PINGDOM_CANARY_STRING
een stroomdiagram ontwerpen

Een stroomdiagram ontwerpen

Leestijd: ongeveer 3 min

Geplaatst door: Angie Mecham

We hoeven je er waarschijnlijk niet van te overtuigen dat stroomdiagrammen een snelle en gemakkelijke manier zijn om complexe processen en ideeën over te brengen. Maar stroomdiagrammen zijn vaak rommelig, ongeordend en verwarrend, waardoor de boodschap minder duidelijk wordt dan je zou willen.

Welk van deze stroomdiagrammen ziet er bijvoorbeeld aantrekkelijker uit? Het stroomdiagram aan de linkerkant is moeilijker te volgen, omdat het zwart-wit is en de vormen en lijnen niet op één lijn staan. Het stroomdiagram aan de rechterkant gebruikt de juiste uitlijning en verschillende kleuren, lettergroottes en vormen om je er doorheen te leiden.

goed versus slecht stroomdiagram

Gebruik onderstaande vijf tips om je online diagrammen met een paar extra klikken overzichtelijker en effectiever te maken.

Tip 1: Richting

Lijnen en pijlen leiden de lezer door de stappen van het stroomdiagram. Zorg ervoor dat elke vorm is verbonden met andere vormen en onthoud de belangrijkste regel voor stroomdiagrammen: lijnen en pijlen moeten van boven naar beneden of van links naar rechts lopen.

Tip 2: Start- en eindpunt

Maak duidelijk waar het stroomdiagram begint en eindigt. Vaak wordt de afsluitervorm gebruikt om het start- en eindpunt van een stroomdiagram aan te geven. Maar je kunt ook de plaats (linksboven voor het startpunt, rechtsonder voor het eindpunt), kleur (groen voor het startpunt, rood voor het eindpunt) of grootte gebruiken om duidelijk aan te geven waar het proces begint en eindigt.

Tip 3: Kleur

Meer kleur is niet per se beter. Probeer in één stroomdiagram maximaal 3 kleuren te gebruiken.

Kies ook kleuren die bij elkaar passen, zodat je stroomdiagram geen doorn in het oog is. Gebruik bijvoorbeeld een merkafbeelding als inspiratie om complementaire kleuren te vinden. In Lucidchart kun je een afbeelding kopiëren en in je diagram plakken, het pipet gebruiken om exacte kleuren te kopiëren en de afbeelding verwijderen wanneer je klaar bent. Volg de YouTube-tutorial hieronder:

Als je je stroomdiagram presenteert via een beamer, vermijd dan kleurovergangen, transparantie en schaduwen: deze worden mogelijk niet goed weergeven.

Tip 4: Vormen

In standaard stroomdiagrammen heeft elke vorm een betekenis. (Bekijk ons artikel over veelvoorkomende symbolen en notaties voor stroomdiagrammen!) Ook als je niet de exacte regels voor elke vorm volgt, kun je met verschillende vormen extra informatielagen toevoegen om je stroomdiagram overzichtelijker te maken. Vergeet niet om een legenda te maken om aan te geven wat elke vorm en kleur in het stroomdiagram betekent.

Als je stroomdiagram klaar is, neem dan even de tijd om vormen en lijnen netjes uit te lijnen. Een uitgelijnd diagram ziet er beter uit en is gemakkelijker te lezen. In Lucidchart kun je de knoppen voor uitlijnen en rangschikken gebruiken om alles met een paar simpele klikken te ordenen. Bekijk de tutorial hieronder!

Tip 5: Tekst

Probeer de hoeveelheid tekst in elke vorm te beperken. Als je meer context of details aan een vorm wilt toevoegen, zet dit dan in een notitie of opmerking in plaats van in de vorm zelf.

Kies één lettertypefamilie voor elk stroomdiagram. Als je Lucidchart gebruikt, selecteer dan 'Lettertypes beheren...' onderaan de lijst met lettertypes om uit honderden lettertypes te kiezen. (We raden schreefloze lettertypes aan voor digitale weergave en lettertypes met schreef voor drukwerk.)

Voeg indien nodig tekst toe aan regels door op de regel te dubbelklikken en tekst toe te voegen.

Aan de slag

Deze tips zorgen er niet alleen voor dat diagrammen er mooier uitzien, maar ook dat mensen beter begrijpen wat je probeert te communiceren. Lucidchart biedt intuïtieve functies op basis van verslepen, automatisch uitlijnen en diverse opmaakopties, zodat het nog gemakkelijker wordt om prachtige stroomdiagrammen te maken.

Over de auteur

Angie Mecham profile picture

Angie Mecham has spent a lot of time studying diagrams since joining Lucidchart as a product education manager in 2017. When she’s not training Lucidchart users, she enjoys hiking in the Blue Ridge Mountains, drinking too much coffee, and writing fantasy novels.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

what does HR do

Wat doet HR eigenlijk? 11 kernactiviteiten

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

Flowchart Symbols and Notation [+ Cheat Sheet]

flowchart symbols and notation

Een stroomdiagram maken in Google Docs

Een stroomdiagram maken in Google Docs

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Bedrijf
  • Contact met sales
Nederlands
PrivacyJuridisch
Downloaden op Apple App StoreDownloaden op Google Play Store
© 2022 Lucid Software Inc.