Loongelijkheid analyseren in Lucidchart

Loonkloof analyseren in Lucidchart

Leestijd: ongeveer 4 min

Gelijke betaling is niet alleen van cruciaal belang om de economische gelijkheid te waarborgen, maar is ook zinvol vanuit zakelijk oogpunt. Als werknemers erop vertrouwen dat hun werkgever waarde hecht aan loongelijkheid, komt dat hun betrokkenheid in de organisatie ten goede. Als loongelijkheid prioriteit heeft in je organisatie, heeft dat volgens experts een positief effect op personeelsverloop en -behoud, de motivatie van de medewerkers en de prestaties in het algemeen.

Loongelijkheid betekent niet dat iedereen evenveel verdient, maar dat voor hetzelfde werk hetzelfde betaald wordt. De weg naar loongelijkheid kan intimiderend zijn vanwege juridische obstakels en het sociale taboe op praten over salarissen. Een loongelijkheidsanalyse en -audit kunnen uitstekende middelen zijn om de loonkloof te dichten. Daarmee breng je op basis van personeelsgegevens een eventuele loonkloof cijfermatig in kaart en neem je objectieve beslissingen met het oog op gelijke lonen in overeenstemming met de geldende wetgeving. 

Lucidchart kan complexe datasets logisch en overzichtelijk visueel weergeven en kan zo je HR-team helpen om trends vast te stellen en onregelmatigheden te onderzoeken. Bovendien krijg je op die manier het kwantitatieve bewijs dat je nodig hebt om het loongelijkheidsbeleid van je bedrijf grondig te analyseren, zodat je stappen kunt ondernemen om een eventuele loonkloof binnen je organisatie te dichten.

Een loonkloof analyse uitvoeren met Lucidchart

Afhankelijk van de doelstellingen van je organisatie kun je diverse visuele weergaves gebruiken om de salarisgegevens van je organisatie tot in detail te bekijken. Hier laten we zien hoe je met je personeelsgegevens een organigram maakt om je loonkloof analyse uit te voeren. 

Volg de onderstaande stappen om zelf aan de slag te gaan.

1. Importeer personeelsgegevens in Lucidchart

Verzamel vanuit je HR-software de basisgegevens van alle medewerkers, zoals hun functie, afdeling, datum van indiensttreding enzovoort en neem die gegevens op in een spreadsheet of CSV-bestand. Importeer je spreadsheet vervolgens via onze importfunctie rechtstreeks in Lucidchart om automatisch een organigram te genereren met alle vereiste informatie. 

organigramgegevens importeren in Lucidchartorganigramgegevens importeren deel 2

2. Importeer salarisgegevens

Nadat je de personeelsgegevens geïmporteerd hebt, importeer je een tweede spreadsheet met de salarisgegevens van je werknemers via onze gegevensoverlayfunctie in het contextvenster voor organigrammen. Bij gegevensoverlay koppelt Lucidchart beide datasets automatisch op basis van werknemers-ID of ander vooraf bepaald criterium. Nu beide datasets aan je canvas zijn toegevoegd, kun je de salarisinformatie gemakkelijk in de context plaatsen van bepalende criteria, zoals anciënniteit of huidige functie. 

Voorbeeld van een organigram voor loongelijkheidsanalyses met groepsweergave
Voorbeeld van een organigram voor loongelijkheidsanalyses (klik op de afbeelding om online aan te passen)

3. Geef aan welke velden bij elke vorm worden weergeven

Kies in het contextvenster welke velden bij elke organigramvorm weergeven moet worden. Maak een keuze uit de lijst met suggesties of voeg zelf velden toe om meer context te bieden die nuttig kan zijn voor je analyse.

4. Gebruik voorwaardelijke opmaak om discrepanties te markeren

Met voorwaardelijke opmaak kun je regels opstellen om geslacht, loon, anciënniteit en andere variabelen te markeren om discrepanties op te sporen. Je kunt ook de groepsweergave gebruiken om werknemers niet-hiërarchisch te groeperen. Organiseer je organigram aan de hand van criteria die je zelf kiest, zoals vergelijkbare functies of ervaring, om mogelijke loonkloven visueel weer te geven.

5. Deel je analyse

Loongelijkheidsanalyses zijn het doeltreffendst als ze het resultaat zijn van een gezamenlijke inspanning. Experts raden dan ook aan dat HR-, juridische en financiële teams tezamen personeelsgegevens bevestigen, loondiscrepanties identificeren, officiële loonpraktijken binnen de hele organisatie bespreken en eventuele juridische of zakelijke factoren onderzoeken die kunnen leiden tot verschillen in de betaling van je werknemers. 

Gebruik de samenwerkingsfuncties van Lucidchart om je team bij de beslissingen omtrent je loongelijkheidsanalyse te betrekken. Voeg vormspecifieke opmerkingen toe met @mentions om de aandacht te vestigen op specifieke punten en deel je analyse met de betreffende stakeholders om te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van je bevindingen en aanbevelingen.

Zet de eerste stap op weg naar gelijke lonen met Lucidchart

Werken aan loongelijkheid draagt niet alleen bij tot economische gelijkheid binnen je organisatie, maar is ook een eerste stap op weg naar ethische, niet-discriminerende praktijken die je werknemers het gevoel geven gewaardeerd te worden voor het werk dat ze leveren.

Ga nu aan de slag: meld je aan bij Lucidchart om het complexe proces van loongelijkheid te vereenvoudigen met duidelijke, visuele beelden op basis van gegevens. Dankzij intuïtieve functies zoals gegevensoverlay, voorwaardelijke opmaak en groepsweergave kun je gemakkelijk een uitgebreide loongelijkheidsanalyse voeren en eventuele loondiscrepanties aan het licht brengen.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

Nu populair

how to make a flowchart in google docsStroomdiagram maken in Google Docs

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies

© 2023 Lucid Software Inc.