Voorbeeld van een stroomdiagram voor Word

Wat wil je doen met flowcharts?

Ik wil meer te weten komen over flowcharts.

Ik wil mijn eigen stroomdiagram maken in Lucidchart.

Ik wil een stroomdiagram maken op basis van een kant-en-klaar sjabloon.


Stroomdiagrammen of Flowcharts zijn een ideale manier om complexe informatie op te splitsen in eenvoudig te begrijpen visuals. Dankzij het gebruik van vormen en lijnen maken deze diagrammen de communicatie van complexe processen eenvoudig en duidelijk. Deze stapsgewijze gids legt uit hoe je een stroomdiagram maakt in Microsoft Word; je kunt er zelf een maken of een Lucidchart-sjabloon gebruiken.

Fris je kennis op over hoe je een stroomdiagram gebruikt met deze behulpzame gids.

Dit artikel leest u in 8 minuten

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een stroomdiagram maken in Word

Hoewel Microsoft Word een paar basisfuncties bevat waarmee je eenvoudige stroomdiagrammen (ook wel flowcharts genoemd) kunt maken, is het toch beperkt. Word is simpelweg niet ontworpen voor diagrammen. Met Lucidchart maak je snel en eenvoudig intuïtieve stroomdiagrammen. Hoewel we hieronder alle stappen hebben uitgelegd om een stroomdiagram in MS Word te maken, raden we je aan om Lucidchart te gebruiken zodat je tijd bespaart (ga naar het volgende deel om te leren hoe het werkt!). 

Er zijn twee manieren om stroomdiagrammen te maken met Microsoft Word: met SmartArt of met de vormbibliotheek. Deze tutorial behandelt beide methoden en bespreekt de voor- en nadelen van elke aanpak.

Een stroomdiagram maken met SmartArt

SmartArt afbeeldingen zijn eigenlijk eenvoudige, niet-flexibele sjablonen, die in verschillende groepen zijn opgedeeld. Als je snel en eenvoudig diagrammen wilt maken, is SmartArt een geweldige keuze. Hoewel je met SmartArt sneller grafieken en diagrammen kunt maken, is het niet flexibel genoeg. De clipart beperkt je tot een of twee vooraf geselecteerde vormen. 

Volg deze stappen om een diagram te maken met SmartArt:

1. Selecteer een stroomdiagram in het keuzemenu van SmartArt 

Ga naar Invoegen > Illustraties > SmartArt. Er verschijnt een pop-upvenster. In het SmartArt venster selecteer je "Proces" om de verschillende opties voor stroomdiagrammen te bekijken. Selecteer het gewenste diagram en klik op "OK" om het in het document in te voegen. 

smart-art in word

2. Voeg tekst toe 

Er zijn een paar manieren om tekst toe te voegen aan je stroomdiagram: 

 • Gebruik het tekstvenster dat verscheen toen je je stroomdiagram opende. Klik gewoon op "[Tekst]" en begin dan met typen.

 • Dubbelklik in de vorm waarin je je tekst wilt toevoegen en begin met typen.

smart-art text

3. Voeg extra vormen toe

Je kunt vormen toevoegen door de hele SmartArt afbeelding te selecteren en op "Vorm toevoegen" te klikken. (Deze knop bevindt zich in de linkerbovenhoek van de werkbalk.) Klik op de vormen en versleep ze om ze binnen het diagram te verplaatsen. Als je dit doet, zullen de pijlen zich automatisch aanpassen. 

Als je een vorm in het diagram wilt veranderen klik je met je rechtermuisknop op de vorm die je wilt veranderen. In het venster dat verschijnt beweeg je met je muis over "Vorm wijzigen" en selecteer je een nieuwe vorm. 

smart-art vormen

 

4. Pas je stroomdiagram aan

Je stroomdiagram is bijna klaar, je hoeft het alleen nog maar aan te passen. Wanneer je je SmartArt diagram selecteert, verschijnen er rechtsboven in de werkbalk twee tabbladen: "Smart Art ontwerp" en "Opmaak". Op het tabblad SmartArt ontwerp kun je het diagram type wijzigen, uit een aantal vooraf ingestelde kleurenschema's kiezen, en vormen toevoegen. Voor specifiekere aanpassingen gebruik je het tabblad Opmaak om de afzonderlijke vorm kleuren, tekstkleuren en lettertypes aan te passen. 

smart-art kleuren

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Een flowchart maken

Een stroomdiagram maken met de vorm bibliotheek in Word

​​​​​Het duurt langer om zelf een stroomdiagram te maken met behulp van de vorm bibliotheek, maar je hebt dan wel meer vrijheid om je diagram aan te passen. Om een traditioneler stroomdiagram te maken met proces en beslis vakken, is de vorm bibliotheek de ideale oplossing, aangezien SmartArt geen diagrammen heeft met deze functies.  

