Tutorial UML-volgordediagram

Wat zijn uw wensen op het gebied van UML-diagrammen?

Ik heb nog geen ervaring met UML-diagrammen en wil graag meer informatie.
Ik wil mijn eigen UML-diagram maken in Lucidchart.

Volgordediagrammen zijn een populaire en dynamische modelleringsoplossing in UML omdat ze specifiek gericht zijn op levenslijnen, of de processen en objecten die gelijktijdig actief zijn, en de berichten die tussen hen worden uitgewisseld om een functie uit te voeren voordat de levenslijn eindigt. Gebruik deze gids in combinatie met onze tool voor het maken van UML-diagrammen om alles te leren over volgordediagrammen in UML.

Dit artikel leest u in 6 minuten

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Maak een UML-diagram

Wat is een volgordediagram in UML?

Om te begrijpen wat een volgordediagram is, is het belangrijk om de rol van de Unified Modeling Language of UML te kennen. UML is een soort toolkit om te modelleren. Deze modelleertaal stuurt de creatie en notatie van vele soorten diagrammen, inclusief gedragsdiagrammen, interactiediagrammen en structuurdiagrammen.

Een volgordediagram is een soort interactiediagram, aangezien het beschrijft hoe en in welke volgorde een groep objecten samenwerkt. Deze diagrammen worden door softwareontwikkelaars en bedrijven gebruikt om de vereisten voor een nieuw systeem te doorgronden of een bestaand proces te documenteren. Volgordediagrammen zijn soms ook gekend als gebeurtenisdiagrammen of gebeurtenisscenario's.

Onthoud dat er twee soorten volgordediagrammen zijn: UML-diagrammen en diagrammen op basis van code. Het laatstgenoemde type wordt gemaakt op basis van programmeercode en wordt in deze gids niet besproken. Lucidchart's software voor UML-diagrammen is uitgerust met alle vormen en functies die u nodig hebt om beide volgordediagrammen te maken.

Voordelen van volgordediagrammen

Volgordediagrammen kunnen handige referenties zijn voor bedrijven en andere organisaties. Probeer een volgordediagram te tekenen om:

 • De details van een use case in UML weer te geven.

 • De logica van een gesofisticeerde procedure, functie of operatie te modelleren.

 • Te bekijken hoe objecten en componenten zich tot elkaar verhouden om een proces te voltooien.

 • Plan en begrijp de gedetailleerde functionaliteit van een bestaand of toekomstig scenario.

Use cases voor volgordediagrammen

In de volgende scenario's is het gebruik van een volgordediagram ideaal:

 • Gebruiksscenario:   Een gebruiksscenario is een diagram van hoe uw systeem mogelijk kan worden gebruikt. Het is een goede manier om te waarborgen dat u de logica van ieder gebruiksscenario voor het systeem heeft uitgewerkt.

 • Methodelogica:  Op dezelfde manier waarop u een UML-volgordediagram kunt gebruiken om de logica van een gebruikssituatie te onderzoeken, kunt u het ook gebruiken om de logica te onderzoeken van elke functie, procedure of complex proces.

 • Servicelogica: Als u een service beschouwt als een hoogstaande methode die door verschillende klanten wordt gebruikt, dan is een volgordediagram de perfecte manier om dit te visualiseren.

 • Volgordediagram Visio - U kunt elk volgordediagram dat u met Visio creëert, uploaden in Lucidchart. Lucidchart ondersteunt importeren van .vsd en .vdx en is een fantastisch alternatief voor Visio. Bijna alle afbeeldingen die u in het UML-deel van deze website ziet, werden met Lucidchart gemaakt.

Diagrammen maken gaat snel en eenvoudig met Lucidchart. Start vandaag nog een gratis proefperiode en u kunt meteen beginnen met het maken en delen van diagrammen.

Maak een UML-diagram

Basissymbolen en -componenten

Om te begrijpen wat een volgordediagram is, moet u vertrouwd zijn met de symbolen en componenten. Volgordediagrammen bestaan uit de volgende pictogrammen en elementen:

 

SymboolNaamBeschrijving
objectsymbool
Objectsymbool

Representeert een klasse of object in UML. Het objectsymbool demonstreert hoe een object zich zal gedragen in de context van het systeem. Klasse-attributen dienen niet te worden genoteerd in deze vorm.

activeringsblok
Activeringsblok

Representeert de tijd die een object nodig heeft om een taak te voltooien. Hoe langer de taak duurt, hoe langer het activeringsblok.

actorsymbool
Actorsymbool

Geeft entiteiten weer die een interactie aangaan met het systeem of zich erbuiten bevinden.

pakketsymbool
Pakketsymbool

Wordt in de UML 2.0-notatie gebruikt om interactieve elementen van het diagram te omvatten. Ook gekend als een kader; de kleine rechthoek binnen de vorm wordt als label gebruikt.

levenslijnsymbool
Levenslijnsymbool

Representeert het verstrijken van de tijd in neerwaartse richting. Deze gestreepte verticale lijn toont de sequentiële gebeurtenissen die een object ondergaat tijdens het weergegeven proces. Levenslijnen kunnen beginnen met een gelabelde rechthoekige vorm of een actorsymbool.

optielussymbool
Optielussymbool

Wordt gebruikt om als/dan-scenario's te modelleren, m.a.w. een omstandigheid die zich alleen onder bepaalde voorwaarden voordoet.

alternatiefsymbool
Alternatiefsymbool

Wordt gebruikt om een keuze uit te drukken tussen twee of drie berichtenvolgordes (die elkaar meestal uitsluiten). Om alternatieven weer te geven, gebruikt u de gelabelde rechthoekige vorm met een stippellijn.

