carrièrepad projectmanager

Werken als project manager: functies, salaris & soorten projectmanagers

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 7 min

Onderwerpen:

    Vroeger, als kind, werd je ongetwijfeld vaak gevraagd wat je later als je groot was wilde worden. Je antwoord was dan misschien een van de gangbare keuzes, zoals dokter, politieagent, piloot, professioneel atleet, dierenarts, leraar, wetenschapper, astronaut, danser of projectmanager.

    Oké, niemand zei ooit projectmanager, maar misschien had je dat wel moeten doen. Lees meer over de soorten projectmanagers per sector en voordelen van het carrièrepad van projectmanager.

    Als je meer wilt weten over wat een projectmanager doet, bekijk dan onze redenen waarom projectmanagement belangrijk is.

    voorbeeld carrièrepad voor projectmanagement
    Voorbeeld van carrièrepad: projectmanagement (klik op de afbeelding om hem online aan te passen)

    Waarom zou je kiezen voor een carrière in projectmanagement?

    Volgens een rapport van het Product Management Institute "neemt de vraag naar projectmanagers de komende tien jaar sneller toe dan de vraag naar mensen in andere beroepen". Het rapport verwacht dat er in de Verenigde Staten per jaar bijna 214.000 nieuwe banen in projectmanagement bij komen. 

    Tegelijkertijd wordt in het rapport opgemerkt dat het aantal projectmanagers juist afneemt, ondanks de toenemende vraag naar mensen in projectmanagement.

    De behoefte en het gebrek aan gekwalificeerde projectmanagers (vraag en aanbod) maakt projectmanagementfuncties aantrekkelijk om verschillende redenen die we in dit artikel verder zullen bespreken:

    • Meer vraag leidt tot een hoger salaris.
    • Er zijn veel ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.
    • Veel bedrijfstakken kunnen projectmanagers gebruiken, dus je kunt waarschijnlijk werken in een sector die bij je interesses en vaardigheden past.

    Wat doet een project manager?

    Zoals de naam al doet vermoeden is een project manager verantwoordelijk voor de invulling van een project van begin tot eind. Een project manager zorgt ervoor dat een project zo soepel mogelijk verloopt en dat alle stakeholders op de hoogte zijn van welke taken zij moeten uitvoeren. Dit kunnen allerlei verschillende projecten zijn van het bouwen van een nieuwe brug tot het implementeren van een nieuw intern systeem, project managers zijn erbij betrokken.

    Taken van een project manager

    Een project manager is altijd betrokken bij elke fase van het project. Wat deze fases precies zijn hangt natuurlijk sterk af van het soort project waar aan gewerkt wordt. Globaal gezien zijn dit de stappen waarbij een project manager betrokken is:

    • Doelstellingen vastleggen: In overleg met hoger management stelt de project manager vast wat het doel van het project is. Het is altijd goed om duidelijk af te spreken wanneer een project als een succes gezien kan worden.
    • Ontwerp/planning fase: Als het doel vast staat kan het project echt beginnen. In samenspraak met belangrijke stakeholders stemt de project manager af wat er gedaan moet worden om de vastgestelde doelen te bereiken. Vervolgens zet de project manager dit om in een werkbare planning en brengt natuurlijk alle stakeholders op de hoogte.
    • Controleren/evalueren: Als project manager ben jij de eindverantwoordelijke. Jij zorgt dus dat het project de vooraf gestelde doelen behaald, alle leveranciers zijn betaald en iedereen tevreden is. Is dit niet het geval dan breng je iteraties aan het product totdat dit wel het geval is.

    Projectmanager salaris: wat kan je verwachten?

    Hoeveel kun je verdienen als projectmanager? Zoals bij elke baan hangt het salaris af van je locatie, je opleidingsniveau, je ervaring, de sector waarin je werkt, de plaats waar je woont en de grootte van het bedrijf dat de baan aanbiedt.

    Volgens Indeed bedraagt het gemiddelde salaris voor een projectmanagementfunctie op middenniveau ongeveer 80.000 dollar per jaar. Het salaris varieert van 22.000 tot 174.000 dollar (gebaseerd op gegevens van meer dan 23.000 personen die als projectmanager werken of gewerkt hebben).

    Functies in projectmanagement

    Projectmanagement is geen baan zonder perspectief. Op je carrièrepad zijn veel verschillende projectmanagementfuncties beschikbaar, van starters- tot directieniveau. 

    Neem bijvoorbeeld onderstaande hiërarchie in projectmanagement als richtlijn om je op te werken naar de functie die je wilt. Het carrièrepad voor projectmanagers omvat doorgaans de volgende functies:

    • Projectcoördinator: een administratieve functie op startersniveau voor het genereren en verspreiden van rapporten. De projectcoördinator is een assistent van het managementteam.
    • Projectplanner: deze persoon gebruikt softwaretools om projectplanningen te beheren. Tot de taken behoren het bijwerken en onderhouden van planningen en andere documenten, maar geen team- of personeelsmanagement.
    • Assistent-projectmanager: bij echt grote projecten kan een assistent nodig zijn die taken geheel of gedeeltelijk overneemt van de projectmanager. De assistent-projectmanager kan bijvoorbeeld vergaderingen bijwonen en aan specifieke, kleinere onderdelen van het project werken. De assistent overlegt regelmatig met de projectmanager om de voortgang en eventuele obstakels te rapporteren.
    • Projectmanager: een projectmanager houdt toezicht op het hele project, inclusief budget, plannen, planning en productdemonstraties. De projectmanager werkt alleen, met een assistent of met een managementteam aan wie hij specifieke opdrachten kan delegeren. Deze persoon zorgt dat het project met succes afgerond wordt.
    • Senior projectmanager: deze manager kan verantwoordelijk zijn voor meerdere projecten tegelijk en beslist welke voorrang moeten krijgen. Een senior projectmanager heeft meestal een groter managementteam met projectmanagers en assistenten.
    projectmanagementrollen per branche
    Projectmanagementrollen per branche (klik op de afbeelding om hem online aan te passen)

    Soorten projectmanagers per sector

    Projectmanagement is niet beperkt tot een enkele sector. In verschillende sectoren zijn projectmanagers nodig, waaronder de volgende.

