6 redenen om de Pomodoro techniek te gebruiken

Leestijd: ongeveer 5 min

Onderwerpen:

  Wil je productiever en vaardiger zijn dan ooit tevoren tijdens het werken of studeren? Probeer dan de Pomodoro techniek eens.

  Wat is de Pomodoro techniek?

  De Pomodoro techniek is een strategie voor tijdmanagement uitgevonden door Francesco Cirillo. Cirillo noemde het de Pomodoro techniek, naar een tomaatvormige timer die hij op de universiteit gebruikte om zichzelf op het goede spoor te houden tijdens zijn studie (pomodoro is tomaat in het Italiaans). Het idee is om de productiviteit te verhogen door je werkdag in zeer gerichte stukken te verdelen, gescheiden door korte pauzes.

  Hoe werkt de Pomodoro techniek?

  1. Maak voordat je begint met werken of studeren een lijst met alle dingen die je moet bereiken en prioriteer deze.
  2. Stel een timer in voor 25 minuten en begin met werken aan de eerste taak.
  3. Als er tijdens het werken een afleiding ontstaat, schrijf dit dan op een vel papier en kijk er later nog eens naar. Blijf werken.
  4. Als de timer afgaat, heb je een pomodoro voltooid. Neem een pauze van 5 minuten en begin dan aan een volgende pomodoro.
  5. Als je klaar bent met vier pomodori, neem je een pauze van 20 tot 30 minuten.
  6. Herhaal deze cyclus totdat al je werk af is of de werkdag voorbij is.


  Als je snel aan de slag wilt met het uitproberen van de Pomodoro techniek, gebruik dan onze aanpasbare Pomodoro-timer en -planner.  

  Pomodoro sjabloon (klik om het sjabloon te gebruiken)

  Hoeveel pomodori zitten er in een dag?

  Nadat je de bovenstaande stappen hebt gelezen, vraag je je misschien af hoeveel pomodori je moet implementeren tijdens je werkdag of studiesessie. Dit hangt af van wat je probeert te bereiken. Veel mensen gebruiken acht pomodorosessies per dag, in totaal vier focusuren. Sommige mensen vinden echter dat acht te veel is, terwijl anderen er 12 of 16 implementeren. Het draait allemaal om het vinden van de balans die bij jou en je doelen past.

  Voordelen van de Pomodoro techniek

  De Pomodoro techniek heeft verschillende voordelen, zoals:

  1. Houd afleidingen beheersbaar en houd je tijd bij

  De Pomodoro techniek stelt je in staat om de controle over je eigen tijd te nemen. Als een collega je benadert tijdens een pomodoro, gebruik dan de aanpak 'informeren → onderhandelen → plannen → terugroepen' om de onderbreking uit te stellen totdat je er klaar voor bent. Vertel vriendelijk dat je ergens mee bezig bent, maar onderhandel en plan een tijd in waarop je beschikbaar bent om er op terug te komen. Als je er klaar voor bent, nodig je diegene vervolgens uit om erop terug te komen en met je te praten.

  Wanneer de afleidingen intern zijn (Reddit, e-mail, Slack, kattenmemes, of je plotseling herinneren dat je moeder jarig is), schrijf ze dan op een stuk papier en ga door tot het einde van je pomodoro. Tijdens een pauze kun je door Reddit scrollen, je vriend een nieuwe kattenmeme sturen of bloemen voor je moeder bestellen.

  2. Leg meer verantwoording af

  Neem aan het einde van elke pomodoro even de tijd om alles op te schrijven wat je hebt bereikt. Door je werk bij te houden, kun je je managers een indrukwekkend en transparant productiviteitsrapport geven of de voortgang in de richting van je persoonlijke doelen bijhouden.

  3. Verbeter je wekelijkse en driemaandelijkse planning

  Naast het meer afleggen van verantwoording, zal het vastleggen van je prestaties het gemakkelijker maken om in de toekomst effectief te plannen. Na verloop van tijd kun je nauwkeurig inschatten hoeveel pomodori je nodig hebt om een bepaald type project te voltooien. Een schrijver kan bijvoorbeeld opmerken dat hij gemiddeld drie pomodori nodig heeft om een nieuw artikel te onderzoeken, één pomodoro om het een en ander op te tekenen en twee pomodori om het artikel te schrijven. Later, als diegene doelen stelt voor de in een week of sprint te produceren hoeveelheid inhoud, zal diegene een beter idee hebben van hoeveel artikelen kunnen worden geschreven op basis van de hoeveelheid beschikbare tijd.

  4. Verminder rugpijn en mentale vermoeidheid

  De Pomodoro techniek vereist dat gebruikers regelmatig pauzeren. Je mag thuis of op kantoor rondlopen, een snack pakken, je waterfles vullen of tafelvoetbal spelen met een collega. Opstaan om je benen te strekken voorkomt het ontstaan van rug- en schouderpijn als gevolg van aan je bureau zitten. Als je je geest een paar minuten laat afdwalen, verminder je ook de burn-out van je werkdag en als je je lichamelijk en geestelijk goed voelt, krijg je meer gedaan.

  5. Blijf gemotiveerd

  Als je het einde van een pomodoro nadert en je werk bijna klaar is, wordt het een spannende race tegen de klok om te finishen voordat je tijd om is. De opwinding motiveert je om sneller te werken, zelfs als je normaal gesproken langzamer zou gaan werken. Deze korte uitspattingen van motivatie stapelen zich in de loop van de tijd op en zullen de hoeveelheid werk die je gedaan krijgt vergroten.

  6. Ga gemakkelijker aan de slag

  Als je gemotiveerd bent, kan het gebruik van de Pomodoro techniek je helpen gemakkelijker aan de dag te beginnen. Nadenken over de to-do lijst van je hele dag kan ontmoedigend zijn, maar je perspectief bijstellen naar 25 minuten productief zijn voelt vaak beter haalbaar. Zoals Psych Central het stelt, kun je de Pomodoro techniek zien als een ‘uitstelpreventie’.

  Werkt de Pomodoro methode?

  Veel mensen hebben de Pomodoro methode effectief gevonden, inclusief degenen die het moeilijk vinden om aan taken te beginnen, mensen met ADHD en studenten, maar net als bij elke techniek voor tijdmanagement zul je de techniek zo willen aanpassen dat deze voor jou werkt. 

  Sommige mensen geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om de duur van de werktijd ten opzichte van de pauzetijd aan te passen. Het belangrijkste punt van het gebruik van pomodori is dat je werktijd combineert met mentale en fysieke pauzes.

  Wil je je werkdag visueel in kaart brengen? Probeer deze sjablonen uit.

  Sjablonen bekijken

  Lucidchart

  Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

  Gerelateerde artikelen

  Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

  Meld je gratis aan

  of verdergaan met

  Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

  Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
  PrivacyJuridischCookies

  © 2024 Lucid Software Inc.