Een flowchart maken in Excel

Wat wil je doen met flowcharts?

Ik wil meer te weten komen over flowcharts.

Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Ik wil een stroomdiagram maken op basis van een kant-en-klaar sjabloon.


Excel wordt meestal gebruikt voor spreadsheets en berekeningen, maar het programma biedt ook elementaire symbolen en lijnen voor

flowcharts

(ook wel

stroomdiagrammen

of

stroomschema's

genoemd). In deze gids worden alle stappen uitgelegd die je moet nemen om een stroomdiagram in Excel te maken en maakt ook duidelijk hoe gemakkelijk, eenvoudig en efficiënt het is om flowcharts in Lucidchart te maken.

Dit artikel leest u in 7 minuten

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een stroomdiagram maken in Excel

Microsoft Excel bezit functies waarmee je direct vanuit je Excel werkblad een stroomdiagram kan maken. Voor een dergelijk diagram zijn echter wel de nodige bewerkingen en handmatige aanpassingen nodig om je vormen en tekst uit te kunnen voeren. Hoewel het sneller is om een stroomdiagram in Lucidchart aan te maken en onze invoegtoepassing voor MS Office Excel te gebruiken om je diagram in te voegen, beschrijven we in deze gids de stappen waarmee je in Excel een stroomdiagram kan maken.

1. Maak een raster aan

Door een raster aan Excel toe te voegen, wordt het een beetje gemakkelijker om (stroom)diagrammen te maken, maar als je een ervaren Excel-gebruiker bent, is dit echter niet altijd nodig. Bij het opmaken van een raster wordt tegelijk ook de kolombreedte gewijzigd, zodat deze dezelfde afmetingen heeft als de standaard rijhoogte en toegevoegde vormen tegelijk ook een uniforme en evenredige grootte krijgen.

Selecteer alle cellen in je werkblad > klik met de rechtermuisknop op één van de gemarkeerde kolommen > Selecteer kolombreedte > Stel de kolombreedte in op 2.14 > klik op OK.

een flowchart maken in Excel

2. Uitlijnen op raster/pagina-uitlijning inschakelen

Gebruik de functie Uitlijnen op raster om de grootte van de vormen in je stroomdiagram aan te passen en deze op de dichtstbijzijnde rasterlijn te positioneren. Als je Uitlijnen op vorm kiest, kun jij je vormen op de randen van andere nabijgelegen vormen binnen je stroomdiagram positioneren.

Ga naar pagina-layout > klik op de vervolgkeuzelijst Uitlijnen > selecteer Uitlijnen op raster (of Uitlijnen op vorm)

3. Pagina-layout instellen

Het is belangrijk dat je de pagina-layout in je Excel werkblad opmaakt vóór je met je stroomdiagram begint. Zo wordt je inhoud beter weergegeven en kan deze inhoud vervolgens makkelijker naar andere Microsoft-toepassingen worden gekopieerd.

Klik op het tabblad Pagina-indeling en gebruik de menu's Marges, Afdrukstand en Formaat om de instellingen aan te passen.

Wees voorzichtig wanneer je het Thema aanpast via het tabblad Pagina-indeling; zo pas je niet alleen het lettertype en de kleuren aan, maar ook de rijhoogte en kolombreedte en dus het aantal vormen dat op een pagina past.

4. Vormen toevoegen

Vormen kunnen op twee manieren aan een stroomdiagram in Excel worden toegevoegd: met SmartArt of met Vormen, beide te vinden in het tabblad Invoegen. SmartArt-afbeeldingen zijn een voorgevormde groep vormen met ingebouwde vormgeving en logica. Vormen zijn individuele objecten die in een spreadsheet kunnen worden ingevoegd en die bewerkt kunnen worden. Raadpleeg voor meer informatie onze handleiding voor flowchart symbolen en notaties om vertrouwd te raken met de meest voorkomende vormen in stroomdiagrammen.

Symbolen via SmartArt in Excel toevoegen

Ga naar het tabblad Invoegen en selecteer SmartArt. Er verschijnt een dialoog die je vraagt een SmartArt-afbeelding te selecteren. We raden je aan om afbeeldingen uit de "Proces"-categorie te selecteren omdat deze het meest op een standaard stroomdiagram lijken, maar je hoeft je niet tot één categorie te beperken: kies elke afbeelding waarvan je denkt dat deze goed in jouw diagram past.

Zodra je de gewenste SmartArt-afbeelding hebt geselecteerd, wordt er een voorbeeld van deze afbeelding in het rechtervenster vertoond, samen met een korte uitleg over de logika van deze vorm. Houd er rekening mee dat niet elke optie een stroomdiagramvorm is.

excel-smartart

Als jij jouw afbeelding door een SmartArt-afbeelding wilt vervangen, selecteer je deze afbeelding en druk je op Verwijderen. Klik vervolgens op de SmartArt-afbeeldingen (Invoegen > SmartArt) en kies een ander type diagram. Als je de layout van een SmartArt-afbeelding wilt wijzigen, selecteer je de vorm(en) en kies je een nieuwe stijl uit het tabblad Ontwerp in het Lintmenu. De layout van een SmartArt-diagram kan op elk moment bewerkt worden zonder tekst te verliezen.

