Een stroomdiagram maken in Excel

Excel wordt meestal gebruikt voor spreadsheets en berekeningen, maar het programma biedt ook elementaire symbolen en lijnen voor stroomdiagrammen. Volg deze gids om eenvoudige stroomdiagrammen te bouwen en op te maken in Microsoft Excel 2013. Als u niet goed weet welke vormen te kiezen of welke informatie te gebruiken, bekijk dan onze gids over het maken van stroomdiagrammen.

Probeer Lucidchart voor een betere oplossing voor het maken van diagrammen. De software van Lucidchart werd specifiek ontworpen om stroomschema's en andere soorten diagrammen te bouwen. In tegenstelling tot Excel werkt Lucidchart op bijna elk apparaat en ondersteunt het samenwerking in real-time tussen gebruikers.

Probeer het nu
Registreer gratis

Een stroomdiagram maken in Excel:

1.

Open eerst een lege werkmap in Excel.

2.

U kunt uw menu-instellingen aanpassen om uw stroomdiagram gemakkelijker te creëren. Klik in de rechterbovenhoek op "Weergaveopties voor lint" en kies de gewenste optie. Zo kunt u zich beter op de pagina concentreren.


EEN RASTER TOEVOEGEN

1.

Rasters kunnen u helpen om vormen uit te lijnen en ieder object consistente afmetingen te geven. In Excel kunt u een raster creëren door de kolombreedte even groot in te stellen als de standaard rijhoogte.

2.

Om een raster te maken, klikt u in de linkerbovenhoek van het spreadsheet om alle cellen te selecteren. Klik met de rechtermuisknop op een kolom en selecteert Kolombreedte. Geef een kolombreedte in die uw document het uitzicht van een raster geeft.

een stroomdiagram maken in excel

3.

Om Uitlijnen op raster en Uitlijnen op vorm in te schakelen, klikt u op het tabblad Pagina-indeling en selecteert u Uitlijnen. Klik vervolgens op de opties die u wilt inschakelen.


PAGINA-INDELING INSTELLEN

1.

U kunt de pagina-indeling zoals die is behouden, of de opmaak aanpassen voordat u een stroomdiagram creëert. Een ingestelde indeling geeft uw inhoud beter weer en kan gemakkelijker naar andere toepassingen zoals Word of PowerPoint gekopieerd worden.

2.

Om de layout te bekijken, klikt u op het tabblad Pagina-indeling en gebruikt u de menu's Marges, Afdrukstand en Formaat om de instellingen aan te passen. Wees voorzichtig wanneer u het Thema aanpast via het tabblad Pagina-indeling; zo past u niet alleen het lettertype en de kleuren aan, maar ook de rijhoogte en kolombreedte en dus het aantal vormen dat op een pagina past.


VORMEN TOEVOEGEN

1.

Klik op het tabblad Invoegen en selecteer SmartArt of Vormen. SmartArt-afbeeldingen zijn een voorgevormde groep vormen met ingebouwde vormgeving en logica. Vormen zijn individuele objecten die in een spreadsheet kunnen worden ingevoegd en die bewerkt kunnen worden.

Als u SmartArt kiest:

  • Er verschijnt een dialoog die u vraagt een SmartArt-afbeelding te selecteren. Aan de linkerkant ziet u verschillende categorieën: kies Proces voor stroomdiagrammen. Klik vervolgens op de SmartArt-afbeelding die u wilt invoegen. Er verschijnt een voorbeeld van de afbeelding in het paneel rechts, samen met wat toelichting over de logica die het gebruikt. Klik op OK. Denk eraan dat niet elke optie een stroomdiagramvorm is.

  • Om uw afbeelding te vervangen, selecteert u deze en drukt u op 'Verwijderen'. Klik daarna op het SmartArt-menu (Invoegen > SmartArt) en kies een ander type diagram. Als u de lay-out van een afbeelding wilt wijzigen, selecteert u deze en klikt u op Ontwerp > Lay-out om een andere stijl te kiezen. De layout van diagrammen kan worden bewerkt zonder tekst te verliezen.

  • Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is. Bij sommige SmartArt-afbeeldingen kunt u niet onbeperkt vormen blijven toevoegen. Waar dat wel mogelijk is, selecteert u de vorm het dichtste bij waar u de nieuwe vorm wilt toevoegen. U moet misschien het hele schema selecteren, afhankelijk van het gebruikte type. Kies dan een actie, zoals Vorm Toevoegen in het tabblad Ontwerpen.

