PINGDOM_CANARY_STRING
Lucidchart LogoAlles over tijdlijnen
  Een diagram bouwen
Diagram

Alles over tijdlijnen

Wat zijn uw wensen voor diagrammen?

Ik heb nog geen ervaring met diagrammen en wil graag meer informatie.
Ik wil mijn eigen diagram maken in Lucidchart.

Met tijdlijnsoftware kunt u overzichtelijke tijdlijnen maken die uw team op de hoogte houden van de voortgang van een project, een begrijpelijke samenvatting schetsen van voorbije gebeurtenissen en ontwikkelingen, of gebruiksvriendelijke hulpmiddelen bieden voor wie graag visueel leert. Deze gids behandelt alles wat u moet weten over tijdlijnen, hoe ze worden gebruikt en hoe u een tijdlijn kunt samenstellen die aan al uw behoeften voldoet.
 

Dit artikel leest u in 6 minuten

Wilt u een eigen diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een diagram maken

Wat is een tijdlijn?

Een tijdlijn is een visuele weergave van een chronologische reeks gebeurtenissen binnen een verhaal, een proces of de geschiedenis. Tijdlijnen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden weergegeven, en maken het eenvoudiger om te begrijpen hoe verschillende gebeurtenissen, mensen en acties een rol hebben gespeeld of zullen spelen in een bepaald proces of een bepaalde tijdsperiode. Tijdlijnen kunnen ook worden gecombineerd met tekst en afbeeldingen om infographics te ontwerpen, die gemakkelijk statistieken, historische gebeurtenissen en andere informatie kunnen overbrengen.

tijdlijnen

Soorten tijdlijnen

U kunt kiezen uit een aantal verschillende tijdlijnopties en -formaten om uw informatie het beste te visualiseren. Hier vindt u een paar van de meest gebruikte tijdlijnen:

Horizontale tijdlijn: horizontale tijdlijnen geven informatie in chronologische volgorde weer, van de linkerkant van de pagina naar de rechterkant.

 

Verticale tijdlijn: in verticale tijdlijnen wordt informatie chronologisch weergegeven, met de eerste gebeurtenis bovenaan de pagina en de laatste onderaan. Gebeurtenissen en andere informatie worden toegevoegd als horizontale vertakkingen aan weerszijden van de tijdlijn.

tijdlijnen

Chronologische tijdlijn: Chronologische tijdlijnen schetsen een specifieke volgorde van gebeurtenissen, meestal met de vroegst mogelijke gebeurtenis aan de linkerkant en de laatste aan de rechterkant. Dit type tijdlijn wordt vaak gebruikt om historische gebeurtenissen te visualiseren.

Gantt-diagramtijdlijn : De Gantt-diagramtijdlijn is een horizontaal staafdiagram dat wordt gebruikt om de voortgang van een project doorheen de tijd visueel bij te houden. Dit type is ideaal voor het beheren van zowel grote als kleine projecten, maar ook voor het coördineren van taken, taakduur, datums en middelen.

Dynamische tijdlijn: Met dynamische tijdlijnen kan de gebruiker in real time door datums navigeren en deze bewerken. Deze tijdlijnen zijn het meest geschikt voor het visualiseren en analyseren van grote hoeveelheden data, eventueel over een grote tijdspanne.

Statische tijdlijn: dit zijn bijvoorbeeld chronologische tijdlijnen en tijdlijnen in de vorm van een staafdiagram. Alle gegevens worden allemaal tegelijk op een statisch vlak gepresenteerd en de informatie verandert of verschuift niet.

Verticaal staafdiagram: een tijdlijn in de vorm van een verticaal staafdiagram kan worden gebruikt om bedragen, aantallen en hoeveelheden, zoals geld of bedrijfsgroei, weer te geven in de tijd. Zo krijgt u een snelle visualisatie van winsten en/of verliezen, waardoor deze tijdlijnen ideaal zijn voor bedrijfsanalisten of financiële teams.

Onderdelen van een tijdlijn

Tijdlijnen bestaan uit vier basisonderdelen:
 

 • Datums: duiden aan wanneer een specifieke gebeurtenis plaatsvindt op een tijdlijn
 • Beschrijvingen: beschrijven een bepaalde gebeurtenis 
 • Kopteksten (optioneel): geven extra context aan een tijdlijn wanneer ze naast een beschrijving worden toegevoegd
 • Afbeeldingen (optioneel): voegen visuele accenten en aanvullende informatie toe

Naast deze vier elementen bevatten tijdlijnen vaak de volgende afbeeldingen en symbolen:
 

Afbeelding symbool

Naam symbool

Beschrijving

symbool lijnbalk

Lijnbalk

Gebruikt om een gebeurtenis, voortgang of verhaal van begin tot eind weer te geven.

symbool tijdlijn met mijlpalen

Mijlpaal

Gebruikt om gebeurtenissen of mijlpalen weer te geven. Toont vaak een datum.

symbool tijdlijn met tijdbalk

Tijdbalk

Gebruikt om een bepaalde tijdsduur weer te geven.

symbool tijdlijn met intervallen

Interval

Gebruikt om de tijd weer te geven die verstrijkt binnen de tijdlijnsequentie.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Een diagram maken

Voordelen van het gebruik van een tijdlijn

Tijdlijnen zijn populaire en veelzijdige leer-, onderwijs- en beheertools, met tal van voordelen. Ze bieden niet alleen een duidelijke en georganiseerde manier om gegevens en gebeurtenissen doorheen de de tijd op te tekenen, maar ze helpen ook om snel en gemakkelijk uiteenlopende informatie te begrijpen en te onthouden.