1. Voeg de gewenste vormen toe 

Ga naar Invoegen > Illustraties > Vormen. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu als je op "Vormen" klikt. Zoek de vormen met het label "Stroomdiagram". Hier vind je alle vormen die je nodig hebt om een stroomdiagram te maken, zoals proces en beslis boxen. Als je met de muis over de vorm beweegt, zie je alle functies van de vorm. 

Klik en sleep vervolgens je muis om de vorm in je document te tekenen. Herhaal deze stappen om meer vormen toe te voegen. 

Handige tips:

 • Houd de Shift-toets ingedrukt bij het tekenen van vormen zodat ze de juiste hoogte en breedte behouden. 

 • Om tijd te besparen, kun je vormen die herhaaldelijk voorkomen in je diagram (zoals een proces box) kopiëren en plakken nadat je ze eenmaal hebt getekend. 

vormbibliotheek word

2. Voeg verbindingslijnen toe

Een stroomdiagram is niet compleet zonder pijlen die de vormen met elkaar verbinden om de "stroom" van het diagram te verduidelijken. Om lijnen toe te voegen ga je naar Invoegen > Illustraties > Vormen. De pijlen vind je terug in de sectie "Lijnen".

Nadat je de pijl hebt geselecteerd, klik en sleep je je muis van de ene vorm naar de andere om ze te verbinden. 

Handige tip: 

 • Houd de Shift-toets ingedrukt bij het tekenen van de pijl om een rechte lijn tussen de vormen te trekken. 

lijnen toevoegen in word

3. Label je vormen en lijnen 

Tekst toevoegen aan je vormen verloopt een beetje anders dan met SmartArt. Klik met je rechtermuisknop op de vorm en klik op "Tekst toevoegen". Er verschijnt een cursor in het midden van de vorm en dan kun je beginnen met typen. 

 

tekst toevoegen in word

Om tekst toe te voegen aan lijnen en pijlen heb je een tekstvak nodig. Ga naar Invoegen > Tekstvak, klik en sleep met je muis om een tekstvak te maken met de juiste grootte, en begin met typen om je tekst toe te voegen. Verplaats de tekst over de aangegeven lijn.

tekstbox toevoegen

4. Pas je stroomdiagram aan 

Vormen kunnen worden aangepast in het opmaakvenster in de rechterbovenhoek. Je kunt de opvulkleur, lijndikte, opaciteit, lettertypes, tekstgrootte en meer aanpassen om je stroomdiagram naar eigen wens te ontwerpen.

kleur veranderen in word

Een flowchart in Lucidchart maken

Je zult merken dat er verscheidene voor en nadelen zijn aan Word als tool voor het maken van stroomdiagrammen. Hoewel Microsoft Word je in staat stelt om tekstvakken toe te voegen, vormen en lijnkleuren te veranderen en fundamentele opmaaktaken uit te voeren, is de hele gebruikerservaring statisch. In Lucidchart zijn elementen zeer responsief en kun je samenwerken met collega's of vrienden.

Voordat je aan de slag kunt gaan met je stroomdiagram, moet je eerst een gratis Lucidchart account aanmaken. Hier heb je alleen een e-mailadres voor nodig. Nadat je dit hebt gedaan kun je verder met onderstaande stappen.

1. Kies een sjabloon of begin vanaf nul 

Lucidchart heeft tientallen standaardsjablonen voor stroomdiagrammen in zijn bibliotheek. Om het perfecte stroomdiagram te vinden dat aan je wensen voldoet klik je op de knop "+Document" of de knop "Meer sjablonen" en selecteer je "Stroomdiagram" in de lijst in het linkervenster. Voor meer informatie over de verschillende sjablonen klik je er één keer op om er meer over te lezen.

Alle Lucidchart sjablonen zijn volledig aanpasbaar: je kunt vormen en pijlen naar wens verplaatsen, toevoegen en verwijderen.

