Alles over UML-pakketdiagrammen

Wat zijn uw wensen op het gebied van UML-diagrammen?

Ik heb nog geen ervaring met UML-diagrammen en wil graag meer informatie.
Ik wil mijn eigen UML-diagram maken in Lucidchart.

In deze handleiding staat alles wat u moet weten over pakketdiagrammen: hoe u ze kunt gebruiken, hoe nuttig ze zijn, hoe u ze kunt bouwen en nog veel meer. Met onze UML-diagramtool kunt u de structuur en organisatie van pakketdiagrammen gebruiken om zelfs de meest ingewikkelde UML-classificaties overzichtelijk te maken.

Dit artikel leest u in 5 minuten

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Maak een UML-diagram

Wat is een pakketdiagram?

Pakketdiagrammen zijn structurele diagrammen waarmee de organisatie en indeling van diverse modelelementen in de vorm van pakketten kan worden weergegeven. Een pakket is een groep gerelateerde UML-elementen zoals diagrammen, documenten, klassen of zelfs andere pakketten. Elk element zit ingebed in het pakket – weergegeven als een bestandsmap binnen het diagram – en wordt vervolgens hiërarchisch binnen dit diagram ingedeeld. Pakketdiagrammen worden meestal gebruikt als een visuele organisatie van de gelaagde architectuur binnen UML-classificeerders, zoals een softwaresysteem.

UML-pakketdiagram

Voordelen van een pakketdiagram

Een goed ontworpen pakketdiagram biedt talloze voordelen voor wie een visualisatie van een UML-systeem of -project wil maken.

  • Ze geven een duidelijk beeld van de hiërarchische structuur van diverse UML-elementen in een bepaald systeem. 
  • Ze kunnen complexe klassediagrammen vereenvoudigen en in overzichtelijke beelden omzetten.
  • Ze bieden waardevolle en hoogwaardige zichtbaarheid in grootschalige projecten en systemen.
  • Ze kunnen gebruikt worden om een groot aantal verschillende projecten en systemen visueel te verduidelijken.
  • Deze visuele weergaven kunnen vervolgens makkelijk worden bijgewerkt naarmate systemen en projecten zich verder ontwikkelen.

Basisonderdelen van een pakketdiagram

De opbouw van een pakketdiagram is relatief eenvoudig. Elk diagram bevat slechts twee symbolen:

Afbeelding symbool

Naam symbool

Beschrijving

uml-pakketsymbool

Pakket

Groepeert gemeenschappelijke elementen op basis van gegevens, gedrag of gebruikersinteractie

Afhankelijkheid

Beschrijft de relatie tussen een bepaald element (pakket, benoemd element enz) en een ander

 

Deze symbolen kunnen op diverse manieren worden ingezet om verschillende iteraties van pakketten, afhankelijkheden en andere onderdelen binnen een systeem weer te geven. Dit zijn de basisonderdelen die u in een pakketdiagram tegenkomt:

  • Pakket

    : een naamruimte waarin logisch gerelateerde onderdelen binnen een systeem worden samengebracht. Elk onderdeel binnen het pakket moet een verpakbaar element zijn en een unieke naam hebben.
  • Verpakbaar element

    : een benoemd element, dat direct deel kan uitmaken van het pakket zelf. Dit kunnen gebeurtenissen, onderdelen, use-cases en pakketten zelf zijn. Verpakbare elementen kunnen ook worden weergegeven als een rechthoek binnen een pakket, aangeduid met de juiste naam.
  • Afhankelijkheden

    : een visuele weergave van hoe één element (of reeks elementen) afhankelijk is van een ander element of zelf van invloed is op dit element. Afhankelijkheden worden opgedeeld in twee groepen: toegangs- en importafhankelijkheden. (Ga door naar de volgende sectie voor meer informatie.)
  • Elementimport

    : een gerichte relatie tussen een importerende naamruimte en een geïmporteerd verpakbaar element. Dit wordt gebruikt om geselecteerde individuele elementen te importeren zonder daarvoor een pakket te hoeven importeren en dit openbaar te maken in een naamruimte.
  • Pakketimport

    : een gerichte relatie tussen een importerende naamruimte en een geïmporteerd pakket. Met dit type gerichte relatie worden de namen van de leden van het geïmporteerde pakket aan de eigen naamruimte toegevoegd.
  • Pakket samenvoegen

    : een gerichte relatie waarbij de inhoud van één pakket wordt uitgebreid met de inhoud van een ander pakket. Dit betekent in wezen dat de inhoud van de twee pakketten samen een geheel nieuw pakket vormen.

