PINGDOM_CANARY_STRING
Lucidchart LogoEen stroomdiagram maken in Excel
    Een stroomdiagram maken
Diagram

Een stroomdiagram maken in Excel

Wat zijn je behoeften voor het maken van stroomdiagrammen

Ik ben nieuw met stroomdiagrammen en wil graag meer leren
Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Excel wordt meestal gebruikt voor spreadsheets en berekeningen, maar het programma biedt ook elementaire symbolen en lijnen voor stroomdiagrammen. In deze gids worden alle stappen uitgelegd die u moet nemen om een stroomdiagram in Excel te maken en maakt ook duidelijk hoe gemakkelijk, eenvoudig en efficiënt het is om stroomdiagrammen in Lucidchart te maken.

Dit artikel leest u in 7 minuten

Wil jij je eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Maak een stroomdiagram

Een stroomdiagram maken in Excel

Microsoft Excel bezit functies waarmee u direct vanuit uw Excel-werkblad een stroomdiagram kan maken. Voor een dergelijk diagram zijn echter wel de nodige bewerkingen en handmatige aanpassingen nodig om uw vormen en tekst uit te kunnen voeren. Hoewel het sneller is om een stroomdiagram in Lucidchart aan te maken en onze invoegtoepassing voor MS Office Excel te gebruiken om uw diagram in te voegen, beschrijven we in deze gids de stappen waarmee u in Excel een stroomdiagram kan maken.

1. Maak een raster aan

Door een raster aan Excel toe te voegen, wordt het een beetje gemakkelijker om (stroom)diagrammen te maken, maar als u een ervaren Excel-gebruiker bent, is dit echter niet altijd nodig. Bij het opmaken van een raster wordt tegelijk ook de kolombreedte gewijzigd, zodat deze dezelfde afmetingen heeft als de standaard rijhoogte en toegevoegde vormen tegelijk ook een uniforme en evenredige grootte krijgen.

Selecteer alle cellen in uw werkblad > klik met de rechtermuisknop op één van de gemarkeerde kolommen > Selecteer kolombreedte > Stel de kolombreedte in op 2.14 > klik op OK.

een stroomadiagram maken in Excel

2. Uitlijnen op raster/pagina-uitlijning inschakelen

Gebruik de functie Uitlijnen op raster om de grootte van de vormen in uw stroomdiagram aan te passen en deze op de dichtstbijzijnde rasterlijn te positioneren. Als u Uitlijnen op vorm kiest, kunt u uw vormen op de randen van andere nabijgelegen vormen binnen uw stroomdiagram positioneren.

Ga naar pagina-layout > klik op de vervolgkeuzelijst Uitlijnen > selecteer Uitlijnen op raster (of Uitlijnen op vorm)

3. Pagina-layout instellen

Het is belangrijk dat u de pagina-layout in uw Excel-werkblad opmaakt vóór u met uw stroomdiagram begint. Zo wordt uw inhoud beter weergegeven en kan deze inhoud vervolgens makkelijker naar andere Microsoft-toepassingen worden gekopieerd.

Klik op het tabblad Pagina-indeling en gebruik de menu's Marges, Afdrukstand en Formaat om de instellingen aan te passen.

Wees voorzichtig wanneer u het Thema aanpast via het tabblad Pagina-indeling; zo past u niet alleen het lettertype en de kleuren aan, maar ook de rijhoogte en kolombreedte en dus het aantal vormen dat op een pagina past.

4. Vormen toevoegen

Vormen kunnen op twee manieren aan een stroomdiagram in Excel worden toegevoegd: met SmartArt of met Vormen, beide te vinden in het tabblad Invoegen. SmartArt-afbeeldingen zijn een voorgevormde groep vormen met ingebouwde vormgeving en logica. Vormen zijn individuele objecten die in een spreadsheet kunnen worden ingevoegd en die bewerkt kunnen worden. Raadpleeg voor meer informatie onze handleiding voor stroomdiagramsymbolen en -notaties om vertrouwd te raken met de meest voorkomende vormen in stroomdiagrammen.

Symbolen via SmartArt in Excel toevoegen

Ga naar het tabblad Invoegen en selecteer SmartArt. Er verschijnt een dialoog die u vraagt een SmartArt-afbeelding te selecteren. We raden u aan om afbeeldingen uit de "Proces"-categorie te selecteren omdat deze het meest op een standaard stroomdiagram lijken, maar u hoeft zich niet tot één categorie te beperken: kies elke afbeelding waarvan u denkt dat deze goed in uw diagram past.

Zodra u de gewenste SmartArt-afbeelding hebt geselecteerd, wordt er een voorbeeld van deze afbeelding in het rechtervenster vertoond, samen met een korte uitleg over de logika van deze vorm. Houd er rekening mee dat niet elke optie een stroomdiagramvorm is.

excel-smartart

Als u uw afbeelding door een SmartArt-afbeelding wilt vervangen, selecteert u deze afbeelding en drukt u op Verwijderen. Klik vervolgens op de SmartArt-afbeeldingen (Invoegen > SmartArt) en kies een ander type diagram. Als u de layout van een SmartArt-afbeelding wilt wijzigen, selecteert u de vorm(en) en kiest u een nieuwe stijl uit het tabblad Ontwerp in het Lintmenu. De layout van een SmartArt-diagram kan op elk moment bewerkt worden zonder tekst te verliezen.

