Soorten poorten in BPMN

Wat zijn je behoeften voor BPMN diagrammen?

Ik ben nieuw met BPMN diagrammen en wil graag meer leren
Ik wil mijn eigen BPMN diagram maken met Lucidchart

BPMN-poorten zijn besluitpunten die het stroompad kunnen wijzigen op basis van voorwaarden. Ontdek alles over de verschillende soorten poorten in BPMN, en probeer ze vervolgens zelf te maken met Lucidchart.

Dit artikel leest u in 3 minuten

Wil je een eigen BPMN-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een BPMN-diagram maken

Exclusieve poort

Exclusieve poorten worden met deze vorm weergegeven:

Exclusieve poort

Een exclusieve poort evalueert de staat van het bedrijfsproces en breekt de stroom, op basis van de conditie, op in één of meer wederzijds exclusieve paden.

In het onderstaande voorbeeld vereist een exclusieve poort dat de vervoerswijze wordt geëvalueerd. In dit geval zal één licht worden geplaatst in de Old North Church als de Britten over land aanvallen en twee als ze over zee aanvallen.

Exclusieve BPMN-poort

Poort op basis van gebeurtenissen

Poorten op basis van gebeurtenissen worden met deze vorm weergegeven:

Poorten op basis van gebeurtenissen

Een poort op basis van gebeurtenissen is vergelijkbaar met een exclusieve poort omdat bij beiden één pad in de stroom betrokken is. Bij een poort op basis van gebeurtenissen evalueert u echter welke gebeurtenis heeft plaatsgevonden, niet aan welke voorwaarde wordt voldaan.

Een voorbeeld van een poort op basis van gebeurtenissen is de beslissing om niet te schieten totdat uw soldaten recht in de ogen van hun tegenstanders kijken. In deze processtroom zullen de soldaten naar huis gaan als een bepaalde hoeveelheid tijd verstrijkt zonder dat de Britten komen.

BPMN-poort op basis van gebeurtenissen

Parallelle poort

Parallelle poorten worden met deze vorm weergegeven:

Parallelle poorten

Een parallelle poort is heel verschillend van de voorgaande poorten omdat u geen voorwaarde of gebeurtenis evalueert. Het symbool wordt gebruikt om twee gelijktijdige taken in een bedrijfsstroom te representeren. Het is hetzelfde als een vork in een UML-activiteitendiagram.

In het onderstaande voorbeeld gebruikt het bedrijfsproces een parallelle poort met als voorbeeld de uitdrukking "have your cake and eat it too".

Parallelle BPMN-poort

Wil je een eigen BPMN-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Een BPMN-diagram maken

Parallelle poort op basis van gebeurtenissen

Parallelle poorten op basis van gebeurtenissen worden met deze vorm weergegeven:

Parallelle poort op basis van gebeurtenissen

Zoals de naam doet vermoeden, is deze poort vergelijkbaar met een parallelle poort. Het laat meerdere processen tegelijkertijd plaatsvinden, maar in tegenstelling tot parallelle poorten zijn de processen afhankelijk van gebeurtenissen. U kunt een parallelle poort op basis van gebeurtenissen zien als een niet-exclusieve, op gebeurtenissen gebaseerde poort waarbij meerdere gebeurtenissen meerdere processen kunnen activeren maar de processen nog steeds afhankelijk zijn van gebeurtenissen.

Parallelle BPMN-poort op basis van gebeurtenissen

Inclusieve poort

Inclusieve poorten worden met deze vorm weergegeven:

Inclusieve poort

Een inclusieve poort splitst de processtroom op in één of meer stromen. Het onderstaande voorbeeld toont een inclusieve poort die verschillende processen triggert, gebaseerd op de manier waarop klanten reageerden op een productonderzoek. Als de klant tevreden is met A, worden ze toegevoegd aan de e-maillijst van product A. Als de klant tevreden is met B, worden ze toegevoegd aan de e-maillijst van product B. En als de klant niet tevreden is met A, krijgen ze een voucher toegestuurd.

Inclusieve BPMN-poort

Complexe poort

Complexe poorten worden met deze vorm weergegeven:

Complexe poorten

Zoals de naam aangeeft, worden complexe poorten alleen gebruikt voor de meest complexe stromen in een bedrijfsproces. Ze gebruiken woorden in de plaats van symbolen en hebben daarom meer beschrijvende tekst nodig. Gebruik de complexe poort als u meerdere poorten nodig heeft om uw bedrijfsstroom te beschrijven; gebruik anders een eenvoudigere poort.


Extra bronnen

Leren om poorten op de juiste manier te gebruiken is een belangrijke stap in het creëren van een bruikbaar bedrijfsprocesmodel. Bespaar nog meer tijd door uw diagram te maken met Lucidchart, de essentiële online stroomdiagrammaker. Registreer nu gratis!

Wil je een eigen BPMN-diagram maken? Probeer Lucidchart. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookie-instellingenCookiebeleid
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor
 • tiktok

© 2024 Lucid Software Inc.