Om je diagram helemaal zelf op te bouwen, klik je op "+ Blanco" bovenaan de startpagina om een leeg document te openen.

voorbeeld flowchart

2. Vormen en lijnen toevoegen 

De intuïtieve interface van Lucidchart maakt het gemakkelijk om snel alle vormen, lijnen en tekst toe te voegen die je nodig hebt. De vorm bibliotheek voor stroomdiagrammen is standaard vastgemaakt aan de linkerkant in het vorm menu. Sleep vormen naar het canvas en begin je diagram te schetsen. Om de vormen te verbinden klik en sleep je je cursor om er een pijl tussen te tekenen. 

Handige tip:

 • Trek lijnen die de rode stippen verbinden zodat de vormen verbonden blijven. 

vormbibliotheek lucidchart

lijnen in lucidchart

 

3. Tekst toevoegen 

Zodra je stroomdiagram voorzien is van de nodige vormen en lijnen, is het tijd om de tekst toe te voegen. Dubbelklik op de vorm of pijl die je wenst en begin met typen. Het bewerken van de tekst is net zo gemakkelijk—herhaal gewoon dit proces. Je kunt de tekstgrootte, het lettertype, de kleur en nog veel meer aanpassen met de eigenschappen balk bovenaan in de editor. 

4. Je Flowchart opmaken en aanpassen

Nu ziet je flowchart er waarschijnlijk een beetje saai uit, maar dat kun je snel veranderen door de vormen en lijnen aan te passen. Selecteer de knop "Thema" (het druppelpictogram) aan de rechterkant van de editor om een thema in te stellen. Er opent een venster met verschillende thema's en kleurenschema's die je kunt selecteren—klik erop om het toe te passen op je diagram. Zelfs als je een sjabloon hebt gebruikt kun je het thema veranderen. 

Je kunt vormen ook individueel aanpassen met de eigenschappenbalk. De werkbalk kun je gebruiken om bijna elk aspect van je vormen aan te passen: lijndikte, opvulkleur, kleurovergang en opaciteit.

flowchart in lucidchart

Een Lucidchart diagram invoegen in Word

Met de Lucidchart invoegtoepassing voor MS Word voeg je je flowchart binnen enkele minuten toe aan elk document. Volg hiervoor de onderstaande stappen: 

1. Installeer de Lucidchart invoegtoepassing 

Open Word en ga naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Office Store. Typ 'Lucidchart' in de zoekbalk en klik op "Toevoegen". 

lucidchart add-in word

 

Als de Lucidchart invoegtoepassing niet geopend wordt na het downloaden, ga dan naar Invoegen > Mijn invoegtoepassingen > Lucidchart. 

Er verschijnt een zijpaneel. Voltooi de rondleiding en klik op "Aan de slag". Vervolgens zal je gevraagd worden om in te loggen met je Lucidchart gegevens. 

lucidchart zijpaneel

2. Selecteer een diagram om toe te voegen aan je Word document 

Nadat je bent ingelogd opent er een Lucidchart venster aan de rechterkant van het document. Om een diagram in te voegen zoek je je flowchart in het bestandsvenster en klik je erop. Onder het tablad Bestand wordt een voorbeeld geopend om er zeker van te zijn dat je het juiste diagram hebt gekozen. Selecteer vervolgens "Invoegen".

diagram toevoegen in lucidchart

 

Bekijk onze videotutorial voor meer informatie over de Lucidchart invoegtoepassing.

3. Bewerk je diagram

Om het diagram te bewerken na het invoegen klik je op de knop "Bewerken" (op de werkbalk naast de knop "Invoegen"). Lucidchart zal dan in een nieuw venster worden geopend, waar je alle nodige wijzigingen kunt doorvoeren. 

 

diagram toevoegen in lucidchart

lucidchart in word

Lukt het niet om een stroomdiagram te maken in MS Office? Lucidchart kan je hierbij helpen. Net als bij MS Word kun je met de Lucidchart invoegtoepassing diagrammen importeren in MS Powerpoint en Excel. Dit is snel en gemakkelijk!


Probeer Lucidchart voor een eenvoudigere oplossing voor het maken van diagrammen. Het is ontworpen voor gebruiksgemak – met de interface op basis van slepen en neerzetten en de samenwerkingsfuncties is het eenvoudig om diagrammen te maken, ongeacht of ze basaal of complex zijn.

Wil je een eigen stroomdiagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, gemakkelijk en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.