BPMN-activiteitstypes

Wat zijn je behoeften voor BPMN diagrammen?

Ik ben nieuw met BPMN diagrammen en wil graag meer leren

Ik wil mijn eigen BPMN diagram maken met Lucidchart

Ik wil een BPMN diagram maken met een template van Lucidchart


Activiteiten zijn de bouwstenen van BPMN 2.0 waarmee bedrijfsprocessen worden samengesteld. Met Lucidchart kunt u eenvoudig activiteiten toevoegen en uw BPMN-diagram naar wens samenstellen.

Dit artikel leest u in 6 minuten

Wil je een eigen BPMN-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een BPMN-diagram maken

BPMN-beoordeling

BPMN of Business Process Modeling Notation is een standaard stroomdiagrammethode voor bedrijfsprocessen. Deze handleiding behandelt slechts een deel van de BPMN-diagrammen. Voor meer uitleg over BPMN-artefacten, -gebeurtenissen en -gateways verwijzen we u naar de betreffende handleidingen. Bekijk onze BPMN-tutorial voor een algemeen overzicht van BPMN.

Als u op zoek bent naar een eenvoudige manier om BPMN-diagrammen te maken, meld u dan nu aan voor een gratis Lucidchart-account. Lucidchart hoeft niet te worden gedownload, u kunt naadloos samenwerken met uw collega's en uw diagram online delen.

BPMN-activiteiten zijn opgedeeld in 4 activiteitstypes (taken, transacties, subprocessen en oproepactiviteiten), taaktypen en activiteitsmarkers. Lees verder voor meer uitleg over elke variant.

Taken in BPMN

Een taak is het meest fundamentele niveau van een proces. Lucidchart biedt vele soorten symbolen om de verschillende taaktypen weer te geven.

Normale taak

Een normale taak is een enkele handeling die zich in een bedrijfsproces voordoet, zoals het opsturen van een brief.

Normale BPMN-taak

Het onderstaande voorbeeldproces illustreert het schrijven van een paper. Elk van de activiteiten wordt weergegeven door een normale taak.

Voorbeeld normale BPMN-taak

Looping-taak

Een looping-taak is een taak die steeds opnieuw wordt herhaald.

Looping-taak BPMN

Als u in het vorige voorbeeld ook een looping-taak wilt verwerken, kan dat bijvoorbeeld voor het bewerken van de eerste versie. Zo geeft u aan dat u het document meerdere keren wilt bewerken voordat u de definitieve versie indient. U kunt de voorwaarden van de taak verder toelichten, bijvoorbeeld met een kanttekening dat u de paper blijft bewerken totdat de leraar zegt dat u met de huidige versie een 10 zult behalen.

Voorbeeld looping-taak BPMN

Multiple Instance-taak

Een Multiple Instance-taak is een taak die meerdere keren gebeurt. Die herhaling kan parallel of opeenvolgend zijn.

Multiple Instance-taak BPMN

Veronderstel dat u een aantal vrienden vraagt om uw paper te lezen en u feedback te geven. Dat zou dan een MI-taak zijn, en geen looping-taak. Dit type taak geeft aan dat u 3 verschillende mensen een versie van de paper gaf, en dat ze u allemaal op hetzelfde moment feedback zullen geven. Dit voorbeeld geeft verschillende bewerkingen weer die tegelijk gebeuren. Maar u kunt even gemakkelijk tonen dat die bewerkingen opeenvolgend gebeuren.

Voorbeeld Multiple Instance-taak BPMN

Compensation-taak

Een compensatietaak (compensation task) is een gespecialiseerde versie van een taak die alleen gebeurt wanneer er zich eerst een andere specifieke taak heeft voorgedaan. Compensatietaken worden vaak gebruikt om de vorm en het tijdstip van de uitbetaling te tonen voor het werk dat tijdens het proces werd verricht.

Compensation-taak BPMN

Uw vrienden werken waarschijnlijk niet gratis, dus kunt u een compensatietaak toevoegen om te laten zien dat u hen betaalt als zij uw paper nalezen.

Voorbeeld Compensation-taak BPMN

Compensatie/looping-taak

Een compensatie-/looping-taak (compensation loop task) maakt van de compensatie een terugkerende gebeurtenis. Als u in dit voorbeeld maar één proeflezer had, kon u laten zien dat u hem/haar na elke keer betaalde.

Compensatie-/looping-taak BPMN

 

BPMN-subprocessen

Subprocessen in BPMN zijn een deelverzameling van gangbare soorten taken waarbij eenvoud voorop staat. In een typische werkomgeving worden BPMN-diagrammen gebruikt om processen te communiceren met zowel belanghebbenden als ontwikkelaars. Belanghebbenden hebben doorgaans geen behoefte aan de complexe processen die ontwikkelaars gebruiken. Daarom zijn er twee verschillende weergaven van subprocessen: een eenvoudige, ingeklapte weergave en een uitgebreide, uitgeklapte weergave.