Veelgebruikte berichtensymbolen

Gebruik de volgende pijlen en berichtensymbolen om weer te geven hoe informatie tussen objecten wordt verzonden. Deze symbolen kunnen de start en uitvoering van een operatie weergeven, of de verzending en ontvangst van een signaal.

 

SymboolNaamBeschrijving
synchroonberichtsymbool
Synchroonberichtsymbool

Weergegeven door een ononderbroken lijn met een ononderbroken pijlpunt. Dit symbool wordt gebruikt wanneer een verzender moet wachten op een antwoord op een bericht alvorens verder te gaan. Het diagram moet zowel de oproep als het antwoord weergeven.

asynchroonberichtsymbool
Asynchroonberichtsymbool

Weergegeven door een ononderbroken lijn met een gestreepte pijlpunt. Asynchrone berichten vereisen geen antwoord voordat de verzender doorgaat. Alleen de oproep moet worden opgenomen in het diagram.

Symbool asynchroon retourbericht
Symbool asynchroon retourbericht

Weergegeven door een stippellijn met een gestreepte pijlpunt.

symbool asynchroon bericht aanmaken
Symbool asynchroon bericht aanmaken

Weergegeven door een stippellijn met een gestreepte pijlpunt. Dit bericht creëert een nieuw object.

antwoordberichtsymbool
Antwoordberichtsymbool

Deze berichten zijn antwoorden op een oproep en worden voorgesteld door een stippellijn met een gestreepte pijlpunt.

verwijderberichtsymbool
Verwijderberichtsymbool

Weergegeven door een volle lijn met een volle pijlpunt, gevolgd door een X. Dit bericht vernietigt een object.

Voorbeelden van volgordediagrammen

Volgordediagram van een ziekenhuismanagementsysteem

Technologie heeft, zoals in de meeste sectoren, de geneeskundige sector ingrijpend getransformeerd. Een ziekenhuisinformatiesysteem helpt artsen, administratief en ziekenhuispersoneel bij het beheer van alle activiteiten en informatie die in een ziekenhuis worden verzameld, waaronder controles, recepten, afspraken en informatie over de patiënten en hun verzorgers. Het onderstaande diagram schetst een eenvoudig beeld van hoe de primaire processen doorheen de tijd met elkaar functioneren. U kunt Lucidchart gebruiken om het diagram naar uw eigen wensen aan te passen en te delen met uw collega's of bijdragers.

volgordediagram van een ziekenhuismanagementsysteem

Klik hier om dit sjabloon te gebruiken

Volgordediagram van een geldautomaat

Een geldautomaat biedt bankklanten de mogelijkheid om via een volledig geautomatiseerd proces toegang te krijgen tot hun rekeningen. Met een volgordediagram kunt u elke stap in dit proces nauwkeurig in kaart brengen en bestuderen. Bekijk het onderstaande voorbeeld voor een overzicht van de opeenvolgende interacties. Klik om het ontwerpsjabloon te bewerken en pas het naar eigen behoeften aan.

volgordediagram van een banksysteem

Klik hier om dit sjabloon te gebruiken

Hoe teken ik een volgordediagram?

Met Lucidchart is het verrassend eenvoudig om een volgordediagram te creëren. Volg daarvoor deze stappen:

 1. Open een leeg document of kies een sjabloon.

 2. Klik op "Vormen" links van de editor om Beheer vormbibliotheek te openen.

 3. Vink "UML" aan om alle UML-vormbibliotheken toe te voegen of "UML" om alleen vormen specifiek voor volgordediagrammen toe te voegen. Klik op "Opslaan".

 4. Sleep de gewenste symbolen van de toolbox naar het tekenvel.

 5. Modelleer daarna de processtroom door lijnen tussen vormen te tekenen en tekst toe te voegen.

Lees meer in deze handleiding Een volgordediagram tekenen in UML voor meer uitleg. In Lucidchart kan het formaat en de stijl van elk element gemakkelijk worden aangepast. U kunt zelfs een volledig UML-volgordediagram genereren op basis van tekstopmaak. Als u meer over UML te weten wilt komen, raadpleeg dan onze tutorial "Wat is UML".


Extra bronnen

 • Alles over samengestelde structuurdiagrammen
 • Tutorial toestandsmachinediagram
 • Tutorial ULM-activiteitendiagram
 • Alles over UML-interactiediagrammen
 • Alles over UML-pakketdiagrammen
 • Wat is Unified Modeling Language?
 • Tutorial: inzetdiagram
 • Tutorial objectdiagram
 • Tutorial ULM-klassendiagram

Met Lucidchart kunt u eenvoudig volgordediagrammen maken. Dankzij een uitgebreide UML-vormbibliotheek en een assortiment direct beschikbare sjablonen voor volgordediagrammen, kunt u snel en gemakkelijk een UML-diagram maken.

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor

© 2023 Lucid Software Inc.