PINGDOM_CANARY_STRING
risicobeoordelingsproces

Een complete handleiding voor het risicobeoordelingsproces

Leestijd: ongeveer 6 min

Geplaatst door: Lucid Content Team

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, zei ooit: “Het grootste risico is geen risico nemen. In een wereld die snel verandert, is de enige strategie die gegarandeerd niet werkt het niet nemen van risico's.”

Hoewel u door de jaren heen soortgelijk advies mogelijk ook hebt gekregen van prominente figuren (we hebben verscheidene uitspraken gevonden toen we dit artikel aan het samenstellen waren), denken we dat u het er wel mee eens zult zijn dat er bepaalde risico's bestaan die uw bedrijf niet wilt nemen. Risico's die de gezondheid en het welbevinden van uw personeel in gevaar brengen.

Met een risicobeoordelingsproces kunnen bedrijven potentiële risico's vaststellen en zich erop voorbereiden om catastrofale gevolgen in de toekomst te voorkomen en personeel altijd veilig te houden.

stappen voor risicobeoordeling
Stappen voor risicobeoordeling (klik op afbeelding om online te wijzigen)

Wat is een risicobeoordeling?

Met het risicobeoordelingsproces kunnen gebruikers hun organisatie onder de loep nemen om:

 • Processen en situaties te bepalen die schade kunnen berokkenen, en dan met name voor mensen.
 • Bepalen hoe groot de kans is dat het gevaar zal plaatsvinden en hoe ernstig de gevolgen zullen zijn.
 • Beslissen welke stappen de organisatie kan nemen om te voorkomen dat deze gevaren optreden of om het risico onder controle te houden.

Het is belangrijk om het verschil tussen gevaren en risico's op te merken. Een gevaar is alles dat schade kan berokkenen, zoals werkongevallen, noodsituaties, giftige chemicaliën, conflicten tussen werknemers, stress en nog veel meer. Een risico is echter de kans dat een gevaar schade zal berokkenen. Als onderdeel van uw risicobeoordelingsplan bepaalt u gevaren en berekent u het risico of de kans dat gevaar optreedt.

Het doel van een risicobeoordelingsplan varieert per sector, maar over het algemeen is het doel om organisaties te helpen voorbereiden op risico's en deze te bestrijden. Andere doelen zijn:

 • Een analyse van mogelijke dreigingen
 • Verwondingen of ziekte voorkomen
 • Aan de wettelijke eisen voldoen
 • Bewustzijn rondom gevaren en risico's creëren
 • Een nauwkeurige inventaris opstellen van beschikbare activa
 • De kosten voor het beheersen van risico's rechtvaardigen
 • Het budget voor het remediëren van risico's vaststellen
 • Inzicht in het rendement op investering

Bedrijven dienen risicobeoordelingen uit te voeren voordat nieuwe processen of activiteiten worden geïntroduceerd, voordat veranderingen van bestaande processen of activiteiten worden geïntroduceerd (zoals verandering van machines) of als het bedrijf een nieuw gevaar vaststelt.

De stappen van een risicobeoordelingsproces vormen integraal onderdeel van het gezondheids- en veiligheidsplan van uw organisatie en zorgen ervoor dat uw organisatie is voorbereid op het omgaan met risico's.  

De 5 stappen van het risicobeoordelingsproces

Voordat u het risicobeheersingsproces begint, zou u de omvang van de beoordeling, de benodigde middelen, betrokken belanghebbenden en de te volgen wet- en regelgeving moeten vaststellen. Daarna volgt u deze vijf stappen.

1. Bepaal de gevaren

De eerste stap voor het opstellen van uw risicobeoordelingsplan is bepalen welke gevaren uw werknemers en bedrijf lopen, zoals:

 • Natuurrampen (overstromingen, tornado's, orkanen, aardbevingen, brand, etc.)
 • Biologische gevaren (pandemieën, ziekten, etc.)
 • Arbeidsongevallen (struikelen en vallen, transportongevallen, structurele defecten, mechanische defecten, etc.)
 • Opzettelijke daden (arbeidsstakingen, demonstraties, bommeldingen, overvallen, brandstichting, etc.)
 • Technologische gevaren (internetverbinding die wegvalt, stroomuitval, etc.)
 • Chemische gevaren (asbest, reinigingsvloeistoffen, etc.)
 • Geestelijke gevaren (te hoge werkbelasting, pesten, etc.)
 • Onderbrekingen in de toeleveringsketen

Kijk eens rond op uw werkplek om te zien welke processen of activiteiten mogelijk uw organisatie schade zouden kunnen berokkenen. Denk aan alle werkaspecten, dus ook aan externe medewerkers en niet-routinematige activiteiten, zoals reparaties en onderhoud. Vergeet ook niet om naar ongevallen-/incidentenmeldingen te kijken om te bepalen welke gevaren in het verleden invloed hebben gehad op uw bedrijf.

