SWOT versus PEST: welke analyse moet je kiezen?

Leestijd: ongeveer 7 min

Onderwerpen:

    Je huiswerk doen ... Een goede raad die ook ondernemers beter niet in de wind kunnen slaan. Hoe groot je enthousiasme ook is, het kan nooit op tegen goed onderzoek. Of je nu een bedrijf wilt opstarten, een product wilt lanceren of een nieuw project wilt aanpakken: het loont altijd de moeite om eerst even op onderzoek uit te gaan. Zo ben je beter voorbereid op de uitdagingen die op je pad komen of kun je je plan gemakkelijker bijsturen met het oog op succes.

    Hoe begin je nu precies aan dat onderzoek? De SWOT- en PEST-analyses zijn beide waardevolle tools om diepgaande inzichten te verwerven in je bedrijf en zijn positie in de wereld. De analyses zijn er om je te helpen om een objectief beeld te schetsen, en reiken je de informatie aan die je nodig hebt om goed onderbouwde en weloverwogen beslissingen te nemen.

    Wil jij gebruikmaken van een analysetool, maar weet je niet welke je moet kiezen? Wij helpen je graag op weg. Je leest hier alles over onze kijk op SWOT- en PEST-analyses, en komt te weten hoe beide analyses jou kunnen helpen om vol vertrouwen je volgende project aan te pakken.

    Voorbeeld SWOT-analyse (klik op de afbeelding om online aan te passen)

    Wat is een SWOT-analyse?

    SWOT staat voor:

    • 'Strenghts' of sterktes
    • 'Weaknesses' of zwaktes
    • 'Opportunities' of kansen
    • 'Threats' of bedreigingen

    Neem je bedrijf grondig onder de loep met behulp van het bovenstaande SWOT-analysesjabloon. De eerste twee letters in het acroniem 'SWOT' — met name de 'S' van 'strenghts' en de 'W' van 'weaknesses' — doen je stilstaan bij de unieke eigenschappen van jouw bedrijf. De 'strengths' zijn de sterktes die jouw bedrijf onderscheiden van de concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Je marketingaanpak
    • Je locatie of voorzieningen
    • Je financiële middelen en investeerders
    • De vaardigheden van je team
    • De kwaliteit van je product of dienst

    Voorbeelden van 'weaknesses' of zwaktes zijn onder meer:

    • Gebrek aan financiering
    • De omvang van je doelgroep
    • Overheadkosten
    • Klantverloop
    • Hoog personeelsverloop
    • David van de IT-afdeling (grapje hoor ... David is geweldig!)

    Een sluitend beeld van je interne sterktes en zwaktes toont je precies welke punten voor verbetering vatbaar zijn en biedt je meer inzicht in de uitdagingen die op je pad komen.

    SWOT-analyse (klik op de afbeelding om online aan te passen)

    De volgende twee letters in het acroniem — de 'O' van 'opportunities en de 'T' van 'threats' — verwijzen naar externe factoren die het succes van je organisatie kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Markttrends
    • Economische trends
    • Financiering of de financiële middelen
    • Demografische eigenschappen van je klantenbestand
    • Politieke, milieu- en economische bepalingen

    De kans bestaat dat je jouw sterktes en zwaktes moet herzien nadat je die hebt getoetst aan de externe factoren die een invloed hebben op je organisatie.

    Een voorbeeld van een SWOT-analyse: Stel dat jouw bestverkochte product een Schots geruite pyjama is, terwijl dit seizoen vooral nachthemden met kant in de mode zijn. Die modetrend kan een invloed hebben op het succes van jouw bedrijf. In onze SWOT-analyse komt die trend dus onder 'threats' te staan, en moeten we gaan nadenken over mogelijke aanpassingen.

    Wanneer is een SWOT-analyse aangewezen?

    Een SWOT-analyse is het meest aangewezen voor nieuwe bedrijven, wanneer het moeilijk blijkt om aan prestatienormen te voldoen zonder duidelijke oorzaak, of wanneer je je opmaakt om een nieuwe uitdaging aan te gaan, zoals:

    • De lancering van een nieuw initiatief
    • De herziening van je interne beleid
    • Een zakelijke koerswijziging
    • Een plan in uitvoering bijsturen

    Een SWOT-analyse zal je helpen om de sterktes en zwaktes van je bedrijf in kaart te brengen en tegelijk de kansen aan te stippen die jouw bedrijf op weg kunnen helpen naar meer winst. Kies voor een SWOT-analyse als je wilt bepalen hoe zowel interne als externe factoren de prestaties van jouw bedrijf beïnvloeden.

    De tijd nemen om een SWOT-analyse uit te voeren kan je helpen om interne praktijken en processen in kaart te brengen en te verbeteren voordat je aan een nieuw avontuur begint.

    Maak gebruik van onze gratis sjabloon om je SWOT-analyse uit te voeren. Of gebruik onze SWOT-analysegenerator.

    PEST-analyse (klik op de afbeelding om hem online te wijzigen)

    Wat is een PEST-analyse?