Als u Vormen kiest:

  • Er verschijnt een galerij met een reeks vormen, waaronder lijnen, pijlen en geometrische vormen. Voor standaard stroomdiagramvormen kiest u objecten uit de categorie Stroomdiagram. Klik op de vorm die u wilt toevoegen en sleep naar de gewenste plaats op het spreadsheet. De grootte van de vorm wordt aangepast aan de afmetingen die u instelt.

  • Ga door met het toevoegen van vormen en verbind ze met lijnen totdat uw stroomdiagram af is.

LIJNEN TOEVOEGEN

1.

Om vormen te verbinden met lijnen, klikt u op Invoegen > Vormen en kiest u de gewenste lijnstijl. Klik en sleep dan op het spreadsheet om een lijn te trekken.


TEKST TOEVOEGEN

1.

Om tekst toe te voegen in een SmartArt-afbeelding, klikt u op de vultekst en vult u uw eigen tekst in. De grootte van de tekstvakken zal automatisch worden aangepast aan de tekst die u toevoegt.

2.

Om tekst in een vorm toe te voegen, dubbelklikt u op de vorm en begint u met typen. Lettertypen kunnen worden gewijzigd vanuit het dialoogvenster dat direct naast de vorm verschijnt.

3.

Als u niet zeker weet of u tekst kunt invoegen in een element, dubbelklik er dan op en begin met typen. Woorden zullen verschijnen als het mogelijk is.


VORMEN EN LIJNEN VORMGEVEN VANAF DE PAGINA

1.

Voor eenvoudige bewerkingen kunt u met de rechtermuisknop op een object klikken. Er zal een menu verschijnen met standaard bewerkingsopties, zoals tekst bewerken, kleurvulling of een item naar voren of achteren verplaatsen.

2.

Om de stijl, vulling of contouren te bewerken, klikt u op het grafische menu dat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop op een vorm klikt.

3.

Om een vorm te verplaatsen (ongeacht of het een individueel object is of deel uitmaakt van een SmartArt-afbeelding), gebruikt u klikken en slepen. Sleep vanaf een rand of hoek om de grootte te wijzigen, klik op het handvat-icoon en sleep het om de vorm te roteren.

4.

Om lijnen te verplaatsen, klikt u erop en sleept u ze naar de gewenste positie. Sleep vanaf de eindpunten om de grootte te wijzigen.

5.

Om meerdere vormen en lijnen op te maken of te verplaatsen, klikt u op een vorm, houdt u Shift ingedrukt en selecteert u de andere vormen door erop te klikken. Of klik en sleep de muis rond elk object dat u wilt selecteren. Als de objecten geselecteerd zijn, kunt u ze verplaatsen met uw muis of met de pijltjestoetsen. U kunt ook opmaak toevoegen, zoals vulkleuren, die dan op alle geselecteerde vormen zal worden toegepast. U kunt de selectie ongedaan maken door elders op het spreadsheet te klikken.


VORMEN EN LIJNEN VORMGEVEN VANAF HET MENULINT

1.

Voor een uitgebreid menu met opties voor bewerking en vormgeving klikt u op een vorm of SmartArt-afbeelding (of verscheidene door Shift ingedrukt te houden terwijl u op elke vorm klikt).

Als u een vorm selecteert:

  • U zult een nieuw tabblad, 'Opmaak', zien verschijnen in het menulint. Klik hier voor verscheidene opmaakopties, inclusief de mogelijkheid om vormen in te voegen, vormen te stileren, WordArt toe te voegen, tekst te modificeren, pagina-elementen te ordenen en de grootte van vormen aan te passen.

Als u een SmartArt-afbeelding selecteert:

  • U zult twee tabbladen, 'Opmaak' en 'Ontwerp', zien verschijnen in het menulint. Klik hier voor verscheidene opmaak- en ontwerpopties, inclusief de mogelijkheid om de stijl van de lay-out, kleuren en SmartArt-stijlen te wijzigen en afbeeldingen opnieuw in te stellen.

Deze opties zullen iedere keer verschijnen dat u een vorm of SmartArt-afbeelding selecteert.


Maak een stroomdiagram in Lucidchart:

Voor het maken van stroomdiagrammen is Lucidchart eenvoudiger te gebruiken dan Word. Objecten worden op intuïtieve wijze uitgelijnd en u kunt diagrammen met één klik in drukvorm of digitaal publiceren. Als u een stroomdiagram wilt invoegen in een Word-document, maakt u het eenvoudig in Lucidchart en voegt u het in als een afbeelding.

VORMEN TOEVOEGEN

1.