    Constructie

    Een projectmanager in de bouw kent de bouwsector, werkt rechtstreeks met klanten samen, vraagt vergunningen aan, plant de bouw en stuurt aannemers aan.

    Vereiste kwalificaties en ervaring zijn onder andere:

    • Bachelor in civiele techniek
    • Bouwtekeningen kunnen lezen
    • Ervaring met budgetbeheer
    • Inzicht in risicobeheer
    • Kennis van bouwmaterialen

    Architectuur

    Een architectonisch projectmanager werkt nauw samen met klanten en bezoekt vaak bouwplaatsen om te overleggen met de bouwprojectmanagers om het project op schema te houden.

    Vereiste kwalificaties en ervaring zijn onder andere: 

    • Bachelor in architectuur of civiele techniek
    • Kennis van bouwvoorschriften
    • Ervaring met het oplossen van ontwerp- en constructieproblemen
    • Goede communicatieve vaardigheden

    Zorgverzekeringen

    Een projectmanager zorgverzekeringen werkt met klanten die claims ingediend hebben en beheert projecten met betrekking tot codering, naleving en vergoeding. Andere taken zijn het beheren van documenten en het ontwikkelen van klantcommunicatie over beleidswijzigingen en andere veranderingen.

    Vereiste kwalificaties en ervaring zijn onder andere:

    • Bachelor
    • Kennis van medisch coderingsbeleid
    • Goede organisatorische vaardigheden
    • Uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden

    Productie

    Een productieprojectmanager onderhoudt relaties tussen klanten en het bedrijf om te zorgen dat aan de wensen van de klant wordt voldaan. Een productieprojectmanager zorgt daarnaast voor de kwaliteitscontrole, ziet toe op de naleving van de veiligheidsvoorschriften, houdt toezicht op het productieproces en zoekt naar manieren om processen te stroomlijnen.

    Vereiste kwalificaties en ervaring zijn onder andere:

    • Bachelor
    • Ervaring met productie
    • Ervaring met leiding geven aan mensen
    • Kennis van procedures en best practices op het gebied van kwaliteitscontrole
    • Ervaring met klantrelaties en levering van producten

    Engineering

    Engineering-projectmanagers zijn betrokken bij elke fase van het maken van een nieuw product of het verbeteren van een bestaand product. Ze houden toezicht op het onderzoek, de planning, de ontwikkeling, het ontwerp en de productie. Deze projectmanagers werken doorgaans samen met andere stakeholders zoals de productieprojectmanager om de algehele tevredenheid te garanderen.

    Vereiste kwalificaties en ervaring zijn onder andere:

    • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden
    • Ervaring met het lezen van technische tekeningen 
    • Ervaring met mechanisch gereedschap 
    • Beheersen van CAD-programma's 
    • Goede mathematische vaardigheden
    • Uitstekende organisatorische vaardigheden

    Software/IT

    Projectmanagers IT hebben meestal een achtergrond in softwareontwikkeling, informatica of informatietechnologie. Daardoor spreken ze dezelfde taal als de softwareontwikkelingsteams waar ze mee werken. Softwareprojectmanagers werken in flexibele omgevingen en beheren tijdlijnen en iteraties, sporen bugs op, demonstreren nieuwe functies aan klanten enzovoort.

    Vereiste kwalificaties en ervaring zijn onder andere: 

    • Bachelor in computerwetenschappen of een gerelateerd vakgebied
    • Kennis van en ervaring met werken in flexibele omgevingen
    • Ervaring met programmeren in bijvoorbeeld Java en SQL
    • Sterke organisatorische en managementvaardigheden
    • Vermogen om problemen op te lossen

     

    Werken als projectmanager

    Of je nu je eigen carrièrepad of dat van andere medewerkers plant, ons carrièreontwikkelingsdiagram helpt je erbij. Daarmee kun je een pad uitstippelen via de diverse projectmanagersniveaus om je uiteindelijke doel te bereiken.

    Wil je meer weten over projectmanagement? Lees dan deze artikelen voor meer informatie over de achtergrond en de vaardigheden die je nodig hebt voor een carrière in projectmanagement:

    Projectmanagement voor beginners
    5 universele principes voor projectmanagement
    Een gids voor projectmanagementjargon

    Lucidchart

    Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

    Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

    Meld je gratis aan

    of verdergaan met

    Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

    Aan de slag

    • Prijzen
    • Individueel
    • Team
    • Enterprise
    • Contact met sales
    PrivacyJuridisch
    • linkedin
    • twitter
    • instagram
    • facebook
    • youtube
    • glassdoor
    • tiktok

    © 2024 Lucid Software Inc.