Tutorial objectdiagram

Wat zijn uw wensen op het gebied van UML-diagrammen?

Ik heb nog geen ervaring met UML-diagrammen en wil graag meer informatie.

Ik wil mijn eigen UML-diagram maken in Lucidchart.

Ik wil een UML-diagram maken op basis van een Lucidchart-sjabloon.


UML biedt een reeks conventies voor softwareontwikkelaars die visuele diagrammen voor hun systemen willen bouwen met UML-diagramsoftware. Een objectdiagram creëert een breed overzicht van uw systeem en is eenvoudig te maken in Lucidchart. Dankzij een uitgebreide UML-vormbibliotheek kunt u het uitzicht en de inhoud van uw diagram helemaal zelf bepalen.

Dit artikel leest u in 3 minuten

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Maak een UML-diagram

Wat is een objectdiagram in UML?

Een UML-objectdiagram stelt een specifieke instantie van een klassendiagram voor, op een specifiek moment. In een grafische weergave merkt u wellicht een groot aantal overeenkomsten met een klassendiagram.

Een objectdiagram is gericht op de attributen van een reeks objecten en hoe deze objecten met elkaar in verband staan. In het onderstaande objectdiagram zijn de drie bankrekeningen bijvoorbeeld verbonden met de bank. De tegels van een klasse tonen het soort rekening (spaarrekening, betaalrekening en creditcard) dat een bepaalde klant bij deze bank kan hebben. De attributen van een klasse zijn verschillend voor elk type rekening. Zo kunt u opmerken dat het object voor de creditcard een kredietlimiet heeft en dat er voor de spaar- en betaalrekening een rentevoet wordt weergegeven. Klik hier om dit document in detail te bekijken.

Naast de banksector kunnen objectdiagrammen in vele andere domeinen gebruikt worden. Zo kunt u eenvoudig een objectdiagram maken voor familiestambomen, bedrijfsafdelingen of een ander systeem met verbonden onderdelen.

Voorbeeld objectdiagram van bankrekening

Elementen van een objectdiagram

Objectdiagrammen zijn gemakkelijk te maken: ze worden opgebouwd uit rechthoekige objecten die met lijnen worden verbonden. Bekijk hieronder de belangrijkste elementen van een objectdiagram.

Objecten

Objecten zijn instanties van een klasse. Als de klasse bijvoorbeeld een auto is, dan is een Nissan Altima uit 2007 een object van die klasse.

Klassetitels

Klassetitels zijn de specifieke attributen van een gegeven klasse. In het objectdiagram van een stamboom omvatten klassetitels de naam, het geslacht en de leeftijd van familieleden. Deze kunnen als lijst op het object worden weergegeven, of in de eigenschappen van het object zelf (bijvoorbeeld een bepaalde kleur).

Objectdiagram - Klassetitels

Attributen van een klasse

Attributen van een klasse worden weergegeven door een rechthoek met twee lipjes die een software-element voorstelt.

Links

Verbindingen zijn de lijnen die twee vormen van een objectdiagram met elkaar verbinden. Het onderstaande zakelijke objectdiagram toont met een traditionele organigramstijl hoe afdelingen met elkaar in verbinding staan.

Objectdiagram - objecten verbinden

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Maak een UML-diagram

Toepassingen objectdiagram

Een ontwikkelaar zal objectdiagrammen in veel gevallen nuttig vinden. Enkele mogelijkheden:

 • Een specifieke iteratie van een algemeen systeem onderzoeken.

 • Een breed overzicht verkrijgen van het systeem dat wordt ontwikkeld.

 • Testen van een klassendiagram dat u gecreëerd hebt voor de algemene structuur van het systeem, met objectdiagrammen voor specifieke use cases.

Andere voorbeelden van UML-objectdiagrammen

UML-specificaties veranderen meestal niet als u een objectdiagram in een andere programmeertaal beschrijft. Het doel van UML voor ontwerpers is dat zij software onafhankelijk van specifieke platformen kunt plannen. Hieronder vindt u de populairste soorten objectdiagrammen in verschillende programmeertalen.

Swift diagram

Swift, de opvolger van Objective-C, is een programmeertaal voor de ontwikkeling van iOS- en macOS oplossingen. Swift is ontworpen om met de codebasis te werken die in Objective-C voor Apple producten is geschreven en is de belangrijkste programmeertaal voor de meeste apps op de Apple markt. Ontwikkelaars kunnen Swift gebruiken om exemplaren te maken voor een iPhone-app of andere Apple apparaten.

Objectdiagram Java

Er zijn objectdiagrammen die in UML gebruikt kunnen worden om instanties te beschrijven die uiteindelijk in Java worden geprogrammeerd. Er bestaan ook diagrammen die Java-objecten beschrijven, die niets met UML te maken hebben. Wat u ook nodig hebt, Lucidchart helpt u de structuur te creëren die u zoekt. Probeer het zelf.


Extra bronnen

Maak vandaag gratis een account aan en gebruik Lucidchart om samen te werken en UML-diagrammen te maken! Er zijn geen plug-ins of downloads nodig.

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.