Tutorial objectdiagram

Wat is een objectdiagram in UML?

UML biedt een reeks conventies voor softwareontwikkelaars die visuele diagrammen voor hun systemen willen bouwen. Een objectdiagram creëert een breed overzicht van uw systeem.

Met Lucidchart wordt het gemakkelijk om kwalitatief hoogstaande objectdiagrammen te creëren. Dankzij een uitgebreide UML-vormbibliotheek kunt u het uitzicht en de inhoud van uw diagram helemaal zelf bepalen.

Klik hier voor een demo
Registreer gratis

Wat is een objectdiagram in UML?

Een UML-objectdiagram stelt een specifieke instantie van een klassendiagram voor, op een specifiek moment. In een grafische weergave merkt u wellicht een groot aantal overeenkomsten met een klassendiagram. We gebruiken hetzelfde voorbeeld - autoklasse - om objectdiagrammen te illustreren zoals we al deden voor klassendiagrammen. Met onze UML-vormbibliotheek kunt u uw objectdiagram ontwerpen zoals u wilt, met behulp van onze online UML-tool

Objectdiagram vs klassendiagram

Objectdiagram
Voorbeeld objectdiagram
objectdiagram vs klassendiagram
Voorbeeld klassendiagram

Een objectdiagram is gericht op de attributen van een reeks objecten en hoe deze objecten met elkaar in verband staan. In het onderstaande objectdiagram zijn de drie bankrekeningen bijvoorbeeld verbonden met de bank. De tegels van een klasse tonen het soort rekening (spaarrekening, betaalrekening en creditcard) dat een bepaalde klant bij deze bank kan hebben. De attributen van een klasse zijn verschillend voor elk type rekening. Zo kunt u opmerken dat het object voor de creditcard een kredietlimiet heeft en dat er voor de spaar- en betaalrekening een rentevoet wordt weergegeven. Objectdiagrammen zijn niet alleen nuttig in de context van een bank. U kunt ook een stamboom of bedrijfsafdeling - of elk systeem met onderling gerelateerde onderdelen - met een objectdiagram weergeven.

voorbeeld objectdiagram

Toepassingen objectdiagram

Er zijn heel wat situaties waar objectdiagrammen nuttig kunnen zijn voor een ontwikkelaar. Bijvoorbeeld:

  • Een specifieke iteratie van een algemeen systeem onderzoeken.
  • Een breed overzicht verkrijgen van het systeem dat wordt ontwikkeld.
  • Testen van een klassendiagram dat u gecreëerd hebt voor de algemene structuur van het systeem, met objectdiagrammen voor specifieke use cases.

Elementen van een objectdiagram

Objectdiagrammen zijn gemakkelijk te maken: ze worden opgebouwd uit rechthoekige objecten die met lijnen worden verbonden. Dit zijn de belangrijkste elementen van een objectdiagram:

  • Objecten - zijn instanties van een klasse. Als de klasse een auto is, dan is een Nissan Altima uit 2007 een object van die klasse. De objecten in de klasse "Ouders" zijn specifiek uw ouders, bijvoorbeeld Emma en Gerard.
  • Klassetitels - de specifieke attributen van de klasse. In het objectdiagram van een stamboom is dit bijvoorbeeld de naam, het geslacht en de leeftijd van familieleden. Deze kunnen als lijst op het object worden weergegeven, of in de eigenschappen van het object zelf (bijvoorbeeld een bepaalde kleur).
  • Attributen van een klasse - een rechthoek met twee lipjes die een software-element voorstelt.
  • Verbindingen - dit zijn de lijnen die een object met een ander object verbinden. Het onderstaande zakelijke objectdiagram toont met een traditionele organigramstijl hoe afdelingen met elkaar in verbinding staan.
Wat is een objectdiagram in UML?

Andere voorbeelden van UML-objectdiagrammen

De UML-specificaties veranderen niet als u een objectdiagram in een andere programmeertaal beschrijft. Het doel van UML is dat u software onafhankelijk van specifieke platformen kunt plannen. Hieronder vindt u de populairste soorten objectdiagrammen in verschillende programmeertalen.

Objectdiagram Objective C

Objective C werd erg populair nadat Apple "Objective C 2.0" uitbracht. Het is nu de belangrijkste programmeertaal voor apps voor de Apple-markt. Iemand die op zoek is naar een objectdiagram voor Objective C, wil waarschijnlijk instanties weergeven voor een iPhone-app.

Objectdiagram Java

Deze term dient verduidelijkt te worden. Er zijn objectdiagrammen die in UML gebruikt kunnen worden om instanties te beschrijven die uiteindelijk in Java worden geprogrammeerd. Er bestaan ook diagrammen die Java-objecten beschrijven, die niets met UML te maken hebben. Wat u ook nodig hebt, Lucidchart helpt u de structuur te creëren die u zoekt. Klik hier om onze demo te proberen.


Hulpbronnen voor objectdiagrammen

Maak vandaag gratis een account aan en gebruik Lucidchart om samen te werken en UML-diagrammen te maken! Er zijn geen plug-ins of downloads nodig.

Registreer