Ga eerst naar de demo-omgeving of meld u aan voor een account. Als u zich aanmeldt voor een account, ga dan naar de editor door te klikken op 'Document aanmaken'.

2.

Zorg ervoor dat u de correcte vormbibliotheken open heeft staan door te klikken op de knop 'Meer vormen' en uw gewenste vormen te selecteren. In nieuwe documenten zullen standaard stroomdiagramvormen automatisch verschijnen in de toolbox aan de linkerkant.

3.

Als u klaar bent om te beginnen, sleept u een vorm uit de toolbox aan de linkerkant en zet u de vorm neer op het canvas.


LIJNEN TOEVOEGEN

1.

Laat de muisaanwijzer op de rand van een object staan. Als een vizier verschijnt, gebruikt u klikken en slepen om een lijn te trekken. Wanneer u de muis loslaat, zult u automatisch worden gevraagd om de volgende vorm toe te voegen. U kunt ook een lijn trekken door op uw rechtermuisknop te klikken en 'Lijn trekken' te kiezen of op 'L' op uw toetsenbord te drukken.


TEKST TOEVOEGEN

1.

Om tekst toe te voegen, sleept u het T-icoon uit de toolbox, zet u het neer en begint u met typen. Om tekst in een vorm toe te voegen, dubbelklikt u op de vorm en begint u met typen.


VORMGEVEN VANAF HET DOEK

1.

Voor snelle bewerkingen klikt u met de rechtermuisknop op een vorm of lijn. Er zal een menu verschijnen met populaire bewerkingsopties, zoals een item naar de voor- of achtergrond verplaatsen, een lijn trekken of de vorm veranderen.

2.

Om een vorm te verplaatsen kunt u deze aanklikken en slepen. Sleep vanaf een rand of hoek om de grootte te wijzigen en klik op het handvat-icoon en sleep het om de vorm te roteren.

3.

Om meerdere vormen te verplaatsen, selecteert u ze door Shift ingedrukt te houden terwijl u op elk object klikt en sleept u ze naar de gewenste positie.

4.

Lijnen zijn ontworpen om te worden uitgelijnd op verbindingspunten aan de rand van het object. Klik en sleep het uiteinde van de lijn langs de rand om de plaats waar de lijn is verbonden te wijzigen, of sleep de lijn naar het midden van het object om de lijn te dwingen dynamisch van positie te veranderen wanneer de vorm wordt verplaatst.


VORMGEVEN VANAF DE BALK EIGENSCHAPPEN EN HET PANEEL AFBEELDING

1.

Om tekst aan te passen, inclusief uitlijning en lettergrootte, selecteert u de tekst en kiest u uit de opties in de eigenschappenbalk bovenaan de pagina.

2.

Om grafische kwaliteiten zoals vulkleur en gradiënten te wijzigen, selecteert u het element dat u wilt aanpassen en kiest u uit de opties in het paneel afbeelding aan de rechterkant van de pagina.

3.

Om lijnen en vormen aan te passen, selecteert u het element dat u wilt veranderen en kiest u uit de opties in de eigenschappenbalk. Voeg tekst toe aan elk deel van een lijn door te dubbelklikken en te typen op de lijn.


AAN EXCEL TOEVOEGEN

1.

Als u uw sjabloon voor een stroomdiagram in Excel wilt insluiten, klikt u op Bestand > Downloaden Als. Selecteer het type afbeelding dat u wilt gebruiken en welke delen van het document u wilt downloaden en klik op de knop.

2.

Open een lege werkmap in Excel. Klik op het tabblad Invoegen en kies Afbeeldingen. Blader naar de afbeelding die u gedownload hebt en klik op Invoegen.


HANDIGE FUNCTIES IN LUCIDCHART

Onze stroomdiagrambouwer biedt veel nuttige functies die niet beschikbaar zijn in andere diagramprogramma's. Vormen invoegen wordt gemakkelijker - u kunt ze gewoon verslepen naar het doek. Verbindingslijnen worden gewoon getekend - ze passen zich meteen aan de vorm en het oppervlak aan. Gebruikers kunnen zelfs interactieve links en lagen toevoegen voor een professioneel ogende presentatie. Raadpleeg onze gids voor stroomdiagramsjablonen in Excel met stapsgewijze instructies.

Met Lucidchart krijgt u professionele tools om strakke stroomdiagrammen te creëren en delen. Wilt u het zelf eens proberen? Er zijn gratis accounts en gratis proefperiodes voor premium functionaliteit.

Probeer het nu
Registreer gratis