Gebruik Lucidchart om taken onder te verdelen in potentiële gevaren en activa die risico zouden kunnen lopen—probeer ons gratis sjabloon hieronder.

Identificatie en analyse van gevaren
Identificatie en analyse van gevaren (klik op de afbeelding om online te wijzigen)

2. Bepaal wie schade kan oplopen en hoe

Als u rondkijkt in uw organisatie, bedenk dan hoe uw werknemers schade kunnen oplopen door bedrijfsactiviteiten of externe factoren. Voor elk gevaar dat u vaststelt in stap één, denkt u na over wie er schade kan oplopen als het gevaar optreedt.

3. Evalueer de risico's en tref voorzorgsmaatregelen

Nu u een lijst met potentiële gevaren hebt opgesteld, moet u nadenken over hoe groot de kans is dat het gevaar optreedt en hoe ernstig de gevolgen zullen zijn als het gevaar ook daadwerkelijk optreedt. Deze evaluatie zal u helpen bepalen op welke punten u het risiconiveau zou moeten verlagen en welke gevaren u eerst prioriteit moet geven.

Ga door en lees hoe u een risicobeoordelingsdiagram lunt maken om u te helpen bij dit proces.

4. Noteer uw bevindingen

Als u meer dan vijf werknemers op kantoor hebt, bent u wettelijk vereist uw risicobeoordelingsproces schriftelijk op te stellen. Uw plan moet omvatten welke gevaren u hebt vastgesteld, de mensen op wie het invloed heeft en hoe u deze wilt voorkomen. Deze gegevens—ofwel het risicobeoordelingsplan—moet laten zien dat u:

 • Een zorgvuldige controle van uw werkplek hebt uitgevoerd
 • Hebt bepaald wie erdoor wordt beïnvloed
 • Overduidelijke gevaren hebt beheerst en aangepakt
 • Voorzorgsmaatregelen hebt getroffen om het risico te verkleinen
 • Uw personeel betrokken houdt bij het proces

Om u te helpen uw risicobeoordelingsproces op te stellen, kunt u processen visualiseren en documenteren via Lucidchart. Meld u vandaag nog aan voor uw gratis account!

5. Controleer de beoordeling en werk bij indien nodig

Uw werkplek verandert voortdurend, dus de risico's van uw organisatie ook. Naarmate nieuwe apparatuur, processen en mensen worden geïntroduceerd, kent elk daarvan ook zo zijn eigen risico's. Controleer en bewerk uw risicobeoordelingsproces voortdurend om ook deze gevaren goed op te volgen.

Een risicobeoordelingsdiagram maken

Hoewel u zich bewust moet zijn van de risico's die uw organisatie loopt, hoeft u niet te proberen ze allemaal tegelijkertijd op te lossen - risicobeperking kan duur zijn en kan uw middelen belasten. In plaats daarvan moet u prioriteit geven aan risico's om uw tijd en moeite te besteden aan het voorkomen van de belangrijkste gevaren. Om u te helpen prioriteit te geven aan uw risico's, stelt u een risicobeoordelingsdiagram op.

Het risicobeoordelingsdiagram is gebaseerd op het principe dat een risico twee hoofddimensies kent: waarschijnlijkheid en impact, welke beide een plek hebben op één as van het diagram. U kunt deze twee gegevens gebruiken om risico's in het diagram te plaatsen zodat u de prioriteit en toewijzing van middelen kunt vaststellen.

risicobeoordelingsdiagram
Risicobeoordelingsdiagram (klik op een afbeelding om online aan te passen)

Wees overal op voorbereid

Door de stappen voor risicobeoordeling zoals hierboven aangegeven in te zetten, kunt u elk potentieel risico voor uw bedrijf beheren. Bereid u voor met uw risicobeoordelingsplan - neem de tijd om gevaren te detecteren waarmee uw bedrijf wordt geconfronteerd en erachter te komen hoe u deze kunt beheersen.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Gratis registreren

Nu populair

what does HR do

Wat doet HR eigenlijk? 11 kernactiviteiten

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Gerelateerde berichten:

5 Steps to Any Effective Risk Management Process

risk management process

5 steps of the strategic planning process

strategic planning process
Nederlands
PrivacyJuridisch
© 2021 Lucid Software Inc.