Ontdek hoe tijdlijnen u kunnen helpen:

Tijdlijnen voor geschiedenis: de eenvoudige structuur van tijdlijnen, en de manier waarop ze gebeurtenissen en veranderingen in de context van tijd kunnen plaatsen, maakt ze bijzonder nuttig in de geschiedenisles. Met een tijdlijn kunnen leerlingen en studenten de individuele momenten die samen conflicten, sociale bewegingen, biografieën en andere historische gebeurtenissen vormen, doeltreffend visualiseren. Het visuele karakter van tijdlijnen maakt ze ook bijzonder nuttig om informatie te verwerken en onthouden.

Tijdlijnen voor begrijpend lezen: begrijpend lezen gaat vooral om een goed begrip van de ontwikkeling van personages, oorzaak en gevolg, betekenis en de basisstructuur van een verhaal, met een begin, midden en einde. Leerkrachten kunnen tijdlijnen gebruiken om deze thema's duidelijk te schetsen en leerlingen te helpen gemakkelijker patronen en belangrijke gebeurtenissen in een verhaal te identificeren. Vooral voor leerlingen die visueel zijn ingesteld, kan het nuttig zijn om een verhaal chronologisch te zien.

Tijdlijnen voor projectbeheer: een visueel overzicht van de projectdoelen en voortgang kan cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat het hele team op dezelfde golflengte zit. Tijdlijnen bieden uw team een visuele weergave van welke mijlpalen moeten worden bereikt, wat er daarvoor nodig is en aan wie welke taken zijn toegewezen. Ze fungeren ook als een gecentraliseerd tijdschema, met fasen en updates, zodat het hele team steeds perfect op de hoogte blijft.

tijdlijnen voor projectbeheer

Een tijdlijn maken

Met de onderstaande stappen maakt u gemakkelijk een standaard horizontale tijdlijn, van begin tot eind.

 1. Verzamel alle benodigde informatie met betrekking tot uw gebeurtenis, inclusief data, namen, beschrijvingen, taken, deadlines, etc.
 2. Teken met behulp van uw tijdlijnsoftware een horizontale lijn om uw project, evenement of historische gebeurtenis weer te geven.
 3. Bepaal de intervallen waarin uw tijdlijn moet worden opgedeeld, bijvoorbeeld uren, weken of jaren. Als u Lucidchart gebruikt, zet u het raster aan om dit gelijkmatig te tekenen.
  • Tijdsblokken: U kunt ook tijdsblokken gebruiken in plaats van intervallen bij het plannen van een reeks taken of afspraken. Plaats verschillende gekleurde vakken op uw tekenvel om uw taken, afspraken of mijlpalen in de juiste volgorde weer te geven.
 4. Voeg uiterst links op uw tijdlijn een kenmerkende vorm, lijn of pictogram toe om uw eerste mijlpaal weer te geven.
 5. Voeg een tekstvak toe met alle noodzakelijke details over uw mijlpaal. Dit kan taakinformatie, deadlines, historische informatie, data, etc. zijn. Houd uw beschrijving zo kort mogelijk.
 6. Herhaal dit totdat alle noodzakelijke mijlpalen of taken op uw tijdlijn staan.
 7. Voeg afbeeldingen of pictogrammen toe die uw mijlpalen in de juiste context kunnen plaatsen of de informatie visueel kunnen verduidelijken.

Raadpleeg onze andere Lucidchart-blogs voor specifieke instructies over het maken van een tijdlijn in:

 • Microsoft Excel
 • Microsoft Word
 • Microsoft PowerPoint
 • Google Docs

Voorbeelden van tijdlijnen

Hieronder vindt u enkele tijdlijnsjablonen die u zelf kunt aanpassen en gebruiken.

Tijdlijnsjabloon:
Deze zeer eenvoudige lay-out is ideaal voor het weergeven van belangrijke mijlpalen in chronologische volgorde, per maand.

tijdlijnsjabloon

Tijdlijnsjabloon met projectmijlpalen :
Deze tijdlijnsjabloon kan u helpen de voortgang van uw project te tonen, belangrijke mijlpalen te identificeren en belanghebbenden op de hoogte te houden.

volgen van tijdlijn met mijlpalen

Tijdlijnsjabloon voor een dagplanning:
Deze tijdlijnsjabloon voor een dagschema is ideaal om alle gebeurtenissen in een dag te visualiseren, gespreid per uur. In deze sjabloon kunt u ook notities toevoegen en individuele evenementen, vergaderingen en activiteiten ordenen volgens prioriteit.

tijdlijnsjabloon


 • Tijdlijn Maken Online

De intuïtieve werkruimte en gebruiksvriendelijke functies maken Lucidchart ideaal om uw perfecte tijdlijn te creëren. Met eindeloze opmaakopties, tientallen sjablonen en handige deelopties kunt u binnen enkele minuten een professioneel ogende tijdlijn maken en delen. 

Ga vandaag nog aan de slag met Lucidchart.

Wilt u een eigen diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Nederlands
EnglishFrançaisDeutsch日本語PortuguêsEspañolNederlandsPусскийItaliano
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.