BPMN-subprocessen

Lus

Een looping geeft aan dat een subproces zichzelf opeenvolgend herhaalt. In ingeklapte weergave wordt het hetzelfde behandeld als een looping-taak.

BPMN-looping

Multi-instance

Dit subproces kan gelijktijdig met andere identieke subprocessen plaatsvinden. In ingeklapte weergave wordt het hetzelfde behandeld als een multi-instance-taak.

BPMN-Multi-Instance

Compensatie

Een compensatiesubproces wordt gewoonlijk gebruikt voor een groep taken die een deel van de compensatiemethode beschrijven, hetzij debiteuren, hetzij crediteuren.

BPMN-compensatie

Ad hoc

Een ad-hoc-subproces is een groep taken die uitsluitend bestaan om een onderdeel van een proces af te ronden. Zo kan een ad-hoc-subproces betrekking hebben op één bepaalde leverancier met een uniek betalingssysteem.

Compensatiesubproces BPMN

 

Wil je een eigen BPMN-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een BPMN-diagram maken

Transacties

Een transactieactiviteit (Transaction) is een gespecialiseerd subprocessymbool dat betaalprocessen weergeeft. Alle transactieactiviteiten worden omrand door een dubbele lijn. Bij transacties moet worden geverifieerd of alle deelnemers hun deel van de transactie hebben voltooid voordat het subproces kan worden voltooid.

BPMN-transactie

Subproces evenement

Gebeurtenissubprocessen worden gebruikt om gebeurtenissen binnen een subproces te beschrijven. Ze worden geactiveerd door een startgebeurtenis en verschillen van andere subprocessen omdat ze geen deel uitmaken van de reguliere stroom. Gebeurtenissubprocessen zijn op zichzelf staand en komen voor binnen de context van een subproces.

Er zijn twee hoofdtypen gebeurtenissubprocessen: onderbrekende en niet-onderbrekende. Een onderbrekend subproces onderbreekt de normale bedrijfsstroom, en een niet-onderbrekend subproces doet dit niet. Als bijvoorbeeld een bestelling op een website wordt geannuleerd, wordt het proces onderbroken en wordt alle websiteactiviteit beëindigd. Maar als de klant alleen in het winkelwagentje kijkt welke artikelen zijn gereserveerd voor aankoop, wordt het proces niet onderbroken.

Gebeurtenissubproces BPMN

Oproepen

Een oproepactiviteit (Call activity) is een globaal proces dat wordt gebruikt telkens als een bepaald proces moet worden uitgevoerd. Telkens wanneer de oproepactiviteitnotatie wordt gebruikt, wordt het beheer van het proces naar het globale voorgedefinieerde proces geduwd.

BPMN-oproep

BPMN-taaktypes

BPMN-taaktypen omvatten uitvoerbare taken. Hoewel ze in de praktijk niet veel gebruikt worden, zijn ze vooral belangrijk bij het vormgeven van de eisen voor een ontwerpproject.

Bedrijfsregeltaken

Bedrijfsregels, toegevoegd met BPMN 2.0, zijn specifieke soorten diensten die worden onderhouden door een bedrijfswerkgroep in plaats van een IT-groep. Deze vorm vertegenwoordigt de toepassing van een bedrijfsregel.

Taaktype BPMN-Bedrijfsregels

Manuele taken

Manuele taken worden gebruikt wanneer een activiteit handmatig moet worden uitgevoerd. Dit kan gebeuren zonder hulp of toepassing van buitenaf, denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen die met producten wordt volgeladen.

Manuele taken BPMN

Ontvangsttaken

Een Receive-taak betekent dat het proces afhangt van een bericht van derden. Als het bericht ontvangen wordt, is de taak voltooid.

Ontvangsttaken BPMN

Scripttaken

Scripttaken worden uitgevoerd door een Business Process Engine (BPE). Het script wordt geschreven in een taal die de BPE kan analyseren - vaak is dit JavaScript.

Scripttaken BPMN

Verzendtaken

Een Verzendtaak (Send task) verstuurt een bericht naar een ander proces of een andere baan. De taak is voltooid zodra het bericht is verzonden.

Verzendtaken BPMN

Servicetaken

Een Service-taak gebruikt een geautomatiseerde toepassing of internetdienst om de taak uit te voeren.

BPMN-Servicetaken

Gebruikerstaken

De gebruikerstaak (user task) geeft aan dat de taak door een persoon wordt uitgevoerd en niet gemakkelijk in kleinere taken kan worden opgedeeld.

BPMN-Servicetaken

Extra bronnen

De theorie achter een BPMN-diagram kan best lastig zijn, maar het bouwproces van een BPMN-diagram hoeft dat niet te zijn. Probeer Lucidchart voor een intuïtieve oplossing voor het maken van diagrammen. Met de functie voor slepen en neerzetten en samenwerking in real time kunt u in een handomdraai ongelofelijke BPMN-diagrammen maken.

Wil je een eigen BPMN-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.