Ga door met het toevoegen van vormen uit het tabblad Ontwerp en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is. In tegenstelling tot de enorme vormbibliotheek van Lucidchart en de importfuncties, kan het voorkomen dat u niet onbeperkt vormen aan sommige SmartArt-afbeeldingen kunt blijven toevoegen. Waar dat wel mogelijk is, selecteert u de vorm het dichtste bij waar u de nieuwe vorm wilt toevoegen. U moet misschien het hele schema selecteren, afhankelijk van het gebruikte type. Kies dan een actie, zoals Vorm toevoegen in het tabblad Ontwerpen.

Symbolen toevoegen via Vormen in Excel

U kunt ook een stroomdiagram in Excel maken met het hulpmiddel Vormen. Ga naar het tabblad Invoegen > selecteer Vormen. Er verschijnt nu een galerij met verscheidene basisvormen, zoals lijnen, pijlen en geometrische vormen.

Klik op de stroomdiagramvorm die u wenst toe te voegen en sleep deze naar de juiste positie in het Excel-werkblad. Klik op de vorm om de grootte ervan eenvoudig aan te passen of verplaats hem naar een andere plek in het document.

Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is.

5. Tekst toevoegen

Voeg tekst aan uw stroomdiagram toe door op het stroomdiagramsymbool te klikken dat u net geplaatst hebt en typ uw tekst in. De tekstvakken en het letterformaat worden in SmartArt automatisch aangepast aan de hoeveelheid tekst die u intypt.

Bewerk uw tekst door een lettertype te kiezen uit het Lintmenu of via het dialoogvenster dat naast de vormen wordt weergegeven.

6. Lijnen toevoegen

Klik op Invoegen > Vormen en klik op de gewenste lijnstijl om vormen met lijnen te verbinden. Klik en sleep dan op het werkblad om een lijn te trekken.

7. Het stroomdiagram opmaken

Zodra u uw stroomdiagramvormen, -tekst en -lijnen aan uw Excel-werkblad hebt toegevoegd, kunt u deze via de opties in het Lintmenu verder aanpassen met de kleur, stijl en het formaat van uw keuze. Experimenteer met een paar lijnen en vormen uit het tabblad Invoegen en pas de lijndikte, letterstijl, kleuren en transparantie hiervan aan.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Maak een stroomdiagram

Een Lucidchart-diagram importeren naar Excel

Stroomdiagrammen in Excel vereisen nogal wat opmaak voordat u er vormen aan kunt toevoegen. Ook moet u extra stappen nemen om bestaande, in Excel gemaakte diagrammen verder uit te werken of te updaten. Wanneer u een stroomdiagram aan Excel wilt toevoegen, is Lucidchart de moderne en meest logische oplossing.

1. Download de MS Office-uitbreiding, als u dit nog niet gedaan hebt

2. Een stroomdiagram in Lucidchart maken. Gebruik deze gids om te leren hoe u een stroomdiagram in Lucidchart kunt maken als u meer hulp nodig heeft om aan de slag te gaan.

3. Open uw Excel-werkblad, ga naar uw uitbreidingen en selecteer Lucidchart in het tabblad Invoegen.

4. Selecteer het gewenste stroomdiagram uit een van uw documenten en voeg deze aan uw Excel-werkblad toe.

excel lucidchart add-in

U kunt met Lucidchart in minder dan de helft van de stappen, klikken en tijd prachtige, uiterst gedetailleerde diagrammen maken, aan Excel toevoegen of deze later in realtime bewerken.

Uw Lucidchart-diagram invoegen in Excel

Een stroomdiagram maken in Excel is een heel gedoe. Volg deze stappen om in plaats daarvan Lucidchart-diagrammen rechtstreeks in Excel in te voegen. Het is snel, eenvoudig, en gratis.

1. Download de MS Office-invoegtoepassing

Open Excel en ga naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Office Store om de invoegtoepassing voor Lucidchart te downloaden. Lucidchart zou moeten verschijnen als aanbevolen invoegtoepassing, maar u kunt ook de zoekbalk gebruiken om deze te vinden. Klik vervolgens op Toevoegen.

2. Selecteer een diagram om aan uw spreadsheet toe te voegen

Ga in Excel naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Lucidchart. Hierdoor wordt het deelvenster van Lucidchart aan de rechterkant van uw document geopend. Selecteer het diagram dat u wilt toevoegen en klik op Invoegen.

Als u wijzigingen aanbrengt in uw Lucidchart-diagram, voeg deze dan opnieuw toe aan Excel om de wijzigingen door te voeren.


Extra bronnen

Het is mogelijk om een stroomdiagram in Excel te maken maar zoals u zult zien kunt u in drie eenvoudige stappen ook eerst een stroomdiagram in Lucidchart maken en deze daarna aan uw Excel-werkblad toevoegen.

Wil jij je eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, simpel en compleet gratis!

Nederlands
EnglishFrançaisDeutsch日本語PortuguêsEspañolNederlandsPусскийItaliano
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.