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Maak een UML-diagram

Afhankelijkheidsnotaties in een pakketdiagram

Pakketdiagrammen worden deels gebruikt om de import- en toegangsafhankelijkheden tussen pakketten, klassen, onderdelen en andere benoemde elementen binnen uw systeem te beschrijven. Elke afhankelijkheid wordt weergegeven in de vorm van een verbindingslijn met een pijl die het relatietype aangeeft tussen de twee of meer elementen. 

Er zijn twee belangrijke soorten afhankelijkheden:

Toegang

: geeft aan dat een pakket de hulp nodig heeft van de functies van een ander pakket.
Voorbeeld:

Toegangsafhankelijkheid UML-pakketdiagram

Import

: geeft aan dat functionaliteit vanuit één pakket geïmporteerd is naar een ander pakket.
Voorbeeld:

Importafhankelijkheid UML-pakketdiagram

Afhankelijkheden kunnen ook verder worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Gebruik

    : doet zich voor wanneer een bepaald benoemd element een ander element nodig heeft om volledig gedefinieerd en ingezet te worden. Voorbeeld: klant en leverancier.
  • Abstractie

    : legt een verband tussen twee elementen die hetzelfde concept vertegenwoordigen maar dit op verschillende abstractieniveaus binnen het systeem weergeven (dit is meestal een relatie tussen klant en leverancier).
  • Implementatie

    : beschrijft het plaatsen van een artefact binnen een implementatiedoel.

Pakketten samen met andere UML-diagrammen gebruiken

Zoals we al eerder in deze handleiding hebben gezien, zijn pakketten UML-constructies die gebruikt kunnen worden om de elementen binnen een UML-classificeerder in verschillende UML-diagrammen te organiseren. Pakketdiagrammen worden vaak gebruikt in:

  • Use-casediagrammen

    : elke use-case wordt afgebeeld als een individueel pakket
  • Klassediagrammen

    : klassen worden georganiseerd in pakketten

Pakketten kunnen ook worden gebruikt binnen andere UML-modeltypen om elementen zoals klassen, gegevensentiteiten en use-cases te organiseren en rangschikken. Door de pakketdiagramstructuur samen met andere UML-diagrammen te gebruiken, kunt u elk modeltype vereenvoudigen en daardoor overzichtelijker maken.

Modeldiagrammen

Pakketdiagrammen kunnen ook samen met modeldiagrammen worden gebruikt. Modeldiagrammen zijn een soort UML-hulpstructuurdiagram waarmee de logische, gedragsmatige of structurele aspecten van een systeem kunnen worden weergegeven. Zelfs simpele modellen kunnen moeilijk te begrijpen zijn als ze niet op een bepaalde manier visueel worden weergegeven. Het gebruik van pakketten biedt gebruikers een beter overzicht van een model, met duidelijke, ondubbelzinnige benoemde verwijzingen voor elk van de elementen die het bevat. Daarnaast kunnen duidelijk gelabelde afhankelijkheden de relaties tussen de verschillende elementen verduidelijken.

Voorbeeld van pakketdiagram

Bekijk de volgende sjabloon om te zien hoe een pakketdiagram de pakketten binnen een eenvoudige e-commerce webapp modelleert. Klik op de sjabloon om deze te bewerken en te ontdekken hoe u de structuur van een ontworpen systeem op pakketniveau kunt weergeven.

UML-pakketdiagram


Met Lucidcharts innovatieve en intuïtieve UML-diagrambouwer kunt u professionele pakketdiagrammen maken die complexe systemen duidelijk weergeven. Bewerk een van onze vele sjablonen uit onze sjablonengalerij of bouw uw eigen diagram op met vormen die u gewoon kunt slepen en neerzetten.

Probeer Lucidchart nu uit. Het is snel, eenvoudig, en gratis. 
 

Wilt u een eigen UML-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridischCookie-instellingenCookiebeleid
  • linkedin
  • twitter
  • instagram
  • facebook
  • youtube
  • glassdoor
  • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.