hoef je geen dubbel werk te leveren of helemaal opnieuw te beginnen. Je kunt je vorige handeling ongedaan maken met de sneltoetscombinatie CTRL + Z. Ook kun jij je volledige revisiegeschiedenis bekijken in de zijbalk rechts onder Geschiedenis en een eerdere versie van je diagram selecteren om te herstellen.

Je stroomdiagram toevoegen aan je favoriete apps

Nu je weet hoe je een stroomdiagram maakt en naar wens aanpast, is het ook belangrijk om te weten dat Lucidchart integraties biedt voor alle populaire platforms voor bedrijven, onderwijs en marketing, van Google tot Atlassian en Amazon Web Services. Je kunt jouw uiteindelijke (stroom)diagram eenvoudig publiceren en insluiten in al deze applicaties. Verras uw publiek door gedeelde informatie op een visuele en efficiënte manier weer te geven.


Extra bronnen

Met Lucidchart maak je snel en gemakkelijk indrukwekkende stroomdiagrammen om te delen met uw team of publiek. Wacht niet langer: maak vandaag nog een stroomdiagram om je processen en informatie op een visuele manier te delen en laat een blijvende indruk achter!

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.