
5 stappen voor een effectief risicomanagement proces
Leestijd: ongeveer 5 min
Stappen van het risicomanagement proces
- Identificeer het risico
- Analyseer het risico
- Prioriteer het risico
- Behandel het risico
- Monitor het risico
Bij ieder nieuw project liggen er nieuwe risico's op de loer. Hoewel je organisatie risico niet helemaal kan voorkomen, kun je op risico's anticiperen en ze beperken met een vastgesteld risicomanagement proces. Volg deze stappen voor risicobeheer om je team te stroomlijnen voor succes, zodat het wendbaarder en responsiever is wanneer risico's de kop op steken.
Wat is een risicomanagement proces?
Precies wat het zegt: een continu proces om risico's te identificeren, behandelen en beheren. De tijd nemen om een risicomanagement proces op te stellen en te implementeren is een beetje zoals het installeren van een brandalarm: je hoopt dat het nooit afgaat, maar je doet toch liever nu even de extra moeite zodat je later beter beschermd bent.
Het identificeren en bijhouden van de risico's die zich bij een project kunnen voordoen, biedt grote voordelen, zoals:
- Efficiëntere resourceplanning door voorheen onvoorziene kosten zichtbaar te maken
- Projectkosten worden beter bijgehouden en inschattingen van het rendement op investeringen zijn nauwkeuriger
- Groter bewustzijn van wettelijke eisen
- Betere preventie van lichamelijk letsel en ziekte
- Flexibiliteit in plaats van paniek als zich veranderingen of uitdagingen voordoen
Risicomanagement stappen
Volg deze stappen voor risicobeheer om je risicomanagement proces te verbeteren.
1. Identificeer het risico
Anticiperen op de mogelijke valkuilen van een project hoeft voor je organisatie niet als zwartkijkerij te voelen. Eerder het tegenovergestelde. Het identificeren van risico's is een positieve ervaring waar je hele team aan kan deelnemen en van kan leren.
Zet de gezamenlijke kennis en ervaring van je team in. Vraag iedereen om risico's te identificeren waar ze eerder mee te maken hebben gehad of waar ze misschien meer inzicht in hebben. Dit proces bevordert de communicatie en moedigt functieoverschrijdend leren aan.

Gebruik een risicodecompositiestructuur om mogelijke risico's bij een project op te sommen en op detailniveau te organiseren, met de hoogste risico's bovenaan en risico's die meer in de details zitten onderaan. Dit plaatje helpt jou en je team te anticiperen op waar risico's de kop op kunnen steken bij het aanmaken van taken voor een project.
Nadat jij en je team mogelijke problemen hebben opgesomd, maak je een projectlogboek aan om risico's op een duidelijke, beknopte manier gedurende het hele project te volgen en te monitoren.

Een projectrisicologboek, ook wel projectrisicoregister genoemd, is een essentieel onderdeel van ieder effectief risicomanagement proces. Deze doorlopende database met de potentiële risico's van ieder project helpt je niet alleen om huidige risico's te beheren, maar dient ook als referentiepunt voor eerdere projecten. Als je je risicoregister opzet met de juiste datapunten, kunnen jij en je team mogelijke bedreigingen bij ieder project snel en correct identificeren en beoordelen.
2. Analyseer het risico
Als je team mogelijke problemen identificeert, is het tijd om wat dieper te graven. Hoe waarschijnlijk is het dat deze risico's zich voordoen? En als ze zich voordoen, wat zijn dan de gevolgen?
Tijdens deze stap schat je team de waarschijnlijkheid en de gevolgen van ieder risico in om te bepalen op welke punten ze zich eerst moeten concentreren. Factoren zoals mogelijk financieel verlies voor de organisatie, verloren tijd en de ernst van de impact spelen allemaal een rol bij de nauwkeurige analyse van ieder risico. Als je ieder risico onder de loep neemt, ontdek je ook eventuele veelvoorkomende problemen binnen projecten en kun je je risicomanagement proces voor volgende projecten verfijnen.

3. Prioriteer het risico
Nu begin je met prioriteren. Rangschik ieder risico door rekening te houden met zowel de waarschijnlijkheid dat het risico zich voordoet als de potentiële gevolgen voor het project.
Deze stap geeft je een holistische blik op het project en toont waar het team zich op moet concentreren. En het belangrijkste: het helpt je om uitvoerbare oplossingen voor ieder risico te identificeren. Op die manier wordt het project zelf niet significant onderbroken of vertraagd tijdens de behandelingsfase.
4. Risico oplossen of beperken
Wanneer de ergste risico's aan het licht komen, zet je je behandelplan op. Hoewel je niet op ieder risico kunt anticiperen, zouden de vorige stappen van je risicomanagement proces je moeten hebben klaargestoomd voor succes. Beginnend met het risico met de hoogste prioriteit zet je nu je team aan het werk om het risico op te lossen of op zijn minst te beperken, zodat het niet langer een bedreiging voor het project vormt.
Het effectief behandelen en beperken van het risico houdt ook in dat je de middelen van je team efficiënt gebruikt, zonder dat je project ondertussen ontspoort. In de loop der tijd bouw je een grote database aan eerdere projecten en de bijbehorende risicologboeken op. Daardoor kun je anticiperen op mogelijke risico's met een proactieve in plaats van reactive benadering, zodat je effectiever handelt.
5. Monitor het risico
Duidelijke communicatie tussen je team en stakeholders is essentieel voor het langdurig monitoren van potentiële bedreigingen. En het kan chaotisch aanvoelen, maar nu je risicomanagement proces en het bijbehorende projectrisicoregister zijn opgezet, bevind je je bij het in de gaten houden van al deze bewegende doelen niet langer op glad ijs.
Starten met risicobeheer
Probeer een van de bovenstaande sjablonen om je risicobeheerproces te beginnen.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!
Meld je gratis aanNu populair
Over Lucidchart
Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.
Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.