hoe je een idee pitcht

3 belangrijke tips voor een idee pitchen

Leestijd: ongeveer 6 min

Heb je weleens een briljant idee gehad op het werk, maar kreeg je niet genoeg steun van collega's om je idee daadwerkelijk uit te voeren? Dan hebben we goed nieuws voor je: steun krijgen voor je ideeën is een vaardigheid die je kunt leren. Jouw ideeën hoeven niet voor de rest van je leven in de prullenbak te eindigen.

Hoe pitch je een idee? 3 tips van experts

We hebben een aantal experts gevraagd naar hun beste tips voor het pitchen van ideeën aan collega's. Het maakt niet uit welke functie je hebt, want met deze punten kunnen alle medewerkers hun vaardigheden verbeteren.

1. Idee pitchen? Doe je huiswerk!

Scott Colenutt, Head of Digital bij Site Visibility

"Om steun van collega's of klanten te krijgen voor mijn marketingideeën gebruik ik meestal een van de volgende twee benaderingen: 1. Ik zoek casestudy's over de strategie of tactiek die ik wil voorstellen en gebruik deze als proof of concept. 2. Ik benadruk het feit dat bijna alles binnen marketing op kleine schaal kan worden getest via A/B-testen of multivariatietesten. Dit is ontzettend handig omdat je je veronderstellingen subtieler kunt brengen en eventuele risico's kunt controleren."

Carly Fauth, Director of Marketing and Outreach bij Money Crashers

"Zorg dat je idee goed doordacht en onderbouwd is voordat je het pitcht. Onderzoek hoe groot de kans op succes is, maar kijk ook naar eventuele obstakels die tijdens de implementatie naar voren kunnen komen. Maak vervolgens een lijst van de mensen aan wie je het idee gaat pitchen. Dan kun je je pitch op hen afstemmen. Een presentatie voor de CEO ziet er namelijk anders uit dan een presentatie voor de algemene medewerkers. Neem tot slot de tijd om je pitch te bekijken vanuit het perspectief van de luisteraars en denk na over de vragen en bezwaren die zij kunnen hebben."

Arron Richmond, Digital Marketing Executive bij High Speed Training

"Als ik een idee heb dat echt nuttig zou kunnen zijn voor ons bedrijf, probeer ik het idee eerst uit verder te werken door onderzoek te doen naar de logistieke uitvoering ervan. Elk idee, en zeker een idee dat buiten de standaarden valt, zal met een gezonde dosis scepsis worden ontvangen. Laat zien dat je over de uitvoering van je idee hebt nagedacht, er enthousiast over bent en bereid bent om over bezwaren heen te komen om het idee tot uitvoering te brengen. Zorg er daarom voor dat je een aantal ondersteunende grafieken hebt. Hoe simpeler je de cijfers kunt presenteren, hoe meer mensen in jou en je voorstel zullen geloven."

2. Idee presenteren: denk na over je lichaamstaal

Bruce Bolger, eigenaar van Bruce Bolger Company

"Als iemand staand een groep toespreekt, neemt deze persoon een gezaghebbende positie in. Om steun en een teamgevoel te creëren kun je het beste gewoon bij je team gaan zitten. Zo voelt iedereen zich meer betrokken. Benadruk daarnaast dat jullie een team zijn en spreek niet in termen van 'baas en medewerker'. Er zijn zeker momenten waarop iemand de leiding moet nemen en je de 'baas moet spelen'. Maar dit is niet zo'n moment. Een subtiele aanpak heeft een grote invloed op de teamdynamiek en biedt je meer mogelijkheden om steun, ideeën en betrokkenheid van je team te vragen."

Michael Mignogna, CEO bij Minyona

"Simpel gezegd is het idee pitchen alleen interessant voor je team als jij het zelf interessant vindt. Natuurlijk kan een beetje show geen kwaad. Maar jouw enthousiasme komt niet altijd goed over als je je niet op je gemak voelt. Vraag jezelf altijd eerst af of jij zelf enthousiast wordt van je idee. Als het antwoord 'nee' is, is het misschien toch niet zo'n geweldig idee. Of misschien was je gewoon toe aan een kopje koffie..."

3.  Pitch idee: gebruik afbeeldingen

Sam Williamson, Marketing Specialist bij A Hume Country Clothing

"De essentie van een goed idee kan in een paar zinnen of in één diagram of afbeelding worden samengevat. Als je je idee niet op een van deze manieren kunt samenvatten, is het beter om nog eens goed na te denken over hoe goed je idee daadwerkelijk is. Uiteindelijk wil je het voor je publiek gemakkelijk maken om je idee te begrijpen. Daarom is het goed om afbeeldingen te gebruiken om het idee toegankelijk te maken."

Matt Edstrom, Head of Marketing bij BioClarity

"Een trefzekere manier om veel steun te krijgen tijdens een idee pitchen is het analyseren van je plan en het uitsplitsen van de gegevens. Door gegevens te gebruiken kun je je idee ondersteunen met feiten en onderzoek, in plaats van alleen jouw eigen mening. Zorg dat je voorbereid bent om uit te leggen hoe je idee kan worden uitgevoerd (van begin tot eind), hoe het de resultaten uit het verleden kan verbeteren en wat het uiteindelijk kan opleveren voor het bedrijf als geheel. Een goede manier om je idee en de ondersteunende gegevens toegankelijk te maken, is door voorbeelden te laten zien en taartdiagrammen en grafieken te maken waaruit blijkt hoe vergelijkbare ideeën in het verleden hebben gewerkt en hoe jouw nieuwe idee zich verhoudt tot andere mogelijke projecten. Een goede analyse en feitelijke gegevens zijn moeilijk te weerleggen. Dus dit is een goede manier om je team te overtuigen."

Evan Harris, medeoprichter en CEO bij SD Equity Partners

"Als je je team een idee presenteert dat ook invloed heeft op de klant, kan het een goed idee zijn om een klantroadmap te maken. Hiermee kun je duidelijk aangeven wat er zou veranderen en welke invloed dit zou hebben op elke fase van de relatie van klanten met jullie bedrijf. Daarnaast kun je met een roadmap aangeven welke stakeholders in welke fase worden beïnvloed. Door visueel inzichtelijk te maken wat er gaat veranderen voor je team en de klant kun je je idee beter pitchen en krijg je anderen sneller aan boord."

Lucidchart kan je helpen om meer steun te krijgen voor je ideeën door deze ideeën om te zetten in krachtige afbeeldingen. Idee pitchen? Vertrouw de volgende keer dat je een belangrijk idee moet pitchen op Lucidchart om je punt duidelijk te maken.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

Nu populair

how to make a flowchart in google docsStroomdiagram maken in Google Docs

Over Lucidchart

Lucidchart is de intelligente diagramtoepassing waarmee teams complexe dingen helder kunnen maken, hun inzichten kunnen afstemmen en sneller aan de toekomst kunnen bouwen. Met deze intuïtieve, cloudgebaseerde oplossing kan iedereen visueel werken en in realtime samenwerken bij het bouwen van stroomdiagrammen, mockups, UML-diagrammen en meer.

Lucidchart is het meest populaire online alternatief voor Visio en wordt in meer dan 180 landen gebruikt door miljoenen gebruikers, van verkoopmanagers die doelorganisaties in kaart brengen tot IT-managers die hun netwerkinfrastructuur visueel willen presenteren.

Aan de slag

 • Prijzen
 • Individueel
 • Team
 • Enterprise
 • Contact met sales
PrivacyJuridischCookies
 • linkedin
 • twitter
 • instagram
 • facebook
 • youtube
 • glassdoor

© 2023 Lucid Software Inc.