Ga door met het toevoegen van vormen uit het tabblad Ontwerp en verbind ze met lijnen totdat je stroomdiagram af is. In tegenstelling tot de enorme vormbibliotheek van Lucidchart en de importfuncties, kan het voorkomen dat je niet onbeperkt vormen aan sommige SmartArt-afbeeldingen kunt blijven toevoegen. Waar dat wel mogelijk is, selecteer je de vorm het dichtste bij waar je de nieuwe vorm wilt toevoegen. Je moet misschien het hele schema selecteren, afhankelijk van het gebruikte type. Kies dan een actie, zoals Vorm toevoegen in het tabblad Ontwerpen.

Symbolen toevoegen via Vormen in Excel

Je kunt ook een stroomdiagram in Excel maken met het hulpmiddel Vormen. Ga naar het tabblad Invoegen > selecteer Vormen. Er verschijnt nu een galerij met verscheidene basisvormen, zoals lijnen, pijlen en geometrische vormen.

Klik op de stroomdiagramvorm die je wenst toe te voegen en sleep deze naar de juiste positie in het Excel-werkblad. Klik op de vorm om de grootte ervan eenvoudig aan te passen of verplaats hem naar een andere plek in het document.

Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat je stroomdiagram af is.

5. Tekst toevoegen

Voeg tekst aan je stroomdiagram toe door op het stroomdiagramsymbool te klikken dat je net geplaatst hebt en typ je tekst in. De tekstvakken en het letterformaat worden in SmartArt automatisch aangepast aan de hoeveelheid tekst die je intypt.

Bewerk je tekst door een lettertype te kiezen uit het Lintmenu of via het dialoogvenster dat naast de vormen wordt weergegeven.

6. Lijnen toevoegen

Klik op Invoegen > Vormen en klik op de gewenste lijnstijl om vormen met lijnen te verbinden. Klik en sleep dan op het werkblad om een lijn te trekken.

7. Het stroomdiagram opmaken

Zodra jij je stroomdiagramvormen, -tekst en -lijnen aan uw Excel-werkblad hebt toegevoegd, kun je deze via de opties in het Lintmenu verder aanpassen met de kleur, stijl en het formaat van je keuze. Experimenteer met een paar lijnen en vormen uit het tabblad Invoegen en pas de lijndikte, letterstijl, kleuren en transparantie hiervan aan.

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een Lucidchart-diagram importeren naar Excel

Flowcharts in Excel vereisen nogal wat opmaak voordat je er vormen aan kunt toevoegen. Ook moet je extra stappen nemen om bestaande, in Excel gemaakte diagrammen verder uit te werken of te updaten. Wanneer je een flowchart aan Excel wilt toevoegen, is Lucidchart de moderne en meest logische oplossing.

1. Download de MS Office-uitbreiding, als je dit nog niet gedaan hebt

2. Maak een flowchart in Lucidchart. Gebruik deze gids om te leren hoe je een flowchart in Lucidchart kunt maken als je meer hulp nodig hebt om aan de slag te gaan.

3. Open je Excel-werkblad, ga naar je uitbreidingen en selecteer Lucidchart in het tabblad Invoegen.

4. Selecteer het gewenste flowchart uit een van je documenten en voeg deze aan je Excel-werkblad toe.

excel lucidchart add-in

Je kunt met Lucidchart in minder dan de helft van de stappen, klikken en tijd prachtige, uiterst gedetailleerde diagrammen maken, aan Excel toevoegen of deze later in realtime bewerken.

Je Lucidchart-diagram invoegen in Excel

Een stroomdiagram maken in Excel is een heel gedoe. Volg deze stappen om in plaats daarvan Lucidchart-diagrammen rechtstreeks in Excel in te voegen. Het is snel, eenvoudig, en gratis.

1. Download de MS Office-invoegtoepassing

Open Excel en ga naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Office Store om de invoegtoepassing voor Lucidchart te downloaden. Lucidchart zou moeten verschijnen als aanbevolen invoegtoepassing, maar je kunt ook de zoekbalk gebruiken om deze te vinden. Klik vervolgens op Toevoegen.

2. Selecteer een diagram om aan je spreadsheet toe te voegen

Ga in Excel naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Lucidchart. Hierdoor wordt het deelvenster van Lucidchart aan de rechterkant van je document geopend. Selecteer het diagram dat je wilt toevoegen en klik op Invoegen.

Als je wijzigingen aanbrengt in je Lucidchart-diagram, voeg deze dan opnieuw toe aan Excel om de wijzigingen door te voeren.


Extra bronnen

Het is mogelijk om een flowchart in Excel te maken maar zoals je zult zien kun je in drie eenvoudige stappen ook eerst een Flowchart in Lucidchart maken en deze daarna aan je Excel-werkblad toevoegen.

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.