    'PEST' staat voor:

    • Politiek
    • Economisch
    • Sociaal
    • Technologisch

    Elk van deze vier categorieën in de analyse vertegenwoordigt factoren die jouw bedrijf kunnen beïnvloeden. In een PEST-analyse sta je bijvoorbeeld stil bij:

    • Hoe het politieke beleid van de meerderheidspartij een invloed kan hebben op het belastingstelsel of de ontwikkeling, groei en handel van je bedrijf
    • Hoe de aandelenmarkt, het consumentenvertrouwen en de rentetarieven jouw handel kunnen beïnvloeden
    • Welke uitdagingen je doelpubliek het hoofd moet bieden en welke waarden en levensstijl je klanten erop nahouden
    • De mate waarin het technologiegebruik van je bedrijf en je klanten is veranderd

    Sommigen maken gebruik van een variatie op deze analyse, zoals de PESTLE-analyse, waarin de laatste twee letters staan voor 'Legal' en 'Environment'. Deze analyse houdt dus ook rekening met wettelijke en milieu-aspecten.

    PESTLE-analyse (klik op de afbeelding om hem online te wijzigen)

    Een voorbeeld van een PEST-analyse: Stel dat je afhankelijk bent van onderdelen afkomstig van een bedrijf in een ander land, en dat jouw regering beslist om dat land sancties op te leggen.Dan loont het de moeite om na te gaan welke invloed het verlies van die producent zal hebben op de productiviteit van jouw bedrijf. Die overweging plaats je in je PEST-analysesjabloon onder 'Politiek'.

    Wanneer is een PEST-analyse aangewezen?

    Kies voor een PEST-analyse wanneer je jouw zakelijke beslissingen of de koers die je vaart met je bedrijf wilt toetsen aan de bepalende factoren in de buitenwereld. De analyse kan bedreigingen aanwijzen nog voor die een impact hebben op je bedrijf, en kan je helpen inzien wanneer je projecten maar beter even uit kunt stellen in het licht van externe factoren die het succes ervan in de weg kunnen staan. Een PEST-analyse kan je op weg helpen naar een objectieve beslissing over een nieuwe onderneming, vooral als het gaat om een nieuw land, een nieuw gebied of een nieuwe markt. 

    Ter vergelijking: een PEST-analyse belicht uitsluitend externe factoren die jouw bedrijf kunnen beïnvloeden (maar kan je wel helpen om stil te staan bij specifieke aandachtspunten), terwijl een SWOT-analyse zowel interne als externe factoren in overweging neemt.

    Volg onze instructies om zelf een PEST-analyse uit te voeren en ontvang een gratis sjabloon.

    SWOT versus PEST: welke analyse is beter?

    Zowel de SWOT- als de PEST-analyse hebben voor- en nadelen. De vraag is dus niet zozeer welke analyse de beste is voor jouw bedrijf, maar wel hoe je de analyse gaat gebruiken en hoe je de resultaten naar de praktijk wil gaan vertalen.

    In plaats van de ene tegenover de andere te plaatsen, voer je volgens ons dus het beste eerst een PEST-analyse uit, en vervolgens een SWOT-analyse. Ja, dat lees je goed: voer beide analyses uit.

    En wel hierom: een PEST-analyse schetst een objectief beeld van de wereld waarin jouw bedrijf zich bevindt, en het is bijzonder nuttig om een grondig inzicht te verwerven in je eigen land en in de landen waar jouw bedrijf op rekent.

    Wanneer je de PEST-analyse hebt voltooid, is de SWOT-analyse aan de beurt. Deze analyse schetst een beeld van je bedrijf tegen de achtergrond van de buitenwereld, en biedt je zicht op zwaktes waar je zonder PEST-analyse misschien nooit bij zou hebben stilgestaan. Hetzelfde geldt voor de sterktes. Misschien blijkt een van je sterktes in je eigen land in feite een zwakte op een andere markt. Een PEST-analyse kan dat aan het licht brengen.

    Ben jij klaar om je eigen SWOT- en PEST-analyse uit te voeren?

    Open een sjabloon in Lucidchart.

    Het is de moeite waard om beide analyses uit te voeren voordat je met een nieuwe onderneming begint, vooral als die onderneming je bedrijf aan risico's blootstelt. Lucidchart maakt die analyses alvast een stuk minder omslachtig. Dankzij onze sjablonen kun je snel aan de slag en kun je de analyses eenvoudig delen met je stakeholders en teamleden. Zo kan iedereen ideeën aandragen en kom je sneller tot een beslissing.

    Hoe meer risico's je vooraf kunt inschatten en hoe eerlijker je bent over de zwaktes van je bedrijf, hoe beter je de concurrentie het nakijken kunt geven.

    Maar let op, de analyses zijn slechts zo goed als de persoon die ze uitvoert en de informatie die beschikbaar is. Geen enkele analyse is perfect, en ze zullen nog jarenlang moeten worden bijgestuurd. Zowel de SWOT- als de PEST-analyse biedt je slechts informatie over de huidige context. Bereid je dus maar vast voor om in de toekomst nog vaker een SWOT- en PEST-analyse uit te voeren. Hoe beter je daarin wordt, hoe sterker je processen en marktpositie zullen zijn.

    Lucidchart

    Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

    Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

    Meld je gratis aan

    of verdergaan met

    Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

    Aan de slag

    • Prijzen
    • Individueel
    • Team
    • Enterprise
    • Contact met sales
    PrivacyJuridisch
    • linkedin
    • twitter
    • instagram
    • facebook
    • youtube
    • glassdoor
    • tiktok

    © 2024 Lucid Software Inc.